İş Fikirleri ve İş KurmakTeknoloji ve İnovasyon Haberleri

Genç Girişimci Evren Yurttaştan İnovasyon Yatırımı Trimbox Cihazı

Voltaj sorununa çözüm buldu

trimboxGeliştirdiği ve Trimbox adını verdiği cihazla yüksek voltaja bağlı sorunları çözen 30 yaşındaki girişimci Evren Yurttaş, ‘Ürünümüz dünyada tek ve patent süresi dolana kadar başkası üretemeyecek. Dünyaca ünlü elektronik markalarının portföyünde olmayan bir ürün. Tek kelimeyle Türk buluşu” diyor. Yurttaş Holding geçen yıl 3 milyon lira olan cirosunu bu yıl 30 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.

Evren Yurttaş, inovasyona yatırım yapan genç girişimcilerden biri. Geliştirdiği ürün ise oldukça ilginç. Yurttaş’ın, ‘Trimbox’ adını verdiği bir icadı var. Bu alet, voltajı dengeleyerek, elektrikli cihazların yanmasını önlüyor.

1983 Elazığ doğumlu olan Yurttaş, ilk ve ortaokulu memleketinde bitirdikten sonra, Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümünü kazandı. 2005 yılında mezun olan Yurttaş, ilk önce güvenlik sistemleri üzerine bir iş kurdu. Bir süre sonra, o dönemde Bursa’da faaliyet gösteren tekstil şirketlerinden elektrik kartlarının yandığı bilgisi gelmeye başladı ve bunu engellemeye yönelik bir proje geliştirmesi talebi de geldi. Daha sonra bu problemin evlerde de var olduğunu gören Yurttaş, voltajı dengeleyebilecek bir cihaz geliştirmek için çalışmaya başladı. Sonunda da başardı. 2009 yılında ‘Trimbox’ adını verdiği cihazı geliştirdi ve ürünün uluslararası patentini de aldı. Yurttaş, Bursa sanayicilerinin ürüne gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle güvenlik sistemleri işini noktaladı ve bu alana yöneldi.

Ağaoğlu’nun katkısı

ilerleyen zamanda ürünün gelişmesinde Ali Agaoğlu’ndan gelen bir talep etkili oldu. Ağaoğlu’ndan konut projelerinde Trimbox kullanma talebi aldıklarını söyleyen Yurttaş, bunun cihazın geliştirilmesine nasıl etki ettiğini şöyle anlatıyor:

“Ali Ağaoğlu, Ataşehir’deki projesinde nötr kopmasından elektrikli cihazların yanması sorunu olduğunu söyledi ve buna çözüm getirmemizi istedi. Geliştirdiğimiz ürün, yüksek voltajda’kendisi yanarak’sistemi koruyordu. Ağaoğlu, ‘Ürün kendisi de yanmasın’ dedi.

Bunun üzerine Ar-Ge çalışmalarımızı hızlandırdık ve sistemi koruyup kendisi de yanmayan ikinci Trimbox’ı ortaya çıkardık. 2012 Mayıs ayında ikinci patentimizi de aldık. Ürünümüz dünyada tek ve patent süresi dolana kadar başkası üretemeyecek. Önümüz çok açık” diyor.

Dünyadaki tek üretici

Yurttaş, yaptığı amatör Ar-Ge çalışmaları sonucunda elektronik kartların yanma sebebinin yüzde 90 oranla voltajdan ve yüzde 10 da kablo ve ekipmandan kaynaklandığını gördüğünü söylüyor. Bunun üzerine, elektrik sektöründe faaliyet gösteren dünya devlerinin bile portföyünde yer almayan bir ürün geliştirdiğini anlatıyor. Uluslararası patentini de aldığı cihaz, sanayi kuruluşları başta olmak üzere, elektrik kullanan tüm birimlerde yüksek voltaja bağlı sorunları yüzde 90 çözüyor. Trimbox, fabrikalardaki ve evlerdeki elektronik cihazların yüksek voltaj yüzünden arızalanmasını, elektronik kartlarının yanmasını ya da tesisatın ısınarak yangınlara neden olmasını önlüyor.

Voltajı dengelemeye yarayan bu ürünün dünyadaki tek üreticisi olduklarını söyleyen Yurttaş, şunları anlatıyor: “Yaptığımız araştırmalar sonucunda dünyada 500 milyar dolarlık bir pazarı olduğunu biliyoruz bu ürünün. Dünya devi markaların bu özel ürünleri yok. 2012 yılında 3 milyon lira olan ciromuzu 2013 yılında 30 milyon liraya çıkaracağız. 2014’te de 200 milyon lira hedefliyoruz. 2020 yılı hedefimiz ise 5 milyar dolarlık satış.”

2013’te 100 bin Orun satacak

Trimbox, aşırı gerilim problemlerine karşı, AG darbe koruyucu olarak tanımlanıyor. Elektrik şebekelerindeki yüksek gerilimi 50 nanosaniyelik tepki hızı ile kendi içerisinde yok ederek, evde, işyerinde, fabrikada bulunan elektronik cihazları koruyor. Elektrik kontağından çıkan yangın riskini ortadan kaldırıyor. Üstelik bu işlemleri yaparken sigortayı da attırmıyor ve iş akışı kesintiye uğramıyor. Yüksek gerilim Trimbox’ın karşılayamayacağı boyutlara ulaşırsa (trafo patlaması, yıldırım vb.), Trimbox şebeke elektriğini kesiyor ve yine cihazların zarar görmesini önlüyor.

Sağlık sektöründe örneklendirmek gerekirse; Trimbox’ın, hastanelerde yüksek gerilimden etkilenebilecek ve çalışma istikrarı bozulabilecek yaşam destek üniteleri veya ameliyat esnasında kullanılacak cihazların korunması için etkili bir ürün olduğu söylenebilir. Yurttaş, Trimbox’un diğer kullanım yerleri için şunları söylüyor: “Bankalar sıklıkla kullanıyor. Çünkü yapısı gereği dalgalı olan elektrik, ani voltaj darbeleriyle soft verileri, güç kaynaklarını, ATM’leri, para transferlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Fabrikalarda üretimin fire vermesini engelliyor. Otellerin, soğutma sistemleri, asansörleri, otomasyonları, aydınlatmaları da bu sayede daha da güvende.”

Şu ana kadar 80 bine yakın ürün sattıklarını söyleyen Yurttaş, “Ayda 25 bin adet Trlmbox üretiyoruz ve 2013 sonuna kadar 100 bin adetlik daha satış hedefliyoruz. Ürünlerin fiyatları, tek fazlısı 250 lira, üç fazlısı ise 400 lira artı KDV şeklinde” diyor.

2.1 milyar TL’lik kayıp var

Trimbox’un Türk ekonomisine katkısının büyük olduğuna değinen Yurttaş, elektrikle çalışan her türlü cihazın yüksek voltaj nedeniyle zarar görmesinin mümkün olduğunu söylüyor. Yurttaş, bu konuda şunları da ekliyor: “Türkiye’de 15 milyon adet elektronik alet ve yaklaşık 33 milyon elektrik abonesi var. Rakamlar gösteriyor ki; bu cihazların tamiratı ve ithal edilmesi nedeniyle Türkiye’den çıkan tutar yıllık olarak 2,1 milyar TL civarında. Trimbox, bu tutarın Türk ekonomisine kazandırılması için hizmet etmekte. Şimdi bir elektrik dağıtım şirketi ile ortaklık kurarak cihazı ülke geneline yaymak istiyoruz. Eylül ayı gibi böyle bir işbirliğinin olacağını öngörüyoruz.”

Elektrik market açıyor

Yurttaş, şirketi Yurttaş Holding çatısı altında, Trimbox yanında sigortadan devasa şalterlere kadar 173 kalem elektrik malzemesi de üretiyor. Bursa’da bin 400 metrekare kapalı alanda üretim faaliyeti yürüttüklerini söyleyen genç girişimci, şunları anlatıyor:

“207 kişilik bir ekibimiz var. Tesisimize 4 milyon lira civarında yatınm yaptık. Türkiye’de 149 noktada ürünlerimiz satılıyor. ‘Trimbox Elektrik Market’ adıyla perakendeye de girdik. Bursa’da geçen mayısta ilk şubemizi açtık. Bildiğiniz elektrikçilerden çok farklı. Oldukça şık mağazalar. Türkiye’de üç yılda 200 mağaza hedefliyoruz.

Yüzde 10’unu kendimiz açacağız, yüzde 90’ını franchise vereceğiz.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu