İş Fikirleri ve İş Kurmak

Girişimciler için Katar’da iş fırsatları var

Katar’a ne satılır?

Her türlü inşaat malzemesi, ev tekstili ürünleri, mobilya, makarna, zeytinyağı, domates salçası, şekerli ve çikolatalı ürünler, bisküvi, süt ürünleri, doğal taşlar, kuyumculuk ve mücevher ürünleri, porselen, seramik, cam ürünleri, beyaz eşya ve oto yan sanayi ürünleri.

Mutlaka bir acente bulun

Katar mevzuatlarına göre, yabancı sermayeli firmalar ürettikleri mal ve hizmeti piyasaya, kural olarak acenteleri kanalıyla sunabiliyor. Ancak bir kamu ihalesi kapsamında faaliyet gösteren yabancı firmalar, doğrudan mal ithal edebiliyor. Katar’da kurulacak temsilcilikler kanalıyla da pazarlama faaliyetleri yürütülebiliyor.

Ancak temsilcilik ofisleri doğrudan ithalat yapamıyor. Bu yüzden Katar’a ihracat yapmak isteyen firmalar, genelde bu ülkedeki acenteleri aracılığıyla faaliyet gösteriyor. Katarlı bir firmayla acentelik ilişkisi kurmak isteyenlere, 8/2002 sayılı Katar Ticari Acenteler Kanunu’nu incelemeleri tavsiye ediliyor. Söz konusu kanunun en önemli iki prensibi var. Bunlar acentelik yetkisinin sadece Katar vatandaşlarına verilmesi ve çalışılan acentenin her şart altında yetkili acente (exclusive agency) olarak kabul edilmesi şeklinde. Bu yüzden Türk firmalarının ticari temas kuracakları Katarlı firmayı doğru tespit etmeleri, ileriye dönük kapsamlı bir işbirliği hedefleniyorsa bir acentelik anlaşması yapmaları gerekiyor.

Acentelerin, Katar’da yaptıkları mal satışından alabilecekleri komisyon oranı yüzde 5’i aşamıyor. Diğer taraftan, başka Katarlı ticari kuruluşlar da acentelik verilen malı ithal ederlerse, yetkili acenteye yüzde 5 komisyon ödemek durumundalar. Acentelik verilirken taraflar yapılan anlaşmanın Arapça nüshası, İş ve Ticaret Bakanlığı Ticari Tescil Bölümü’nde kayıt altına alınıyor. Bakanlık, söz konusu acentelik sözleşmesinden kaynaklanan sorunlar konusunda hakemlik görevi yapıyor. Anlaşmazlık aşılamıyorsa yerel mahkemeler söz konusu davaya bakabiliyor.

154 firma katıldı

Sabah, Daily Sabah ve aHaber’in sponsor olduğu Expo Turkey by QJatar Fuarı 19-21 Nisan
tarihleri arasında Katar’ın başkenti Doha’da yapıldı. Medyacity Fuarcılık’ın organize ettiği fuara, gayrimenkul, mobilya, yapı malzemeleri, bilişim, taahhüt ve sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren topiam 154 Türk şirketi katıldı. Bu yıl ilki düzenlenen fuar kapsamında Türkiye ile Katar arasındaki işbirliği fırsatlarının masaya yatırıldığı bir de oturum gerçekleştirildi.

Fuara katılan kuruluşlardan GYODER’in Başkanı Aziz Torun, Türkiye’nin 19 milyar dolar yatırımla, Katar’ın dış yatırımlarında dördüncü sırada yer aldığını vurguluyor. Torun, “Türkiye’nin gelecek vadeden gayrimenkul sektörünü aktardığımız Katarlı yatırımcılardan çok olumlu tepkiler aldık. Bu fuarda yaptığımız görüşmelerin Türkiye gayrimenkul sektörü ve Katarlı yatırımcılar arasında verimli işbirlikleri için önemli bir başlangıç olduğuna inanıyorum” diyor.

Rona YIRCALI / Türkiye – Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı
Türk ürünlerine ilgi büyük

2016 sonu itibariyle Türkiye’de 106 Katar sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. 2002-2016 döneminde Türkiye’ye Körfez ülkelerinden gelen toplam yatırım miktarı 9.6 milyar dolar; bunun yaklaşık 1.5 milyar dolarlık kısmı Katar sermayesi.

Katar sermayesinin büyük kısmı bankacılık, perakende, gayrimenkul ve turizm sektöründe gerçekleşti. Katar’a 2015 yılında 423, 2016 yılında ise 439 milyon dolarlık ihracat yaptık. İthalatımız ise aynı dönemde 329 milyon dolardan 245 milyon dolara geriledi. Bu gerilemede dünya petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş de etkili oldu. Katar’a en çok ihraç ettiğimiz ürünlerin başında elektrikli makine ve akşamları, mekanik cihazlar ve makineler, demir çelik ve mobilya geliyor. Ancak Katar’ı sadece ihracat yapılan bir ülke olarak değerlendirmek doğru olmaz. Çünkü doğalgaz ihracatından elde edilen gelirler 2022 Dünya Futbol Şampiyonası’na yönelik dev altyapı ve üst yapı projelerine aktarılıyor. Bu yüzden bu yatırımlardan da pay almamız lazım. Katar küçük bir pazar olarak gözükse de yüksek alım gücü ile birçok Türk markasının bu ülkede yerleşmesi için büyük fırsatlar sunuyor. Türk ürünlerine büyük ilgi var. Özellikle Dünya Futbol Şampiyonası’na yönelik inşaat, turizm, yiyecek, içecek, güvenlik hizmetleri, spor hizmetleri, eğitim ve bilişim-yazılım gibi birçok alanda işbirliği imkanları değerlendirilmelidir.

Ertan YETİM / Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı
Türkiye Katarlılar için çok önemli

Expo Turkey by Çatar Fuarı’na katılarak Körfez ve Ortadoğu bölgesindeki birçok yatırımcıyla bir araya geldik. Son zamanlarda ülkemizde artan Katar kaynaklı yatırımlarla ve diplomatik yakınlıkla beraber Expo Turkey by Çatar fuarı hem Emlak Konut olarak bizler için hem de diğer Türk yatırımcı firmalarımız için ayrı bir önem teşkil ediyor. Özellikle Katar’ın en çok yatırım yaptığı dördüncü ülkenin Türkiye olduğu gerçeğini düşününce iki ülke arasındaki ilişkiler farklı bir boyut kazanıyor.

Kişi başına düşen milli gelirde dünyanın en zengin ülkesi olan Katar ile ülkemizin ticaret ağının daha da artması gerekiyor. Emlak Konut olarak dışa açılmanın hem sektörümüz hem de ülkemizin birçok birimi için çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu doğrultuda kendimizi ve ülkemizi temsil edebileceğimiz platformlarda yer almaya gayret gösteriyoruz. Bu çalışmalarımızı bundan sonra da sürdüreceğiz.

ÖZBEY MEN / PARA

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu