Başarılı Girişimcilik

Girişimcilere 10 Adımda Mentor Bulma Rehberi

Yakında Türkiye’de de “Meritor 100” listeleri yayınlanmaya başlayacak. Kimdir bu mentorlar? Girişimcilere ne faydaları dokunur? En iyisi nasıl bulunur? Sizin için küçük bir rehber hazırladım…

Her girişimci mentora ihtiyaç duyar

YURTDIŞINDA jüri üyesi olarak katıldığım girişimcilik yarışmalarında ve melek yatırımcı olarak davet edildiğim girişimci-yatırımcı forumlarında ilginç bir detay dikkatimi çekti. Sunum yapan girişimciler tek başlarına karşımıza çıkmıyorlar. Yanlarında her zaman üç veya dört kişilik bir ekip ve mentorları bulunuyor.

Anladım ki, melek yatırımcılar, girişimciler kadar mentorun da kim olduğuna çok önem veriyor. Öyleyse, kimdir bu mentorlar? Girişimciler mentorları nasıl bulurlar?

mentor bulmak

GİDEREK YAYGINLAŞAN BİR OLUŞUM

Mentor kelimesinin Türkçesi yok. Benim kişisel tercümem ‘dadı’ şeklinde. Yani, girişimcinin iş planından kişisel sorunlarına kadar kendisiyle ilgilenen, yol gösteren, girişimci için bir rol modeli olan ve başarılı bir girişimcilik geçmişine sahip kişiye mentor / ‘girişimci dadısı’ diyoruz.

Mentorlarm en önemli özelliği, bu işi gönüllü olarak yapmaları. Ancak bu sayı gittikçe azalıyor, çünkü profesyonel olarak ücret karşılığı mentorluk yapmak tüm dünyada gittikçe yaygınlaşıyor. Haftada bir saat veya ayda bir saat boyunca yüz yüze veya internetten mentorunuzla beraber olup, sorularınızın cevabını alabiliyorsunuz.

Melek yatırımcının önüne gelene kadar ilk adım olarak profesyonel veya gönüllü bir mentor bulabilmeniz çok önemli. Türkiye için yepyeni bir sistem olan bu mentorluk uygulaması için ileride belki de Mentor 100 listeleri bile yayınlanacak.

10 ADIMDA MENTOR BULMA REHBERİ

Peki, mentor ararken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? İşte size 10 adımda mentor bulma rehberi:

1 – Mentordan beklentilerinizi tespit edin. Öncelikle girişimcilik dünyasında hangi konularda sıkıntı çektiğinizi teker teker not edin. Finansmana ulaşımda mı, iş planı hazırlamada mı, işinizi franchise sistemine dönüştürmede mi vs…

2 – Girişimcilik biyografinizi hazırlayın. Iş başvurusu için hazırladığınız biyografi veya özgeçmişlerden bahsetmiyorum. Üzerinde çalıştığınız iş fikrini ve bu fikri uygularken sizin ve mentorunuzun beraber ne tür değerler üretebileceğinizi içeren kısa bir tanıtım yazısını özgeçmişinizle harmanlayarak hazırlayın.

3 – Google’ın başına geçin. Daha önce belirlediğiniz ve ihtiyaç duyduğunuz konularda başarı öyküleri ile anılan girişimcileri araştırın. Linkedln’den mail adreslerini bulun ve kendilerine mentorunuz olmalarım teklif edin. Hazırladığınız girişimcilik biyografisini kendilerine gönderin.

4 – Yaşınıza uygun mentorları listeleyin. 50 yaş ve üzerindeki bir girişimci iseniz, 30’lu yaşlarda bir mentor bulmanız çok daha doğru bir hamle olur, çünkü size IT ve mobil teknolojiler konusunda 60’lı yaşlardaki bir mentordan çok daha fazlasını verebilir. 20’li yaşlarda bir girişimci için ise, 40’lı yaşlarda bir mentor çok daha fazla kapı açabilir.

5 – Yüz yüze görüşme için üç dakikalık sunumunuzu hazırlayın. ‘Neden Ben?’ sorusunun cevabını üç dakika içinde verebilecek durumda olmanız gerekiyor. Bunun için bol pratik yapın, videoya kendinizi çekin ve videonuzu izlerken kendinize şunu sorun: Siz olsanız bu girişimcinin mentorluğunu yapar mısınız?

6 – Sponsor mu arıyorsunuz, mentor mu? Bu sorunun cevabı çok önemlidir. Girişimcilerimiz melek yatırımcı, sponsor ve mentor kavramlarını bir birine karıştırabilirler. Mentorlar, sponsorluk veya melek yatırımcılık gibi direkt finansman kaynağı değildirler; ancak sizi bu tip finansman kaynaklarına taşıyabilirler.

7 – Dinlemeyi mutlaka öğrenin. Toplumsal bir sorunumuz olduğunun farkındayım. Dinlemek yerine konuşmayı tercih eden, dinlemeyi söz sırası kendine gelene kadar susmak olarak yorumlayan bir toplumuz. Susmak ile anlayarak dinlemek arasındaki farkı fark etmeden mentor arayışına girmeyin.

8 – Mentor adaylarına puan verin. Özellikle şu sıralayacağım dokuz ana basamaktan hangisinde veya hangilerinde size aktarabilecekleri pratik know-how’ları var diye dikkat edin: Girişkenlik, girişimcilik, inovasyon, pazarlama & satış, franchising, markalaşma, kurumsallaşma, liderlik, melek yatırımcılık.

9 – Uluslararası mentor ağlarını inceleyin. Türkiye’de mentorluk yapabilecek birilerini bulamayabilirsiniz. Bunun sebebi genellikle mentor adaylarının ne yapacaklarını bilememesi veya vakitlerinin olmamasıdır. Bu durumda yurtdışındaki mentorlardan istifade edebilirsiniz, ancak İngilizce bilmeniz şart.

10 – Daha önceki girişimcilerle görüşün. Mentorluk desteği alacağınız girişimcilerin, daha önceki veya halen devam eden mentorluklarmı yaptıkları girişimcilerle mutlaka görüşün. Mentorunuzu çok iyi tanıyın ve kararınızı ona göre verin.

Haftaya görüşmek üzere…

Baybars Altuntaş

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu