İş Fikirleri ve İş Kurmak

Girişimcilere Satılık Ya Da Kiralık Pansiyonlar ve Küçük Oteller

Parlak geçmesi beklenen bu yaz sezonunda turizme yeni bir yatırımla girmek için artık çok geç. Ancak İstanbul’dan İzmir’in ilçelerine, Antalya’dan Yalova’ya girişimciler ve turizme ilgi duyanlar için kiralık ve satılık küçük oteller bulunuyor.

PANSİYON ya da 3-4 yıldızlı otel işine girmek istiyorsunuz; ancak bu yatırımı gerçekleştirecek yeterli sermaye ve zamanınız mı yok? O halde size, anahtar teslim satılık ya da kiralık pansiyonlara ve küçük otellere göz gezdirmenizi tavsiye ederiz. Özellikle Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da pek çok işletme el değiştirmeye başladı bile. Parası olan yatırımcılar, satın aldıkları veya işletmek için devraldıkları pansiyonlarda gerekli bakım ve değişiklikleri yaparak, yeni sezona hazırlanıyorlar.

201 l’de oldukça başarılı geçen turizm ardından sektörün bu yıl-ki beklentisi de yüksek. Bu parlak beklenti, birçok yatırımcı ve girişimcinin iştahını da kabartıyor. Peki yüksek kazanç vaat eden bu sezonda turizm yatırımı yapmak için tren kaçtı mı?

Yeni bir yatırım için bu tabii ki mümkün değil; ancak satılık veya kiralık pansiyon, otel ve apart ilanlarına bakılırsa hala bu seonda sektördeki yerinizi almak için geç kaldınız sayılmaz.

AKDENİZ’İN BAKİR KOYLARI

Pansiyonculuk denildiğinde yıldızı parlayan bölgelerin başında kuşkusuz Ege ve Akdeniz sahil şeridi var. Başta Antalya olmak üzere tüm Akdeniz bölgesi kitle turizmi nedeniyle beş yıldızlı tesislere ev sahipliği yapıyor olsa da, bölgenin doğal dokusu henüz bozulmamış ilçeleri, pansiyonculuk yapmak isteyen girşimcilere fırsatlar sunuyor. Akdeniz Bölgesi’nde satılık pansiyonların sıkça bulunduğu ilçeler, Kemer, Manavgat, Side, Fethiye ve Dalaman olarak sıralanıyor.

Bunların yanı sıra henüz bakir olarak adlandırılan Kabak Koyu, Kelebekler Vadisi ve Olimpos gibi bölgelerin de pansiyonculukla kalkınması bekleniyor. Büyük otel tesislerine uygun olmayan Datça Yarımadası’nda gizlenmiş olan Ovabükü, Turunç ve Kumlubük tatil beldeleri arasındaki Amos, Ölüdeniz’in hemen yanındaki kumsal, çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrili Gemiler Kumsalı, Olympos’un komşusu Çıralı, Kalkan ve Kaş arasındaki Kapu-taş ve Datça Yarımadası’nda dışarıya bakan iki küçük kumsaldan oluşan Hisarönü Köı-fezi’nin de butik otel ve pansiyonculukta önemli yatırım alanları olacakları tahmin ediliyor.

Karar vermeden önce…
Sektör temsilcileri, rekabetin çok yoğun olduğu turizm sektörüne girmek isteyenlere şu uyarılarda bulunuyorlar:

■ Yaz sezonunda elindeki boş yatağı doldurabilmek için fiyatlarını )    düşüren çok fazla tesis var. Sakın bu hataya düşmeyin. Sezon
sonunda gelen elektrik faturası bile sizi şoke edebilir. Olası bütün giderleri göz önünde bulundurarak fiyat belirleyin.
■    Satın alacağınız veya kiralayacağınız pansiyonun oda sayısının fazla olmasına özen gösterin. Örneğin, 20-30 odalı bir pansiyonun yarısı giderleri karşılarken, diğer yarısı size kalmalı.
■    Turistik beldelerdeki pansiyonların merkeze yakınlığı önemli.
■    Güçlü bir işletme sermayesine ve iyi bir ekibe de sahip olmalısınız.

EGE’DEN CAZİP FİYATLAR

Ege’de de durum farklı değil. Kuşadası, Bodrum ve Çeşme gibi turizmin değişmeyen yıldızları beş yıldızlı otel yatırımcılarının yanı sıra pansiyon girişimcilerine de kapılarını açmış durumda. Bu bölgelerin yanı sıra Söke, Ayvalık, Foça, Çanakkale, Gelibolu ve Bozcaada ile Gökçeada gibi tatil yörelerinde de çok sayıda satılık veya kiralık pansiyon ve apart bulunuyor. Çoğu sit alanı olan bu bölgelere ilgi arttıkça, yatırımcılar da satılık veya kiralık küçük otel arayışlarına başladı bile. Bölgelerde 400 bin liradan başlayan fiyatlarla pansiyon satın almak mümkün.

Sörfçülerin ve tatilcilerin yeni tutkusu Gökçeada da pansiyonculukla gelişmesi beklenen bölgeler arasında yer alıyor. Gökçeada’ya son yıllarda artan talep, pansiyon yatırımcılarını hızlandırmış. Şimdi bölgede pansiyona çevrilmek üzere taş binalar aranıyor, özellikle Rum köylerine talep fiyatları yükseltmiş olsa da ha- m len adanın büyük bir bölümünün sit alanı içinde olması, köylerden 150 bin euro’dan başlayan fiyatlarla pansiyon satın almayı mümkün kılıyor.

Nasıl kredi alırsınız?

Turizm sektörüne yatırım yapmak isteyenler için bankaların değişik kredi seçenekleri bulunuyor. Ancak bankaların bu kredilerinden yararlanabilmek için bir turizm işletmenizin olması şart. Çünkü bu krediler daha çok mevcut işletmelerin sermaye ihtiyaçları ya da tadilat, bakım gibi hazırlıklar için kullandırılıyor. İlk defa turizm sektörüne girenlerse ticari kredi alabilir. Ancak bunun için en az 6 aylık bir ticari işletmenizin olması gerekiyor.

YAKINLARA İLGİ BUYUK

Yakın destinasyonlar arasında pansiyon ve küçük otel yatırımcıları en çok Karadeniz sahillerini tercih ediyor. Geçen yıllarda olduğu gibi Sapanca, Po-lonezköy, Şile ve Ağva, şehirden kısa süre uzaklaşmak isteyenlerin tercih listesinde en üst sıralarda yer alırken, yatırımcılar da bu bölgelerdeki pansiyon fiyatlarını araştırıyor. Özellikle Sapanca’ya çok yakın olan Maşukiye’nin yanı sıra turizmde parlayan köyleri Mahmudiye, Kırkpınar ve Yanık-köy’de cazip fiyatlardan pansiyon kiralamak ya da satın almak mümkün.

Pansiyon ve apart otellerin satış fiyatı bulunduğu bölgeye, büyüklüğüne ve yatak kapasitesine göre büyük değişiklik gösteriyor. Öyle ki rakamlar 150 bin TL’den başlayıp 2 milyon 500 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Özellikle restore edilip pansiyon olarak işletilen eski ve tarihi binaların fiyatının daha yüksek olduğu dikkat çekiyor.

“Satın almaya param yetmez, ama işletebilirim” diyorsanız, aynı bölgelerdeki sezonluk kiralanan pansiyonlara bakmanızda fayda var. Erzurum, Balıkesir, Burdur ve Kütahya gibi şehirlerde öğrencilerin kaldığı pansiyonların kiraları, kapasitelerine göre 3 bin 500 ile 50 bin TL arasında değişiyor.

Tatilcilerin tercih ettiği Kemer, Manavgat, Ayvalık, Marmaris gibi tatil yörelerindeki pansiyonların sezonluk kiraları ise 18 bin TL’den başlayıp, 60 bin euro’ya kadar çıkıyor.

SIKI PAZARLIK YAPIN

Özellikle daha önce bu işe soyunup da yapamayan, iş değiştirmek isteyen ya da yaşlılıktan dolayı ilgilenemeyenler ellerindeki pansiyonları satışa çıkarıyor. Satışa çıkarılan pansiyonların birçoğunda belirlenen fiyatların pazarlığa tabi olduğu belirtiliyor. Yani hazırladığımız satılık ve kiralılık pansiyon tablolarında ilgilendikleriniz olursa sıkı bir pazarlıkla fiyatı daha da düşürme şansınız olduğunu belirtelim…

Adalarda köşkten pansiyon

İstanbul’a yakınlığıyla dikkat çeken adalar, özellikle hafta sonu şehirden kaçamak yapmak isteyenlerin göz bebeği. Pansiyon ve küçük otel yatırımcılarından en büyük rağbeti kuşkusuz Büyükada görüyor. Adada şimdilik 25 pansiyon bulunuyor. Özellikle adadaki köşk ve yalıların pansiyon ve küçük otellere dönüştürüldüğünü söyleyen yetkililer, son yıllardaki ilginin emlak fiyatlarını yüzde 20-25 oranında artırdığını da ekliyor. Bu fiyatların, İstanbul’daki emlak fiyatlarından da etkilenip daha da artacağını düşünen yetkililer yatırımcılara “Şimdi tam yatırım zamanı” demekten de geri duramıyor. Adada ortalama 800 bin liradan başlayıp 3-4 milyona kadar satılık yalı bulmak mümkün. Yatırımcılar kış aylarında da açık olan bu pansiyon ve küçük otel yatırımının ortalama beş yılda geri döndüğünü belirtiyorlar. Diğer adalarda butik otele dönüştürülebilecek köşk, konak ve ahşap fiyatları nispeten daha düşük. İkinci derece tarihi eser niteliğindeki bu köşk ve konakların fiyatı 700-800 bin liradan başlıyor. Ancak evin restorasyonu tamamlandıysa bu rakam 10 milyon liraya kadar çıkabiliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu