İş Fikirleri ve İş Kurmak

Girişimcilere Yatırım Maliyeti Düşük İş Fikirleri

yatırım maliyeti düşük iş fikirleri, meraklı girişimcilere iş fikirleri, yeni nesil farklı iş fikirleri, farklı iş fikirleri, farklı iş girişimleri, jatropa yetiştirmek, jatropa bitkisi, endüstriyel yağları bitkilerden üretmek

Yeni nesil farklı girişimlerin yatırım maliyeti oldukça düşük. Bu projeler meraklı girişimcilere ilkleri başlatma fırsatı verebilir…

4 yenilikçi proje

AMERİKA’DA Latin orijinli girişimciler için açıklanan projelerden seçtiğimiz farklılaştırılmış örneklere bu hafta da devam ediyoruz.

Kısaltarak verdiğimiz girişim özetleri ülkemiz girişimcileri için yararlı olacak gibi görünüyor.

Aşağıda kısaca sunduğumuz bu projelerin ilginç tarafı değişik teknolojileri bünyesinde taşıması.

‘JATROPHA’ YETİŞTİREN KAZANIR!

Son yıllarda endüstriyel yağların alternatif bitkilerden üretilmesi önem kazandı. Biyoyakıt gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının başında yer alan mısır, soya fasulyesi, kolza, aspir gibi bitkilerin yanı sıra ‘horseradish’ (yabanturpu), ‘jatropa’ gibi bitkilerin gündeme gelmesi süreci epey hızlandırmış durumda. ‘Jatropa’nın verimsiz marjinal arazilerde yetişebilmesi büyük kolaylık.

2007 yılında uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, gelecek dönemin biyodizel üretimi için en verimli bitkinin ‘jatropa’ olduğunu dünyaya ilan etmişti.

Yüzde 45 yağ verimine sahip olan bu bitki şimdi başta Hindistan olmak üzere birçok ülkede yakıt ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Brezilya, Filipinler, Çin gibi ülkeler ‘jatropa’ tarımına önem veriyor. ‘Jatropa’ tarımının AB tarafından teşvik görmesi ise kültür yetiştiriciliğinde yeni bir çığır açmış durumda.

1.5 dönüm topraktan 540 ila 680 litre yağ alınması oldukça dikkat çekici. Nitekim ünlü Time dergisi bu bitkiyi kısa süre önce biyoyakıt mucizesi olarak ilan etti. 30 Aralık 2008’de 747 jumbo jetlerde bu bitkiden elde edilen yakıtın kullanılması dünyada büyük yankı yaratmıştı.

Dolaysıyla jatropa’ sadece jet yakıtı üretmek için dahi stratejik bir bitki haline dönüşmek üzere.

Çalı türündeki bu ağaç Doğu Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de rahatça yetiştirilebilir. Daha da önemlisi, tıpkı diğer ülkelerdeki girişimcilerin yaptığı gibi Afrika’da ‘sözleşmeli tarım’ uygulaması yapılarak işlenip ihraç edilmesi de mümkün.

Verim ve kârlılık açısından hiçbir sorun olmadığı gibi, ihraç pazarı çok canlı ve istekli.

KULLANIM ALANI FARKLI BİR YAĞ TÜRÜ

Konu endüstriyel yağ üzerine açılmışken, biraz da ‘hardal yağı’ndan bahsedelim. ‘USDA’ (Amerikan Tarım Bakanlığı) tarafından kote edilen ürünün önemli özelliği ‘özel yağlar’ sınıfına girmesi.

Yağın Hindistan orijinli kahverengi hardal tohumundan üretilmesi mümkün. Ancak ülkemizde yetişen ‘siyah hardal’ (brassica nigra) tohumları bu iş için daha uygun.

Tohumların kolay usullerle damıtılması uçucu hardal yağını meydana getiriyor. Bu yağ çok keskin kokusuyla ‘esansiyel yağlar’ kategorisinde.

Kullanım yerleri gıdadan kozmetiğe ve güvenlik endüstrisine kadar uzanıyor. Örneğin basınçlı tüplere konulan uçucu yağ sayesinde yaban hayvanlarının saldırılarını bile savuşturmak mümkün.

Güney Amerika ve Hindistan’da gıda olarak kullanılıyorsa da içerdiği bazı bileşikler nedeniyle yaygın tüketilmesi sakıncalı.

Önemli kullanım alanlarından biri de içilmesi zararlı olan kimi alkollü ürünlere yakıcı tadıyla ilave edilerek olası suiistimalleri önlemesi…

Son yıllarda sağlık alanında epey popüler olan bu yağ ‘analjezik’ (ağrı giderici) olarak da tüketiliyor. Büyük kullanım alanı olmamasına rağmen dış piyasalarca talep edilen, onlarca değişik kullanımı olan fiyatı yüksek bir yağ türü.

DİKKAT! ETRAFTA DOLOMİT OLABİLİR

Bir başka girişim fırsatı daha… Kalsiyum magnezyum karbonat ‘CaMg’ (C03) olarak bilinen ‘dolomit’ Anadolu’da hayli zengin istihsal alanları bulunan bir kayaç.

Gübre üretiminde katkı maddesi olarak yer bulan bu maddenin önemli özelliği toprağı geçirgen hale getirip ıslah etmesi.

Deterjan formüllerine giren ‘dolomit’ içerdiği mikro gözenekler sayesinde çok iyi bir filtre özelliğine de sahip.

Son yıllarda dekoratif boyalarda dolgu maddesi olarak yer alıyor, seramik ve hafif tuğla imalatına giriyor.

Daha onlarca kullanım yeri olan bu ilginç ürünün ihracat piyasası oldukça canlı.

Girişimcilerin bulundukları bölgelerde ‘dolomit yatakları’ olup olmadığını incelemelerinde yarar var. Balıkesir, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Çankırı, Erzincan, Burdur ve Konya olası rezervlerin olduğu yerler.

Son yıllarda nükleer ve ileri yakıt endüstrileri ile yalıtım sanayiinde stratejik ürün haline geldi. Pratikte ise baca gazı emisyonunu azaltmakta kullanılıyor, ev bacalarına uygulanıyor.

İLİMLENMİŞ, İŞLENMİŞ SARIMSAK

Ve bir başka basit girişim daha. Dilimlenmiş sarımsak üretimi dünyada giderek artıyor. Üstelik ihraç pazarında önemli bir yeri var. Ev kadınlarına büyük kolaylık sağlayan vakumlanmış sarımsak ambalajları dilimlenmiş, ezilmiş, pellet haline getirilmiş formlar halinde. Son yıllarda konsantre sarımsak topları ise ev kadınlarının bu mucize bitkiyi soyma külfetinden kurtarıyor. Girişimcilerimiz konu üzerine yoğunlaşır, sarımsak kolaylığını sağlayacak ürünleri projelendirir ise kazanç büyük!

Sarımsakları hızla soymak ve dilimlemek için saatte 90 kilo mal işleyen basit ucuz makineler var. Bunları yerli olarak ısmarlamak mümkün… Önce sarımsak konusunda derinlemesine bilgi sahibi olmak şart görünüyor. Doğal ‘antibiyotik’ ve ‘antioksidan’ olan sarımsağın onlarca kullanım alanı üzerinde yorum yapmak yeni buluşların önünü açabilir. Sarımsak konusunda daha fazla bilgi edinmek isteyenler Ege Üniversitesi Gıda Fakültesi gıda mühendisliği profesörlerinden Semih Ötleş ve Eren Çiçek tarafından hazırlanan ‘Sarımsak Kitabı’nı merakla okuyabilirler.

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı’nın  (TOSYÖV) konuk konuşmacısı v olarak geçen hafta Çanakkale’de verdiğim konferans hayli ilgi çekti.

“Kadın Girişimciler için Çanakkale’de ilginç İş Fırsatları” konulu bu toplantıya çok sayıda kadın girişimci katıldı. Türkiye’de fazla bilinmese de Çanakkaleli kadın girişimcilerin birbirinden ilginç projeleri var.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantı bizde kadın girişimcilerin hayal dünyasının ne kadar geniş olduğunu göstermiş oldu. Dünyada eşi benzeri olmayan hediyelik eşyalar, takılar ve tekstil materyali… Bir zamanlar sadece Gelibolu’nun simgesi olan balık konserveciliğinin kadın girişimciler eliyle yeniden canlanmasına tanık oldum. Aynı zamanda bir uzman hekim olan Meltem Çetin’in Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı olarak tüm işlerde büyük emeği geçtiğini gördüm. Türkiye’deki kadın girişimci adaylarının Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek bilgi almalarında yarar var. Önemle tavsiye ediyorum.

NUR DEMİROK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu