Başarılı Girişimcilik

Girişimcinin üç temel direği vardır: İnovasyon, iş modeli, iş planı

Girişimcinin üç temel direği vardır: İnovasyon, iş modeli, iş planı. Bunlar kompozisyon derslerindeki giriş-gelişme-sonuç bölümlerine benzer. Girişimcinin başarısı, bu üçlüden nasıl bir kompozisyon çıkardığı ile yakından ilgilidir…

Girişimcinin Şeytan Üçgeni

is-plani
İnovasyon, iş modeli, iş planı

GİRİŞİMCİNİN ilk adımını mullaka inovasyon ile atması gerekir, inovasyon yoksa, başarılı bir girişimci olma ihtimali de düşüktür. Bu yüzden önce başarılı girişimcinin tarifini yapmak gerekir, örneğin Drucker’a göre, herkesin açabileceği restoranı açmak girişimcilik değildir. Bankasının yaptığı bir işi veya benzerini yapmak sadece yeni bir girişimde bulunmaktır ve girişimcilikle ilgisi yoktur. Halbuki, Mc Donald’s ilk dükkanını açtığında diğerlerinden pek farkı yok iken, bir müddet sonra ortaya farklı bir yönetim sistemi ve ardından franchising sistemini çıkartarak başarılı bir girişimci olmuştur. Drucker’a göre, başarılı girişimci, mutlaka bir yenilik getirmelidir.

Bu yenilik ne kadar etkin olursa, girişimcinin başarısı da o kadar büyük kabul edilir. Yani, girişimcinin başarısı çok para kazanmasından ziyade getirdiği yeniliğin etkinliği ile ölçülmektedir.

Drucker’ın bu görüşüne kısmen katılmak mümkün. Ancak Druckcr’ın bu görüşünün üzerinden zaman geçti ve inovasyonun kapsama alanı genişledi. Buna bağlı olarak başarı kanamı da yeni unsurları içerecek şekilde yeniden tanımlanmaya başlandı. Benim başarılı girişimci tanımım oldukça basit: Başarılı girişimci, dünyaya ne kadar çok şey veren bireydir. Yani, dünyadan ne kadar çok şey götüren değil. Bu yüzden, çok zengin olabilirsiniz ancak bu çok başarılı bir girişimci olduğunuzu göstermez.

is-plani-toplanti

İlk adım: inovasyon

Girişimcinin başarıyı yakalayabilmesi için şeytanın üç bacağını da kırması gerekir. İlk bacak inovasyon bacağıdır. Yepyeni bir ürün veya hizmet ortaya çıkarmak başlı başına bir inovasyondur. Ancak, başkalannm yaptığı bir şevi farklı bir metotla yapmak veya farklı bir pazarlama kanalı geliştirerek satmak veya işi diğerlerinden farklı daha etkin bir metotla yönetmek inovasyon kapsamına giriyor .

Bunu yapabilen girişimciler de başarılı olarak kabul ediliyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, inovasyonun “inovasyon” olarak kabul edilmesi, ortaya konulan yeniliğin artı değer üretmesidir.

Bu konuda ilginizi çekecektir: İş Kurmada İş Planı Ne İşe Yarar?

ikinci adım: iş modeli

İkinci adım ise bu yeniliği uygulamaya koymak için gerekli olan iş modelinin üretilmesidir. Doğru iş modelini de ortaya koyduğunuzda şeytanın ikinci bacağını kırmış olursunuz. İş modeli, aklınızdaki inovatif fikrin para kazandıracak bir şekle bürünmesi için izlenmesi gereken yoldur. Bu yolu tespit etmek çok önemlidir çünkü iş modelini oluştururken yapacağınız hata sonucu, Ankara’ya gideyim derken kendinizi Edirne’de bulabilirsiniz. Bu yüzden tecrübe, tecrübeniz yoksa tecrübcli girişimcilerin fikirleri iş modelinizi oluştururken çok önemlidir. Mutlaka haritaya göz atmanız gerekir. En kısa yoldan ve en az riskle nasıl bir yön belirlemeniz gerektiğini ortaya koymalısınız.

İş modelini oluştururken şunu aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Girişimci için Ecel tablosunun alt toplamı önemlidir. Yani ne kadar kâr üreteceğiniz önemlidir. Çok sevdiğiniz ve herkesin beğendiği sevgili iş fikriniz bu aşamada ikinci plana düşer. Eğer ısrarla iş fikrinizi ön planda tutup kar kısmını ikinci plana atarsanız, işte bu durumda şunu sizin için rahatlıkla söyleyebilirim: Sizden mucit olabilir, ama girişimci olmaz…

Üçüncü adım: İş planı

Üçüncü adım iş planının hazırlanmasıdır. Eğer bu işi yapmak için sermaye ihtiyacınız yoksa, iş planı hazırlayıp hazırlamamak size kalmış bir şeydir, örneğin, ben Deulcom u kurarken iş modelini o kadar sağlam hazırladım ki, başkasından sermaye istemeden kurabildim. Bu yüzden de herhangi bir iş planı hazırlamadım.

Ancak, bir başkasından veya bankadan sermaye talebinde bulunacaksanız iş planı hazırlamanız gerekir.

Iş planı hem sizin girişimcilik özelliklerinizi içerecek hem de bu işten ne kadar ve ne zaman para kazanılacağını gözler önüne serecektir. Genellikle beş senelik bir iş planı yeterlidir ve şunu unutmamanız gerekir ki, hem bankacılar hem de melek yatırımcılar iş planınızda yazan satış hedeflerini dörde bölerek, giderleri de ikiyle çarparak bir değerlendirme yaparlar. Bu yüzden iş planınızdaki sayıları abartmadan belirtmeniz sizin ne kadar gerçekçi bir insan olduğunuzun anlaşılabilmesi açısından önemlidir.

Yeni bir iş kurarken girişimci beyninin sağ tarafında inovasyon ve iş modelini oluşturduktan sonra, beyninin sol tarafında da iş planını oluşturmak zorundadır. Bunların ille de yazılı çizili olması şart değildir. Gerektiğinde veya zamanı geldiğinde kağıdı kalemi elinize alırsınız. Her şey girişimcinin kafasının içinde şekillenir ve başlar. Şirin Elçi’nin ‘İnovasyon” kitabı ile Tufan Karaca’nın “İş Planı” adlı kitaplarını incelemenizde büyük fayda var.

İnovasyon – İş modeli – Iş planı üçlüsünü anlamlı bir kompozisyon haline getirebilenler iyi danışman olabilirler. Bu anlamlı kompozisyonu uygulamaya dökebilenler ise başarılı girişimci…

Baybars Altuntaş

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu