İş Fikirleri ve İş Kurmak

Golf Sahasına Yatırım Kazandırıyor

Bir golf sahası için ortalama 6 milyon euro’luk yatırım gerekiyor. Ancak çok harcayan ve uzun süre konaklayan golf turisti, yatırımın kısa sürede amorti edilmesini sağlıyor.

TÜRKİYE’NlN gerçek anlamda golf turizmi macerası 1996 yılına dayanıyor. O tarihten bu yana ise hızlı bir gelişim söz konusu. Son 10 yılda golf sahaları ve golf otellerinin sayısının yanı sıra hizmet kalitesi de hızla artıyor. Hal böyle olunca dünya çapındaki golf turistinin de golf yatırımcısının da ilgisi Türkiye’ye yönelmiş durumda.

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan golf turizmine yatırımcıların ilgisinin nedeni basit. Halen dünyada 100 milyonu aşkın insanın golf oynadığı hesaplanıyor. Bunların yaklaşık yarısı ise golf amaçlı seyahat ediyor. Dünyada golf turizmine harcanan para yaklaşık 12 milyar dolar civarında. Sadece Amerika’da 16 bini aşkın golf sahası bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, golf endüstrisinin ABD’nin yıllık gayrisafi milli hasılasının yüzde l’ini oluşturduğunu vurguluyorlar. Avrupa da bu konuda oldukça iddialı. İngiltere’de 1.200, İsveç’te 600, îspanya’da 400, Portekiz’de ise 200’e yakın golf sahası bulunuyor.

GOLFÜN BAŞKENTİ BELEK

Türkiye’de golf turizminin başkenti ise kuşkusuz Belek. 2008 yılında Avrupa’nın en iyi golf destinasyonu seçilen Belek, bu konuda yatırım yapmak isteyenlerin de gözdesi. Daha önce Ispanya ve Portekiz’i tercih eden golf turistinin ilgisi, bu ülkelerdeki yüksek fiyatlar ve golf sahalarının bakımsızlığı nedeniyle Belek bölgesine kaymış durumda. Bölgeyi yılda golf amaçlı ziyaret edenlerin sayısı bu yıl 600 bine ulaşmış durumda. Bunların büyük kısmını Alman turistler oluşturuyor. İskandinav ülkeleri, İngiltere ve Fransa’dan da bölgeye yoğun bir talep söz konusu.

Ancak hemen ekleyelim; özellikle golf sporcularının tercih ettiği ekim, kasım ve mart aylarında Belek’teki tesisler hala yetersiz kalıyor. Talep nedeniyle yeni sahalara ihtiyaç olduğunu vurgulayan yetkililer, yatırımcılara çağrıda bulunuyor.

Uzmanların hemfikir olduğu bir diğer nokta da golf tesislerinin yaygınlaşmasıyla ilgili. Sadece Belek’le golfseverler için Türkiye’yi ulusal bir marka haline getiremeyeceğimiz iddia ediliyor. Bu doğrultuda Marmaris, Bodrum, Mersin, İstanbul ve diğer sahil şeritlerinin de golf turizmine kazandırılması gerektiğinin altı çiziliyor.

GOLF TURİSTİ ÇOK HARCIYOR

Golf turizminin Türkiye’ye katkısı, turist sayısını artırmaktan ibaret değil. Bunun yanı sıra golf, yüksek gelirli bir kitle tarafından tercih edilen spor dalı. Böylece golf turizmiyle birlikte Türkiye’ye de daha fazla harcayan turistin gelmesi sağlanabiliyor.

Üstelik bu turistler, hem konaklamada hem de oyunlar boyunca yüksek miktarda harcama yapmayı tercih ediyor. Örneğin, bir golf turistinin oyun için harcadığı günlük rakam ortalama 75-100 dolar arasında.

Diğer harcamalar da eklendiğinde bu rakam, konaklama hariç 150-200 dolara yükseliyor.

Üstelik golf için gelen bir turistin ortalama konaklama süresi 7 gün olarak hesaplanıyor. Bu yüzden golf sporu, turizmdeki sadece niceliği değil, niteliği artırmak için de önemli bir şans olarak görülüyor.

YATIRIMIN DÖNÜŞ SÜRESİ KISA

Golf turizmiyle ilgili planları olan yatırımcıların, yüksek kazanç sağlayan golf otelleri için başlangıçta yüklü bir bütçeyi gözden çıkarması gerekebilir.

Sadece golf sahasının maliyeti bile 6 milyon euro’dan başlıyor. Üstelik iş yatırım yapmakla bitmiyor; sahaların sadece yıllık bakım maliyeti 300 ila 600 bin euro arasında değişiyor.

Buna karşılık, yılda en az 3 milyon euro kar eden bu golf otellerinde, klasik otellere kıyasla yatırımın geri dönüş süresinin çok daha kısa olduğunu belirtmekte fayda var.

Yatırımcılar için ipuçları

■    Golf arazisi seçiminde arazinin büyüklüğü, ulaşım kolaylığı, su kapasitesi, imar durumu, mikro klima sistemi, 50 yıllık meteorolojik değerleri, zemin kesiti, zemin eğimleri, toprak kalitesi, toprağın asidite oranı, çevredeki tarım alanlarında kullanılan tarım ilaçlarının muhtemel etkileri gibi araştırılması gereken birçok konu bulunuyor.

■    18 delikli bir golf sahasının ortalama 750 bin metrekare genişliğinde bir araziye yayılması şart.

■    Bu arazilerin konaklama merkezlerinden uzaklığının 60 kilometreyi geçmemesine de özen gösterilmeli.

■    Golf sahaları maliyetleri değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık yatırım maliyeti 6-7 milyon euro olarak hesaplanıyor.

■    Bakım maliyetleri açısından bakıldığında ise 18 delikli bir sahanın işçilik, makine, bakım, yakıt, elektrik, sigorta, gübre, ilaç, amortisman gibi yıllık giderleri resort tipi sahalarda 400 bin, kulüp tipi sahalarda ise 300 bin euro olarak hesaplanıyor.

■    Resort tipi golf sahalarında yatırımın geri dönüş süresi ortalama 4-5 yıl olarak hesaplanıyor.

■    750 metrekarelik kulüp binası bulunan 18 delikli bir sahada yaklaşık 25-30 kişilik kadrolarla çalışmalar yürütülebilir.

■    Antalya ve Belek’te en çok haziran-ekim döneminde sulamaya ihtiyaç duyuluyor. 18 delikli bir sahada yaklaşık 2 bin 250-2 bin 500 metreküp arası su kullanılıyor.

■    Çim konusunda daha çok o yerin klimasına uygun varyeteler seçiliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu