Bayilik Veren Firmalar İle İş Kurma Fırsatları

Helal Ürün ve Hizmetler Pazarı Bayilik Ağı İle Büyüyor

Helal sektöründe bayilik veren ve yurtdışında büyüyen firmalar

Helal Sertifikalı Firmalar

Helal sertifikalı markalar

Helal Belgesi Nedir?

Helal belgesi ya da sertifikası, İslami kurallara uygun, yasak olmayan besin maddelerinden üretilmiş ürünleri belgeleyen bir sertifikadır. Helal belgesi almak için kurumların SMIIC tarafından yayınlanan standartlara göre üretim gerçekleştirmesi gerekiyor. Başvuruda istenen evraklar temin edilmiş ve denetimlerden geçilmişse başvuran şirket belge alabiliyor.

Helal Sertifikası İçin Gereken Evraklar

  • Üretim alanları, depolar ve genel firma durumunun denetlenmesi
  • Gerekli olan üretim alanlarının fotoğrafları
  • Firmanın tedarikçilerine ait helal gıda belgeleri
  • Analiz ve test raporları
  • Helal gıda taahhütnamesi firma yetkilisi ve üretim sorumlusu tarafından imzalanmış kâğıt
  • Gıda işletme sicil kayıt evrağı
  • Belediye ruhsatının fotokopisi
  • Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi [limited şirketler için)
  • İmza sirküleri
  • Helal gıda sözleşmesi ve başvuru formu
  • Vergi levhası fotokopisi
  • Başvuruda bulunulan gıda ürünleri ve gıda içerik listesi
  • Gıda tedarik örnek faturalarının fotokopileri
  • Varsa, faaliyet kaydı

Dünya İslam Ekonomisi

  • Dünya nüfusunun yüzde 24’ü (1.8 milyar) müslüman
  • İslami finans: 2017 – 2.438 milyar dolar / 2023 – 3.809 milyar dolar
  • Helal-gıda: 2017 -1.303 milyar dolar / 2023 -1.863 milyar dolar
  • Helal turizm: 2017-177 milyar dolar / 2023 – 274 milyar dolar
  • Muhafazakâr moda: 2017 – 270 milyar dolar / 2023 – 361 milyar dolar
  • Helal medya: 2017 – 209 milyar dolar / 2023 – 288 milyar dolar
  • Helal tıp: 2017 – 87 milyar dolar / 2023 -131 milyar dolar
  • Helal kozmetik: 2017 – 61 milyar dolar / 2023 -131 milyar dolar

Zafer SOYLU / Helal Akreditasyon Kurumu [HAK) Yönetim Kurulu Başkanı
“15 yerli ve yabancı kuruluştan başvuru aldık”

Helal denince akla ilk gıda ürünleri geliyor ancak helal belgelendirmesi gıda sektörünün ötesine geçen bir yapıda. Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) gıda veya başka bir ürün grubu için helal sertifikası veren bir kurum değildir. HAK helal belgesi veren kuruluşları denetleyecektir.

Akreditasyon faaliyetlerimiz için gerekli yasal altyapının oluşturulabilmesi için, bir Helal Akreditasyon Mevzuat Külliyatı niteliğinde olan, 40’tan fazla doküman ile ‘Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Hakkında Yönetmelik’ hazırlanarak yürürlüğe konuldu. Son olarak, 21 Kasım 2019 itibarıyla akreditasyon başvurularını kabul etmeye başladık. Bu noktada 15 yerli ve yabancı helal uygunluk değerlendirme kuruluşundan (HUDK) başvuru aldık ve almaya devam ediyoruz. Akreditasyon başvurusunda bulunan Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) denetimlerine de başladık. HAK sadece HUDK’leri akredite edecek ama bu kuruluşların verdikleri sertifikaları hesaba kattığımızda HAK’ın hitap ettiği alanın ne kadar büyük ve önemli olduğu anlaşılacaktır.

Küresel ekonomik büyümenin üzerinde bir seviyede gelişen helal ürün ve hizmetlere finans sektörünün eklenmesiyle, dünya çapında 4.7 trilyon dolar büyüklüğünde bir helal piyasasından söz etmek mümkün hale geldi. Yalnızca gıda sektörünün payı 2.2 trilyon dolara ulaşmış durumda.

Ticaret Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak kurulan HAK helal kalite altyapısının ticaretteki öneminin farkında olmakla birlikte, altını çizmek gerekir ki bu konuya sadece ticari kaygılarla yaklaşmıyor. Helal belgeli ürün ve hizmetleri tercih eden tüketicinin hissettiği hassasiyetin gerektirdiği sorumlulukla hareket etmekteyiz. Akreditasyon faaliyetlerimizde şu an için OIC/SMIIC (İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü) standartlarını kullanıyoruz. Ürün belgelendirmesine yönelik OIC/SMIIC standartlan içerisinde helal gıda ve helal kozmetik standartları da yer alıyor. Bununla birlikte, turizm başta olmak üzere farklı alanlarda da helal standart çalışmaları SMIIC bünyesinde tüm hızıyla devam ediyor.

Yunus ETE / Helal Zirvesi Konseyi Başkanı
“Helal gıda pazarı, her yıl yüzde 100 büyüyor”

Dünya helal ekonomisi 2017’de 4 trilyon dolarlık hacme sahipken, 2021’e kadar 7 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor. İslami finansın 3.5 trilyon dolar hacme ulaşması, gıda ve içecek sektörünün 1.9 trilyon doları geçmesi, muhafazakar giyimin ise 243 milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Helal ekonomisinin yakın zaman içerisinde küresel pazarda etkisini artırması bekleniyor. Ülkemiz helal hassasiyetinin yüksek olduğu sayılı ülkelerden. Dünyada her geçen yıl helal konusunda farkındalık artarken, ortak standartların varlığının önemi hissediliyor. Türkiye’de ortalama 15 milyar dolara yaklaşan helal gıda pazarı her yıl yüzde 100 büyüyor. İç pazarın bu yıl yaklaşık 30 milyar doları bulmasını bekliyoruz. Türkiye ihracat tarafında da hızlı bir büyüme yaşıyor ki, bu da bizim için son derece sevindirici bir durum.

Dr. Moohamad ROPANING SULONG / Malezya Unisel Uluslararası Helal Enstitüsü Direktörü
“Muz kabuklarından enzim üretebiliyoruz”

Kaynak helal olabilir ama işlem süresinde enzime haram karışabilir. 0 zaman yine haram bir enzim elde edilir. 2011’de yapılan bir araştırmaya göre enzim üretiminin zorlukları, yüzde 45-48’i tesisten, yüzde 4-23 arası tüketilebilir kaynak probleminden ve yüzde 25-28’i ise hammadde probleminden kaynaklı oluyor.

Üretilen enzimlerin fiyatları uygun olmalı ki daha fazla insana ulaşabilsin. Hedef üretim maliyetlerinin azaltılması, şüpheli üretimi ortadan kaldırmak ve hayvanın kesim şeklinin şeriata uygun olması gibi konular için de önemli. Şu an atılacak muz kabuklarının oluşturduğu bakteriler ile enzim üretmeye çalışıyoruz ki bu da üretim maliyetimizi azaltıyor. Yapmış olduğumuz deneye, ticari nişasta ile başladık, enzim üretiminde başarılı olduk. Daha sonra muz kabuğundan elde etmeyi denedik. Sonuç olarak artık muz kabuklarından enzim üretebiliyoruz ve enzim standardının da çıkmasını bekliyoruz.

Prof. Dr. Haşan YETİM / Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğr. Üy.
“Kesimde dikkat edilmeli”

Helal kesim için hayvanın soyunun helal türden gelmesi, iyi beslenmiş ve sağlıklı olması gerekir. Kesimin hayvan için acısız olması bakımından boyun bölgesi tercih edilmeli. Şok uygulaması, hayvanı bilinçsiz veya daha az bilinçli hale getirir. Hayvanların yüzde 36’sı yanlış pozisyonda şoklanıyor ve bu helal değildir. Bu şoklama kanatlı hayvanlar için de yapılıyor ki bu da helal değildir. Bizim teklif ettiğimiz çeşitli yöntemler var ve bunu kurumlara sunuyoruz. Sonuç olarak hayvanın helal et verecek şekilde kesimi yapılmalı.

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu