Başarılı Girişimcilik

Hemşerim Hangi Sosyal Ağdasın?

Türk girişimcilerinin yarattığı sosyal paylaşım siteleri

Herkes küresel sosyal ağları konuşurken, yerel ağlar adım adım kullanıcı sayılarını ve etkinliklerini artırıyor. Türkiye’de de yaygınlaşan ağlar arasında yeni girişimcileri bir araya getiren de var, ‘kafa dengi’ insanları buluşturan da…

ŞU sıralar Twitter, Facebook ve Youtube’u çok konuşuyoruz. Yüz milyonlarca kullanıcısı olan bu küresel ağlar o kadar büyük ki sanki sosyal ağ dünyası yalnızca onlardan oluşuyormuş gibi bir algı yaratıyor. Ancak dünyada yeni bir fenomen gelişiyor, yerel sosyal ağlar… Söz konusu yerel ağların kullanıcı sayısı ve etkisi hızla artıyor. Hollanda’dan Rusya’ya, Letonya’dan Çin’e çok sayıda yerel sosyal ağ gördükleri ilgiyle dikkat çekiyor.

sosyal aglar

Rusya’da yerel sosyal ağlar Odnoklassniki ve Vkontakte oldukça ilgi görüyor. Yine Hollanda’da Facebook, Twitter ve Linke dln’den sonra en çok kullanılan ağ, yerel sosyal paylaşım sitesi Hyves. Küçük Avrupa ülkesi Letonya’da Draugiem.lv bir fenomen durumunda. Çin’de ise üç büyük küresel sosyal ağ 2009’dan beri yasaklı; ülkede Sina Weibo, Qzone ve Douban gibi yerel ağlar milyonlarca kullanıcıya sahipler ve çok popülerler.

Peki ya Türkiye’de? Facebook, Twitter ve Linkedln Türkiye’de en çok kullanılanlar olsa da yerel sosyal ağlar da yok değil. Şimdilik bu girişimler bir elin parmaklarını geçmese de Türkiye’den bir grup genç, sosyal paylaşım girişimleriyle harikalar yaratıyor. İçlerinden bazıları dünyaya açılmış bile. Türk girişimcilerinin yarattığı sosyal paylaşım sitelerini inceledik.

C0NNECTED2ME, DÜNYAYA AÇILDI

Connected2.me, aslında bize ICQ ya da mIRC’ta yaptığımız eski chat günlerimizi hatırlatan bir girişim. Bildiğimiz sosyal ağların aksine anonim olarak anlık iletişim kurma imkanı sağlayan bir sosyal ağ sitesi. Sitede hesap açtıktan sonra önce size bir profil adresi veriliyor. Bu adresi arkadaşlarınızla paylaştıktan sonra bu adrese gelen arkadaşlarınız sizinle kimlikleri gizli olarak iletişim kuruyor. Bu sayede sizin hakkımzdaki düşüncelerini, eleştirilerini rahat bir şekilde iletebiliyor.

Kurucu Ozan Yerli, “Mevcut sosyal ağlarda, diğer kullanıcılarla iletişime geçebilmek için bir kimlik kullanmanız gerekiyor. Bu durum sizin bazen kendinizi objektif olarak ifade edebilmenizi engelliyor ve üzerinizde bir baskı oluşturuyor. Bu sorundan yola çıkarak, anonim olma imkanı veren bir sosyal ağ olması amacıyla Connected2.me’yi geliştirmek için çalışmalara başladım” diyor.

Sitede yeni insanlarla tanışmak için kullanabileceğiniz, o sırada online olup kimse ile konuşmayan üyeleri gösteren “Shuffle” isimli bir kısım bulunuyor. Connected2.me’de tanıdığınız veya tanımadığınız insanlar sizin hakkımzdaki düşüncelerim objektif olarak size iletebiliyorlar. Ozan Yerliye göre bu özellik faydalı ve eğlenceli bir deneyim yaratıyor.

Bazı kuramların Connected2.me’yi müşterilerinden ürünleri hakkında geribildirim almak için kullandığını söyleyen Yerli, sitenin sadece Türkiye’de değil tüm dünyada kullanıcıları olduğunu söylüyor. Dünya çapında 2.3 milyon üyeye ulaşan site her gün 250 bin ziyaretçi alıyor. Ağustos 2011 tarihinden beri hizmet veren Connected2me, eTohum’dan da yatırım almış. Sitenin aynı zamanda İOS platformunda mobil uygulaması mevcut.

PEPLR.COM, YERLİ TWITTER

Peplr.com, aslında hobi olarak başlamış bir proje.

Şu an aktif kullanıcı sayısı 5 bin civarında. Yerli Twit-ter olarak adlandırabileceğimiz Peplr.com, yüzde 100 Türk yapımı olan bir mikro blog sitesi. Üyeler 255 karakter içinde özgürce paylaşımlarda bulunabiliyor. Üyelik aşamasından sonra sosyal ağlardaki takipleşme sistemi ile kullanıcılar birbirlerinin paylaştıkları içerikleri görüp beğenebiliyor.

Sitede kullanıcıların Twitter’a göre daha özgür olduğunu söyleyen kurucu İbrahim Cihan Dikmen, kullanıcı sayıları milyonlara ulaşmış sosyal ağlarla şu aşamada rekabet içinde olmadıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor, “Onlar da ilk çıktıklarında birkaç üyeye ve çok basit özelliklere sahiptiler. Doğru iletişim stratejisiyle etkili bir marka imajı yaratarak bugün bulundukları konuma geldiler. Bu uzun bir süreç. Ancak, Peplr.com’a açıldığımız günden itibaren Türk yapımı olduğu için birçok kullanıcı sahip çıktı.”

Siteye diğer sosyal ağlardan da giriş yapılabiliyor ve Instagram ile Youtube içerikleri embed olarak paylaşılabiliyor. Yer bildirimi de yapabilen kullanıcılar, Peplr üyeliğini, Twitter üyeliği ile entegre yapabiliyor. Böylelikle Peplr üzerinden paylaşılan içerikler otomatik olarak Twitter hesabında da paylaşılıyor. Haziran 2012 tarihinden beri faaliyette olan Peplr.com, önümüzdeki süreçte yatırımcı veya sponsor arayışı içerisinde olacak.

“KAFA DENGİ” SOSYAL AĞ, QUUP

Quup “kafa dengi” insanları bir araya getirmeyi hedefleyen bir sosyal ağ. Siste takip sistemiyle çalışıyor. Takip ettiğiniz kişinin yorum yazdığı ya da beğendiği bir gönderi sizin akışınıza düşüyor. Takip etmediğiniz üçüncü bir kişinin gönderisini, arkadaşınız sebebiyle siz de görüyorsunuz. Gönderilere yorum yapabiliyor, beğenebiliyor ve paylaşabiliyorsunuz. Sistem içindeki her şey canlı olarak çalışıyor, sayfayı yenilemeye gerek kalmadan tüm akışı takip edebiliyor ve etkileşime geçebiliyorsunuz.

Siteyi kurarken gelişmiş ülkelerden ilham aldıklarını söyleyen kurucu İlker Aksu, “Facebook, mevcut sosyal ilişkilerinizi online ortama taşıyan bir sosyal platform. Twitter ise daha çok monolog, sözlerin ve fikirlerin nehir gibi aktığı ve çabuk tüketildiği bir platform. Bu ikisinin arasında, hem yeni insanlarla tanışabileceğiniz, tartışabileceğiniz, bilgi alışverişinde bulunabile-ceğiniz bir sosyal platforma ihtiyaç olduğunu düşündük. Bu alanda, yerli bir teknoloji geliştirmenin stratejik bir öneme sahip ti. Gelişmiş ülkelerin hepsinin kendi yerel sosyal ağlarına sahip olması bize ilham verdi” diyor.

Toplam 30 bin üyesi bulunan Quup’u 2 bin üye düzenli olarak kullanıyor. İki buçuk yıl süren geliştirme sürecinden sonra hayata geçen site, yaklaşık bir yıldır aktif olarak faaliyette.

VENTURRO, GİRİŞİMCİLERİN AGORASI

Sonunda girişimcilerin de bir sosyal ağı oldu. Venturro.com özellikle erken seviye girişimcilik sektöründe ortak, danışman ve ilk takım üyelerini buluşturma amacıyla hayata geçmiş bir dikey sosyal ağ. Davet yoluyla üye kabul eden sitede, erken seviye girişimciler kendi beklentileriyle uyuşan insanlarla tanışıp iş fikri geliştirebiliyor. Diğer yandan, üyeler girişimcilik sektöründeki tüm toplulukların bir parçası olabiliyor ve tüm etkinlikleri buradan takip edebiliyor. “Günümüzde yeni girişimci adaylarının en büyük problemi, kendilerine yazılımcı ya da iş bilgisi olan gerekli ortağı bulamamaları. .. Diğer yandan büyük İK siteleri genel işgücüne odaklandıkları için kişileri erken seviye girişimcilerin aradığı kriterlere göre analiz edemiyor” diyen site kurucularından İhsan Elgin, şöyle devam ediyor: “Venturro’da herkes daha önceki girişimcilik veya startup tecrübelerine ve bu dünyadaki kişisel netvvork’lerine göre filtrelileniyor ve arama yapılabiliyor. Sitede isterseniz doğrudan arama yapabiliyor ya da fikrinizi özet olarak belirtip iletişim beklediğinizi belirtebiliyorsunuz.”

Sitede, çoğu girişimci adayı yazılımcı olmak üzere yaklaşık 2 bin üye var. 2013’ün Ekim’inde hayata geçen site, bugüne kadar kurucuların finansmanı ile ilerlemiş.

FREELYSHOUTUN HEDEFİ MİLYONLAR

Freelyshout, kâr amacı gütmeyen bir sosyal platform. Arkadaş olarak eklemek yerine Twitter’da olduğu gibi takip etmek üzerine kurulu. Sitede video, resim, yazı, SoundCloud üzerinden müzik ve yer bildirimi paylaşma özellikleri mevcut. Güncellemelerin devam ettiği siteye şu sıralar kullanıcıların da para kazanabileceği yeni bir reklam altyapısı hazırlanıyor. Site henüz milyonlara ulaşmış değil, ancak amacı bu. Bu arada hemen belirtelim, sitenin kurucularından Ertan Aktaş’dan aldığımız bilgilere göre, son haftalarda sitenin 80 binden fazla yeni kullanıcısı olmuş. Şubat 2013’ten bu yana yayında olan Freely Shout, yatırım almadan yola devam ediyor.

Ertan Aktaş, “Bağımsızlığımızı korumak için ortaklık ve bağış gibi gelir modellerine de ılımlı yaklaşmıyoruz. Ancak bir kaç melek yatırımcı ve girişim destekleyen banka ile görüştük, sonuç bekliyoruz” diyor.

EZGİ GÜLER

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu