Güncel Ekonomi Haberleri

Hisse başına kârı yüksek 33 şirket

Kâr marjı yüksek hisseler

BAŞARILI yatırım yapmanın sırrı gelecekte büyüme olasılığı yüksek olan sektörleri ve bu sektörlerdeki en iyi firmaları belirlemekten geçiyor. Büyüme oranlarındaki en önemli kalemler satış ve kar büyümesidir. Şirketlerin satışlarında düzenli artış eğilimi varsa bu işlerin olumlu yönde geliştiğine işaret eder. Bu artış oranı ne kadar büyükse şirket için o kadar büyük olumluluğu gösterir. Şirketin satış büyümesinin sektör ortalamalarının üzerinde olması, sektöre göre mali performansının yüksek olduğu anlamına gelir. Şirketin büyümesi sektör ortalamasının altında kalıyorsa bu şirketin mali performansı daha detaylı incelenmelidir. Öte yandan şirketin satışlarının enflasyonun üzerinde artması beklenir. Reel kar artışı sağlayabilen şirketler yatırımcıların ilgi odağında olur. Büyüme potansiyeli gösteren şirketlere talep artar hisseler yükselir. Şirketlerin büyüme potansiyelleri değerlendirilirken bilançoları ve beklentileri göz önünde bulundurulmalıdır.

2020’nin altı aylık bilançolarına göre cari dönemde ve yıllık bazda büyüme rasyolarında öne çıkan, hisse başına karı yüksek şirketleri belirledik. Bütün şirketleri taradığımızda yıllık ve cari dönemde satış, kar, aktif ve öz sermaye büyümesinde öne çıkan, hisse başına karı yüksek olan sadece 33 şirket var. Sektörlere göre bakıldığında gıda ve içecek, bilişim, dayanıklı tüketim, enerji, sigorta, madencilik, telekomünikasyon ve banka sektörü öne çıktı. Listedeki şirketleri ve beklentilerini incelediğimizde şu ayrıntılar göze çarpıyor…

GIDA VE İÇECEKTE HIZLI BÜYÜYENLER

Gıda ve içecek sektöründe büyümede beş şirket öne çıkıyor. Coca-Cola içecek, Anadolu Efes, T. Tuborg, Pınar Süt, Pınar Et ve Un. Bu şirketler hem yıllık bazda hem de dönemsel olarak kar ve satışlarını artırdı. Şirketlerin hisse başına kârları da bir seviyesinin üzerinde. Sektörel olarak listede gıda sektöründe ilk sırada Coca-Cola içecek yer alıyor. Borsa genelinde yılbaşından bu yana yaşanan güçlü yabancı satışına rağmen hisse yabancı satışlarından sınırlı etkilendi. Yılbaşında hissedeki yabancı payı yüzde 87.20 seviyesinde iken bu oran ekim ayında yüzde 83’lere geriledi. Şirketin 2020 altı aylık dönemdeki kar büyümesi yüzde 31.77 olurken yıllık net kar büyümesi yüzde 84.49 oldu. Bon üç yıldır karını istikrarlı olarak artırdı.

Listede Anadolu Grubu’ndan Anadolu Efes de bulunuyor. Türkiye, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerinden oluşan geniş bir coğrafyada faaliyet gösteren Anadolu Efes Biracılık, satış hacmi bakımından Avrupa’nın en büyük beşinci ve dünyanın en büyük 10’uncu bira şirketi. Satış gelirlerinin yaklaşık üçte ikisini yurtdışında gerçekleştiriyor. Ürünlerini 70’ten fazla ülkeye ihraç ediyor. Yılın ilk yarısında karını yüzde 6.12 oranında artırırken yıllık kar artışı yüzde 240.83 oldu. Yabancı paylarının ağırlıkta olduğu bir şirket. Hissede yabancı payı yılbaşında yüzde 75.71 seviyesinde bulunurken ekim ayında yüzde 70’lere geriledi.

Gıda sektöründe öne çıkan bir başka şirket ise Tuborg. Şirket son beş yılın beşini de karla kapattı. Fiili dolaşım oranı yüzde 5’in altında olan şirketler içerisinde yer alıyor. Fiili dolaşım oranının artmaması halinde Piyasa öncesi işlem Platformu’na alınabilir. Bu da fiyatına olumsuz yansıyabilir.

Gıda sektöründe içecek alanında öne çıkan şirketlerden biri de Pınar Süt. Verilerine bakıldığında, son beş yılın beşini de karla kapattığını görüyoruz. 2020/06’da net kar büyümesi yüzde 77.18 olurken yıllık net kar büyümesi yüzde 14.64 oldu. Pınar Et ve Un ise 2020’nin altı aylık döneminde karını bir önceki yıla göre yüzde 237 oranında artırdı.

BİLİŞİM VE YAZILIMDA ÜÇ ŞİRKET

Bilişim ve yazılım sektöründe büyümede üç şirket öne çıktı. Logo Yazılım, Link Bilgisayar ve Arena Bilgisayar, hem yıllık bazda hem de dönemsel olarak kar ve satışlarını artırdılar. Bu şirketlerin hisse başına karları da bir seviyesinin üzerinde. Bilişim ve teknoloji pandemi dönemimde yatırımcıların en fazla takip ettiği sektörler arasında yer aldı. Bilişim sektöründeki firmalarda hisse senedi fiyatları pandemi ile birlikte sert düşüşe geçse de çabuk toparlandı. Mart ayında dip seviyelerin görülmesinin ardından yükselişe geçen hisselerde yukarı doğru bir ivme ile son bir yılın en yüksek seviyelerinin test edildiği görüldü.

Sektöründe Logo kar, satış büyümesi ve hisse başına karlılığı ile öne çıkıyor. Perakendeden dağıtıma, üretimden turizme, teknolojiden denizciliğe kadar pek çok sektöre hizmet veriyor. Sektörünün en hızlı büyüyen firması. Uygulama yazılımı çözümlerini 800’ün üzerinde iş ortağı aracılığıyla sunuyor. Şirketin ürünleri 90 binin üzerinde aktif müşteri tarafından kullanılıyor. Şirketin 2020/06’da karını yüzde 40.37 oranında artırdığını görüyoruz. Yıllık büyüme oranı yüzde 45.42 oldu.

Bilişim sektöründe öne çıkan üç şirketi incelediğimizde üçünün de F/K oranı yirmi seviyesinin üzerinde. Sektörün ortalaması ise yüzde 26.26 seviyesinde. Bilişim sektöründeki şirketlerin F/K oranları yüksek olmasına rağmen şirketlere yönelik beklentiler devam ediyor. Yatırımcılar sektör hisselerinin çıkışını sürdürebileceğini öngörüyor. Link Bilgisayar 2020’nin altı aylık döneminde karını yüzde 103.68 artırırken yıllık bazda yüzde 34 kar artışı sağladı. Arena ise aynı dönemde yüzde 206.32 oranında kar artışı sağlarken yıllık kar artışı yüzde 323.72 oldu.

DAYANIKLI TÜKETİMDE ARÇELİK VE VESTEL

Dayanıklı tüketim sektöründe iki şirket öne çıkıyor. Bunlar Ves-tel ve Arçelik. Arçelik, Türkiye, Romanya, Rusya, Çin, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tayland, Pakistan ve Bangladeş’te toplam 21 fabrikada üretim yapıyor. Vestel ise Ar-Ge’ye verdiği önemle sektörde etkin. Her yıl gelirlerinin yaklaşık yüzde 2’sini Ar-Ge yatırımlarına yönlendiren Vestel, dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk bin firma arasında yer alan üç Türk şirketinden biri. Sektörün pandemi döneminde öne çıktığını görüyoruz. Pazar araştırma şirketi GfK Türkiye’nin perakende satışları baz alarak hazırladığı televizyon sektörü raporuna göre, yurtiçi televizyon satışları 2020 ilk çeyreğinde, geçen yılın düşük baz etkisi nedeniyle yüzde 14 oranında büyüdü. Co-vid-19 ile evde kal çağrıları ve evden çalışma ve uzaktan eğitim gibi nedenlerle televizyon kullanımındaki artışın televizyon yenileme talebini tetiklemesi, online satışlardaki artış ve geçen yılın düşük baz etkisinin de desteğiyle yılın ikinci çeyreğinde televizyon satışları yüzde 16 oranında arttı. Yılın ilk yarısındaki toplam büyüme yüzde 15 oldu. Bunun sektör hisselerinde de etkisini gösterdiği dikkat çekiyor. Vestel ve Arçelik yatırımcı tercihlerinde yer almaya devam ediyor.

ENERJİ VE PETROLDE BAŞI ÇEKENLER

Enerji sektöründe Naturel Yenilenebilir Enerji ve Enerjisa Enerji listede yer alıyor. Bu iki şirketin hem yıllık bazda hem de dönemsel olarak kar, satış ve özsermayeleri büyüdü. Hisse başına karlılıkları ise bir seviyesinin üzerinde. Net kar büyüme oranlarına baktığımızda yıllık ve dönemsel olarak Naturel Yenilenebilir Enerji’nin yüksek bir performans gösterdiğini görüyoruz. Şirket 2020/06’da karını yüzde 373.82 artırdı. Aktif büyüme oranı yüzde 136.48 oldu.

Listede enerji sektöründe yer alan diğer şirket olan Enerjisa Enerji 2020’nin altı aylık döneminde karını yüzde 54.37 artırırken yıllık bazda yüzde 81.34 kar artışı sağladı. 30 Haziran 2020 itibarıyla 11.3 milyon dağıtım bağlantı noktası ve yaklaşık 9.9 milyon müşteri ile en büyük piyasa katılımcısı.

Petrol sektöründen İpek Doğal Enerji ise 2020 altı aylık döneminde 3.283 varil ham petrol satışı gerçekleştirdi. Şirketin operasyonel karlılığı ve operasyonlarından sağladığı nakit akımları, piyasalardaki petrol fiyatlarının değişiminden etkilenmekte olup petrol fiyatlarının şirketin nakit bazlı operasyonel üretim maliyetlerinin altına düşmesi ve belirli bir süre bu şekilde devam etmesi durumunda operasyonel karlılığı azalabilir. Şirket, yakın gelecekte petrol fiyatlarında önemli bir değişiklik beklemiyor. Dolayısıyla petrol fiyatlarının düşmesi riskinden korunmak için herhangi bir türev enstrüman kullanmadı ve benzer bir anlaşma da yapmadı.

AKSİGORTA, AVİVASA VE ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK

Listede yer alan sigorta sektörü şirketleri içerisinde piyasa değeri en yüksek olan Anadolu Emeklilik, 2020/06 da yüksek büyüme oranları ile dikkat çekiyor. Hisse başına karı en yüksek şirket olan Ak Sigorta ise 2020/06 döneminde sektördeki diğer şirketlere nazaran öz sermaye büyümesinde en iyi oranı yakaladı. Avivasa Emeklilik Hayat’ı incelediğimizde büyümesini sürdürdüğünü görüyoruz. Son yıllarda, Türkiye’de hayat sigortası ve bireysel emeklilik ürünlerine yönelik teşvikler sonucu bireysel emeklilik sistemine yönelik farkındalığın artması, ürünlerin yaygınlaşması, mevzuat değişiklikleri ve vergi teşvikleri gibi pazarın büyümesini destekleyen gelişmelerin, AvivaSA’nın faaliyetlerinin büyümesinde önemli rolü olduğu görülüyor.

DÖRT BANKA DİKKAT ÇEKİYOR

Banka sektöründe özellikle dönemsel büyümelerle dört banka öne çıktı. İş Bankası C, Vakıflar Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Akbank. 2020’nin ilk yarısında hem yıllık bazda hem de dönemsel olarak kâr ve gelirlerini artırdılar. Kurum raporlarına baktığımızda 14 Ekim’de HSBC’nin, Akbank için tavsiyesini 6.75 TL hedef fiyatla alım yönünde belirlediğini görüyoruz. Kurum, İş Bankası C hisseleri için ise 6.20 TL fiyat ile alım öneriyor. Banka sektörü hisseleri önümüzdeki dönemde yatırımcıların en fazla takip edeceği hisseler arasında olacak. Sektörde gelir büyümesinde hem yıllık hem de dönemsel olarak en yüksek oranlarla artış sağlayan Türkiye Halk Bankası oldu. Yıllık bazda net kar büyüme oranı diğer üç bankaya göre en yüksek büyümeyi gösterdi. Vakıflar Bankası ise dönemsel olarak öz sermeye büyümesi, net kar büyümesi ve aktif büyüme de en iyi artışları sağladı. Banka 2020/06’da dönemsel olarak yüzde 218.16 oranında net kar büyümesi kaydetti. Aktif büyüme oranı ise 41.56 oldu, öz sermaye büyümesinde ise yüzde 49.24 seviyelerinde. Sektörde düşük F/ K oranı ile Vakıfbank öne çıkıyor. Hisse başına karlılığı en yüksek banka ise İş Bankası C.

KOZA ALTIN VE KOZA MADENCİLİK

Listede hisse başına getirisi en yüksek sektör madencilik oldu. Sektör hisseleri altının 2020’de güçlü yükselişi ile en fazla takip edilen hisseler arasında yer aldı. Koza Altın ve Koza Madencilik kar ve satışlarını artırdı. Şirketlerin hisse başına karlan oldukça yüksek. Listede hisse başına kara göre sıralamada ilk sırada yer alan Koza Altın, hissesinin Fiyat/Kazanç Oranı 6.46, Koza Madenciliğin ise Fiyat/Kazanç Oranı 6.49 seviyesinde. Yeni madenlerin keşfi, beklentinin üzerindeki üretim rakamları ve yüksek altın fiyatları her iki şirket için de beklentileri yüksek tutuyor. Koza Altın 2020 ilk altı aylık dönemde 132.649 ons altın üretimi gerçekleştirdi: Şirket 30 Haziran 2020 itibariyle Türkiye genelinde Ege, Marmara, Karadeniz, Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde 104 işletme ve 123 arama ruhsatına sahip.

SEKTÖRLERİNİN ÖNCÜ ŞİRKETLERİ

Listede diğer öne çıkan şirketler ve sektörler şöyle: Çimento sektöründe Nuh Çimento, diğer kimyasal ürünler sektöründe Alkim Kimya, gübre sektöründe Ege Gübre, finansal kiralamada QNB Finans Finansal Kiralama, holdinglerde Güler Yatırım Holding, ilaç ve sağlık sektöründe Deva Holding, iletişim ve savunma alanında Aselsan, otomotiv yan sanayide Jantsa Jant Sanayi, perakende ticarette BÎM Mağazalar, telekomünikasyon sektöründe ise Turkcell ve Türk Telekom dikkat çeken borsa şirketleri. Aselsan hisseleri 1990’dan bu yana borsada işlem görüyor. 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla, Şirket’in halka açıklık oranı yüzde 25.80. Alkim’in ise sahip olduğu en büyük rezerv ve lojistik konumu itibari ile en avantajlı üretim yeri Ankara’nın Çayırhan Bölgesindeki 94.780 km2’lik maden sahası. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) çok sayıda sondajla 9.45 km2’lik alanda belirlediği glauberit rezerv miktarı 192 milyon ton. Sektörlerde öne çıkan şirketlerin üçüncü çeyrek ve yılsonu bilançolarında da performanslarını korumaları yatırımcıların ilgi odağında kalmalarına neden olacaktır.

8 şirket için son gelişmeler ve beklentiler

PERGAMON’DA ORTAK SATIŞI VAR

Şirketin halka açıldığından bu yana fiyat seyrini incelediğimizde şirket hisselerinin 2014 Kasım ile 2018 Ağustos arasında 4 ile 5 arasında dalgalandığını sonrasındaki bir yıl ise 5 ile 7 arasında yatay bir seyir izlediğini görüyoruz. 2020’de ise şirket hisseleri atağa geçti. Özellikle pandeminden sonra hisselerine ilgi arttı. BIST-100 dışında kalan BIST Tüm hisselerine ilginin artması Pergamon’a da yansıdı. 17 Mart 2020’de şirket hissesi en düşük 5.59 TL seviyelerinde işlem görürken 14 Ekim itibari ile 17.15 TL seviyesine yükseldi. Hisseleri yükselmesine rağmen hala çıkışını sürdürüyor. Teknik göstergeleri aşırı alım bölgesinde ve hissede zayıflama işaretlerine yönelik sinyal verse de işlem hacmi güçlü ve momentum göstergelerinden RSI hala yükseliş eğiliminde. Şirketin bilançosuna bakıldığında 2020’nin altı aylık döneminde bir önceki yılın aynı döneminde şirketin karında düşüş dikkat çekiyor. Bir şirket hissesinin uzun vadede çıkışını sağlayan büyümesi ve karlılığıdır. Karlılığında iyileşme meydana gelmemesi halinde bu yükseliş kalıcı olmaz. Şirketin ortaklarının ise satış yaptığı gözleniyor. Eğer bir şirket için ortaklardan satışlar geliyorsa bu şirket hisselerinin yukarı gidişini baskılayacaktır; bunu unutmamakta fayda var.

YAPRAK SERT ÇIKTI, SERT İNİYOR

Koronavirüste gıda sektörü hisseleri yatırımcıların en fazla takip ettikleri hisseler oldu. Hisselerde sert fiyat hareketleri gözlendi. Şirket çiftlik işletmeciliği yapması sebebi ile gıda sektörüyle bağlantılı. Sektörde yer alan Taze Kuru Gıda yüzde 5.631 değer kazanırken Merko yüzde 2.138, Kent Gıda yüzde 1.161 değer kazandı. Yaprak Süt ve Besicilik ise yüzde 954 değer kazandı. Bir ayda ulaşılan bu yüksek değer artışı sonrası hissede sert satışlar yaşanıyor. 8 Ekim tarihinde 103 seviyesini gören hisse gerilemeye başladı. Son bir ay içerisinde çok hızlı bir çıkış yaşayan hisseler değer kaybetmeye başladı. Şirket tarafından 15 Eylül’de yapılan açıklamada olağandışı fiyat ve miktar hareketine yol açacak kamuya açıklanmamış özel bir durumun olmadığı belirtildi. Karlılığını artırmakta zorlanıyor. Mali yapının ivme kazanan bir çıkışının olmaması düşüşün devam etme olasılığını gündeme getiriyor. Şirket hisselerindeki harekete yönelik olarak Borsa yönetimi tedbir amacı ile 9 Ekim 2020 gününden itibaren üç ay süreyle internetten işlem yapma kısıtlamasına gitti. Kararın da hissenin hareketinde etkili olduğu gözleniyor.

PERA GMYO’DA ORTAK PARASINI İSTİYOR

Pera GMYO son açıkladığı 2020 altı aylık bilançosunda zarar açıkladı. Bu yıl zararını azaltmakla birlikte sürdürüyor. Borsada şirket hissesi alırken bakılan en önemli kriterlerden biri karlılıktır. Eğer şirket büyüyor ve kar edebiliyorsa bu fiyat hareketlerine yansır. Şirket sürekli zararda ise hisselerinin değer kazanması beklenmez. Pera GMYO ikinci yarısında da aynı ivmenin devamı halinde yılsonunda yine zarar edecektir. Zaten 2016’dan bu yana zarar açıklıyor. Kara dönebilmesi önemli. Şirketle ilgili son gelişmelere baktığımızda aleyhine başlatılan icra takibi ile alakalı yeni bir bilgi olduğunu görüyoruz. Firmanın hissedarlarından Ardus Gayrimenkul, faiz dahil toplam 36.4 milyon TL tutarındaki alacağı ile ilgili başlattığı icra takibi neticesinde şirketin hem Denizli’deki taşınmazı hem de Karaköy’deki taşınmazına ait kira gelirleri üzerine haciz işlemi uyguladı. Pera GMYO ise aldığı kararla &£& sermaye azaltımına giderken eşanlı olarak bedelli sermaye artırımında bulunacağını duyurdu. Şirket attığı y adım ile mali yapısını güçlendirirken borcunu da kapatmayı hedefliyor.

Fiyat hareketlerine baktığımızda 14 Ekim itibari ile son bir ayda yüzde 43, ylbaşmdan bu yana ise yüzde 137 oranında değer kazandı. SPK, manipülasyon yapıldığı gerekçesiyle bir kişi hakkında geçtiğimiz eylül ayında altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bunu göz ardı etmemekte fayda var.

İKİNCİ DONEMDE ZARARI ARTTI

Borsada yatırım yapanların göz önünde bulundurması gereken en öneli kriterlerden biri şirketin satış gelirleri ve karlılığıdır. Şirketin borçlanma yapısı da önemlidir. Bir şirketin borçları varlıklarının üzerine çıkmaya başlamış ve özsermayesi eksiye dönüyorsa bu şirketin mali yapısının gelişim seyri iyi değil demektir. Akın Tekstil’in mali yapısı incelendiğinde yılın ilk üç ayında zarar ettiği ve 2020’nin altı aylık döneminde de bu zararı sürdürdüğünü görüyoruz. Şirketin ilk üç ayda 1.5 milyon TL olan zararı altı aylık dönemde 5.8 milyon TL oldu. Oluşan bu zararda düşen satışların ve artan finansal giderlerin etkisi bulunuyor. Ancak buna rağmen şirket hisseleri 2019’da yüzde 52,12 ve 2020’nin de ilk 9.5 ayında yüzde 48.80 oranında değer kazandı. Eylül ayından itibaren artan işlem hacmi hisseye ilginin arttığını gösterse de son bir ayda yaşanan yüzde 37’lik yükseliş sonrası hissede satışların geldiği gözleniyor. Hisseye yönelik tedbir kararlarının alındığı görülüyor. Sürekli işleme ara verilirken tek fiyat emir toplama yöntemine geçilmekte. Hissede alınan önlemler işlem hacmini etkileyeceği için fiyat hareketine de yansıyacaktır.

ANADOLU SİGORTA’DA KÂR İSTİKRARLI

Anadolu Sigorta yükselişte. Hisseler pandemi sonrasında ivmeli bir çıkışa geçti. Değerleme oranlarına bakıldığında 14 Ekim kapanışları ile Fiyat/Kazanç Oranı 7.65 seviyesinde ve sektör ortalamasının altında. Fiyat/Kazanç oranının sektör ortalamasına göre düşük olması olumlu. Ekim’de hissenin işlem hacminde hareketlenme dikkat çekiyor. Bu yatırımcı ilgisinin olduğunu gösteriyor. Hissenin yılbaşından bu yana yüzde 66 oranında değer kazandığı gözleniyor. Mali yapısı incelendiğinde ise son beş yılıdır sürekli karda olduğu ve son dört yıldır sürekli karlılığını yüzde 30’un üzerinde artırdığı görülüyor. Şirketin pandemi sonrasında çok hızlı toplanması ve karlılığını sürdürmesi önümüzdeki dönemde de performansını sürdürmesinde etkili olabilir. Gerek ekonomide oynayabileceği çok daha aktif rol gerekse finansal sistem içerisindeki payının çok daha yukarı gitme potansiyelinin oluşu sigorta sektörünün önemini ortaya koyuyor. Kamu sigorta ve emeklilik şirketlerinin TVF tarafından devralınıp tek çatı altında birleştirilmesi hamlesi de aslında bu potansiyelin ortaya çıkması yolunda atılmış bir adım olarak görülmeli. Bu yönü ile sektör hisseleri önümüzdeki dönemde de gündemde kalabilir.

ZARARDA AMA HİSSELERİ YÜZDE 472 PRİMLİ

Borsada işlem gören hisseler ne kadar likitse yatırımcının hareketi de o kadar kolaylaşıp, alım ve satım işlemleri problemsiz yapılmakta. Eğer hisse likit değilse bu durum fiyat hareketlerine de yansımakta. Hisseyi alanlar satmak istediklerinde zorlanmakta. Bu nedenle yukarı ataklar gelişse bile hisseye ilgi sınırlı kalmakta. Orma hisselerine baktığımızda şirket hisseleri ağırlıklı olarak düşük işlem hacmine sahip. Son bir yıl içerisindeki günlük ortalama işlem hacmi 280 bin TL. Şirket hisseleri 2019’da yüzde 130 oranında değer kazanırken 2020’nin ilk dokuz buçuk ayında yüzde 472 oranında yükseldi. Şirket 2020’nin altı aylık döneminde 35 milyon zararda.

Son beş dönemdir sürekli zarar açıklıyor. Sürekli zarar açıklayan bir şirket için çok güçlü beklentiler olmalı ki hisseleri yüzde 472 değer kazansın. Şirkette açıklanmış böyle bir beklenti görülmüyor. Hisselerinin takas dağılımlarına bakıldığında yüzde 28’inin İş Yatınm’ın saklamasında olduğunu görüyoruz. Yüzde 16’sı Deniz Yatırım’ın saklamasında ise yüzde 16’sı bulunuyor. Fonların ve yabancıların ilgi göstermediği bir hisse. Zararda olan ve bu zararını devam ettiren şirket hisselerinin belirli beklentilerle yükselse bile yatırımcılara kaybettirebileceği göz ardı edilmemeli.

BANKALAR İÇİNDE EN DÜŞÜK F/K ORANI

Borsada işlem gören bankalar içerisinde Fiyat/Kazanç oranına göre en ucuz hisse Vakıfbank’ın. Banka hisseleri tarihi dip seviyelerinde. Banka sektör hisseleri yabancıların satışları ile yılbaşından bu yana yüzde 25 oranında değer kaybetti. Hissede yabancı payı yıla başlarken yüzde 64 seviyesinde bulunurken 14 Ekim itibari ile yüzde 4.67 seviyesinde. BIST Banka sektör endeksi borsadaki en ucuz sektörler arasında.

Derinliği ve likiditesi yüksek olan sektör hisselerindeki sert satışlar sonrasında dip seviyelerde taban oluşuyor. Uzun vadede prim potansiyeli taşıdığı gözleniyor. Yabancıların borsada yeniden alıma geçmeleri halinde hareketlenebilecek hisselerin başında geliyor. Yabancı alımı olmasa bile yerli fon ve bireysel yatırımcıların hareketleri ile önümüzdeki dönemde daha iyi bir performans gösterebilir. Hissenin 2005’ten bu yana yıllık hareketleri incelendiğinde üst üste iki yıl kaybettirdiği görülmemiş. Hisse özellikle 2021 için prim potansiyeli taşıyor.

BORUSAN YATIRIM’IN KARLILIĞI DALGALI

Bir hissenin uzun vadede yükselişini sürdürebilmesi gelir ve kârlılığını düzenli şekilde artırması ile yakından alakalıdır. Borusan Yatırım hisseleri yatırımcısının yüzünü güldüren hisselerden biri. Şirket 2019’da yüzde 70.72 değer kazanırken 202014 Ekim itibari ile yüzde 187 değer kazandı. Peki, hisseler bu kadar değerlenmişken yükselişi devam eder mi? Şirketin Fiyat/Kazanç oranı 48.22, sektörün F/K oranı ise 232 seviyesinde. Son dönemde hissede artan volatiliteye yönelik tedbir getirilirken devre kesici uygulamaların sayısının arttığı gözleniyor. Son beş yıldır karda olan bir şirket. Ancak karlılığında bir istikrardan bahsedemiyoruz. Bilançosu yakından incelendiğindeyse esas faaliyetlerinden dolayı kârını düşürmekle birlikte özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırım kalemindeki artışla dönem sonunda kârını artırdığı dikkat çekiyor. Esas faaliyetlerden kaynaklı bir artıştan bahsedemiyoruz. Bununla birlikte dönem sonu kârının yüksek olması piyasa göstergelerinin de daha düşük oluşmasına sebep oluyor. Karlılığın istikrarlı olmaması bu yüksek performansı sürdürmesinin zor olduğuna işaret ediyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu