Güncel Ekonomi Haberleri

Hisse Seçme Kriterleri

Siyasi-jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde sert fiyat hareketlerine karşı, bir zarar kesme (stop loss) stratejisiyle hareket edilmeli. Tek bir seviyeden yüklü alım yapmak yerine parçalı, kademelere yayılarak pozisyon alınmalı…

YAKIN dönemde Kuzey Irak referandumu ve Idlib operasyonu ile sınır bölgesinde yaşanan hareketlilik, ABD ile olan ilişkilerde artan tansiyon gibi Türkiye özelindeki siyasi-jeopolitik risklere ek olarak; Fed ve ECB’ye yönelik beklentiler, Katalonya referandumu, Kuzey Kore kaynaklı riskler gibi konjonktürel gelişmeler gerek küresel gerekse ae yurtiçi piyasalar üzerinde ciddi oynaklıklara yol açtı. Öyle ki, Aralık 2016-Ağustos 2017 aralığındaki dokuz aylık dönem boyunca soluksuz bir yükseliş trendi yakalayan BIST-100 endeksi, eylül ayında gösterdiği yaklaşık yüzde 6.5 oranındaki düşüşle, bu seriyi sonlandırmış oldu. Yakın dönemde üzerinde durulması gereken bir diğer sert düşüş de geçen hafta başında ABD ile ilişkilerde artan tansiyonun etkisiyle görüldü. BIST-100 endeksi, 9 Ekim Pazartesi günü, haziran ayından bu yana ilk kez kısa süreli de olsa psikolojik önem arz eden 100 bin seviyesinin altına sarktı. Ancak, haftanın geri kalanında endeksin genel olarak güçlü bir duruş sergilemesi, yukarı yönlü iştahın hâlen devam ettiğini işaret etmekte.

PANİĞE KAPILMAYIN

Siyasi-jeopolitik risklerin arttığı dönemde artan belirsizlik, adeta bir sis oluşturarak geleceğe yönelik sağlıklı beklentilerin oluşturulmasını zorlaştırmakta. Bundan dolayı, bu tarz dönemlerde gözlenebilecek sert fiyat hareketlerine karşı, katlanılabilecek azami zararı dikkate alacak şekilde bir zarar kesme (stop loss) stratejisi dahilinde hareket etmenin ve tek bir seviyeden yüklü alım yapmak yerine parçalı alım-larla kademelere yayılarak pozisyon almanın önemi artmakta. Bu tarz bir stratejiyle hareket edilmesi; olası düşüşlerde maliyetin optimize edilmesini sağlayacağı gibi, olası yükseliş hareketlerinin kaçırılmasının da önüne geçecektir. Dolayısıyla, ön görmenin zorlaştığı bu tarz dönemlerde paniğe kapılmadan basiretli hareket etmek son derece kritiktir.

Risk ve belirsizliklerin arttığı dönemlerde, hisselerin sergilediği hareketler arasındaki ayrışmalar da oldukça önemlidir. Bu hareketler, hisselere yönelik olumlu beklentiler oluşturmak açısından tek başına yeterli olmasa da anlamlı sinyaller görülmesini sağlayabilir. Özellikle, panik satışların görüldüğü günlerde, piyasanın geneline kıyasla olumlu ayrışan hisselerin; olası tepki hareketlerinde de yine genele kıyasla pozitif tarafta yer aldığı görülebilmekte. Bu sinyallerin görüldüğü hisselerin, sağlam bir temel görünüme ve geleceğe dair olumlu bir hikâye sahip olması durumunda; söz konusu panik satışların orta-uzun vade açısından zaman zaman önemli fırsatlar sunabilir.

HİSSE SEÇME KRİTERLERİ

Bu hafta, yukarıda üzerinde durduğumuz bilgileri kullanarak nasıl hisse seçilebileceğine dair bir bakış açısı sunmaya çalışacağız. Yakın incelemeye alacağımız hisseleri belirlerken kullandığımız kriterleri şu şekilde belirledik:

■ 9 Ekim Pazartesi günkü sert düşüşte endeksten daha az düşen ve 10 Ekim Sah günü gelen tepki de endeksten daha fazla yükseliş kaydeden hisseler

■ Eylül ayında yabancı alımmda dikkat çekenler hisseler

■ Ocak-Eylül 2017 döneminde yabancı alımmda dikkat çekenler

Buradaki amacımız; hem panik ve tepki döneminde öne çıkan, hem takas değerleri açısından borsanm yaklaşık yüzde 65’lik bölümünü elinde bulunduran yabancıların endeksin yükseliş trendi ile yıl boyunca gerilemenin görüldüğü tek ay olan eylül ayında tercih ettiği hisseleri görebilmek oldu. Yaptığımız filtrelemede, BIST-TÜM’de yer alan hisselerden bu kriterlerden en az birine uyan 52 hisse bulunduğunu tespit ettik. Bu hafta yukarıdaki kriterlerden en az birini sağlayanlardan, gerek temel gerekçeler gerekse de genel teknik görünüm açısından uygun gördüğümüz beş hisseyi inceliyoruz.

Deva Holding (DEVA):

DEVA hisselerinin temmuz ayı sonundan ekim ayı başına kadar ağırlıklı olarak orta noktası 4.43 TL olmak üzere 4.04 TL ile 4.82 TL arasında dalgalandığı görülmekte. Bu dönemde, hisse fiyatlarının çift tepe yaparken, aşırı ahm-satım göstergesi olan RSI’da gözlenen aykırılığın da teyit ettiği şekilde; 4.04 TL civarında çift dip oluşturduğu görülmekte. Eylül sonlarında bu seviyelerden bir miktar tepki geldiği görülse de, geçen hafta başında endekste gözlenen sert satışla birlikte, 4.04 TL’deki desteğin üçüncü defa test edildiği görüldü. Desteğin bu kez de çalışması sonrasında hissenin yeniden tepki hareketi gösterme eğilimine girdiği görülmekle birlikte; RSI ve momentum göstergelerinde gözlenen toparlanma da teknik açıdan olumlu sinyal veriyor. Kısa vadede 4.00-4.04 TL en kritik destek konumunda olup; olası yatırım kararlarında bu destek bölgesinin zarar kesme seviyesi olarak takip edilmesi yerinde olacaktır. Ayrıca, önceki dönemlerde de destek olarak çalıştığı görülen 200 günlük hareketli ortalamanın da 4.08 TL’ye karşılık gelmesi de bu destek bölgesinin önemini artırmakta. Tepki alımlarmın devam edebilmesi ve güçlenebilmesi açısından 21 günlük hareketli ortalamaya karşılık gelen 4.22 TL direncinin kırılması önemli. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda, Deva hisselerinin kısa vadede 4.35-4.42 TL aralığındaki direnç bölgesini yeniden test etmesi beklenebilir. Bu direnç bölgesi üzerinde en azından iki günlük kapanış görülmesi durumunda da yukarı yönlü hareketlerin hızlanma olasılığı yükselecektir.

Migros Ticaret (MGROS):

Hisse önemli bir düzeltme hareketiyle 23 TL civarlarına kadar geriledi. Hafta başında endeksin genelinde gözlenen sert satış hareketiyle sene başından bu yana ilk defa 200 günlük hareketli ortalamanın test edildiği görüldü. Yaklaşık olarak 24.23 TL civarına karşılık gelen bu ortalamanın son günlerde destek olarak çalıştığı ve bu seviye-el,,.! lerde bir dip çalışması yapıldığı görülmekte. Ayrıca, süren dip çalışması esnasında hacim tarafında gözlenen toparlanmanın da dikkat çekici olduğunu not etmekte fayda var. 200 günlük hareketli ortalamanın dip olması durumunda gelecek tepki alımlarıyla birlikte hissenin ilk aşamada 24.88 TL ve 25.22 TL dirençlerine doğru hareketlenerek hafta başında oluşan boşluğu doldurması beklenebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda kısa vadeli olası yükseliş hareketi 25.95 TL-26.00 TL direnç bölgesine kadar sürebilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda, geçen haftaki satış baskısında test edilmiş olan 23.00-23.14 TL destek bölgesinin zarar kesme seviyesi olarak takip edilmesi sağlıklı olacaktır.

Petkim (PETKM):

5.78 TL’den gelen destekle hissenin yeniden toparlanma eğilimine girdiği ve yakın dönemde endekste gözlenen olumsuzluklara kıyasla bir miktar daha olumlu bir eğilim sergilediği görülmekte. Olası yukarı yönlü hareketlerin devamlılığı açısından; öncelikle 6.25 TL desteği üzerinde tutunulmaya devam edilmesi önem arz etmekle birlikte, ilk kritik direnç bölgesi konumundaki 6.35-6.40 TL aralığının aşılması gerektiğini belirtelim. Bu bölgenin aşılması durumunda yeniden 6.50-6.58 TL civarına doğru hızlı bir hareket gelme olasılığı yükselecektir. Bu senaryonun, hacim tarafından da desteklenerek gerçekleştiğinin görülmesi tarihi zirvenin yenilenmesini sağlayabileceği gibi tarihi zirvenin artan hacimle kırılması da yukarı yönlü hareketlerin hızlanmasını tetikleyebilir. Diğer taraftan, olası yatırım kararlarında, katlanılabilecek zararı göz önünde bulundurarak 6.25 TL, 6.18 TL, 6.08 TL ve 5.96 TL desteklerinden uygun olanın zarar kesme seviyesi olarak izlenmesi yerinde olacaktır.

Sabancı Holding (SAHOL):

Yakın dönemde hisse fiyatları 9.52 TL seviyesine kadar geriledi. Bu seviyelerden gelen destekle birlikte hisse fiyatının yeniden 10 TL üzerinde tutunmaya çalıştığı görülmekte. Ayrıca, aşırı alım-satım göstergesi ve trend değişim göstergesi olan CCI ile momentumda gözlenen toparlanma eğilimi de tepki hareketlerinin devamı olasılığını artırmaktadır. 21, 50 ve 200 günlük hareketleri ortalamaların kabaca 10.20-10.40 TL aralığında yakınsamakta olması dikkat çekici olup; olası tepki alımlarmda bu aralığın güçlü bir hacimle aşılması durumunda yukarı yönlü hareketlerin hızlandığı görülebilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda hisse fiyatlarının kısa-orta vadede 10.65 TL ile 10.98 TL aralığında dengelenme eğilimine girmesi beklenebilir.

10.98 TL direncinin kırılması, grafikte işaretlenen boşluğun doldurularak 11.50 TL civarına kadar devam edebilecek bir yükseliş hareketini tetikleyeceğinden son derece kritik olacaktır. Olası geri çekilmelerde kısa vade ilk önemli destek 9.89-10.00 TL aralığında bulunmaktadır. Bu bölgenin kırılması durumunda 9.70 TL ve 9.50 TL desteklerinin yeniden test edilme riski artacaktır. Dolayısıyla, katlanılabilecek azami zarar göz önünde bulundurularak burada işaret edilen desteklerden uygun olanı zarar kesme seviyesi olarak seçilebilir.

Ülker Bisküvi Sanayi (ÜLKER):

Grafik üzerinde görüleceği gibi hareketli ortalamaların hisse fiyatları açısından dönem dönem önemli destek-direnç seviyeleri olarak çalıştığı görülmektedir. Yakın dönemde yaklaşık olarak 200 günlük hareketli ortalamasına karşılık gelen 19.00-19.40 TL civarında dip çalışması yapan hissede, teknik indikatörlerdeki sinyalleri de dikkate alarak, mevcut tepki hareketinin devam olasılığının ağır basmakta olduğunu düşünüyoruz. Yüzde 38.2 seviyesine karşılık gelen 19.62 TL üzerinde kalındığı müddetçe, kısa vadeli tepki hareketinin sürmesi beklenebilir. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda kısa vadede öncelikli olarak 20.50 TL ve 20.78 TL dirençlerinin test edilmesi; devamında yeniden 21 TL ve üzerinin radara girmesi beklenebilir. Bu beklentilerle verilecek olası yatırım kararlarında 19.62 TL, 19.39 TL ve 18.98 TL desteklerinden katlanılabilecek zarar ölçüsünde uygun olanının takip edilmesi yerinde olacaktır.

EROL GÜRCAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu