Güncel Ekonomi Haberleri

İhracat Potansiyeli Yüksek 29 Hisse

Döviz kurlarındaki volatilite borsadaki ihracat yapan firmalara yaramış görünüyor, ihracatta otomotiv başı çekerken, ardından beyaz eşya, makine ve savunma sanayii geliyor.

İhracat potansiyeliyle öne çıkan 29 hisse…

EYLÜL ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.5 artışla 14.5 milyar dolar oldu. Bu rakamla tarihin en yüksek eylül ayı ihracatına ulaşılırken, artış hızında son 13 ayın rekoruna imza atıldı. Açıklanan verilere göre, ilk dokuz ayda ihracat yüzde 7 artışla 123 milyar 110 milyon dolar oldu. Türkiye’nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 7.6 artışla 165 milyar 56 milyon dolara yükseldi.

İhracat rakamlarının yüksek çıkmasına paralel yatırım uzmanlan borsada ihracat ağırlıklı çalışan ve döviz pozisyonu yüksek hisselerin ön plana çıkacağım söylüyor. Nitekim haziran ve ağustos ayları haricinde her ayı rekorla kapattığımızı hatırlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ftmail Gülle, 2018 yılının beklentilere paralel rekorlar yılı olarak kayıtlara geçtiğini dile getiriyor. Ayrıca eylül ayı rakamlarına baktığımızda yeni pazarlara girişte başarılarımızın gün yüzüne çıkmaya başladığını, ülkeler bazındaki artışla gördüğümüzün altını çiziyor.

“OTOMOTİV BAŞI ÇEKİYOR”

Borsacılar ise, ihracat rakamlarına sek-törel ve ülkeler bazında bakmanın hisse bazında seçim yapmak için önemli bir kriter olduğuna dikkat çekiyor. Bu kapsamda eylül ayında en fazla ihracatı yine otomotiv sektörünün yaptığını belirten uzmanlar sektörel bazda şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Sektörün eylül ayı ihracatı 2.6 milyar dolar olurken, otomotiv sektörünün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.3 arttı. Otomotiv sektörünü 1.5 milyar dolarla kimyevi maddeler, 14 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip ediyor. Eylül ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörlerin ise yüzde 95 ile çelik, yüzde 65 ile kuru meyve mamulleri ve yüzde 53 ile diğer sanayi ürünleri grubu olduğunu görüyoruz.”

Önümüzdeki aylarda ihracatımızın ithalatı karşılama oranında artışın devam etmesini bekleyen borsacılar, yılsonuna üç ay kaldığını ve ihracat hedefinin 170 milyar dolar olarak revize edildiğini hatırlatıyor.

Eylül ayında 172 ülke ve bölgeye ihracat artarken, en fazla ihracat yapılan ilk ülkenin 1.4 milyar dolar ile Almanya olduğunu da belirten analistler, bu ülkeyi 1.1 milyar dolar ile Birleşik Krallık, 825 milyon dolar ile İtalya ve 722 milyon dolar ile Irak’ın izlediğinin altını çiziyor. Uzmanlar, bu kapsamda ihracat potansiyeli yüksek 29 hisseye dikkat çekiyor.

“MAKİNE, MADENCİLİK, SAVUNMA”

İhracatın senelik gerçekleşmesinin 165 milyar doları geçtiğini dile getiren Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, son aylarda kurlarda görülen yükselişin bazı olumsuz yönleri olduğu gibi ihracat odaklı çalışan şirketleri cesaretlendirmesi ve döviz girdisi sağlaması açısından olumlu yönleri de olduğunu söylüyor. Yurtiçi tarafta yaşanan daralma ve küresel ticaret savaşları kaygılarına karşın, ABD’nin neden olduğu ticaret boşluğu ile başta Çin ve Avrupa Birliği olmak üzere Türk ihracatçılarını cezbedecek pazarların mevcut olduğunu kaydeden Kavak,

“Bu da iyi değerlendirmesi halinde kur etkisi ile birlikte ilerleyen aylarda ihracat rakamlarının daha da artabileceğini bize gösteriyor” diyor.

İhracat rakamlarının artması ile borsada makine, madencilik, dayanıklı mal gruplan, otomotiv ve savunma sanayi gibi sektörlerin yurtiçi taraftaki sıkıntılarını bertaraf edebilecek yönde etkilenebileceğini söylüyor. Kavak bu kapsamda, ihracat ağırlıklı çalışan Tofaş Oto Fabrikaları, Vestel Beyaz Eşya, Coca-Cola İçecek, Türk Hava Yolları, Ege Endüstri, Anel Elektrik, Ford Otomotiv, Yünsa, Borusan, Sarkuysan, Bosch Fren Sistemleri, Goodyear vc Konfurut Gıda hisselerinin ön plana çıkmasını beldiyor.

“KURDA İSTİKRAR SAĞLANMALI”

İhracattaki yükselişte Türk Lirası’nm dolara karşı yaşadığı sert değer kaybının etkilerini gördüğümüzü belirten Alılatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Barış Ürkün ise düşen kur ile birlikte Avrupa Bölgesi’ndeki talebin potansiyelini koruyor olmasının ihracat rakamlarımıza olumlu yansıdığını söylüyor. Eylül ayında en fazla ihracatın 1 milyar 427 milyon dolarla Almanya’ya yapıldığını, bu ülkeyi 1 milyar 62 milyon dolarla İngiltere ve 825 milyon dolarla İtalya’nın izlediğini hatırlatan Ürkün,

“Açıklanan dış ticaret rakamlarında ihracatın payının artıyor olması cari açığı düzeltici bir gelişme olarak tabii ki olumlu. Ancak bunun kurdaki yüksek seviyeler nedeniyle gerçekleşmesi olumsuz bir durum. Kur yükselişiyle birlikte ihracat artıyor görünse de ihracatı gerçekleştirmek için gerçekleşecek üretimde girdi olarak kullanılan hammadde temininde yoğunlukla ithalata bağımlıyız. Bu nedenle önümüzdeki süreçte kurda istikrarı sağlayacak adımlarım atılması gerekiyor” diyor.

Bu nedenle Ürkün, açıklanan yeni ekonomik programda ortaya konan hedeflerin gerçekleştirildiğini görmemiz gerektiğini belirtiyor ve önümüzdeki aylarda kurdaki bu seviyeler devam ettiği sürece ihracat rakamlarındaki olumlu gidişatın ‘ devamının beklenebileceğini de sözlerine ekliyor.

“TOFAŞ, FORD OTOSAN, FEDERAL MOGUL”

özellikle AB bölgesi ile devam eden yoğun ticaret ilişkileri ile birlikte ihracat rakamlarının arttığını ve yaklaşık yüzde 80’inin ihracat yoluyla satış yaptığı otomotiv sektörü üzerinde olumlu etkiler yarattığını hatırlatan Ürkün şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Son verilere göre otomotiv endüstrisinin tüm zamanların en yüksek eylül ayı ihracatını gerçekleştirdiğini görüyoruz. Türkiye ihracatında yüzde 18’lik pay ile ilk sırada yer alan otomotiv sektörünün ocak-eylül dönemi aylık ihracat ortalaması da 2.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Tofaş, Ford Otosan gibi borsada işlem gören otomotiv sektöründeki şirketlerin yanında Federal Mogul İzmit Piston, Jantsa gibi ihracat yoğun çalışan şirketler de bundan olumlu etkileniyor. Söz konusu şirketler kurdaki yükseliş zamanlarında daralan yurtiçi talebe karşın artan ihracat gelirleri ile iç pazardaki kayıplarını da bir nebze de olsa telafi edebilmekte. Bunun yanında Arçc-lik, Vestel, Klimasan gibi dayanıklı tüketim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin de yükselen kur karşısında artan maliyetler ve fiyat artışları sonucu daralan iç talep karşısında kayıplarını ihracat gelirleri yoluyla telafi edebildikleri görülüyor. Ve satış gelirlerinin önemli bir bölümünün yurtdışma ait olduğu gözleniyor.”

Ürkün, bu kapsamda ihracat ağırlıklı çalışan Anadolu Cam, Trakya Cam, Klimasan, Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya, Avod Kurutulmuş Gıda, Ulusoy Un, Anadolu Isuzu, Ford Otomotiv, Karsan, Tofaş Oto Fabrikaları, Federal Mogul İzmit Piston, Parsan. Coca-Cola İçecek, Kron Telekomünikasyon, Yünsa, Anel Elektrik, Bo-rusan Mannesman ve Arçelik hisselerinin ön plana çıkmasını bekliyor.

“ASELSAN’IN İHRACATI ARTAR”

Yatırım Finansman Araştırma Bölümü ise, Aselsan’ın komuta vc kontrol sistemleri, termal ve gece görüş kamerası, kripto, uzaktan komutalı silah sistemlerinin üretim, satış ve pazarlaması ile ilgili faaliyet göstermek amacıyla, yüzde 51’i Barzan, yüzde 48’i Aselsan, yüzde 1’i SSTEK A.Ş.’ye ait olmak üzere “BARQ QSTP LLC” ünvanlı bir şirket kurduğunu hatırlatıyor. Şirketin sermayesi 1 milyon Katar Riyali olup, kuruluşu 3 Ekim 2018 tarihinde tescil edildi. Yatırım Finansman Araştırma Bölümü, Aselsan’m hali hazırda yurtdışında altı adet iştiraki olduğunu, bu şirketin yedinci iştirak olacağını belirtiyor. Orta ve uzun vadede yurtdışı iştirakler vasıtasıyla Aselsan’ın ihracatının artmasının beklendiği söyleniyor.

Kurum, THY’nin Ukrayna’nın Lviv şehrine gerçekleştirdiği haftalık tarifeli uçuşunu artan talep doğrultusunda yediden 10’a yükseltme kararı almasına da dikkat çekiyor. Ek seferler 2019 Mart ayı sonuna kadar devam edecek. 30 Haziran 2018 verilerine göre, THY Avrupa’da 43 ülke ve 114 şehre uçuş gerçekleştirirken, Lviv THY’nin 10 Ukrayna tarifeli uçuş destinasyonundan biri konumunda.

THY’deki bu gelişmeyi de Yatırım Finansman Araştırma Bölümü ‘nötr’ olarak yorumluyor.

Borsada sonbahar taktikleri

  • Öncelikle borsa yatırımına uzun vadeli bakıp uzun vade için hisse düşünülmeli.
  • Sektörel ve mevsimsel dinamikler iyi incelenmeli.
  • Hissenin prim yapmasını engelleyen faktörler analiz edilmeli.
  • Yüksek fınansal borç taşıyan hisselerden uzak durulmalı.
  • Döviz hareketine duyarlılığı yüksek olan şirketlerde alım yapmaktan kaçınılmalı.
  • Mali yapısının güvenli ve sürdürülebilir olmasına dikkat edilmeli.
  • Operasyonel karlılığının önemli bir kıstas olduğu unutulmamalı.
  • Döviz açık pozisyonu olan, gelir/ giderler arasında kur uyumsuzluğu bulunan şirketler daha detaylı analiz edilmeli.
  • İhracat ile döviz girdisi sağlayan şirketler yakından takip edilmeli.
  • Döviz pozisyonu ile birlikte döviz pozisyonunun içeriğine de (dolar, euro, Japon Yeni, ruble vs.) bakılmalı.
  • Hissenin ucuz olup olmadığı incelenmeli.
  • Bilanço dipnotları, ek mali tablolar ve faaliyet raporları gibi araçlar da takip edilmeli.
  • Ve kesinlikle bir yatırım uzmanından destek alınmalı.

Yusuf KAVAK / İşık FX Araştırma Uzmanı
“Vestel’in üretim kapasitesi artar”

VESTEL BEYAZ EŞYA: Son açıklanan ikinci çeyrek finansailan itibariyle satışlarını önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37 civarında artıran şirketin, net kârını ise finansman gelir artışı ile yüzde 56 oranında yükselttiği görülüyor. Brüt satışlarının yüzde 71’ini yurtdışı pazarlara yapan şirketin, devlet yatırım teşviklerinden yararlandığı tesisinin de tamamlandığı düşünülürse ilerleyen dönemlerde üretim kapasitesinde artış olmasını bekliyoruz. Vestel Beyaz Eşya hisselerinde orta vadeli dönemde yüzde 20’lik yükseliş potansiyeli ile 12 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

COCA-COLA İÇECEK: İkinciçeyrek fınansalları itibariyle satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 oranında artıran şirketin yurtiçi satışlarındaki yüzde 7.8’lik hacim artışına karşın, yurtdışı satışları hacminde yüzde 11 yükseliş sağladığı gözlemleniyor. Pakistan, Ortadoğu ve Orta Asya operasyonlarını Türkiye üzerinden yürüten şirketin 439 milyon TL tutarındaki yatırımlarının yüzde 66’sını uluslararası faaliyetleri için kullanması da bu kapsamda ihracat gelirlerine önem verdiğini gösteriyor. Şirket hisselerinde orta vadeli dönemde yüzde 17 yükseliş potansiyeli ile 38 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İkinci çeyrek finansallarında önceki yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 10’un, net kârını ise yüzde 20’nin üzerinde artırdığı görülmekte. Yurtiçi taraftaki daralma nedeniyle ekim ayında toplam dokuz işgünü üretime ara verecek olan şirketin yurtdışı faaliyetleri ise devam ediyor.

Satış gelirlerinin büyük çoğunluğu ihracat kaynaklı olan şirket bu kapsamda yurtiçi taraftaki olumsuzlukları kısmen bertaraf edebilecektir. Kurlarda yaşanan son hareketlerin etkisiyle satış gelirlerini artırma konusunda sıkıntı yaşamayan şirket yılsonunda 270 bin adet ihracat hedefini de koruyor. Şirket hisselerinde orta vadeli trendde yüzde 14 yükseliş potansiyeli ile 25.5 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Barış ÜRKÜN / Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araş. Müdürü
“Trakya Cam’da potansiyel yüzde 16”

TRAKYA CAM: Şirket bu yıl ikinci çeyrek dönemde net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 102 artışla 298 milyon TL olarak açıkladı. Net kardaki artışta fınansal yatırımların yeniden değerlenmesi ile kaydedilen kur farkı geliri etkili oldu.

Şirketin İkinci çeyrek döneminde satış gelirleri yüzde 23 artışla 1.3 milyar TL’ye yükselirken operasyonel performansına baktığımızda faaliyet karının geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 42 artışla 256 milyon TL’ye ulaştığı gözleniyor. Trakya Cam’ın ikinci çeyrekte toplam satışlarının yüzde 60’a yakını yurtdışı satış gelirlerinden oluşuyor. Yapılan fiyat artışları, TL’nin euro karşında değer kaybının yarattığı katkı ile uluslararası operasyonlardaki artan ivme ve Avrupa’da otomotiv pazarındaki artan satış hacimleri satış gelirlerinin yükselmesinde etkili oldu. İkinci çeyrekte 60 milyon TL yatırım harcaması yapan şirketin yatırım harcamalarının satışlara oranı yüzde 5 seviyesinde. Bunun yanında HNG Float Glass Limited’ın yüzde 49.80 oranındaki payının 85.4 milyon dolar karşılığında satın alınması ve İtalya’daki Sangalli Manfredonia’nın varlıklarının 15.7 milyon euro karşılığında elde edilmesi de önümüzdeki dönemdeki finansal operasyonlara katkısı bakımından önemli. Türk Lirası’ndaki değer kaybının satış gelirlerini artırıcı etkisi sebebiyle şirketin büyümeyi sürdüreceğini düşünüyoruz.

İnşaat sektöründe 2019 yılında da devam etmesi muhtemel daralmanın satış hacmi üzerindeki olumsuz etkisinin ürün çeşitliliğindeki artış, ihracat pazarlarına yönelmesi ve satın alınan şirketlerin katkılarıyla bertaraf edilebileceğini düşünüyoruz. Güncel F/K oranına baktığımızda şirketin 5.78 F/K oranı ile sektör ortalamasının altında olduğu gözleniyor. Şirket hisselerinde yüzde 16 yükseliş potansiyeli ile 4.60 TL hedef fiyatı öngörüyoruz.

FORD OTOMOTİV: Şirket, ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde yıllık bazda yüzde 34 artışla 486 milyon TL net kar açıkladı. Bu sonuçla birlikte 2018Jin ilk yarısını 918 milyon TL net kar ile kapatmış oldu. Aynı dönemde satış gelirleri geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 31 artışla 8.2 milyar TL’ye yükseldi. Artan satış gelirlerine karşılık maliyetlerdeki daha düşük artış faaliyet karının ikici çeyrekte yıllık bazda yüzde 65 yükselişle 625 milyon TL olarak gerçekleşmesine olanak sağladı.

Bu sayede FAVÖK marjının da yaklaşık 2 puan artışla yüzde 9.3’e yükselebildiği gözleniyor. Şirketin ihracat gelirleri Avrupa ticari araç pazarındaki büyüme, güçlü talep ve kur etkisiyle Ocak-Ağustos dönemindeki ihracatı miktar bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.5 artarak 205 bin 488 adede çıktı. Şirketin iyileşen marjları yanında yurtiçi daralan talebe karşılık İngiltere gibi önemli bir pazarda operasyonları bulunması, ayrıca Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya gibi pazarlarda da faaliyet göstermesi gelecek dönem fınansal sonuçlarını olumlu yönde destekleyebilecek katalizör konumunda olacak. Bunun yanında euro dışı ülkeler dahil olmak üzere euro bazlı ihracat gelirlerine sahip olması Türk Lirası’nın değer kayıplarına karşı şirketin karlılığını korumasına olanak sağlıyor. Şirket ayrıca 2018 yılı için beklentilerinde de revizyona gitti.

Buna göre ihracat adedini 297 binden 320-330 bine, toplam satış adedini 413 binden 410-430 bine ve yatırım harcamalarını da 175 milyon euro’dan 190-210 milyon euro’ya revize etti. Şirket hisselerinde yüzde 11 yükseliş potansiyeli ile 76.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ARÇELIK: Şirket bu yılın ikinci çeyreğinde 144 milyon TL net kar açıkladı. Geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 44 azalışa işaret eden net karda bu düşüş kur farkı ve faiz giderlerindeki artışla yükselen finansman giderlerinden ve daha düşük karlılığa sahip klima satışlarının ciro içinde artan payından kaynaklanıyor.

Öte yandan ertelenmiş vergi gelirlerindeki düşüş ve iç pazardaki fiyat artışlarına ek olarak Romanya, Polonya, G. Afrika ve Pakistan’da da fiyatların artırılmış olması da net kar üzerinde olumlu etki sağladığı görülüyor. Şirketin bu dönemde net satışları ise yılık bazda yüzde 29 artışla 6.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Satış gelirlerindeki artışta Avrupa ve gelişmekte olan pazarlardaki güçlü performans sayesinde devam eden organik büyüme, dolar, euro ve sterlin gibi ana para birimleri ile gelişmekte olan bazı para birimleri karşısında Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ve iç pazar klima satışlarında pazarın üzerinde kaydedilen performans etkili oldu. Bunların dışında 2017’deki güçlü baz etkisi sonrası iç pazarda bu sene yaşanan daralma satış performansını olumsuz etkileyen bir faktör oldu. Arçelik 2018 yılı için satış gelirlerinde TL bazlı büyüme hedefini yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltirken, FAVÖK marjı hedefini yüzde 10’dan yüzde 9.5 düzeyine çekti.

Bu değişiklik FAVÖK rakam beklentisinde ise önceki 2.38-2.62 milyar TL beklentisinden 2.35-2.60 milyar TL’ye sınırlı düşüşe neden oldu. Eylül ayı içerisinde S&P Global Ratings, Arçelik’in görünümünü Türkiye’de kötüleşen makroekonomik ortam ve bunun Arçelik’in kredi profilini zayıflatma olasılığı değerlendirmesine dayanarak negatife çevirirken uzun vadeli kredi notunu ‘BB+’ olarak teyit etti.

2017 Temmuz ayından bu yana düşüş trendinde olan Arçelik hisselerinde 10 Ağustos’tan itibaren başlayan toparlanma çabası dikkat çekiyor. 12.90 üzerinde kalıcılık sağlayabilmesi durumunda yukarı yönde hareketlerin devamında yüzde 30 yükseliş potansiyeli ile 16.00 TL seviyesi hedef olarak belirlenebilir.

Evren GEZER / Global Menkul Değerler Kıdemli Analist
“En fazla ihracat otomotivde”

Son açıklanan Eylül ayı ihracat rakamlarına baktığımızda, ihracatta son 13 ayın en hızlı artışı yaşandı. Sektörleri incelediğimizde, Eylül ayında en fazla ihracat 2.6 milyar dolar ile otomotiv sektöründe gerçekleşti. Bu kapsamda otomotiv sektöründe araştırma kapsamımızda bulunan ve ihracatçı olan şirketlerden Ford Otomotiv ön plana çıkıyor.

TL’de son dönemde yaşanan değer kayıpları da şirketin ihracat performansını destekledi ve destekleyeme de devam edebilir. Ancak ihracattaki bu kuvvetli seyrin bir süredir fiyatların içerisinde olduğunu söyleyebiliriz, nitekim hisse son dönemde endeks üzerinde bir performans sergiledi.

Bu nedenle hisse için hedef fiyatımız bu aşamada sınırlı bir yükseliş potansiyeli içermekte. Otomotiv sektöründe güçlü ihracat performansına rağmen, iç pazarda devam eden daralma otomotiv sektörü hisseleri üzerinde mevcut durumda baskı yaratmaktadır. Ford Otomotiv hisselerinde tut önerisinde bulunuyoruz.

İdil Taraklı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu