İş Fikirleri ve İş Kurmak

İkinci El Alış Veriş Sitesi Açan Kazanıyor Kazandırıyor

İkinci El Ürün Satışı

HEMEN hepimizin aldığımız bir şeyi, çok az kullanıp ya da hiç kullanmadan dolapta ya da evin bir köşesinde unuttuğumuz olmuştur. O giysi dolapta aylarca hatta yıllarca beklese de, ne atmayı ne de giymeyi düşünürüz.

Eşyalar ve giysiler birikir, dolaplar, odalar almaz olur. Hepsi başa bela hale gelir. Dijital teknoloji her şeye çözüm getirdiği gibi bu konuda da bir çözüm önerisi getiriyor. “Almadan yaşayamam ama koyacak yer de bulamıyorum” diyenlerle, “Alayım ama ucuzundan, az kullanılmışından olsun” diyenlerin dijital platformda buluştuğu ortak alanlar doğdu. Bu sayede giymeyen para kazanıyor, ucuz alan ise kar ediyor. Söz konusu teknoloji mobil alanda da yaygınlaştı. îkinci el alışverişi kolay hale getiren Letgo, ModaCruz, Gardrops, Dolap gibi uygulamalar ikinci el giyim, aksesuar alanında mobil pazar yerlerinin en bilinenleri olarak karşımıza çıkıyor. E-ticaret sektörüne farklı bir boyut kazandıran bu uygulamalara ilgi gün geçtikçe artıyor.

YILDA 22 MİLYON ÜRÜN SATILDI

Letgo, 2015 yılında Alec Oxenford, Jordi Castello ve Enrique Linares tarafından dünyanın en büyük ikinci el alışveriş platformu olma hedefiyle kurulmuş. Sadece bir fotoğraf çekme basitliğinde hızlıca satışa sunulan eşyalar, ücretsiz uygulama sayesinde kolayca yeni sahibini buluyor. Satılmak istenen ürüne uzun tanıtım yazma karmaşasından da kurtaran Letgo, yapay zeka ve imaj tanıma özelliği ile ürüne otomatik olarak başlık ekleyip, kategorize ederek saniyeler içerisinde yayma alıyor.

İkinci el eşya alım satımında sağladığı kolaylıkla, iki yıl gibi bir sürede Türkiye’nin en büyük ikinci el alışveriş uygulaması olduk” diyen Letgo Türkiye Genel Müdürü Onur Kavak, uygulamayı dünya genelinde 75 milyon kişinin indirdiğini söylüyor. Uygulama üzerinden en çok satılan ürünlerin başında araba kategorisi geliyor. Aracını satmak veya kendine yeni bir araç almak isteyen kullanıcılar tarafından büyük ilgi gören Letgo’da, yarım milyonun üzerinde ikinci el araç yer alıyor. “Uygulamada, ikinci el araba kategorisinde Türkiye’nin en büyük pazar yeri haline geldik” diyen Kavak, kısa süre önce emlak kategorisini de kullanıma açtıklarını söylüyor.

Türkiye’de Letgo uygulaması üzerinden yılda 22 milyon ürün satışı gerçekleştirilirken, bunlara ek olarak her ay 5 milyonun üzerinde yeni ürün ekleniyor. Diğer ikinci el sitelerde olduğu gibi alıcıların ürünü güvenilir kişilerden temin etmesi önemli konulardan biri. “Bu nedenle, kullanıcılarımızın kiminle irtibat kurduğunu ve kimlerin onlarla ilgili neler paylaştığını, kullanıcı profilleri, derecelendirmeler ve yorumlar gibi özelliklerle görmelerini kolaylaştırıyoruz” diyen Kavak, uygulamanın güvenliği konusunda şunları söylüyor:

“İnsan ve yapay zeka teknolojisini bir arada kullanıyoruz. Uygulamada, alıcıyı rahatsız edecek veya endişe uyandıracak durumlarda profili işaretleyerek uyarmalarını istiyoruz. İllegal yollardan ürün satışı girişiminde bulunacak satıcılar içinse önlem alacak bir ekibimiz bulunuyor.”

YÜZDE 80 İNDİRİMLİ LÜKS

ModaCruz, Türkiye pazarında dört yıl önce faaliyet göstermeye başlayan ikinci el alışveriş platformlarından biri. 2017’de online platformlarını, offline mağazalarına taşıyan firmanın İstanbul Nişantaşı, Akmerkez ve Suadiye’de toplam üç mağazası mevcut. “Kadınlar, kullanmadıkları ikinci el aksesuar, çanta ve kıyafet gibi ürünleri moda severler ile ortak platformda buluşturuyor” diyen CEO Melis Güçtaş, satıcıların bu sayede para kazandıklarını ve alıcıların ise lüks markaların ürünlerini yüzde 80’lere varan indirimle alabildiklerini söylüyor.

Kurulduğu günden bu yana ModaCruz uygulamasını indiren kişi sayısı 1.5 milyon. Uygulama, İOS ve Android telefonlarına ücretsiz olarak indiriliyor. Güçtaş, uygulama üzerinden en çok satılan ürünleri şöyle sıralıyor:

“Çanta, ayakkabı, aksesuar, takı ve bunun dışında kadına yönelik her türlü lüks bakım ürünlerine ulaşılıyor. Uygulamada en çok eklenen ve satışı gerçekleştirilen ürünler çanta ve ayakkabı. Sezon döneminde ise en çok sattığımız diğer ürün abiye oluyor.”

MARKA EKSPERTİZLERİ İLE ÇALIŞIYOR

Uygulamaya yüklenen ürünler üzerinden alman yüzde 20 komisyon, satıcının kazancına yansıtılıyor. Bu sayede güvenli bir alışveriş platformu sunduklarını belirten Güçtaş, bu uygulama sayesinde daha çok alıcı ve satıcıyı buluşturduklarını söylüyor. Satışların yüzde 60’ı büyük illerden gerçekleştiriliyor. Firmanın kazancı ise ürünler üzerinden alman komisyonlardan kazanılıyor.

ModaCruz’un amaçlarından birisi de, aynı anda hem ürünün hem de ücretin aynı kişide olmasının önüne geçerek, güvenli bir alışveriş ortamı sağlamak.

Dolayısıyla ürün alıcının eline geçmeden ve aldığı ürünü onaylamadan satıcının kazancı ModaCruz havuz hesabında beklemede tutuluyor. Güçtaş’a göre, bu eBay’ın yıllardır uyguladığı güvenli pazaryeri modeli ile aynı.

Uygulama içerisinde en çok merak edilen konulardan biri ise, illegal yöntemlerle sahip olunmuş ürünlerin bu gibi platformlar üzerinden kolayca satılabilir olması. “Ürünlerin orijinalliği bizim için önemli” diyen Gökçen, bu konuda marka ekspertizleri ile çalıştıklarını ve ürünleri kontrol etmeden alıcısına kargo yapmadıklarının altını çiziyor. Firmanın ürün gönderimleri PTT ile yapılıyor.

İkinci el alışveriş ve blog siteleri

  • Letgo
  • ModaCruz
  • Gardrops.com
  • Dolap.com
  • Tarz2.com
  • Luxiko.com
  • Zet.com
  • Sendevarmi.com
  • Aldimsatiyorum.blogspot.com
  • Sikildimsatiyorum.net
  • Alalimsatalim.com
  • ikincielim.com

Dolap ve Gardrops’ta

İkinci el alışveriş platformlarından olan Dolap ve Gardrops’ta, kullanıcılar tarafından en çok indirilen uygulamalar arasında yer alıyor. Android ve iOS telefonlara ücretsiz olarak yüklenen uygulamada, satışı gerçekleştirilen ürünler üzerinden belirli bir komisyon alınıyor. Bu da alıcılar için güven arz ediyor. Platformda, elbiseden pantolona, ayakkabıdan çantaya, kişisel bakımdan aksesuara kadar çoğu ürünü bulmak mümkün. Ücret ise, ürün alıcının eline geçip sistem üzerinden onaylandığı tarihten itibaren üç iş günü içerisinde satıcının hesabına yatırılmış oluyor.

Şule TÜRKMEN / BUBA Business Angels Pazarlama Müdürü
“2020 yılında 352 milyar kez mobil uygulama indirilebilir”

Dünya çapında, 451 araştırmanın sonuçlarına göre, 2017’de yaklaşık 2 milyar aktif mobil uygulama kullanıcısı vardı. Bu sayının 2018 sonuna kadar 3 milyardan fazla olması bekleniyor. 2020 yılına gelindiğinde ise mobil uygulama indirme rakamlarının 352 milyarı bulacağı öngörülüyor.

Bu verilere göre, mobil uygulama pazarı büyüdükçe mobil satış platformlarının sayısı da buna bağlı olarak artacaktır. İnsanlar bir şey alıp satarken de harcadıkları zamanı ve eforu en aza indirme eğiliminde. İkinci el özelinde sadece bunu bir uygulamaya dönüştürüp kullanımını kolaylaştıran platformların başarı yakaladığını görüyoruz. Operasyonu bir mobil uygulamaya dönüştürdüğünüzde aracıları kaldırmış oluyorsunuz. Türkiye’de e-ticaret pazarı 2016-2017 yılları arasında yüzde 37 büyüme gösterdi. Bu pazarı çeşitli yönlerden besleyecek uygulamaların doğması faydalı. Bu tip uygulamaların başarılı olması mobil satışı destekleyen ödeme yöntemlerinin geliştirilmesi, pazarlama kanalarının çeşitlendirilmesi gibi başka alanların da gelişimini destekliyor.

Kolay Para Kazanma Yolları 9 Kârlı Butik İş Fikri

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu