Başarılı Girişimcilik

İnternetin guruları ‘melek yatırımcı’ oldu

Bugünün en başarılı internet girişimlerine imza atan birçok isim, kendi çektikleri sıkıntıları genç ve gelecek vaat eden girişimciler çekmesin diye ‘melek yatırımcı’ oldu. Bunun için Galata Business Angels Derneği (GBA) altında toplanan Nevzat Aydın’dan Sina Afra’ya kadar 24 isim, bugüne kadar butigo.com ve boatsbooking.com internet sitelerine 400 bin dolar yatırım yaptı. Yeni yılda 500 bin dolar yatırım hedefleniyor.

Türkiye’nin bilişim alanındaki ilk melek yatırımcı ağı Galata Business Angels, bugüne kadar kendi sermayesiyle bireysel olarak şirketlere yatırım yapan, ancak bunu şimdi bir anıya gelerek yapmaya karar veren başarılı girişimcilerden oluşuyor. Galata Business Angels üyeleri arasında Airties, Yemeksepeti.com, Mynet. com ve Markafoni.com gibi şirketler kurmuş ve Apple, eBay, Maxim, Turkcell ve DB1 gibi şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmış olan üyeler bulunuyor.

Girişimleriyle başarılarını kanıtlamış Nevzat Aydın, Sina Afra, Burak Divanlıoğlu, Alemşah Öztürk bunlardan birkaçı. 2010 yılında 16 yatırımcı tarafından kurulan ve şu anda 24 kişiye ulaşan derneğin yönetim kuaılıı başkanlığını Mynet’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı F.mıe Kurttepeli yapıyor. Projelerin çoğunluğunu internet tabanlı projeler oluşturuyor. GBA üyeleri şu ana kadar butigo.com ve boatsboo-king.com internet sitelerine yatırım yaptılar ve Elitbox.com ile de görüşmeler sürüyor.

İnternetin guruları
İnternetin guruları

YATIRIM HEDEFLERİ

Bu yıl içinde de 100-500 bin dolar arasında yatırım yapmayı planlayan melek yatırımcılar, yatırım yaptıkları ve bu yıl yapacakları yatırımların da önümüzdeki iki üç yıl içinde 50 milyon dolar üstü değerlenmiş bir şirket haline gelmesini hedefliyor.

Melek yatırımcı, girişimlere erken aşamalı sermaye yatırımı yapan ve girişimcilerin başarıya ulaşmaları için know-how’larını onlarla paylaşan sermaye sahiplerine deniyor. Bu model ABD’de ve Avrupa’da 20 yılı aşkındır birçok başarılı girişime yön verdi. Bugün ABD’de 340, AB’de ise 396 melek yatırımcı ağı sayısı var. Melek yatırımcı sayısı ise AB’de 75 bin, ABD’de 259 bin. AB’de yılda 4 milyar Euro, ABD’de ise 17.7 milyar Euro yatırım yapılıyor.

TÜRKİYE’DE YENİ

Türkiye’de yeni bir kavram olan melek yatırımcılığı, birçok girişim projesi olan kişiye yatırım yapacak. Türkiye’deki melek yatırımcılık ve kurdukları derneğin yatırım planlarını Emre Kurttepeli ile görüştük.

Melek yatırımcılık modelinin başlangıç aşamasını Emre Kurttepeli şöyle anlatıyor:

“İnternet işlerinin son dönemde büyümesi nedeniyle fon ihtiyacı doğdu. İş kolu gereği kurucular çok genç ve deneyimsiz oluyor. Onların parasal ve iş desteğine ihtiyacı var. İşin nasıl yapıldığından tutun, net-work oluşturmaya kadar giden bir süreç. İşte bu noktada melek yatırım önemli oluyor.”

Bu yüzden melek yatırımcı modelinin ortaya çıktığını ifade eden Kurttepeli, “Melek yatırımcı, şirketin yeni kuaılum aşamasından bir sonraki adıma kadar birkaç yüz bin dolardan 1 milyon dolara kadar para yardımı yapan, network’ünü açan ve şirketin orta boya gelmesini sağlayan yatırımcı grubu oluyor” diyor.

AYDA 50 BAŞVURU

“Biz grup olarak mevcut cilik potansiyelini inceleyelim ve sonra herkes istediği kadar istediğine yatırım yapsın diye düşündük. 24 üyemiz var ve bu kişilerin hepsi teknoloji alanında yatırım yapmış, birçoğu şirket kurmuş ve satmış, deneyimi olan isimlerden oluşuyor. Bu nedenle yeni girişimlere yol göstermede etkili isimler” diyen Emre Kurttepeli, girişimlerin bir havuzda oluşması nedeniyle başvurunun daha kolay olduğuna dikkat çekiyor.

Ayrıca tek yatırımcının sağladığı sennaye desteği bazen yeterli olmuyor o nedenle birçok ismin bulunduğu dernek olması daha avantajlı. Değişik konulardaki uzmanların bir araya gelmesi de yatırım yapılan alanın iyi bilinmesi açısından yine avantaj yaratıyor. İsteyen istediği şirkete istediği oranda yatırım yapabiliyor. Projelerin gelmesi için adresleme yapmış olunuyor.

Kurttepeli’nin verdiği bilgiye göre ayda 50’ye yakın şirketten başvuru geliyor bunlardan 4-5’i inceleniyor. Yılda 60-100 arası şirketi görüşülüyor ve 5-10’u arasında yatırım yapılıyor. GBA bünyesinde kurulan 10 komite var. Onlar kısa listeye döküyor ve aylık toplantılarda bunlar konuşulup inceleniyor. Başvurular internet üzerinden oluyor sonra bir mülakata giriliyor sonra ise proje komiteye geliyor.

İŞİN BAŞINDALAR

Şu ana kadar yatırım yapılan internet sitelerini ise Kurttepeli şöyle anlatıyor;

“Fransız tekne kiralama sitesi boatsboo-king.com ilk yatırımımız oldu. Sekiz kişi yatırım yaptı. Türkiye ayağının da açılmasını planlıyoruz. 200-300 bin dolar civarında bir yatırım yapıldı. Daha sonra ayakkabı e-ticaret sitesi www.butigo.com’a yatırım yapıldı, iki kişi tarafından 50-100 bin dolar civarında yatırım gerçekleşti.”

Derneğin hedefi, teknoloji girişimcilerine yatırım yapmak ve onların uluslararası başarılar yakalamasına öncülük etmek. En önemli kriterleri ise girişimcilerin fikirlerinin uygulanabilir olması. Internet, mobil, yazılım ve telekom alanlarında yatırım yapan dernek üyeleri, işin rekabet avantajına, pazarın büyüme potansiyeline bakıyorlar.

TEŞVİK GELECEK

Melek yatırımların yeni yeni başladığını ama önümüzdeki dönemde artmasını beklediklerini söyleyen Emre Kurttepeli, bu konuda teşvik verilmesinin önemine dikkat çekerek yakın zamanda böyle bir yasanın çıkacağının müjdesini veriyor. Kurttepeli, “Hazine’de melek yatırımcılara teşvik gelmesi konusunda yasa çıkması için hazırlık yapılıyor. Bu konuda Ankara’da biz çok lobi yaptık. Yatırım yapanların teşvik edilmesi konusu önemli. 100 girişimcinin 90’ı ölüm vadisi denilen ilk girişim yılından başarılı çıkamıyor. Krediler bir yere kadar destek olabiliyor. Bunun için melek yatırımcıların desteğine ihtiyaç var” diyor.

Detayları çok bilinmese de yatırım tarafında destek olması bekleniyor. Belli bir limitteki yatırımlara bu teşvik gelecek. Beklentilere göre, böyle bir avantaj yaratıldığı zaman melek yatırımlar da çoğalacak, yatırım miktarı artacak ve ekosistem büyüyecek.

Gözde Yeniova

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu