İş Fikirleri ve İş Kurmak

Irak Girişimcilere Müthiş Yatırım Fırsatları Sunuyor

600 PROJE GERÇEKLEŞTİRDİK

Ortadoğu’da Türk müteahhitlerin en çok proje üstlendiği ülke olan İrak, 2003’ten bu yana 11.1 milyar dolar tutarında 600’den fazla projeyi hayata geçirdi. Irak’ta sürdürülen toplu konut, okul, hastane ve enerji alanındaki projeler yakından takip ediliyor. 2011’de Türk firmalarınca yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında Irak, 2.4 milyar dolar ve yüzde 13.3 payla üçüncü sırada. Bu projelerin önemli bir kısmı havaalanları, karayolları, enerji nakil hatları, sağlık tesisleri, eğitim kurumlan, konut ve fabrika inşaatları gibi prestijli alanlarda yoğunlaşıyor.

HER ÜRÜNE TALEP VAR

Kısacası Irak’ta karayolu, demiryolu, enerji, konut, alışveriş merkezi, spor tesisleri, altyapı hizmetleri, liman ve akla gelen daha pek çok alanda önemli yatırımlara ihtiyaç var. Örneğin, bu yıl Irak’ın kuzeyinde 4 milyar dolarlık ihale açılması bekleniyor. Ülkenin tamamında kısa ve orta vadede firmalarımız açısından çok büyük potansiyeller var.

Ancak asıl cazip iş fırsatlarının mal ticaretinde olduğu da bir gerçek. Keza Irak oldukça bakir bir pazar. Üretim kapasitesi savaş ve ambargolar dolayısıyla zarar gördüğü için hemen her türlü ürün ithalat yoluyla karşılanıyor. Yani pazarda her türlü ürüne talep var. Irak’la ticaretimizde tarım ve gıda, demir-çelik ürünleri, inşaat malzemeleri, halı, tekstil ve hazır giyim ürünleri, makine, elektrik elektronik ve mobilya önde gelen sektörler.

Türkiye’nin Bağdat Ticaret Müşaviri Metin Kırkal, Irak’ta 30 yıldır süren savaş nedeniyle hiçbir yatırımın yapılamadığına dikkat çekiyor. Ancak son 2-3 yıldır yatırım ortamının oluştuğunu hatırlatan Kır-kal, mevcut durumu şöyle özetliyor:

“ABD ordusu çekildikten ve yeni yönetim seçildikten sonra imar çalışmaları hızlandı. Halkın da yatırım yapılması için ciddi talebi var. Hükümetin geniş kapsamlı bir imar planı bulunuyor.”

DEVLET GARANTİSİ GELİYOR

Metin Kırkal, Irak genelinde iş yapan çok sayıda girişimci olduğunu, sadece Kuzey Irak’ta 100’den fazla Türk şirketinin yatırım yaptığını belirtiyor. Buna karşılık bürokrasinin ağır işlediğine, ihalelerin uzun sürdüğüne ve fiyatların düşük olduğuna dikkat çekiyor. Ancak Kırkal, yakın zamanda yeni bir ihale sisteminin uygulanacağını ifade ediyor. Buna göre, kamudan alınan işlerde devlet garantisi verilecek. Müteahhit şirket, yatırım bedelinin yüzde 10’unu peşin, yüzde 40’ını iş bitince alacak. Kalan yarısı ise 3 ila 5 yıl içinde ödenecek. Bu sistem başlarsa ihale yapılmadan teklif usulüyle iş verilecek. Bu durumda alacak sorunu ortadan kalkacak ve uluslararası kuruluşlar müteahhitlere finansman sağlayabilecek.

Kırkal, tüketim malları konusunda ise hemen her şeye ihtiyaç bulunduğunu vurguluyor. Bu ülkeye her türlü mal satılabileceği mesajını veriyor. Ayrıca Kırkal’a göre, hem resmi devlet kurumla-rından hem de halktan Türk ürünlerine çok özel bir ilgi var.

Türk malları kalite unsuru olarak görülüyor. İmajımız çok yüksek.

YATIRIMCIYA ARSA BEDAVA

Önümüzdeki dönemde yol, su, elektrik ve altyapı konularında yatırımların artacağını dile getiren Kırkal’ın verdiği bilgiye göre, yatırımcı olarak gelmek isteyen olursa Irak’ta alışveriş merkezi için talep var. Hatta bedava arsa bile tahsis ediliyor. Türk girişimcilerin ilgisi Kuzey Irak’la sınırlı kalmamalı. Neccf ve Kerbela gibi şehirlerde de ciddi yatırım ihtiyacı var. Örneğin, bu iki kente yılda 300-400 bin Şi-i ziyaretçi geliyor. Burada 2-3 yıldızlı en az 20-30 otel yatırımı gerekiyor. Basra’da ise bir ticaret merkezi ihtiyacı var. Yatırım yapmak isteyen şirketlere bedava arsa tahsis ediliyor. Hem ticaret hem de turizm amaçlı yatırım mümkün.

Metin Kırkal, bu bölgeye KOBI ölçeğinde şirketlerin ihracat yapmasının çok kolay olduğunun altını çiziyor.

“KOBİ’LER İÇİN CENNET’

Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy da Irak’taki önemli yatırım fırsatlarına örnek olarak devlet kuruluşlarıyla ve yerel ortaklarla yapılacak işbirliklerini gösteriyor. Bunun dışında ortak üretim ve pazarlama yapılabileceğini de belirtiyor. Ticaret alanında ise tekstil başta olmak üzere çimento, cam, demir-çelik, gıda, döküm işleri, inşaat malzemeleri ve tarım sektörüyle ilgili her türlü ürüne talep olduğunu vurguluyor. Aksoy, Irak’taki potansiyelle ilgili şu bilgileri veriyor: “Türkiye’de üretilen hemen her ürün Irak’ta alıcı bulur. Özellikle KOBl’ler için adeta bir cennet. Türkiye’nin özellikle inşaat sektöründeki gücünü iyi bilirler. Irak’ta 2-3 milyon arası konut açığı var. Bunların dışında altyapı tamamen değişecek. Yolların yenilenmesi, büyük binaların, alışveriş merkezlerinin yapılması gerekiyor. Bunların üzerine gaz ve petrol boru hatlarını da koyduğunuzda muazzam bir potansiyel ortaya çıkıyor. Kısaca yapacak çok iş var. Biz de konsey olarak Irak’ta iş yapmak isteyen Türk girişimcilere her türlü desteği vermeye hazırız.”

BASRA’DAN ÖZEL DAVET

Basra, Irak’ın güneydeki önemli liman kentlerinden biri. Petrolün yüzde 65’i bu bölgeden çıkarılıyor. Ülkenin denize açılan tek kapısı. Basra’nın stratejik önemi, ithalatın ve petrol ihracatının tamamının buradan yapılmasından kaynaklanıyor. Basra’da halen altyapı yetersizliği yüzünden günde ancak 2.5 milyon varil petrol çıkarılabiliyor, iyileştirme yatırımları tamamlandığında bu miktar 8 milyon varile çıkacak.

Türkiye’nin Basra Ticaret Ataşesi Abdullah Dursun’un verdiği bilgiye göre, halen söz konusu bölgede 50-60 Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Bunların çoğu, büyük firmaların taşeronluğunu yapıyor. Basra’da çok sayıda altyapı ihaleleri yapılıyor. Kanalizasyon, su ve asfaltlama çalışmaları için mahalle bazında bile ihalelere çıkılıyor. Bölgede ciddi bir konut açığı var. Toplam 5 bin konut yapacaklar ve bunun 2 bin 500’ü ihale edilmiş durumda. Uzunlar İnşaat, bu ihalelerden iş alan Türk şirketlerinden biri. Basra’da her sektörde yılda 7-8 fuar yapılıyor. Türk firmaları bunların hemen hepsine katılıyor. Bölge insanı Türkleri kültür olarak kendine yakın görüyor.

Yeni seçilen Basra Valisi’nin Türklere özel ilgi gösterdiğini söyleyen Dursun, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Türk firmalarını ihalelere özel olarak davet ediyor. Valilerin 500 milyon Irak Dinarı’na (400 milyon dolar) kadar projeleri ihalesiz olarak istedikleri şirkete verme yetkileri var. Örneğin, Basra’ya mobe-se kameraları yerleştirilecek. Bu işi Türk firmalarına verecekler. Türk firmaları her konuda en önde. Çok sayıda petrol firması alt taşeronluk verecek. Limanlar bölgesinde depolara ihtiyaç var. Örneğin, 14 milyar dolarlık çok büyük bir liman projesi var. Bunun yan yollan, bağlantı yollan ve daha pek çok işi var…”

Abdullah Dursun, Basra’da satılan pek çok gıda ürününün Erbil üzerinden geldiğini, aradaki aracılar nedeniyle fiyatın üçe katlandığını vurguluyor. Buna bir şişe sodanın 2.5 TL’den satılmasını örnek gösteriyor. Oysa Basra’da yerel bir ortakla doğrudan satış yapılabilir.

MÜŞTERİ HAZIR

Kuzeydeki Musul’da da benzer fırsatlar var. Musul Ticaret Ataşesi Mehmet Ar-güç, bölgeye ağırlıklı olarak Mardin, Gaziantep, Kayseri, Ankara ve İstanbul’dan mal geldiğini belirtiyor. Musul’da giyim, gıda, çimento, demir, plastik, her türlü inşaat malzemeleri, mobilya, beyaz eşya, hatta tıbbi malzemeler için bile müşteriler hazır.

Argüç, Türkiye’den Musul ve Kerkük’le ticaret yapmak isteyen girişimcilerin mutlaka kendilerini aramasını istiyor. Musul Ticaret Ataşeliği, bu kişileri Musul ve Kerkük’teki ticaret odalarıyla, Musul-Kerkiik işadamları Derneği yetkilileriyle bir araya getiriyor.

Mehmet Argüç, Musul’da bugüne kadar 100’ün üzerinde ihale yapıldığını, bunların daha çok okul, hastane, yol ve sulama projeleri olduğunu belirtiyor.

“IRAK’IN YILDIZI PARLAYACAK”

Yine Kuzey Irak’ın Erbil kenti de özellikle ticaret anlamında önemli açılımlar sağlayabilir. Collezione, bu ilde 2 yıl önce mağaza açmıştı Bu şirketin sahibi Ekrem Akyiğit, şu ana kadar aldıkları sonuçlardan çok memnun.

Şimdi Kerkük ve Bağdat’ta da mağaza açmayı düşünüyor. Akyiğit, önümüzdeki 3 yıl içinde ülke genelinde 11 mağaza açacak. Böylece bu Irak’ta yaklaşık 4 milyon dolarlık yatırım yapmış olacak.

Akyiğit, Irak’ın savaş ortamından giderek çıktığını ve borçlarını ödemesi için uluslararası kurumlar tarafından destekleneceğini düşünüyor. Irak’ı yıldızı parlayan bir ülke olarak gören Ekrem Akyiğit’in beklenti ve değerlendirmesi şu şekilde: “Irak, büyümek için çok uygun bir pazar. Biz de işler iyi giderse yeni alanlara girebiliriz. Bayilik ve franchising verebiliriz. Ama önceliği mağaza açılışlarına vereceğiz. Iran, Irak ve Suriye büyümek istediğimiz pazarlar. Bunlar içinde potansiyeli en yüksek olanı Irak. Bundan sonra yaralar daha hızlı sarılacak.”

Geçen yılın başında Erbil’deki ikinci mağazasını açan Kiğılı ise üçüncüsünü Süleymaniye’de açmayı planlıyor. Peki ne zaman? Kiğılı’nın patronu Abdullah Kiğılı, işler yolunda giderse bu mağazayı kısa süre sonra hizmete açacaklarını belirtiyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

140 Yorum

  1. SELAM ELBISE GIYIM ÜZERINE İŞ YAPIYORUM FIRMALARA SESLENIYORUM ALMAK İSTEYENLER BANA MESAJ ATABILIRLER BU KONUDA YARDIMCI OLURSANIZ COK SEVINIRIM SAYGILAR

  2. sım şal atkı bere örgu üzerıne ne alırsanız mevcut almak isteyenler mesaj atsınlar tşekurler yardımcı olurum

  3. sim ben elbıse gıyım üzerıne ve lastıklı carşaf havlu ne istersenız her konuda yardımcı olmaya hazırım ürünlerımden almak isteyen fırmalara seslenıyorum yardımcı olurlarsa sevınırım

  4. Ahmet bey meraba uyğun çocuk penyesi üretimiz var Ira iyi mal satıyoruz ama pazarı daha büyütmeye çalışıyoruz firmamazın ünvanı medine nur teksti tfn 0532 762 5940 ihtabata gecersek daha Ayrıntılı görüşe biliriz

  5. Selam arkadaşlar ırak erbilde turizim işiyle uğraşıyorum.
    Burda bir çok arkadaşın yorumlarını okudum sizlere tavsiyem yardımcı olan kişilere dikkat edin tamamen para düzeni bağlantı kurucağız iş bağlantıları yaparız diyenlere sakın kanmayın …!

  6. Bayan triko üretimi yapmaktayım . Irak ta güvenilir firmalarla ihracat gerçekleştirebiliriz.
    0507 021 00 32
    0212 576 68 39

  7. merhaba. ben ığdırda kangal şebeke boru imalatı yapıyorum.çok kaliteli ve garantili mükemmel kalınlıkta . bir boru. kendi markamı ülke sınırları dışında pazarlamak ve tanıtmak istiyorum.ilgilenecek olan şahıs veya firmaların aşağıdaki gsm numaralarından bana ulaşmalarını istiyorum.GSM: 0541 243 93 30
    GSM:0545 792 03 36

    AYRICA GOGLEDEN http://WWW.MEDYAPLASTİK.COM adresinden bize ulaşabilirsiniz.

  8. mrb harfiyat taşeronuyuz her turlü harfiyat işiniz yapılır erbıl, zaho , süleymaniye,dhok,05419492349

  9. kuzey ırakta iş yapmak isteyen girişimci arkadaşlar varsa danışmanlık edebilirim

  10. ben ankarada oturuyorum mobilya isinden cok iyi anliyorum iraktan ilgilenen varsa yardimci olabilirim tel 0532 597 11 29 hasan bey

  11. benim her makamda tanıdıgım ve dostlarım var orada iş yapmak isteyen arkadasşlarvarsa yardım cı olabilirim

  12. merhaba. Antalyada yatırım yapmak ısteyen yatırımcılar. iletisim no: 0090 530 979 63 05

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu