Başarılı Girişimcilik

Kadın Girişimci Yarışması 2015 Sonuçlandı

GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI NAFİZ KARADERE

“Başarılarını taçlandırdığımız azimli kadın girişimcilerle tanıştık”

“Ölçeği ne olursa olsun, tüm kadın girişimcileri teşvik etmek amacıyla, Ekonomist ve KAGİDER işbiriiğiyle düzenlediğimiz yarışma kapsamında; farklı kulvarlarda, gelişime ve yeniliğe açık, gelecek vaat eden veya kendi şartlan altında, yöresinde iyi bir işletme kurmuş, bulunduğu yörede fark yaratan ve sosyal bir soruna yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmiş kadın girişimcileri arıyoruz. Bu yıl 9’uncusunu gerçekleştirdiğimiz ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda başarılarım taçlandırdığımız azimli kadın girişimcilerle tanıştık.

Çevresindekilerin “yapamazsın’ telkinlerine rağmen yoku var eden, kendinden çok başkalarım düşünen, çevresini geliştiren ve dönüştüren engel tanımaz kadınlarla tanıştığımız için çok mutluyuz. Cesur kadın girişimcilerle tanışmak ufkumuzu açıyor ve kadın girişimciliği konusunda daha ilham verici projeler hayata geçirmek için bizi motive ediyor. Bu yıl da finale kalan tüm kadın girişimcilerimizin hikayesi çok güçlüydü, hepsinin ama en çok birincilerin kendi kategorisinde fark yarattığım gözlemledik. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi kategorisinde birinci olan Mevlüde Uygun’un fason üretim yapan küçük bir atölyeden Türkiye çapmda bir markayı hayata geçirme hikayesi gerçekten çok etkileyiciydi. Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi seçilen Zehra Sema Demir’in müzecilik gibi zor bir alanda Yaşayan Müze projesiyle elde ettiği başarının değeri bu birincilikle ölçülemez. Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi kategorisinin birincisi Nuran Özyümaz, Kars’ın ilk kadın girişimcisi olması açısından gönlümüzde ayrı bir yere sahip. Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi kategorisinde birinciliği kazanan Medlis Engelli Yaşam Çözümleri’nin kurucusu Melis Tasacı ise engellilerin hayata daha fazla katılması amacıyla önce ithal edip sonra üretimine başladığı engelli rampasıyla Türkiye’de fark yaratan bir işe imza atıyor.”

KAGİDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI SANEM OKTAR

“Düşü olmayanın işi de olmaz”

“113 kadın girişimcinin katılımıyla başladığımız Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yanşması’na bugüne kadar 30 bin 983 cesur kadm başvurdu. Artan sayımızla her yıl daha da güçleniyoruz. Ben de Türkiye’deki 100 bin kadm girişimciden bir tanesi olarak girişimci olmanın ne kadar zor bir süreç olduğunu biliyorum. Bir finalistimizin dediği gibi “düşü olmayanın işi de olmaz.” Bu yüzden girişimci, önce hayal kurar, tutkuyla ister ve çok çalışır. Türkiye’de girişimci bir kadınsanız önce ailenizi ikna etmek, olmazları oldurmak için en yaratıcı çözümleri bulmak zorundasınız. Sermayeye ulaşmak ve işinizi büyütmek için doğru kaynaklan bulmalısınız. Tüm bunları yaparken de motivasyonunuzu kaybetmeden her sabalı umut ve heyecanla uyanıp işinizin başmda olmanız gerekir.”

TÜRKİYE’NİN GELECEK VAAT EDEN KADIN GİRİŞİMCİSİ MELİS TASACI  MEDLİS ENGELLİ YAŞAM ÇÖZÜMLERİ

Engelli rampaları üretiyor

Bu hafta Ekonomist’te girişim öyküsüne geniş şekilde yer verdiğimiz Medlis Engelli Yaşam Çözümleri’nin kurucusu Melis Tasçı, Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu. Tasçı, çalışmakta olduğu engelli ürünleri sektöründeki eksiklikleri tespit ederek, bunları Türkiye pazarına sunmayı amaçladı.

Kurduğu şahıs şirketiyle, 8008 yılında Almanya’ya, 2011 yılında ise İsveç, Amerika ve Fransa’ya ürünlerin ihracatım yaptı. S011 yılında Türkiye’de ilk kez portatif engelli rampasını üreterek, pazar liderliğini üstlendi. Ürünleriyle, bugüne dek 800’den fazla kurum ve kuruluşun binasına engellilerin erişimim kolaylaştırdı. ABD ve Avrupa ülkelerinden engelli erişimi eğitimi alan Tasacı, Türkiye’de bu sertifikalara sahip tek kişi oldu. 2015 yılında engelli erişim ürünleri markası ‘Medlis’ ile Türkiye’nin ilk kez Avrupa pazarında yer almaşım sağladı. Gelecek yıllarda Türkiye’de daha fazla noktada engelli erişimi sağlamayı ve ihracatı artırarak dalıa çok ülke pazanna erişebilmeyi hedefliyor.

TÜRKİYE’NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ MEVLÜDE UYGUN İDİL BEBE

60 mağaza hedefliyor

Akşam Kız Sanat Okulu mezunu Mevlüde Uygun, 1984 yılında ailesinin yardımıyla üç makine aldı ve İstanbul’da 50 metrekarelik bir dükkân kiraladı. 1998’e kadar fason iş yaptıktan sonra, bebek giyimi üzerine kendi markasını yarattı, kumaşlarım da kendisi üretti. 2005 yılında, aracılara toptan mal vermeme karan alan Uygun, mağazalarla doğrudan çalışmaya başladı. Bu sayede her yıl ortalama yüzde 40 ve üzeri büyüme sağladı. 2010 yılındaysa kendi mağazalarım açtı.

2005 yılında, 4 bin 500 m2’lik kapalı alana sahip kendi fabrikasına taşman İdil Bebe, ayda 100 bin adedin üzerinde üretim yapıyor. Günümüzde 16 olan mağaza sayısını, 2020’ye kadar 60’a çıkarmayı hedefliyor. Çalışan kadınların sorunlarına çözüm yaratabilmek amacıyla, şirketinde her ay ihtiyacı olan bir kişiye maddi destek sağlayan Uygun, eski sezon ürünlerini de bağışlıyor.

TÜRKİYE’NİN KADIN SOSYAL GİRİŞİMCİSİ ZEHRA SEMA DEMİR – YAŞAYAN MÜZE

Dünyanın B’üncü hamam müzesini kurdu

Zehra Sema Demir’in Yaşayan Müze fikri, Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi bölümünde öğrenim gördüğü sırada, İsveç’in Stockholm kentinde bulunan Skansen Açık Hava Müzesi’yle tanışması sonucunda ortaya çıktı. Yaşayan Müze, yok olmaya yüz tutmuş zengin ve kadim Türk kültürünü koruyup günümüzün insanlarıyla buluşturmak amacıyla, 23 Nisan 2007 tarihinde açıldı. İlk yıl ücretsiz hizmet veren Yaşayan Müze’yi, bugüne kadar 10 bin kişi ziyaret etti. Yaşayan Müze’nin çalışmaları, aralarında JCI’nın da bulunduğu iki önemli kuruluşun ödülüne layık görüldü. Zehra Sema Demir, 2012 Yılı Turizm Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Sürdürülebilir Bir Turizm İçin Uygulamalı Hamam Müzesi projesiyle, Türkiye’nin ilk dünyanın 3’üncü hamam müzesini kurdu. Ayrıca, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından Ankara’da desteklenmeye değer tek kırsal turizm projesi olarak kabul edilen Anadolu Açık Hava Rekreasyon Alanı’nm ilk etabı tamamlandı, müzenin Nisan 2016’da açılması planlanıyor.

TÜRKİYE’NİN YÖRESİNDE FARK YARATAN KADIN GİRİŞİMCİSİ NURAN ÖZYILMAZ – KARS KAZ EVİ

Kars’ın ilk kadın girişimcisi

Kars’ın ilk kadın girişimcisi Nuran Özyılmaz, 18 yıl boyunca örgü atölyesi çalıştırdı. Dalıa sonra Kars’ta yöresel yemekler yapan turistik bir restoran olmadığım fark edip, kendisi açmaya karar verdi. Kars’ta, yöresel yemekler yapan ve kaz eti satışı yapan ‘Kars Kaz Evi’ adlı ilk restoranı 2008 yılında açtı. Ayrıca, “Kaz Yetiştiriciliği ve Irkım Devam Ettirme Derneğrııi kurarak, 40 kadınla birlikte projeler geliştirdi. Kargoyla kaz eti satışı yapan Nuran Özyılmaz, büyük şehirlerde şube açmayı planlıyor.

 

 

Önceki sayfa 1 2 3

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu