Makaleler

Kadın Yöneticilerde Kıskançlık Duygusu

kiskanan-yoneticiİstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünün Mart-Haziran 2012 arasında İstanbul’daki 336 denek arasında yaptığı araştırmaya göre, kıskançlık duygusu, kadın çalışanlar arasında daha çok görülüyor. Yüzde 49.7’si erkek, yüzde 50.3’ü kadın 18 ve 59 yaş arasındaki denekler, kişinin kıskanç olması için evli, bekar ya da boşanmış olmanın önemli olmadığını belirtti. Yüzde 62.9’u üniversite mezunu, yüzde 24.2’si lise mezunu, yüzde 51.7’si bekar, yüzde 46’sı evli olan katılımcıların yarıdan fazlası işyeri ortamında daha çok yöneticilerin kıskanç olduğunu, ikinci sırada ise çalışma arkadaşlarının geldiğini söyledi.

Deneklerin yüzde 72.3’ü iş hayatında terfinin sadece başarıya bağlı olmadığı kanaatinde. Yüzde 50.7’si ise işyeri ilişkilerinde gerçek dostluğun var olamayacağına inanıyor. Sonuçlar özetle şöyle:

– Katılımcıların yüzde 76.2’si kıskançlığın kadın çalışanlar arasında daha yaygın olduğunu düşünüyor. Kadınların yüzde 77.1’i kadınların daha kıskanç olduğunu ifade ederken, erkek katılımcıların yüzde 75’i bu görüşü ifade etti. Kadın katılımcıların yüzde 49.5’i erkeklerin daha kıskanç olduğunu düşünürken, erkekler arasında bu oran yüzde 46.1 düzeyinde kalıyor.

– Katılımcıların yüzde 59’u işyeri ortamında daha çok yöneticilerin kıskandığını, ikinci sırada çalışma arkadaşının (53.4) geldiğini söyledi.

– Katılımcıların yüzde 32’si zaman zaman arkadaşlarını kıskandığını ifade ederken, yüzde 43’ü arkadaşlarının kendisini kıskandığını belirtti. Arkadaşları tarafından kıskanıldığını düşünen kadın çalışanların oranı yüzde 44.2 iken, erkek çalışanlarda bu oran yüzde 41.5.

– Denekler en çok başkalarının başarılarını kıskandığını (yüzde 45) düşünüyor. Bunu sırasıyla, ekonomik durum (42.6), arkadaşlık ilişkileri (39.5) izliyor. Her iki cinsiyet grubunda da sıralama aynı.

– Yüzde 67.8 çalışma arkadaşlarından daha başarılı olduğunu düşünüyor.

– Yaklaşık yüzde 60’ı kendisine göre kimi çalışma arkadaşlarının bazı konularda hayata daha avantajlı başladıklarını düşünüyor.

– Yüzde 72.3’ü iş hayatında terfinin sadece başarıya bağlı olmadığı kanaatinde.

– Yüzde 50.7’si işyeri ilişkilerinde gerçek dostluğun var olamayacağına inanıyor. Bu düşünce hem erkek hem de kadın çalışanlar arasında benzer düzeyde.

– Yüzde 44.9’u bazı arkadaşlarının başarısını çekemediği kanaatinde. Bu düşünce kadın çalışanlarda daha yaygın (yüzde 43.7’ye karşılık 46.2).

Yenibiris.com

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu