Makaleler

Kale Gibi Sağlam Büyümek

“Yatırım ve yeniden yapılanmadan sonra sıra güçlü büyümeye geldi”

1950’li yıllarda Tahtakale’de küçük bir atölyede başlayan Kale, bugün kilit ve silindir ürünlerinde jenerik bir marka olmuş durumda. Aradan geçen zamanda marka, Türkiye’de olduğu kadar çevre ülkelerde kilit ürünlerinin de en önemli markalarından biri oldu. Son dönemde Kale Endüstri Holding, yaptığı yaptırımlarla ürün ve pazar çeşitliliğini artırıp yoluna daha güçlü olarak devam etmeyi planlıyor. Holding, 2015 yılında ciddi bir yatırım sürecine girdi. İstanbul’daki üretim tesi-. sini Çerkezköy’e daha büyük ölçekli bir fabrikaya taşıyan Kale Holding, 150 milyon liralık bir yatırımla yeni bir yönetim merkezi inşa etti. Holding’in 2015’ten beri yaptığı yatırımın miktarı 450 milyon lirayı buluyor. Kale Endüstri Holding CEO’su Zeki Şafak Ozan, “Son dört-beş yıl, 65 yıllık yolculuğun önemli bir dönemi oldu. Çünkü yeni bir stratejik planın devreye alındığı bir dönemdi. İlk olarak yatırımla başladık ve daha sonra organizasyon yapımızı yeniden oluşturduk” diyor ve devam ediyor:

“Yatırım ve yeniden yapılanma sürecini tamamladık. Şimdi sıra üçüncü alt başlık olan büyüme döneminde. Güçlü bir büyüme hedefliyoruz.”

Zeki Şafak Ozan, Holding’in cirosuyla ilgili bir bilgi vermiyor. Ama geçtiğimiz yılı yüzde 21, bu yılın ilk altı ayını ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk bir büyüme ile kapattıklarını belirtiyor. Bugünkü verilere göre Holding’in gelirlerinin yüzde 35’i ihracat pazarlarından geliyor. Kale’nin en güçlü olduğu pazarlar arasında başta Suudi Arabistan, İran ve Irak olmak üzere Orta Doğu ile Rusya ve Ukrayna pazarları yer alıyor. Holding’in önümüzdeki iki yıllık süreçte ise hedefi gelirlerinin yarısını ihracattan elde etmek. Bu noktada pazar çeşitliliğini artıracaklarını belirtiyor Zeki Şafak Ozan ve devam ediyor:

“Avrupa’ya odaklanmış durumdayız. Şu anda Avrupa ülkelerinde vanz elbette, ama buralarda daha güçlü bir yapıya sahip olmak ve pazar paylarımızı artırmak istiyoruz.”

Kale markası kilit ve silindir ürününde jenerik marka, ama yalnız bu iki kalemde pazar payını artırmak Holding’in agresif büyüme hedefleri için yeterli olmayabilir. Zaten Kale Holding’in ürünleri bunlarla sınırlı değil. Holding, 1994 yılında çelik kapı üretimine girerek kendisi için yeni bir büyüme alanı yaratmıştı. Hatta Kale Holding, çelik kapı üretimi yapan ilk yapıydı ve bu alanda önemli bir marka bilinirliğine sahip oldu. “Çelik kapı markaları sorulduğunda neredeyse akla gelen ilk marka Kale’dir; en yakın rakibinden 12 kat fazla bilinirliğe sahip” diyor Zeki Şafak Ozan. Kale Endüstri Holding çelik kapı alanında böyle bir avantaja sahip olsa, önümüzdeki dönemde çelik kapı satışlarında beklediği büyümeyi göremeyebilir. Bunun temel nedeni ise ekonomide yaşanan sorunlar ve bunun konut sektörüne yansımaları. Bilindiği gibi sektör son iki yıldır duraklama dönemi yaşıyor ve bu yıl sektördeki kriz iyice ortaya çıkmış durumda. Mevcut satılamayan konut stokunu eritmeye yönelik gerek kamunun gerekse özel sektörün yol arayışları devam ediyor. Bunlardan sonuncusu geçtiğimiz hafta açıklanan ‘Konutta İndirim’ kampanyası oldu. Bunun gibi tüketiciyi teşvik eden hamlelerin konut sektörünü ne kadar etkileyeceğini zaman gösterecek. Ama kısa vadede çelik kapı üreticileri için pazarda bir daralma olması kaçınılmaz gibi görünüyor.

Bu noktada Kale Endüstri Holding’in büyüme planları için belki de en önemli kozu alarm sistemleri olacak. 2013 yılında Kale Güvenlik Sistemleri’nin kurulması ile birlikte, Holding bünyesinde entegre güvenlik zincirinin bir diğer halkası da tamamlandı. Kale Alarm sistemleri bugün yaklaşık 50 bin müşteriye hizmet veriyor. Bu noktada Kale’nin işyeri sahipleri, ICOBİ’ler ve esnaflar arasında önemli bir pazar payı bulunuyor. Elektronik güvenlik pazarı olarak nitelendirilen bu pazarın Türkiye’de önemli bir potansiyeli bulunuyor. Öyle ki Yunanistan gibi yaklaşık 3,5 milyon haneden oluşan bir ülkede alarm sistemi kullanımı 1 milyon civarında. Oysa Türkiye’de pazarın önemli oyuncularında bir olan Kale’nin müşteri sayısı 50 bin kadar. “Tüketici tercihi artık daha çok entegre sistemlere doğru yöneliyor. Bu kapsamda Kale Endüstri Holding olarak Türkiye’de entegre güvenlik hizmeti veren tek grubuz” diyor Zeld Şafak Ozan ve devam ediyor:

“Örneğin pazara yeni çıkardığımız Ekstra Defans adlı bir ürün var. Bu üründe silindir ile alarm sistemi birbirine entegre. Silindir kırıldığı anda kapı daha açılmadan alarm sistemi devreyi giriyor. Yani artık hizmetler ve ürünler de iç içe geçtiği için pazarın tanımı ve büyüklüğü ile ilgili tanımlarda da büyük değişiklikler oluyor.”

Kale Endüstri Holding, Futurebright Araştırma şirketi işbirliği ile “Türkiye’nin Güvenlik Alışkanları” adında bir araştırma yapmış. Türkiye’nin sekiz şehrinde 3 bin 150 kişiyle yapılan bu araştırmada çıkan birçok sonuçtan biri de entegre güvenlik talebiyle ilgili. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 61’i kendilerini evde ve işyerinde güvende hissetmek için birden fazla güvenlik ürününe ihtiyaç duyuyor. Bu da güvenliğin entegre bir kavram olduğunu ortaya koyuyor ve önümüzdeki dönemde bu pazarın büyümesine yönelik talebin işaretlerini veriyor.

Kale Holding için bir önemli büyüme alanı da PVC ve alüminyum pencere sistemleri. Bu alanda sektörde önemli bir yere sahip Kale Endüstri Holding’in performansını etkileyecek en önemli faktör konut sektörü olacak. Öte yandan bu alanda Avrupa pazarı da Kale için bir seçenek olabilir. “Yeni fabrikamız ürün kalitesi, kapasitesi ve lojistik imkanları ile Avrupa pazarının ihtiyaçlarını karşılama konusunda avantajlar sunuyor” diyor Zeki Şafak Ozan.

Kale Endüstri Holding, sektöründe önemli bir Ar-Ge merkezine de sahip. Çerkezköy’deki fabrikada 27 kişilik bir Ar-Ge merkezi bulunuyor. “Eski fabrikamızda da bir Ar-Ge yapılanmamız vardı. Ancak Çerkezköy’e taşınmanın verdiği fırsatla orada daha farklı bir Ar-Ge yapılanmasını devreye aldık” diyor Zeki Şafak Ozan ve devam ediyor:

“Bu sayede de Türkiye’deki en önemli 250 Ar-Ge Merkezi’nin içine girdik. Bugüne kadar 51 adet faydalı model, 13 adet patentimiz bulunuyor. Tamamen Türk mühendislerimiz tarafından geliştirilen ve dünya patentine sahip olduğumuz ürünlerimiz var.”

Kale Endüstri Grubu güçlü marka algısı, ürün ve teknolojileriyle faaliyet gösterdiği alanlardaki iş hacmini artırmayı planlıyor. Önümüzdeld dönemde iddialı büyüme hedefleri olan Holding, bunu hem organik hem de inorganik büyüme şeklinde gerçekleştirmeyi planlıyor. “Burada inorganik kısmı da bizim için önemli. Bu kapsamda Avrupa pazarında sektörümüzle ilgili bize değer katacağını düşündüğümüz stratejik işbirlikleri ya da satın alma da gündemimizde bulunuyor” diyor Zeld Şafak Ozan. —Mehmet Erdoğan Elgin

SÖZÜN ÖZÜ: Kale Endüstri Grubu faaliyet gösterdiği alanlarda agresif bir büyüme hedefliyor.

Hırsızlıktan Korkuyoruz, Ama Kapıyı da Kilitlemiyoruz

Kale Endüstri Holding-Futurebright Araştırma şirketinin işbirliğiyle yapılan Türkiye’nin Güvenlik Alışkanlıkları araştırmasından bazı ilginç sonuçlar:

Türkiye’nin ev ve işyeri güvenliği konusunda en büyük kaygısı hırsız girmesi. Konutların yüzde 75’i ve işyerlerinin yüzde 8ı’i en çok hırsız girmesinden endişe ediyor. Üstelik hırsız girme kaygısı, apartman dairesi, site içi, müstakil ev fark etmeden her hane tipinde eşit oranda görünüyor.

Araştırmaya katılanLarın yüzde 56’sının yakın çevresinde ev ve işyerine hırsız girmiş olması bu kaygıyı destekliyor. Hırsız girme kaygısı olanların yarısı ise aslında hırsızla karşılaşmaktan kaygı duydukLarını ifade ediyor.

Hırsız girme kaygısı bazı kültürel alışkanlıkları da etkiliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 74’ü komşusuna anahtarını emanet etmediğini belirtiyor.

Tüm bu kaygılara rağmen, araştırma sonuçları bazı temel önLemlerin alınmadığını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 38M evden çıkarken, yüzde 49’u ise gece yatarken kapıyı kilitlemediklerini belirtiyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu