İş Fikirleri ve İş Kurmak

Kendi İşinizi Kurmak İçin 8 Öneri

Bir iş fikrini ürün ve hizmete dönüştürmek mi istiyorsunuz? Kendi işinizi kurmak en iyi kariyer fırsatıdır ve size bağımsızlık kazandırır. Diğer taraftan kendi işinizi başarıyla devam ettirmek için verdiğiniz kararların çoğunlukla doğru olması çok önemlidir. Kârlı bir işletme kurmak için hangi adımları atmanız gerektiğini isterseniz birlikte inceleyelim.

Adım Adım Bir Girişim Nasıl Kurulur?

Kendi işinizi kurmak
Bir Girişim Nasıl Kurulur? (Kendi işinizi kurmak)

Bir iş fikrini ürün ve hizmete dönüştürmek mi istiyorsunuz? Bir an önce kendi işinizi kurup kısa zamanda kara geçmeyi mi istiyorsunuz? Peki ya başarısız olursanız? Unutmayın, her iş fikri başarıyla sonuçlanmıyor. Yeni bir işe atılmadan önce hangi iş fikrinin tutacağı, hangilerinin ise risk almaya dahi değmeyeceğini iyi araştırmalısınız.

İş fikrini doğru belirlemek çok önemli

İş fikri
İş fikrini doğru belirlemek (Kendi işinizi kurmak)

Yeni bir iş kurmadan önce geleceği açık iyi bir iş fikrini, kötü olandan ayırt etmeyi bilmeniz önemli. Kendi işinizi kurmadan önce almanız gereken en kritik kararlardan biri de bu aslında. Çünkü çoğu girişimci hangi sektöre atılacağını enine boyuna düşünmeden işe atılıyor. Neden mi? Bazen iş fikriyle ilgili sahip oldukları tecrübeye güveniyor ve söz konusu fikri hayata geçirip kısa zamanda zengin olmayı düşlüyor.

Hangi işe atılacağınıza karar vermek yalnızca bir iş gününü ne ile meşgul olarak geçireceğinizi belirmek anlamına gelmiyor. Aynı zamanda çalışma temponuzu ya da kazancınızı da belirlemiş oluyorsunuz. Seçeceğiniz herhangi bir iş fikriyle daha az çalışarak daha fazla para kazanabilme ihtimaliniz de var.

Kafa yoracağınız konular bunlarla da sınırlı değil: Hangi iş fikriyle başarıyı yakalamanız mümkün? Hangi yeni fikirle müşterilere sahip olmayı, bir başka deyişle sektörde tutunabilmeyi başarabileceksiniz? Kısacası, iş fikrinizi belirlemek başarılı bir iş sahibi olabilme yolunda alacağınız en önemli karar olup, ilk adımınızı oluşturuyor.

İşletme tipine karar verin

İşletme
İşletme tipi (Kendi işinizi kurmak)

Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. En iyi iş fikri belki de daha önceden denediğiniz ve kendi bulduğunuz çözümlerdir. Etrafınıza bir bakın, pek çok tekrar eden fikir göreceksiniz. İnsanlar hemen hemen benzer ihtiyaçlar için para harcıyor. Kendi modelinizi çok iyi uygulamak zorundasınız. Bu nedenle kendi fikrinizi şekillendirin. Unutmayın ki hizmet işletmesi açmak her zaman ürün ticareti işletmesi açmaktan daha az sermaye ister.

Yazılı bir iş planınız olsun

Kendi işini kurmak
Kendi işini kurmak için iş planı (Kendi işinizi kurmak)

İşinizi açmadan önce, işyerinizde müşterilerinize neler sunduğunuzu, hedef kitlenizin kimler olduğunu, ne kadar harcama yapmanız gerektiğini ve bütün bunları gerçekleştirmek için neler yapmanız gerektiğini gösteren bir sayfalık bir plan hazırlayın. Aslında bu iş planı dinamik bir süreçtir ve bir kere bu işe başladıktan sonra zamanla değişiklikler olması doğaldır. Bu nedenle başlangıçta planınızı basit tutun.

Müşterileriniz kim, hedef kitlenizi belirleyin

Müşterileriler
Müşterileriler ve hedef kitle (Kendi işinizi kurmak)

En verimli ve hızlı bir şekilde hangi müşteri hedef kitlesine odaklanabileceğinize karar verin. Müşterilerinizin kimlerden oluşacağına ürünlerinizin içeriği, süreci, ambalajı ve fiyatı karar verecektir. Hedef kitleniz konusunda ne kadar iyi nokta atışı yaparsanız pazarlama konusunda da o kadar başarılı olursunuz.

Ciro hedefiniz olmalı

ciro
Ciro hedefi (Kendi işinizi kurmak)

Her gün, her hafta, her ay ne kadar ürün satmalısınız ve satış fiyatlarınızla toplamda ne kadar ciro elde edebileceğinizi planlamalısınız. Bu rakamlara ulaşmak için kaç tane müşteriye ihtiyacınız var? Bütün bu maliyetlerin, hizmetlerin veya ürünlerin teslimatını nasıl sağlayabileceğinizi tekrar tekrar gözden geçirin. Bu hedefleri belirlerken, hayal kurmayın, gerçekçi olun. Aynı zamanda bu plan size ne kadar işletme sermayesine ihtiyacınız olduğunu da gösterecek.

Kazanç sonradan gelir, başlangıç sermayeniz çok önemli

başlangıç sermayesi
Başlangıç sermayeniz çok önemli (Kendi işinizi kurmak)

Satışlardan kar elde edinceye kadar belli bir süre geçecektir. Bu süreç içerisinde kullanmak üzere bir başlangıç sermayesine ihtiyaç duyacaksınız. Başlangıç sermayesi için kişisel birikimleriniz kullanmak bir seçenek. Ama eğer kendi birikiminiz yoksa farklı finansal seçeneklere ihtiyacınız olacak.

Konum önemli

Ticarette konum her şeydir
Ticarette konum (Kendi işinizi kurmak)

Yalnızca sevimli, masraflarını karşılayabileceğiniz bir yer buldunuz diye işyeri açmayın. Ticarette konum her şeydir ve işletmenizin iyi bir konumda olması demek masrafların fazla olacağı anlamına gelir.

Herhangi bir kira sözleşmesine imza atmadan önce gözünüze kestirdiğiniz mağazanın önünde elinizde kâğıt kalemle günlerce oturup gelip geçen arabaları ve yayaları saymalısınız.

Müşteri bulmak işinizin önceliği olsun

Müşteri

Zamanınızın ve çabanızın çoğunu müşterilere ve satışlara odaklamalısınız. İlgili kişileri etkileyecek bir pazarlama planınız olsun. Hedef kitlenizi müşteriniz haline getirmeniz bir numaralı önceliğiniz olsun. Nasıl başlayacağınız konusunda endişelenmeyin. Hedef kitlenizle direk temas kurabileceğiniz ciddi bir sosyal medya görünürlüğü yaratın.

Kendi işinizi kurmadan önce, aşağıdaki soruları yazılı olarak net bir şekilde yanıtlayın. Bu yanıtlarınız, kendi işinizi kurmakla İlgili bir yol haritası yapmanızda yardımcı olacaktır. İş planınızı da bu yanıtlara göre yapmanız durumunda, daha sağlam adımlarla ilerleyeceğinizden hiç kuşkunuz olmasın.

  • Ürününüz nedir?
  • Ürününüz hangi İhtiyaca cevap veriyor?
  • Hedef müşteri kitleniz kimler?
  • Gerçekten ürününüze özgü orijinal bir özellik var mı?
  • Müşterilere ürünüzü nasıl tanıtacaksınız?
  • Müşterilerinize ürün dağıtımını nasıl yapmayı planlıyorsunuz?
  • Satış fiyatınız ve kar marjınız ne olacak?
  • Aylık ne kadar gelir hedefliyorsunuz ve bu geliri nasıl artıracaksınız?

İlginizi çekebilir: Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcilere Tavsiyeler

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu