Başarılı Girişimcilik

Kolay İş Kurabilecek 10 Şehir

DAKAR (SENEGAL)

DAKAR (SENEGAL)

Senegal’in başkenti. Coğrafi konumu açısından şanslı bir nokta. Atlantik ve Afrika-Avrupa ticaret yollarının uğrak limanı olmanın avantajından yararlanıyor. 2.5 milyon nüfuslu, oldukça hareketli bir ticari merkez. İngiltere Premier League’de top koşturan Vieira, Evra, Cisse gibi futbolcular, yine Avrupa takımlarında oynayan onlarca ünlü basketbolcu Dakar’lı. Hatta Fransa cumhurbaşkanlığı için aday olan, gönül maceralarıyla adından çok söz ettiren kadın politikacı Segolene Royal da Dakar doğumlu. 1872’de bir Fransız komünü olarak tanınmıştı. 1885’te demiryoluyla diğer önemli merkezlere bağlanınca ekonomik gücü daha da arttı. 1959-1960 arası kısa ömürlü Mali Fe-derasyonu’nun merkezi olan Dakar, daha sonra Senegal’in başkenti oldu.

MANİLA (FİLİPİNLER)

Filipinlerin başkenti ve Quezon City’den sonra ikinci büyük kenti. 12 milyon nüfusu var. Bu da Manila’yı dünyanın nüfusu en yoğun kentlerinden biri yapıyor. Kilometrekareye 27 bin 800 kişi düşüyor (Tokyo’da bile bu rakam 10 binden az). Banka, finans, perakende, nakliyat, turizm, gayrimenkul, geleneksel medya, yeni medya, reklamcılık, hukuk hizmetleri, muhasebe, sigorta, tiyatro, moda ve sanat endüstrilerinin merkezi. İş yerlerinin çoğu BPO sistemine ayrılmış. BPO (Business Process Outsourcing), bir tür dış kaynaklı iş uygulamaları. Özellikle enformasyon teknolojisinde görülüyor ve operasyonlarla sorumluluklar üçüncü tarafa devrediliyor. Filipinler bu alanda Hindistan’ı 2012 yılında geçti. O yıl elde ettiği gelir ise 22 milyar dolardı.

LAGOS (NİJERYA)

Nijerya’nın önemli limanı, Afrika’nın en hızlı büyüyen ikinci, dünyanın yedinci kenti. Resmi nüfusu 17.5 milyon. Fakat nüfusun 21 milyondan fazla olduğu düşüncesi hakim. Buna rağmen sadece ülkenin değil, Afrika’nın en yüksek yaşam standardı olan kentlerinden biri. Petrol ihracatının neredeyse tamamı bu limandan yapılıyor. İhracatının gayrisafi ulusal hasıladaki payı yüzde 14, döviz girdisindeki payı ise yüzde 90. Fakat Nijerya ekonomisi, sadece petrol anlamına gelmiyor. İletişim teknolojisinden müzik ve film endüstrisine kadar pek çok alanda söz sahibi Lagos. En çok vizyona sokulan film alanında Hindistan’dan sonra ikinci sırada. Beatles üyesi Paul McCartney, ‘Band on the Run’ albümünü 1973’te Lagos’taki EMİ plak stüdyosunda kaydetmişti.

LİMA (PERU)

Peru’nun başkenti. 1535’te Ispanyollar tarafından kuruldu. 1551’de Amerika kıtasının en eski üniversitesi burada açıldı. Bu üniversite, 463 yıldır kesintisiz eğitim veriyor. Latin Amerika’nın en önemli finans merkezi de burada. Kent çevresinde yedi binden fazla fabrika ve atölye var. Bu işyerleri, Peru’nun sanayi üretiminin üçte ikisini gerçekleştiriyor. Sanayileşme 1930’larda başladı. Peru’nun gayrisafi ulusal hasılasının yüzde 55’ine Lima katkı sağlıyor. İşsizlik oranı yüzde 7’nin altında. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 9’luk büyüme oranı yakalamış olan kent, petrol, çelik, gümüş, pamuk, şeker, kahve gibi ürünlerin ticaretiyle tanınıyor.

HONG KONG (ÇİN)

Herkes 1997’de İngiltere’nin Hong Kong’u Çin’e devretmesinden sonra rejim değişikliği olacağından ve artık bu kentte iş yapılamayacağından korkmuştu. Oysa Çin, ‘altın yumurtlayan tavuğu’ kesecek değildi. Burayı ‘Özel idari Bölge’ ilan etti ve iş dünyasının çalışma şeklini aynen korudu. Şimdi değilse bile ilk kurulduğu yıllarda güzel kokan bir limanmış. Bu nedenle ‘güzel kokulu liman’ anlamında Hong Kong demişler. Hizmet ekonomisinin, serbest ticaretin ve düşük vergilerin cenneti olarak biliniyor. 1960-1997 arası rekorlar kırmıştı. Gayrisafi iç hasılası 180 kat, kişi başına gelir 87 kat artmıştı. Dünyanın yedinci büyük borsasma sahip Hong Kong, en kolay iş yapılan kentler listesinde Singapur’dan sonra ikinci sırada.

TEL AVİV (İSRAİL)

İsrail’in Kudüs’ten sonra ikinci en kalabalık kenti. Ortadoğu’nun da Dubai’den sonra ikinci büyük ekonomisine sahip kenti. 1909’da kuruldu. Daha eski olan liman şehri Yafa’dan daha hızlı büyüdü. Ülkenin ekonomik etkinliklerinin yüzde 17’si Tel Aviv’de gerçekleşiyor, işsizlik oranı yüzde 4.4. Amerikan Newsweek dergisi tarafından ‘teknolojinin filizlenen merkezi’, İngiliz The Economist dergisi tarafından da ‘Minyatür Los Angeles’ olarak tanımlanmıştı. İsrailli milyarderlerin onda sekizi Tel Aviv’de yaşıyor. Bu nedenle kent yaşamı, son derece pahalı. Sadece 2013 yılında 700 ileri teknoloji şirketi kuruldu. En yenilikçi kentler sıralamasında New York’tan bile ileride. Yüksek teknoloji şirketlerinin bir arada bulunduğu ‘Kiryat Ati-dim’ bölgesi 1972’de oluşturulmuştu.

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

3 Yorum

  1. bu şehirlerde lahmacun kebap döner açmak istiyorum ne olur bilgilendirin iş yaparmı 50 bin tl m var yetermi
    iletişim 05432801207

  2. bu şehirlerde lahmacun kebap döner açmak istiyorum ne olur bilgilendirin iş yaparmı 50 bin tl m var yetermi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu