İş Fikirleri ve İş Kurmak

Kozmetik Sektörüne Yatırım Yapmak

HER AY 10 BİN YENİ MÜŞTERİ

2005 yılında Türkiye pazarına giren Watsons İngiliz menşeli bir şirket. Dünya genelinde 12 ayrı ülkede 4 bin 600’den fazla mağazası bulunan firmanın Türkiye’de ise 48 şehirde, 164 mağazası faaliyet gösteriyor. Watsons Türkiye Genel Müdürü Ahmet Yanı-koğlu mağazaların her ay yaklaşık 1.5 milyon kişi tarafından ziyaret edildiğini ve bu sayıya her ay ortalama 10 bin yeni ziyaretçi eklendiğinin bilgisini veriyor. Yanıkoğlu, mağaza ürün yelpazesi hakkında ise şunları söylüyor: “Firmamızın global gücü sayesinde müşterilerimize Watsons markalı ürünlerin yanı sıra sadece private label ve sadece Watsons’ta satılan dünyaca ünlü markalar olmak üzere geniş bir ürün karması sunuyoruz.”

ALTI YILDA 232 MAĞAZA

Demir Sabancı’nm şirketi Sedes Holding’e bağlı Gratis ise altı yıl önce kuruldu. Bu sürede zincirin mağaza sayısı 43 şehirde 239’a ulaştı. Gratis CEO’su Bahadır Özbek, yatırımlarda cadde ve AVM dengesi gözettiklerini ve mağazaların 128’ini caddelerde açtıklarını belirtiyor. Mağazalarda pek çok markanın yanı sıra, Gratis’e özel üretilen private label ürünlerin de yer aldığını anlatan Özbek, “Şu an ürün gamımızda 109 Gratis’e özel marka bulunuyor. Bu markaların 18’i Türkiye distribütörlüğü sadece Gratis’te olan exclusive markalar, 91’i ise Gratis’e özel üretilen private label’lardan oluşuyor” diyor.

PAMUKTA UZMAN

Kozmetiği tamamlayan pamuk ve pamuk ürünleri alanında rekabet, kozmetik sektörüne nispeten çok daha durağan. Türkiye’de kozmetik pamuk üretimi yapan şirketler, köklü markalarıyla uzun yıllardır pazarda faaliyet gösteriyor. Bu alanda en çok bilinen iki marka var: Lux ve İpek. Bu iki marka da pamuğun dışma çıkmadan zaman zaman ürün çişitlerini genişletiyor. 35 yıldır pazarda faaliyet gösteren Lux, Asya Pamuk’un markası. Yurtiçinde yüzde 35 pazar payına sahip marka, 22 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Son 10 yıldır ihracat yaptıklarını anlatan şirket yöneticilerinden
Murat Uğur, mevcutta yüzde 35 olan ihracat oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini anlatıyor. Şirketin başlıca pazarlan arasında ise Afrika, Avrupa ve Ortadoğu bulunuyor. İç pazarda eczaneler, marketler ve kozmetik zincirlerinde yer aldıklarını belirten Uğur, eczanelerdeki pazar paylarının yüzde 85 seviyelerinde olduğunu söylüyor. Uğur çeşitli market ve kozmetik markalarına private label üretim yaptıklarım da sözlerine ekliyor.

AEROSOL PAZARINA YATIRIM

Türkiye’de deodorant ve benzeri ürünler için kullanılan aerosol adı verilen basınçlı ambalajları üreten şirket sayısı oldukça sınırlı.

Pazarda halihazırda aktif olarak üç yerli şirket faaliyet gösteriyor. Bunlar Aryum, Metalyum ve Kont Alüminyum. Öte yandan bu tür ürünlere artan taleple doğru orantılı olarak aerosol pazarı Türkiye ve Ortadoğu’da hızla büyüyor.

2013’ten bu yana hizmet veren Kont Alüminyum’un Genel Müdürü Murat Öztürk, pazarın Türkiye ve bölge ülkelerde büyümeye devam edeceğini söylüyor. Henüz genç bir şirket olmalarına rağmen talep konusunda zorluk çekmediklerini söyleyen Öztürk, pazarın yüksek potansiyeline dikkat çekiyor. Şimdilik Sora, Akat, Kozmo gibi kozmetik şirketlerine hizmet verdiklerini anlatan Öztürk, büyük oyunculara hizmet vermek için ise üretim kapasitelerini büyütmeyi hedeflediklerini söylüyor. Şirket yıllık 40 milyon adet üretim kapasitesine sahip.

GLOBAL 10 ÜRETİCİDEN BİRİ

Dünyanın 10 tıraş bıçağı üreticisinden biri olan Derby’nin kuruluş hikayesi 1940’lara dayanıyor. 2013’te yüzde 51’ini Yıldız Holding’in yatırım sermayesi şirketi Gözde’nin satın aldığı şirketin büyümesi bu ortaklığın ardından yüzde 20’lere ulaşmış. Tıraş bıçağının yanı sıra tıraş bakım ürünleri de sunan şirket, üretiminin yüzde 40’ını ihraç ediyor ve cirosuna ihracattan 14 milyon dolar katkı yapıyor. Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, ABD, Güney Amerika ve Kuzey Amerika ülkelerine ihracat yaptıkları bilgisini veren Derby İhracat Müdürü Alper Öz-beçetek, tüm üretimlerini kendi markalarının oluşturduğunu söylüyor.

Burcu AYDIN BARIŞ / NBS Danışmanlık Proje Müdürü
İş fırsatları artacak

Kozmetik sektörü dünyada her geçen yıl ortalama yüzde 8-9 oranında büyüyor.

Türkiye’de ise yerli ve yabancı kozmetik markalarının sayısı hızla artıyor. Büyüyen pazara paralel olarak 2015’te zincir mağazaların sayısında da ciddi bir artış bekleniyor. Bunun sonucu olarak yeni iş fırsatlar çıkacak ve istihdam sayısı artacaktır. İşe alınacak satış danışmanlarının ilk öncelikle prezantabl olmalarını bekliyoruz.

Sektöre ilgi duyması da seçme kriterlerimiz arasında. Tüm satış pozisyonlarında aradığımız yetkinlikler gibi bu sektörde de satış danışmanlarından iletişimleri güçlü, müşteri odaklı ve proaktlf yaklaşıma sahip olanları tercih ediyoruz. Özellikle kariyerine bu sektörde başlamak isteyen kişiler için çok iş imkanı var. Sektör içerisinde transferler de çok olduğu için 2015’in hareketli sektörlerinden biri olacağımız kesin.

Murat Akyüz / İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı
İhracat markalaşmayı destekliyor

Kozmetik, katma değerin çok yüksek olduğu bir sektör. Sabunlar, kozmetik hammaddeleri, esanslar, parfümler ve deodorantlar, renkli kozmetik olarak tabir ettiğimiz makyaj ürünleri, saç ve cilt bakım ürünleri, kişisel bakıma yönelik ürünler gibi farklı ürün gruplarını bünyesinde barındırıyor. Bu ürün gruplarında ihracat yapan çok sayıda firmamız bulunuyor. Kendi markaları ile ihracat yaptıkları gibi Almanya, İtalya, Fransa gibi birçok ülkeye fason üretim yapan firmalarımız da var. Türkiye kozmetik ihracatında şu an çok avantajlı bir konumda. Uzun yıllardır Avrupa’ya üretim yaptıkları için kalite ve standartlar anlamında iyi bir seviyeye geldik. Bu üreticilere farklı ve yeni bir vizyon katıyor. Firmalar, ambalajın ve trendleri takip etmenin önemini, ürün çeşitliliklerini buna göre geliştirmeyi, her şeyden önemlisi markalaşmanın yarattığı katma değer artışını öğrendiler. Kozmetik ihracatımızın ulaştığı boyutu ve son yıllardaki gelişimi gerek yurtdışı fuarlar gerekse kozmetik yurtdışı pazarlama takımımızla yaptığımız ticaret heyetleri ile çok yakından izleyen biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, markalaşma adına alacağımız yol olsa da, dünyanın her yerine ürün satabilecek bir sektör haline geldik. Kozmetik sektörümüz bugün 190’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyor.

Gittiğiniz her ülkede bambaşka fırsatlar olduğunu görüyorsunuz (pazarın potansiyeli, rakipler neler yapıyor, hangi ürünler tercih ediliyor, doğru satış ve dağıtım kanalları ne olmalı gibi) ve büyüme stratejilerinize buna göre yön verebiliyorsunuz. İhracattaki olumlu gelişmeler, markalaşma sürecini hızlandırıyor. Önümüzdeki yıllarda bu alandaki yatırımlar da hızlanacaktır.

Vuranel C. OKAY / Kozmetik ve Temizlik Ürünleri San. Der. (KTSD) Gn. Koordinatörü
Konsolidasyon sürebilir

Son dönemde hızlanmış olan markalaşma faaliyetlerinin etkisinin yanı sıra Türk kozmetik sektörünün yurtdışına açılma konusundaki yoğun çabalarının da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Daha önce fason üretim yapan yerli üreticilerin de kendi markalarıyla pazarda bulunma gayretinin arttığını görüyoruz. Bu gelişmeler doğrultusunda, önümüzdeki yıllarda uluslararası pazarda satın alma gücü artmış yerli üreticiler olacağını söyleyebiliriz. Yine önümüzdeki yıllarda Türk şirketlerinin batı dünyasında bazı önemli marka ve firmalara ortak olmalarına şaşırmamak gerektiğini düşünüyoruz.

Özellikle 2000’li yıllarda yerli kozmetik üreticileri pazardaki başarıları ve karlılıkları nedeniyle uluslararası firmaların dikkatini çektiler, çok sayıda yerli kozmetik firması yabancı sermayenin üretici portföyüne katıldı. Şu sıralar ekonomideki belirsizlikler nedeniyle büyük satın almalar azaldı, ama küresel ekonomide düzelme ile birlikte bunlar tekrar hız kazanabilir.

Önceki sayfa 1 2 3 4

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Ben evde paketleme işi istiyorum makac paketleme işi yada çorap Bursa gemlikte ikamet ediyorum ya lütfen artlk biri bana iş versin kimse gemlikte iş vermek istemiyor gerekirse buk miktarda allrlm yada getirin ise ihtiyaçlarını var sesimi duyun 05380610877

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu