Başarılı Girişimcilik

Krizi Fırsata Çevirmek İçin 10 Yol

Krizi fırsata çevirmek isteyenlere 10 tavsiye. Ekonomik girişimlerin yaşamlarını uzun sürdürmesi için değişen şartlara uyum sağlaması gerekiyor. İsterseniz birlikte krizle olası tehlikeleri nasıl fırsatlara dönüştürebileceğinizi birlikte inceleyelim.

Kriz en basit anlamıyla işleyen bir sistemin bozulması anlamında kullanılıyor. İşleyen her sistem bozulabilir ama bu bozulma hiç beklenmedik bir anda, önceden önlem alınmamış şekilde bir sistemin bozulması durumuna kriz adını veriyoruz.

Krizi Fırsata Çevirmek

Krizin sözcük anlamı olumsuzluk doğurabilir, öte yandan işleyen bir sistemin çok basit ve kolayca onarılıp düzeltilebileceği de unutulmamalıdır. Kriz ile karşılaşıldığında öncelikle yöneticinin kendisinin ve çevresinin moralini yüksek tutması önemlidir. Gelecek ile ilgili umudunu yitirenlerin, bugünkü sorunlara çözüm üretecek yenilikçilik ve kararlılığı sergilemesi güç olur. Dünya üzerinde yaşamlarını en uzun süre sürdürebilen türlerin ortak özelliği güçlü olmaları değil, değişen şartlara uyum sağlayabilme yetkinlikleri olduğu unutulmamalı.

Krizi Fırsata Çevirmek İçin 10 Yol
Krizi Fırsata Çevirmek İçin 10 Yol

Öncelikle, her şirketin farklı birer genel gider, değişken gider yapısı olduğunu ve değişen piyasa şartlarında mevcut yapının ideal yapı olma olasılığının çok düşük olduğu değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme, değişen şartların kendi şirketimizi hem rakiplere göre hangi alanlarda göreceli olarak avantajlı duruma getirdiğini, hem de dezavantajlı olduğumuz konularda hangi hızda ne gibi değişiklikler yapmamız gerektiğini ortaya koyar.

Krizlerin ülke ekonomilerini nasıl etkilediğini az çok tahmin edebiliriz. Çünkü bugüne kadar yaşanan ekonomik krizler, refahla birlikte güveni de beraberinde götürmüş, yaraların sarılması yıllar sürmüştür. Bahsettiğimiz gibi ekonomik bir krizden hele ki tüm dünyayı etkisi altına alıyorsa bu süreç daha da uzayabiliyor.

Krizlerin en önemli faydası sorgulanmayanları sorgulama fırsatı yaratmasıdır. Pazarın büyüdüğü, kârlılıkların tatminkâr olduğu dönemlerde temel odak nasıl daha fazla kaynak yaratılabileceği, büyümeden nasıl daha fazla pay alınacağı gibi konular olur. İş yapış biçimleri, genel gider yapıları, verimlilik gibi konuların sorgulanması ikinci plana kalır. Kriz, beklenmedik bir değişim olarak nitelendiğinden, sürpriz kavramını da içerir. Sürpriz ise insanların alışkanlarını değiştirebilmeleri için önemli bir girdidir.

10 Adımda Krizi Fırsata Dönüştürmenin Yolları

Krizi Fırsata Dönüştürmek
Krizi Fırsata Çevirmek

1- Serinkanlılığı Korumak

  • Günlük hayatta yaşadığımız krizlerin algılarımızla oynamasına izin vermemeliyiz. Başkalarının kazançlarını ve fırsatlarını görerek sinirlenmek yerine oturup düşünerek kendi sorunlarımızı yönlendirmeye odaklanmalıyız.

2- Bakış Açısını Değiştirmek

  • Karamsarlıktan uzak durmamız gerek, yapacağımız iş hiç düzelmeyecekmiş ve olmayacakmış gibi gelebilir ama biz yine de başarıya olan inancımızı asla kaybetmemeliyiz.

3- Kurallara Fazla Aldırış Etmeyin

  • Hedeflerimize ulaşmak elbette kolay olmayabilir. Çünkü önümüze aşılamayacak gibi gözüken engeller çıkacaktır. Ama unutmayın işe yarayan her şey geçerlidir. Yeter ki cesurca hareket etmeyi bilelim.
Krizi fırsata çevirmek isteyenlere 10 tavsiye
Krizi fırsata çevirmek isteyenlere 10 tavsiye

4- Öngörülü Davranmak

  • Yapılan planlar her zaman hedeflerimize uyum sağlamayabilir. Bu yüzden zihnimizde ters gidebilecek şeylerin provasını yaparak önceden önlem alabiliriz.

5- Üretmek Yetmez

  • Herkesin yaptığı gibi üretilen bir şeyi devamlı olarak üretmek artık çözüm değil. Daha önce bahsettiğimiz gibi önemli olan olmayanı keşfederek kendi ürünümüzün pazarını yaratabilmektir.

6- Yabancı Ortaklık

  • Eğer elinizde imkan varsa yabancı bir ortak ile iş yapın çünkü maliyetler sebebiyle mutlaka sizinle iş yapmak isteyeceklerdir. Bu da sizin küreselleşme fırsatınızı artırır.

7- Patent Satın Almak

  • Kriz zamanlarında kötü durumda olan firmalar sermayesi olan şirketlere alt yapı ve patent haklarını satıyor.
Krizi fırsata çevirmek için 10 öneri
Krizi fırsata çevirmek için 10 öneri

8- İnsana Yatırım Yapın

  • Sermaye ve üretim kadar insanda önemlidir. Çünkü bilgi akışını, emeğini, fikirlerini size aktaracak insanlara yatırım yapmak gelecekte sizin için çok karlı olacaktır.

9- Teşvik Kullanın

  • Türkiye bu konuda adeta bir cennet gibi çünkü kurumlar girişimcilere destek olarak ülke ekonomisini kalkındırmayı planlar. KOSGEB, TÜBİTAK gibi kurumlar gerçek fikirlere çok yüksek sermayeler sunuyor.

İlginizi çekebilir: Örnek Başarılı Girişimler

10- Reklam Vermek

  • Doğru strateji ile reklam vererek kendinizi duyurmak büyük fırsatlar ortaya çıkarır ve bumerang gibi dönüş yapar.
10 Adımda krizi fırsata çevirmek
10 Adımda krizi fırsata çevirmek

En Güzel Örnek Simit Sarayı

2001 krizinin en yaratıcı fikirlerinden biri oldu. Kriz zamanı döviz büfeleri birer birer kapatmaya başlamıştı. Daha az para harcamak isteyen insanların çoğu kahvaltı ya da öğle yemeklerini simit ile geçiştirmek istiyordu. Sokakta satılan simiti insanlara daha rahat bir ortamda sunmayı hedefleyerek her yıl onlarca şube açarak hızla yaygınlaştı. Başkanı Haluk Okutur şöyle söylemiştir; “Krizden korkarak hareketler kısıtlanırsa darbe daha ağır olur. Böyle dönemlerde kurumsal çalışma düzenine girmek ve yeniliklere de açık olmak çok önemli.” Bu da bize pes etmemenin önemini çok açık bir şekilde anlatır.

 

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu