Güncel Ekonomi Haberleri

Küçük-Orta Ölçekli Hisseler Momentum Filtresi

Ünlü yatırımcı ve varlık yönetim şirketi sahibi James O’Shaughnessy, küçük-orta ölçekli hisselere momentuma dayalı yatırım yapmayı savunuyor. Yaklaşımı portföyünde büyük düşüş ve yükselişler görmeyi kaldırabilecek risk sever yatırımcıya uygun…

2017’Yİ yıl genelindeki performansına yakışır şekilde rekorla tamamlayan BIST-100 endeksi yeni yılın ilk işlem günlerinde de rekorlarım geliştirmeye devam etti. 4 Ocak Perşembe gün sonu itibariyle endeksin tarihi zirvesi 118.395 seviyesine taşınmış durumda. Kasım ayı sonlarında 3.98 TL civarlarına kadar yükselen kuran 3.74 TL’li seviyelere vkadar gerilemiş olması yaklaşık son bir aylık dönemde endekste gözlenen yükseliş hareketinin başlıca sebepleri arasında gösterilebilir. Ayrıca, küresel hisse senedi piyasalarındaki genel havanın da olumlu kalmaya devam ettiğini ifade etmekte de fayda var. Özetle, piyasalardaki iyimserlik havası hisse senetlerine de yukarı yönlü momentum etkisi yapmış durumda. Buradan hareketle, hisse senedi yatırımı konusunda her hafta farklı bir bakış açısını ele almaya çalıştığımız köşemizde, bu hafta momentuma dayalı farklı bir yatırım stratejisini ele alacağız.

AGRESİF YATIRIMCIYA UYGUN

İnceleyeceğimiz strateji Amerikalı yatırımcı ve kendi varlık yönetim şirketinin kurucu CEO’su olan James O’Shaughnessy’nin küçük-orta ölçekli hisselere momentuma dayalı yatırım yapma konusunda kullandığı yaklaşım olacak. O’Shaughnessy momentum ve değer faktörlerini bir arada kullandığı bu stratejiye ilişkin detayları 1996 yılında yayınladığı “What Works on Wall Street (Wall Street’te Ne İşe Yarar)” kitabında ortaya koymuştu. Daha çok agresif yatırımcılara uygun olan küçük-orta ölçekli hisselere dair dikkat çektiği bazı önemli özellikler şu şekildedir:

• Çok fazla sayıdaki küçük ölçekli hisseler için yeterli sayı ve derinlikte araştırma raporu hazırlanabilmesinin zor olması, anlamlı getiri potansiyeline sahip olan hisselerin geri planda kalmasına neden olur.

• Küçük ölçekli hisselerin genellikle orta-büyük ölçekli hisselere kıyasla endeksle olan korelasyonu daha düşüktür. Bu durum portföylerde küçük ölçekli hisselerle çeşitlendirme yapılabilmesi için avantaj sağlar.

• Küçük ölçekli hisselerde çoğu zaman sert oynaklıklar gözlenebildiğinden bu tarz hisseler büyük ölçüde portföy büyüklüklerinde önemli düşüş-yükseliş görmeyi kaldırabilecek yatırımcılar için uygundur.

SADE VE ANLAŞILIR KRİTERLERİ VAR

Bu strateji kapsamında baz alman kriterler oldukça sade ve anlaşılırdır:

• Piyasa değeri 25-250 milyon dolar arasında (hem Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerin genel dinamiklerine uygun olması hem de temel ve teknik görünümü açısından önemli bir sorunu olmayan ve seçim yapma imkanı vermeye yetecek hisse bulunabilmesi adma bu aralığı 200 milyon ile 3 milyar TL olarak baz aldık.)

• Fiyat/Net Satışlar (F/NS) oranı l’den küçük,

• Son 12 aylık dönemde BIST-100 endeksine göre relatif getirisi pozitif,

• Rahat alım-satım yapılabilmesi açısından yeterli likiditeye sahip…

Yazının devamında BIST-TÜM’de bu kriterle uyumlu olduğunu gördüğümüz 21 hisse arasından belirlediğimiz beş hisseye ilişkin yorumlar yer alıyor.

ANADOLU CAM (ANACM):

Şirket 2017 yılının ilk dokuz aylık dönemini 1.697 milyar TL net satış geliri, 373 milyon TL FAVÖK ve 167 milyon TL net kâr ile tamamladı. 4 Ocak Perşembe kapanışına göre piyasa değeri 2.130 milyar TL olan şirketin F/NS oranı 1.00; son bir yıllık dönemde BIST-lOO’e göre relatif getirisi +yüzde 19 seviyesindedir. ANACM hisselerinin 2016 yılı sonlarından bu yana orta-uzun vadeli yükselen kanal içindeki seyrini koruduğu görülmekte. Kasım ayı sonlarında gözlenen son önemli düzeltme hareketindeki dip-tepe seviyeleri baz alınarak çizilen Fibonacci Düzelme seviyeleri grafik üzerinde gösteriliyor. Mevcut kanal içindeki seyrin korunması -ve hem yüzde 161.8 seviyesine karşılık gelen hem de tarihi zirve olan kısa vadeli en güçlü direnç konumundaki 2.85 TL seviyesi üzerinde tutunul-ması durumunda hisse fiyatlarının kısa-orta vadede 3.00-3.18 TL aralığına doğru hareketlenmesi beklenebilir. 2.85 TL direncinin kınlamaması durumunda kısa vadede hisse fiyatlarının 2.66-2.85 TL aralığında dengelenme eğilimine girmesi beklenebilir. Olası yatırım kararlarında 2.65 TL’nin zarar kesme seviyesi olarak izlenmesi yerinde olacaktır.

AKSA ENERJİ (AKSEN):

Şirket 2017 yılının ilk dokuz aylık dönemini 2.565 milyar TL net satış geliri, 331 milyon TL FAVÖK ve 76 milyon TL net kâr ile tamamladı. 4 Ocak Perşembe kapanışına göre piyasa değeri 2.735 milyar TL olan şirketin F/NS oranı 0.77; son bir yıllık dönemde BIST-lOO’e göre relatif getirisi + yüzde 2 seviyesinde. AKSEN hisselerinin son haftalarda gelen güçlü yükseliş hareketi ile birlikte tarihsel olarak önem arz eden direnç seviyelerim test ettiği görülmekte.

Hisse fiyatlarının 4.46-4.49 TL civarındaki direnç bölgesi üzerinde tutunması durumunda, kısa-orta vadede 4.65 TL ve 4.86 TL seviyelerindeki dirençlerin yeniden test edilmesi beklenebilir. Bu direnç bölgesinin geçilememesi hâlinde ise hisse fiyatlarının kısa vadede 4.19—4.49 TL aralığında dengelenme eğilimine girmesi muhtemel görünmekte. Olası yatırım kararlarında 4.18 TL’nin zarar kesme seviyesi olarak izlenmesi yerinde olacaktır.

BORUSAN MANNESSMAN (BRSAN):

Şirket 2017 yılının ilk dokuz aylık dönemini 2.021 milyar TL net satış geliri, 283 milyon TL FAVÖK ve 184 milyon TL net kâr ile tamamladı. 4 Ocak Perşembe kapanışına göre piyasa değeri 1.775 milyar TL olan şirketin F/NS oranı £3 borusan 0.70; son bir yıllık dönemde BIST-lOO’e göre relatif getirisi + yüzde 8 seviyesinde. BRSAN hisselerinin son durum itibariyle 12.47 TL seviyesindeki güçlü direncini test ettiği görülmekte. Bu seviye üzerinde tutunulması durumunda yukarı yönlü hareketlerin hız kazandığı, kısa-orta vadede tarihi zirvenin 13.34 TL ve sonrasında 14.31 TL civarlarına taşındığı gözlenebilir. Bu doğrultuda verilecek olası yatırım kararlarında 12.05 TL veya 11.60 TL desteklerinden uygun görülenin zarar kesme seviyesi olarak izlenmesi sağlıklı olacaktır.

İNDEKS BİLGİSAYAR (INDES):

Şirket 2017 yılının ilk dokuz aylık dönemini 3.024 milyar TL net satış geliri, 72 milyon TL FAVÖK ve 41 milyon TL net kâr ile tamamladı. 4 Ocak Perşembe kapanışına göre piyasa değeri 678 milyon TL olan şirketin F/ NS oranı 0.16; son bir yıllık dönemde BIST-lOO’e göre relatif getirisi + yüzde 1 seviyesindedir. INDES hisselerinin yaklaşık son bir aylık dönemde önemli bir toparlanma eğilimine girdiği görülmekte. Mevcut yükseliş eğilimin korunması durumunda kısa vade 12.55 TL seviyesindeki tarihi zirvenin test edilmesi beklenebilir. Tarihi zirvenin güçlü bir hacimle aşılması durumunda hisse fiyatlarının kısa-orta vadede 13.20 TL ve 14.10 TL seviyelerine doğru hareketlenmesi beklenebilir. Olası yatırım kararlarında katlanılabilecek azami zarar göz önünde bulundurularak 11.39 TL veya 10.99 TL desteklerinden uygun görülenin zarar kesme seviyesi olarak izlenmesi sağlıklı olacaktır.

EGE SERAMİK (EGSER):

Şirket 2017 yılının ilk dokuz aylık dönemini 286 milyon TL net satış geliri, 61 milyon TL FAVÖK ve 39 milyon TL net kâr ile tamamladı. 4 Ocak Perşembe kapanışına göre piyasa değeri 345 milyon TL olan şirketin F/NS oranı 0.94; son bir yıllık dönemde BIST-lOO’e göre relatif getirisi + yüzde 3 seviyesinde. Aralık ayı başından bu yana oluşan yükselen kanal içinde hareket eden EGSER hisselerinde 4.62-4.68 TL direnç bölgesinin aşılması durumunda, kısa-orta vadede, 4.86 TL ve 4.93 TL dirençleri ile 5.09 TL seviyesindeki tarihi zirvenin test edilmesi beklenebilir. Olası yatırım kararlarında katlanılabilecek zarar göz önünde bulundurularak 4.48 TL veya 4.25 TL desteklerinden uygun görülenin zarar kesme seviyesi olarak izlenmesi yerinde olacaktır.

EROL GÜRCAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu