İş Fikirleri ve İş Kurmak

Kurulması Kolay Kazancı Yüksek İş Fikri

Kaynağı belli meyve ve sebze suları

Yenilikte sınır yok! Mevsimine göre çeşitler ve tatlar değişiyor. Özel smoothies büfeleri her mevsim güvenilir vitamin üretim merkezi haline geliyor…

YILLAR önce canlı örneklerine Amerika’da tanık olduğum ‘smoothies büfeleri’ni okurlarımıza tanıtmıştım. Tesadüf mü bilinmez; bu tanıtımın hemen arkasından bizde taze meyveleri tüketicinin gözü önünde işleyen perakende işyerleri artmış, tüketicilerden büyük ilgi görmüştü. Bu iş Batı’daki örneklerine pek benzemese de artık neredeyse sıradan hale geldi.

Tekrar hatırlatmış olayım:Smoothies girişimciliği’ gelişmiş ülkelerde başlı başına küçük çaplı bir endüstri. Kurulması kolay, kazancı yüksek. Üstelik franchising sistemiyle zincir hale gelmiş markalar var. Pratik makine ve teçhizatı özel. Satılan şeyler bildiğimiz taze meyve suyu ya da sebze sularıyla karıştırılmış kokteyl tipi içecekler.

Meyve suyunun elde edilişinde geleneksel usule göre pek farklılık yok; çeşitli meyve ve sebzeler sanayi tipine benzeyen yüksek hızda çalışan özel bıçaklı ‘blender’larda öğütülüp sıvı hale getiriliyor. Elde edilen meyve ve sebze sularının içeriği buz kristalleriyle harmanlanarak daha albenili şekilde sunuluyor.

Smoothies

ŞAŞIRTICI SIRA DIŞI UYGULAMALAR

İlginç olan ayrıntı uygun meyve ve sebzelerin posasıyla birlikte tüketiciye sunuluyor olması. Kimi iş yerlerinde içeriği posa şekline getiren alet edevat var. Bu teknik, müşteride hem psikolojik hem de fiziksel tatmin yaratıyor. Böylece meyveleri buzlu olarak içiyor ya da damağınıza uygun kıvama getirilmiş biçimde tüketmiş oluyorsunuz.

Kimi tüketiciler kabuklu portakal ile kabuklu muzların birlikte işlenmesini bile isteyebiliyor. Her şey damak tadına ve bireyin zevkine kalmış. İşlenen meyvelerin (sebzeler dahil) çok iyi temizlenmiş, ilaç kalıntılarından arınmış olması gerekiyor.

En az meyveler kadar sunumun yapıldığı mekanların da saydam biçimde temiz olması şart. Hemen her yer camla kaplı ve adeta parıldıyor. Büyük kavanozlar içinde rengarenk istiflenen meyve ve özel sebzeler içerdikleri tatları görsel bir dille tüketiciye anlatıyor.

Müşteriyle tezgâh arasında ‘sneeze guard’ denilen bir bariyer sistemi var. Bu bariyer konuşma sırasında ürünlere bulaşabilecek zararlı partikülleri önlerken, işlenecek meyve ve sebzeleri okside eden ışınlardan koruyor.

Tezgahların alt bölümleri tamamen paslanmaz çelikten ve sessiz işleyen soğutucu sistemlerden ibaret. İşlem yapılan yer ise yekpare özel kesim mermer. Operasyon sonrası tüketiciye sunulan meyve suları el değmeden saydam bardaklara konuyor. Üstten pipeti olan pet türü bardaklar doldurulduktan sonra açılmayacak şekilde kilitli olarak tüketiciye sunuluyor. Bardakların normal boylarda olanları da var, jumbo boyutlarıyla birçok karışımı aile boyu haline getirenler de. Her şey tüketicinin isteğine ve zevkine kalmış.

Meyve ve sebzelerden karışım yapılabildiği gibi arzuya göre süt vc süt ürünleriyle de kişiye özel lezzetler yaratılabiliyor. Her bir ürünün müşterinin gözü önünde işlenmesi ilk kural. Meyve ve sebzelerin görüntüleri yalnız tezgâhın arkasındaki ışıklı panolarda değil pırıl pırıl cam kavanozların içinde de görülüyor.

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMEMİŞ MEYVE VE SEBZE

Hemen her şey günümüze kadar klasik hale gelen uygulamalar. Yeni nesil ‘smoothies büfeleri’ ise ürün çeşidi ve niteliği açısından adeta bir devrim yaratmış durumda. Bunları kısaca anlatalım, bizde bu işe aday olacak girişimcileri şimdiden uyarmış olalım.

Kurallar şöyle: Tüm meyvelerin kaynağı ve yetiştiriliş biçimi ışıklı panoların altında satır satır belirtiliyor.

Nerede ne zaman yetiştirildiği, organik olup olmadığı, varsa sertifikasının tıpkı basım görüntüsü tüketiciye sunuluyor. Ayrıca ürünün hasat tarihi ve içerik değerleri yayınlanıyor.

Böylece her ürünün nerede nasıl yetiştirildiği biliniyor, içeriğindeki maddeler açıkça ilan ediliyor.

Daha ilginç olanı ise içeriğin belli sınırlar içinde hangi yaşamsal unsurları barındırdığı açıklanıyor: Vitamin değerleri, enzimlerin çeşitleri ve diğer yaşamsal unsurlar. Böylece organize bir ‘meyve suyu büfesi’ benzerlerinden ayrılıyor, adeta ‘canlandırıcı’ yaşam merkezine dönüşüyor.

Doğal olarak ilan edilen değerler tüketiciyi kendine çekiyor onları sağlıklı beslenme açısından uyarmış oluyor. Bunun ilk örnekleri Batı’da çokça görülmeye başladı. Kimi zincir markalar ve kurumsallaşmış büfeler hemen dikkat çekiyor. Yeni nesil uygulamaların ayrıcalıklı hale gelmesiyle yöresel ürünlerin reklamı yapılırken içerik değerleri de halka açıklanmış oluyor.

Sunulan ürünler sadece saf meyve ve sebze sularıyla sınırlı değil. Baz olarak kimi ayrıcalıklar da yaratılmış: Giderek ünlenen probiyotik yoğurtlar, kaynağı belli özellikli sütler, meyve içerikli doğal sodalar ve meyve sebze karışımından oluşan kremalar dikkat çekiyor.

Uygulamalardan bir başkası ise tüketicinin gözü önünde elde edilen saf meyve sularının pratik bir işlem sonunda harika bir dondurma karışımına dönüşmesi. Bunu yapabilen marifetli birkaç araç gereç konsantre edilmiş içeriği dondurma kıvamına getiriyor. Bu amaçla ürünü saniyeler içinde marifetli bir buz kutusunun içinde bekletmek yeterli.

ÇEŞİT ÇOK FAZLA

Benzer uygulamaları çiğ sos haline getirenler de var. Bunlar daha çok sebze karışımlarını yine müşterinin gözü önünde tüketilebilecek lezzet karışımlarına dönüştürüyor. Organik domates, fesleğen ve yeşil zeytin bu uygulamaların en dikkat çeken çeşitleri arasında.

Uygulamada kimi sınırların kalktığı da görülebiliyor. Sebze ve meyve karışımları organik lezzetlere dönüştürülüyor, fındık, ceviz, badem gibi çeşitlerin katıldığı çok renkli ürünler tüketici belleğinde bir tat şöleni oluşturuyor.

Bugüne kadar bilinen tüm işletmelerin sezonluk çalışmaları tarihe karışmak üzere. Her mevsime göre çeşitler, tatlar değişiyor işyerleri güvenilir birer vitamin üretim merkezi haline geliyor. Kışın satılan ürünleri tüketenler yalnız gripten nezleden korunmakla kalmıyor, şaşırtıcı lezzetleri tatma olanağı buluyor.

Zincir ya da tekil nitelikte olsun bu türden işyerlerini mobil olarak dizayn etmek de mümkün. Ancak bu uygulamanın bir marka desteğine ihtiyacı var.

Marka oluştuktan sonra sabit işyerlerinin yanısıra mobil büfelerin çoğaltılması mümkün. Yaratıcılık ve yenilik bu işin olmazsa olmazlarından.

Dikkat edilecek şey yeniliğe evirilmiş olsa da çeşitlerin daima sınırlı olması. Uygulamanın içine başka ürünlerin girmesi; sandviç ya da simit gibi mamullerin satılması imajı körelten hatta yok eden unsurların başında geliyor.

Her işletmenin şu konularda tüketiciye güvence vermesi yeterli:

a) Burada genetiği değiştirilmemiş ürünler kullanılmaktadır.

b) Sebze ve meyvelerin kaynağı bellidir ve güncel olarak ilan edilmektedir.

c) Ürün içerikleri yeminli laboratuvarlar tarafından sürekli izlenmekte, beslenme değerleri belli sınırların altına inmemektedir.

NUR DEMIROK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu