Güncel Ekonomi Haberleri

Leasing; Ucuz Finasmanın Yolu

Banka kredilerine göre faiz ve KDV oranı düşük, ipotek ve teminat sorunu bulunmayan leasinge talep hala istenen seviyede değil. 2018’i bilgi teknolojilerine yatırım yılı ilan eden leasing firmaları rotayı KOBl lere çevirdi…

Leasing Sektörü

TÜRKİYE’DE geçmişi 30 yılı aşan leasing sektörü hala istenen büyüklüğe ulaşabilmiş değil. Genelde orta hatta büyük ölçekli firmaların tercih ettiği finansal kiralama yöntemine (leasing) küçükler oldukça mesafeli. Çoğu küçük ve orta boy işletme leasing yerine banka kredisini tercih ediyor. Oysa ki banka kredisine göre hem daha ucuz, hem teminat bulma sorunu olmayan leasing sektöründe KDV oranı da çok daha düşük seviyelerde. Örneğin, bugün banka kredisi kullanarak makine parkını yenilemek isteyen bir işletme yüzde 18 KDV ödemek zorunda kalıyor. Aynı makinayı leasing yolu ile aldığında ise KDV’si bazı istisna ürün gruplan dışında genelde yüzde l’le sınırlı kalıyor.

Leasing’in firmalara avantajları bununla da bitmiyor. Küçük ve orta ölçekli işlemlerin bilançosuna faiz gideri olarak yazılmaması, teminat, ipotek verme zorunluluğu bulunmaması da diğer önemli avantaj. Bu sayede firma nakde sıkıştığında tabiri caizse cebindeki son silahı olan banka kredisine çok daha kolay ulaşabiliyor.

Bugün Türkiye’de leasing sektörünün toplam büyüklüğü 23 milyar TL sınırına yaklaşıyor. Buna karşın bankaların birey ve işletmelere kullandırdığı toplam kredi tutarı 2.2 trilyon TL. Sadece bu iki rakam bile leasing sektörünün gitmesi gereken ne kadar uzun bir yol olduğunu açıkça gösteriyor.

Leasing

AMAÇ KOBİLERE ULAŞMAK

2018 yılında sektörün yüzde 20 oranında büyümesi üzerine hesaplarını yapan leasing firmaları, artık küçük ve orta boy işletmelere (KOBÎ) odaklanmış durumda. Bu amaçla Türkiye çapında eğitim ve tanıtım toplantıları yapan firmalar teknoloji yatırımlarına da büyük bütçeler ayırıyor. Amaç daha çok firmaya ulaşıp, daha hızlı ve aynı zamanda firma bazlı çözümler üretebilmek. Leasing firmalarının neredeyse tamamı bu amaçla müşterilerine danışmanlık, yönlendirme, gümrük vergi ve hukuk konularında servis sağlama, internet üzerinden günlük iş akışını takip etme imkanı sunan dijital platformlara sahip.

Biz de bu hafta sayfalarımızı dünyada önemli bir finansman yöntemi olarak firmaların yaygın olarak kullandığı, Türkiye’de ise hala emekleme dönemini geçiren leasing sektörüne ayırdık. Finansman bulma sorunu olan orta ve küçük işletmelere yönelik faydalan ile leasing firmalarının sunduğu ürün ve hizmetleri araştırdık…

Leasing’in avantajları

■ Teminat yok: Banka kredisi kullanan firmalar teminat göstermek zorunda. Leasing’de ise teminat olarak kiralamaya konu makine oluyor. Böylece özellikle KOBİ’lerin teminat bulma sorunu ortadan kalkıyor.

■ Vergi avantajı: Makine alımlarında KDV oranı yüzde 18. Finansal kiralama işleminde isme gümrük tarafında uygun koşul sağlanırsa KDV yüzde l’e kadar inebiliyor.

■ Bilanço olumlu etkileniyor: Banka kredisi ile alınan bir makine için firmalar bilançolarında faiz ve finansman yükünü göstermek zorunda. Finansal kiralamada ise bilançoda böyle bir yük görünmüyor.

■ Danışmanlık hizmeti var: Leasing firmaları kendisine başvuran firmalara danışmanlık hizmeti de sağlıyor. Özellikle teşvikler veya ticaret odalarına yönlendirme yapıyorlar.

■ KGF imkanı var: Leasing firmaları teminat sorunu bulunan firmaları KGF kefaleti kapsamına alarak finansal kiralama yapıyor.

■ Maliyeti daha düşük: Leasing kanalıyla finansal kiralama yapan firmalar banka kredisine göre daha uygun fiyatlı finansman sağlayabiliyor.

■ Projelere yüzde 100 finansman sağlıyor: Leasing firmanın özkaynaklarına dokunmadan projesini yüzde 100 finanse etme imkanı sunuyor.

■ Esnek kira ödeme planı sunuyor: Firmanın nakit akışına uygun esnek ödeme planları da yapılıyor.

■ Teşvikten yararlanma imkanı: Teşvikli yatırımlarda leasing şirketi teşvikten yararlandırılabilir dolayısıyla firma da teşviği kullanmış olur.

■ Kiralananı satın alma imkanı: Kiraladığınız malı, dönem sonunda

ZİRAAT LEASİNG

TARIMA LEASİNG DESTEĞİ

2017’çle iyi bir performans sergileyen Ziraat Leasing sektör ortalaması olan yüzde 20’lik bir büyüme yakalayarak yılı tamamladı. Yaklaşık 1000 adet işlem ile 1 milyar TL civarında yeni işlem hacmi yarattıkları bilgisini veren Ziraat Leasing Genel Müdürü Sinan Çevik, “Yarattığımız bu hacim içerisinde KOBİ’ler başta olmak üzere yatırım ve istihdamı artıracak bütün projelerin içinde yer aldık. Özellikle de tarım sektörüne olan desteğimiz artarak sürdü” diyor.

Ziraat Leasing 2018’de de tarım sektöründeki etkinliğini kaybetmeden sürdürmeyi planlıyor. Bunun yanı sıra yenilenebilir enerji sektörlerine (güneş enerji santralleri, rüzgar enerji santralleri gibi) yönelik projeleri de öncelikli olarak desteklemeyi planlıyor. Kurum olarak tüm sektörlerde aktif olma hedefiyle yola çıktıklarını söyleyen çıkan Çevik, konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Ziraat Leasing sektörde tarım sektörüne yaptığı leasing işlemleri ile öncü konumunu devam ettirmenin yanında tüm sektörlerde yaptığı leasing işlemlerindeki hizmet kalitesi ile farklılık yaratıyor. Ayrıca yaptığımız finansal kiralama işlemlerinde süratli hizmet vermek de önem verdiğimiz bir husus. 2018’de bankamızın tüm şubeleriyle sinerji içerisinde, tabana yayılarak ürün ve hizmetlerimizi sektördeki payımızı artıracak şekilde sunmaya devam edeceğiz.”

GARANTİ LEASİNG

İNŞAAT AĞIRLIKLI

Leasing sektörünün yüzde 27’lik pay ile en çok inşaat sektörüne finansman desteği sağladığına dikkat çeken Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, firmanın bu alandaki pazar paylarının ise yüzde 36 olduğunu söyledi. Türkiye’de leasing sektörünün 2017’yi, beklentilere paralel 6.2 milyar dolar işlem hacmi ile tamamladığını hatırlatan Gökmen, sektöre ilişkin şu bilgiyi verdi:

“Sektörde en yüksek pay yüzde 27 ile inşaat sektörüne ait. Gayrimenkulün payı 2017’de yüzde 20’lere geriledi. Enerji yatırımlarının büyük pay sahibi olduğu “diğer makine ve ekipmanlar” ürün grubu yüzde 20 paya sahipken, tekstil ve metal işleme ürün gruplarının payı yüzde 7 civarında. Bir önceki yıl ile karşılaştırdığımızda gayrimenkulün payının azaldığını görüyoruz, işlem hacminin yüzde 80’i ise makine ile ilgili ürün gruplarına ait.

2017’yi firmamız açısından değerlendirdiğimizde, iş ve inşaat makinelerinin Garanti Leasing’teki payının yaklaşık yüzde 36 olduğunu görüyoruz. Yani, yaptığımız her üç işlemden biri bu kategoride. Jeneratör, enerji yatırımları, üretim hatları gibi makineleri içeren ‘diğer makine ve ekipmanlar’ ürün grubu, tekstil makineleri ve metal işleme sektöründe kullanılan makineler de 2017’de öncelikli finansman sağladığımız ürün grupları oldu.”

Kurumun 2017’deki toplam sözleşme sayısı 2.400’ün üzerine çıkmış. 2018’de de yine makine ile ilgili ürün gruplarına odaklanacakları bilgisini veren Gökmen, “Yıllardır önceliğimiz teknolojik altyapıya yatırım oldu. Bu alana çok ciddi yatırım yaptık. İnsan kaynağımıza yaptığımız yatırım da çok önemli. Bunun dışında müşterilerimizin memnuniyetini sağlamak için ‘Müşteri İlişkileri Yönetimi’ yapıyoruz. Kredilendirme sürecinde çok hızlıyız. İstediğimiz bilgi ve belgeleri temin ettiğimiz firmalarda kredi kararını çok kısa süre içerisinde bildirmiş oluyoruz.”

QNB FİNANSLEASING

QNB Finansleasing Genel Müdürü Metin Karabiber, 2018’in geri kalan döneminde de yatırım ortamının canlı ve hareketli olacağı görüşünde. 2018 planında yatırım ve özellikle ihracata yönelik yatırımların önceliklendirileceğini düşünen Karabiber, sektörün bir önceki yılın üzerinde büyüme yakalayacağı görüşünde. Firmanın geçen yıl 2 bin 314 adet sözleşme ile müşterilerinin 757 milyon dolarlık yatırımını uzun vadeli fonlamasına aracılık ettiğini söyleyen Karabiber şu bilgileri verdi:

“Yıl toplamında bilançomuzu yüzde 65 büyüttük. Yeni üretim pazar payımızı da bir önceki yıla göre yüzde 8’den, yüzde 12.2 seviyesine taşıdık. 2018 içerisinde bir önceki yılın yatırım finansmanı rakamlarını ileri bir seviyeye taşımayı hedefliyoruz.”

QNB Finansleasing 2017 yılında leasing sektöründe bir ilki gerçekleştirip birkaç leasing şirketi ile birlikte Türk Eximbank aracılığı ile Dünya Bankası kaynaklı bir fon sağladı. Sadece ihracatı olan firmalara tahsis edilmek üzere sağlanan bu fon ile müşterilerinin yatırımlarını finanse eden şirket, 2018’de de aynı fona ait ikinci dilimi yine ihracatı olan firmaların kullanımına açtı.

Firma 2018 içerisinde yatırımların finansmanına yönelik olarak kullanılmak üzere yurtdışı kaynaklardan uzun vadeli olarak 300 milyon doların üzerinde kaynak sağlamak üzere görüşmeler yapıyor. Karabiber’in verdiği bilgi-ye göre, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu sürecin tamamlanması hedefleniyor. Türkiye’nin kalkmma-^ sı ve cari açığın kapanmasında önemli rol oynayan ı ihracat işlemlerinin finansmanın destek olmaya devam edecekleri vurgusu yapan Karabiber,” Ayrıca danışmanlık ve yönlendirmelerle müşterilerimizin önemli yatırımlarına birlikte imza atmaya devam edeceğiz” dedi.

HALK LEASİNG

HEDEF YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM

Yüzde 100 Halkbank’ın iştiraki olan Halk Leasing, kurulduğu 1991’den bu yana yaklaşık 4 milyar dolar tutarındaki yatırımı finanse etti. Türkiye’nin her bölgesinde hizmet verebilmek için kurulmuş altı adet şubesinin yanı sıra Halkbank’ın 966 dolayındaki şubesini aktif biçimde kullandıklarını söyleyen Halk Leasing Genel Müdürü Coşkun Çabuk, “Özellikle KOBl’lerin ülke ekonomisine katkısını artırmayı sağlamak başlıca hedeflerimizden biri. 2017’de ulaştığımız 3 milyar TL aktif büyüklüğüyle sektörün ilk 10 şirketi arasında yer alıyoruz. 2017’de sektör bir önceki yıla göre yüzde 21 büyüyerek 22.5 milyar TL işlem hacmine ulaştı. Sektörün toplam aktif büyüklüğü 58.1 milyar TL. toplam finans sektöründeki payı ise yüzde 1.7 oldu. 2017’de şirketimizin işlem hacmi 280 milyon dolara ulaştı. Aktif büyüklüğümüz bir önceki yıla göre yüzde 16 artarak 3 milyar TL’ye, öz kaynaklarımız 370 milyon TL’ye ulaştı. Müşteri sayımız ise yüzde 10 artarak 1.900 adet oldu.”

2018 için öncelikli bazı hedefler belirlediklerini de sözlerine ekleyen Çabuk, bu hedefleri şöyle sıraladı: “Yerli ve milli makine üretimi ve satışını destekleyen öncü leasing şirketi olmak, ülkemize katma değer yaratan tüm yatırımlarda pay almak, şirketimizin marka gücü ve değerini üst seviyelere çıkarmak, tabana yayılan, KOBİ ağırlıklı satış stratejimizle sektörün ilk sıralarında olmak, hızlı ve etkin çözümler üreterek sektörde farkındalık yaratmak önceliklerimiz. Bugün her sektörün iç dinamiğine uygun ve müşteri profiline özel finansman çözümleri sunuyoruz. Bu bağlamda finansal kiralamaya konu her türlü yatırımın finansmanını gerçekleştiriyoruz. Sağladığımız özel kaynaklarla sektörde farklılık yaratmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda, Dünya Bankası enerji verimliliği kredisini müşterilerine kullandıran ilk leasing şirketi olduk. Yaklaşık 15 milyon dolar tutarındaki krediyi yeni makine yatırımlarıyla işletmelerine enerji verimliliği sağlayan müşterilerimize kullandırdık.”

YAPI KREDİ LEASİNG

TEKNOLOJİK YATIRIMLARA ÖNCELİK

Yapı Kredi Leasing Türkiye geneline yayılmış 14 bölgede faaliyet gösteriyor. Leasing işlemi dışında müşterilerine danışmanlık hizmeti de sunan firma 2017’nin en fazla işlem hacmi gerçekleştiren firması oldu. Aktif saha çalışmaları nedeniyle müşteri ihtiyaçlarını ilk elden öğrenme avantajı yakaladıklarını söyleyen Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, “Bu çalışmalardan çıkardığımız sonuçlarla bu yıl dijital altyapımızı da yeniledik. Yatırımı olan herkese web sitemizi ve ikinci el makine satış platformumuzu ziyaret etmelerini öneriyoruz” dedi.

Firma Ykleasing.com.tr internet sitesi üzerinden müşterilerinin günlük işlemlerini yönetmelerine imkan sağlıyor. Torun, internet üzerinden sunulan hizmetler hakkında şunları söyledi: “Bu adreste kullanıcılar iki ana bölüm ile karşılaşıyor. Bu bölümlerden biri olan online işlemler platformu üzerinden günlük işlemlerini yönetebiliyor. Müşteri temsilcilerine, kendilerine yönelik özel kampanyalara ulaşıyor. Ödeme planlarını, vergi beyannamesine esas fatura detaylarını takip edip kopyasını alabiliyor. Yapı Kredi Leasing’le imzaladığı sözleşmesine ulaşarak sözleşme detaylarını inceleyebiliyor. Diğer ana bölümümüz olan ikinci el makine ekipman satış platformu üzerinden de satılık iş makineleri, araçlar ve farklı sektörlere hitap eden makine ile ekipmanlar için teklif toplanabiliyor. Ayrıca ilanlar takip edilebiliyor ve teklifler online olarak verilebiliyor.”

Yapı Kredi Leasing tüm bu işlemlerin yapılabileceği mobil uygulamasını da hayata geçirmiş durumda. Firma aynı zamanda müşterilerine danışmanlık ve komple çözümler de sunuyor. Gümrük, vergi ve hukuk konularında Türkiye’nin önde gelen servis sağlayıcıları ile işbirlikleri kuran firma, müşterilerine hem danışmanlık hem de farklı finansman imkanları sağlıyor. Leasing sektörünün hızlı bir büyüme ivmesi yakaladığına dikkat çeken Torun, özellikle yeni işlem hacmi bazında bakıldığında 2013-2017 arasında, sektörde sözleşme sayısının yüzde 18, TL işlem hacminin ise yüzde 62 artığını hatırlatıyor.

AKLEASE

Sektörde 30’uncu yılına giren Aklease kurumsal segmentten KOBİ’ye kadar tüm yatırımcılara finansman desteği sağlıyor. Üretim sektörü makine ve ekipmanları, iş-inşaat makineleri, hava, deniz, kara araçları dahil tüm ulaşım ekipmanları, enerji ve sağlık sektörü ekipmanları gibi yatırım gerektiren tüm projelerde yer aldıklarını söyleyen Aklease Genel Müdürü Şenol Altundaş, “Firmaların nakit akışına uygun çözümler sunuyoruz. Bu yıl öncelikli hedefimiz müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun doğru finansal çözümleri üretmek. Bu amaçla müşterilerimize çeşitli fonlama kaynaklarımızla maliyet avantajı sağlarken, aynı zamanda operasyonel destek çözümleri de üretiyoruz” diyor.

Akleas’m ana hedefi ise, sektörün ana kalemi olan makine-ekipman yatırımları finansmanı yanında, yenilenebilir enerji yatırımları, büyük altyapı yatırımları gibi alanlarda yer almak. Son iki yılda Net Kira Alacağı konusunda yüzde 50’nin üzerinde önemli bir büyüme yakaladıklarını da ifade eden Altundaş, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “2.400 müşteri sayısına ulaştık ve yeni yatırımlara sağladığımız finansman desteği ile yeni işlem hacminde önemli oranda gelişim kaydettik. 2018’de de aynı ivme ile sağlıklı büyümemizi devam ettirmeyi hedefliyoruz.”

Aklease 2017’nin son günlerinde değişik vade ve para birimlerinde toplam 110 milyon dolarlık sendikasyon kredisi temin etti. Bu kaynağı yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projeleri, KOBİ’ler ve dış ticaretin finansmanında kullanacaklarını söyleyen Altundaş “Projelerin finansmanına uygun, uzun vadeli ve rekabetçi bu fonlara erişim imkanımız sayesinde müşterilerimize uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynaklarla leasing imkanı sunabiliyoruz” dedi.

Hangi sektörlere öncelik veriyorlar

GARANTİ LEASİNG: Ağırlıklı iş ve inşaat, tekstil, metal işleme gibi makine ile ilgili olan ürün gruplarının finansmanına Garanti Leasing odaklanıyor. Firma iş ve inşaat makineleri leasing sektöründe yüzde 27 ile en yüksek işlem hacmine ve paya sahip kurum. Kamu yatırımları, yol, alt ve üst yapı çalışmaları, büyük projeler düşünüldüğünde önümüzdeki dönemde bu alanda büyüme bekliyor. Bu nedenle, daha fazla yatırımcıya ulaşmak için iş makineleri ile ilgili paketlerini 2018 başında yenileyip şekillendirdi. Yeni oluşturulan paketlerden beş adedi iş ve inşaat sektörüne ait. Makine ile ilgili satın alma, ithalat, sigorta gibi tüm operasyonel işlemleri kendi ekipleri ile takip edip sonuçlandırıyor. Ayrıca mevzuat danışmanlığına da aracılık ediyor. Yatırımcının herhangi bir ülkeden aldığı bir ekipmanla ilgili tüm işlemler, profesyonel ekipler tarafından yönetiliyor.

QNB FİNANSLEASİNG: 2017’de yaklaşık 150 megavatlık güneş enerjisi finansmanı yaptı. Finansleasing Aynı zamanda deneyimli kadrosu ile danışmanlık ve yönlendirmelerle de destek sağladı. 2018’de ise artık büyük ölçekli yatırım projelerinin yerine KOBİ ve tarım segmentli şirketlerin kendi enerji kaynaklarını yaratmaya yönelik yatırımlarını hedefliyor. Ayrıca geçmiş yıllarda tamamlanmış olan enerji projelerinin alım-satım yatırımlarının finansmanında da rol alıp, müşterilerine yatırım danışmanlığı anlamında da destek olmayı planlıyor.

HALK LEASİNG: 2018’de de tüm sektörlere hizmet vermeye devam edecek. Bu kapsamda kurum bir sektöre odaklanmadan, özellikle Halkbank’ın etkin olduğu KOBİ’lerdeki payını artırmayı hedefliyor. Yerli ve milli makine üretimi ve satışını destekleyen öncü leasing şirketi olmak hedefi doğrultusunda kurum özellikle yerli makina imalatçıları ile görüşmelerini sürdürüyor.

YAPI KREDİ LEASİNG: Leasinge konu olan tüm alanlara odaklanıyor. İşlem hacminin çoğunluğunu Leasing oluşturan dağılıma bakıldığında yüzde 27’sini iş ve inşaat makineleri, yüzde 21’ini gayrimenkul işlemleri, yüzde 20’sini makine ve ekipmanlar, yüzde 7’sini tekstil ve yine yüzde 7’sini metal işleme makineleri oluşturuyor. Bütün bu iş kollarında yatırımları mevcut. Özellikle farklı sektörlerden üreticilerle, distribütörlerle geliştirdiği iş birliklerini ve kampanyaları bu yıl daha da artırmayı hedefliyor.

Esin Çetinel

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu