Emlak ve Gayrimenkul Haberleri

Markalı konut üreticilerinin Anadolu projeleri

Gayrimenkul sektöründeki hareketlilik son yıllarda İstanbul’dan Anadolu’ya kaymaya başladı» Bu süreçte öne çıkan kentleri Ankara, İzmir, Bursa ve Denizli oluşturuyor. Sinpaş’tan Teknik Yapı’ya, Neftem Dap Yapı’ya kadar 13 inşaat şirketinin Anadolu’daki 20 projesi üretim ve satış aşamasında bulunuyor. Anadolu şehirleri İstanbul’a göre daha hesaplı arsa üretilebilmesi bakımından üne çıkıyor.

Gayrimenkul sektörü 2000’li yıllardan itibaren İstanbul merkezli olmak üzere önemli bir ivme kazandı. Özellikle son yıllarda markalı konut projelerine her gün yenileri ekleniyor.

Anadolu’da ise markalı konut sektörünün yeni yeni gelişmeye başladığını söylemek yanlış olmaz. Bundan yedi yıl önce Sinpaş Gaziantep’te Antepia projesini geliştirdiğinde herkes çok şaşırmıştı. Böyle markalı bir üretici Gaziantep’te neden proje geliştiriyordu? Satardı-satmazdı tartışmaları yapılırken proje beklenen ilgiyi gördü ve rüştünü ispatladı.

Sinpaş, Gaziantep ile sınırlı kalmayıp Denizli’yi de keşfetti. Sonrasında ise Teknik Yapı, Pana Yapı, Nef gibi markalı üreticilerin Muğla’dan Ankara’ya, İzmir’den Denizli’ye kadar yeni projeleri birbirini izledi.

Günümüzde 13 inşaat şirketinin Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde üretim ve satış aşamasında 20 projesi bulunuyor. Bu şirketlerin büyük bir kısmı Anadolu’da yeni projeler geliştirmek için de yer arıyor. Bu arada Ağaoğlu’ndan Demir İnşaat’a ve Taş Yapı’ya kadar birçok şirket de Anadolu’ya açılma planları yapıyor.

YENİ PROJELER OLACAK

İstanbul dışındaki ilk yatırımını İzmir Bornova’da gerçekleştirecek olan DAP Yapı, 450 milyon TL yatırımla 707 konut ve ticari alanlardan oluşan bir proje inşa edecek. DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, İzmir’de tek bir projeyle kalmayıp arazi geliştirmeye devam edeceklerini söylüyor. Yılmaz, sadece İzmir’de önümüzdeki süreçte en az üç proje geliştirip 3 milyar TL’lik yatırım yapmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Ziya Yılmaz, Çeşme’de de denize sıfır çok lüks bir konut daha geliştireceklerini belirtiyor.

Anadolu kentlerine yatırım yapan bir diğer şirket de Suudi Arabistan kökenli Amad Gayrimenkul oldu. Amad Gayrimenkul Türkiye Müdürü Oğuzhan Olaş, Sapanca’ya yatırım yaptıklarını, bölgede şimdiye kadar üç proje geliştirdiklerini söylüyor. Olaş, “Sapanca’mn Sabiha Gökçen Havalimam’na yakınlığı tercihimizde önemli bir rol oynadı. Sapanca’ya yabancı yatırımcılar da ilgi gösteriyor. Üç proje geliştirdiğimiz bölgede gördüğümüz yoğun ilgi bizi teşvik etti ve Lake View Resort projemize başladık” diyor.

MALİYETİ DAHA DÜŞÜK

Markalı konut üreticilerini Anadolu’ya yönlendiren nedenler arasında, İstanbul’da yaşanan yoğun rekabetin yanı sıra arsa maliyetlerinin daha düşük olması ve tüketicinin nitelikli konut talebi gibi faktörler öne çıkıyor. Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, İstanbul’da arsa maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı son 5-6 yıldır konut üreticilerinin Anadolu kentlerinde proje geliştirmeye başladıklarına dikkat çekiyor. Öğüt, metrekare satış fiyatlarının daha düşük olmasının bu kentleri özellikle orta gelir düzeyindeki konut yatırımcıları için cazip hale getirdiğini vurguluyor.

Görkem Öğüt, Anadolu’da Aydın, Bursa, Denizli, Sakarya, Adana, Manisa, Eskişehir, Gaziantep, Tekirdağ, Konya ve Kayseri gibi kentlerin öne çıktığını belirtiyor. Öğüt, “Bu kentlerdeki yeni konutların metrekare satış fiyatlarının il ortalamasından yüksek olmasına rağmen, bu konutlara olan talebin fazlalığı ve kiraların da yüksek olması nedeniyle, yatırımın geri dönüş süresi il ortalamasından düşük” diyor.

SANAYİSİ GELİŞEN KENTLER

Anadolu’da sanayisi gelişen kentlerdeki talep markalı konut üreticilerinin bu kentlerde proje geliştirmelerine neden oluyor. Eva Gayrimenkul Değerlemenin lisanslı değerleme uzmanı Şeyma Şehirli, sanayisi gelişmiş ve sosyoekonomik seviyesi yüksek şehirlerde korunaklı, sosyal tesisleri bulunan site tipi yapılara talep olduğunu gören inşaat firmalarının bu şehirlerde arsa arayışına girdiklerini ifade ediyor. Şehirli, bunun sektörün İstanbul’dan sonra Anadolu şehirlerinde de gelişeceğinin göstergesi olduğunu söylüyor.

Seyma Şehirli, Ankara ve İzmir dışında bazı Anadolu şehirlerinde mülklerin kendini geri ödeme süresinin hala İstanbul’un altında olduğuna dikkat çekiyor. Şehirli, “Özellikle son 5-6 yıldır İstanbul’un yanı sıra sanayileşen ve gelişen kentlerde de orta ve üst gelir grubuna hitap eden projelerin geliştirildiğini görüyoruz. Yatırımcının Anadolu’da proje geliştirmeye başlamasında hem talebin hem de erişilebilir konut üretecek arsa arzının etkisi var” diyor.

Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala, güvenli ve kaliteli konut üretiminin İstanbul’un olduğu kadar tüm Türkiye’nin ihtiyacı olduğuna işaret ediyor. Anadolu’nun bazı illerinde yer kalmayan Organize Sanayi Bölgeleri’nin yanına İkincilerinin ve hatta üçüncülerinin inşa edildiğine dikkat çeken Pala, bu gelişimin de Anadolu kentlerindeki kaliteli konut talebini artırdığını vurguluyor.

YABANCILAR DA İLGİLİ

Ertuğrul Yavuz Pala, Anadolu’daki bazı illere yabancıların da ilgisinin olduğunu söylüyor. Pala, “Özellikle Ortadoğu’dan yabancıların Türkiye’ye ilgisi her geçen gün artıyor. Yabancılar İstanbul’un yanında Trabzon, Yalova, Bursa, İzmir gibi sahil kentlerimize de ilgi gösteriyor. Trabzon’da ciddi potansiyel bulunuyor. Trabzon’da inşa edeceğimiz Hayat Park Trabzon projemizi yerli yatırımcının yanı sıra yabancı yatırımcılara da pazarlayacağız” diye konuşuyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu