Güncel Ekonomi Haberleri

Momentum odaklı stratejide öne çıkan hisseler

Momentum

Momentum odaklı öne çıkan hisse yorumları. BIST-100 endeksi 2019 yılının geride kalan 13 işlem gününün 11’inde günü yükselişle tamamlamış durumda. Yılın yalnızca ilk iki işlem gününde görülen düşüşün ardından, son 11 gündür üst üste günü kazançla tamamlayan BIST-100 endeksi daha önce 2012 vc 2016 yıllarında benzer şekilde 11 gün üst üste artış göstermişti. 3 Ocak’ta 87.399 puandan kapanış yapan BIST-100 endeksi 18 Ocak itibariyle 98.454 puan yaklaşık yüzde 13 “Oranında bir yükseliş gerçekleştirdi. Endekste gözlenen ralliyi göz önünde bulundurarak bu hafta da momentum odaklı bir yaklaşım ile öne çıkan hisselere odaklanacağız.

YURTDIŞINDAN OLUMLU SİNYALLER

Bu haftaki stratejinin detaylarına ve çıkan sonuçlara geçmeden önce son hareketin tetikleyen temel gerekçeleri ele alalım. Hatırlanacak olursa geçen hafta da yine momentum odaklı bir yaklaşımla 2018 yılının son üç aylık döneminde endeks gerilerken olumlu ayrışan vc 2019 yılının geçen haftaki yazı hazırlanana kadar olan döneminde endeksten görece olumlu ayrışan hisselere odaklanmıştık. Geçen haftaki yazımızda, 2018 yılını ağırlıklı olarak karamsar beklentilerle tamamlayan küresel ve yurtiçi hisse senedi piyasalarının, 2019 yılma karışık bir havada giriş yaptığına; yılın ilk birkaç işlem gününde piyasalarda hâkim olan karamsarlığın devamında yerini görece olumlu bir havaya bıraktığına değinmiştik.

Momentum
Momentum

Küresel tarafta ABD-Çin arasında ticaret savaşının çözümüne yönelik devam eden müzakerelerden kapsamında şu ana kadar gelen haberlerin ağırlıklı olarak olumlu tarafta kalması ve 2018 yılının 1-2 aylık döneminde yorumları ağırlıklı olarak “şahin” bulunan Fed yöneticilerinden gelen görccc “güvercin” mesajların piyasalardaki iyimserliğin ana etkenleri olarak değerlendirilebileceğini belirtmiştik. Fed Başkanı PoYveH’ın ve diğer bazı yöneticilerin faiz artırımlarına bir süre ara verilebileceği vc otomatik pilotta giden bilanço küçültme sürecinde (aylık 50 milyar dolar azaltım) gerekirse ayarlamalar yapılabileceği yönündeki sinyaller küresel piyasalardaki risk iştahını destekleyen temel unsurlara olarak sıralanabilir.

YURTİÇİNDE DENGELENME İYİMSERLİĞİ

Yurtiçi tarafta devam eden mevcut zorluklara karşın, enflasyon, dış ticaret, cari denge ve son olarak Bütçe Dengesi gibi önemli makroekonomik göstergelerin yeni ekonomi programındaki 2018 yılı hedeflerinden bir miktar daha olumlu gerçekleştiği ve ekonomideki dengelenme sürecinin beklentiler dahilinde devam ettiğinin görülmesini işaret edebiliriz.

Buna ek olarak, ekonomideki mevcut zorlukların hanehalkı ve reel sektöre yansımalarının azaltılmasına yönelik duyurulan teşvik/destek adımlarının da genel olarak yerinde bulduğumuzu ve yurtiçi piyasalar açısından da görece olumlu etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, TCMB’nin enflasyonda bazı geçici unsur ve teşviklerin etkisiyle gözlenen gerilemeye rağmen enflasyonla mücadele konusunda mevcut sıkı duruşunu koruması ve enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını korumaya devam etmesi de bir diğer kritik unsur olarak not edilebilir. Endekste yaşanan ralli de bankaların başı çekmesinin ana gerekçelerinden birinin de bu durum olduğu söylenebilir. Tabi, endeksin benzer ülkelere kıyasla sahip olduğu yüzde 40lara yakın iskonto ile bu iskontonun büyük ölçüde bankacılık sektörü kaynaklı olmasının da diğer önemli tetikleyiciler olduğunu not edelim.

OLUMLU GÖRÜNÜM SERGİLEYENLER

11 günlük soluksuz yükselişin ardından bir miktar kâr satışı görülmesi azımsanmayacak bir olasılık. Ancak, küresel ya da yerel kaynaklı gelişmelerle mevcut momentumun korunduğu ve/ veya Türkiye özelinde jeopolitik gelişmelerde ve dış ilişkilerde ülke riskini azaltıcı gelişmelerin de piyasalardaki iyimser havayı desteklemeye devam etmesi beklenebilir.

2019 yılına yaklaşırken gelişmiş ülkeler öncülüğünde küresel piyasalarda görülen karamsarlık sonrasında; mevcut risk/stres unsurlarını azaltıcı yönde her gelişmenin piyasalarda tepki alımlarını tetiklemeye devam ettiğini görebiliriz. Son 11 günlük rallinin (olası kâr satışlarına karşın) devam etme olasılığını göz önünde bulundurarak bu hafta da momentum odaklı bir yaklaşımla öne çıkan hisseleri paylaşacağız. Buradan hareketle, bu hafta fiyat performansı açısından son 11 işlem gününde (4-18 Ocak 2019) BIST-100 endeksine göre daha olumlu görünüm sergilemiş olan ve aynı zamanda bu 11 gün boyunca günlük ortalama işlem hacmi son bir yıldaki günlük ortalama işlem hacminin üzerinde olan şirketlere odaklanacağız. Yani, endeksten daha olumlu performansı artan hacimle yakalamış hisselere odaklanacağız.

Momentum odaklı hisseler
Momentum odaklı hisseler

Hisseleri belirlerken rölatif getiri performansı ve güçlenen işlem hacmine ek olarak; şirketlerin temel, teknik ve likidite unsurları gibi açılardan da görece olumlu olduğunu değerlendirdiklerimizi dikkate aldık. Ayrıca, geçmiş performansları doğrultusunda görccc istikrarlı temettü performansı olan şirketleri de mümkün mertebe nihai tabloda tutmaya çalıştık. Oluşan listeyi alfabetik olarak sıraladık. Ayrıca, bu hisselerin mevcut fiyat seviyelerine dair ön fikir verebilmesi açısından Piyasa Değeri / Defter Değeri, Fiyat / Kazanç ve Firma Değeri / FAVÖK çarpanlarının güncel ve son üç yıl ortalama rakamlarını da karşılaştırmalı olarak tabloya ekledik.

EROL GÜRCAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu