Başarılı GirişimcilikTurizm Sektöründen Haberler

Narköy ile ekolojik turizm başlattı

Türkiye’de ekolojik otel girişimlerinin sayısı artıyor. Bu otellerden biri otan Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yer alan Narköy, 100 dönüm arazi üzerinde 800 çeşit tohumuyla tüm yiyeceğini kendisi üretiyor. Gönüllülük esasına göre çalışan Narköy Kandıra Belediyesi ile yaptığı işbirliğiyle Kandıra, Kefken, Kerpe bölgesini bir eko turizm alanına dönüştürmeyi hedefliyor.

Dünyada ekolojik oteller yeni bir turizm modeli olarak dikkat çekiyor. Kocaeli Kandırana yer alan Narköy de, alanında Türkiye’de ekolojik hizmet veren bir ekolojik otel… Narköy, dünyadaki örneklerinin Türkiye’deki muadili olan bir sürdürülebilir turizm merkezi. İngiltere, Amerika, Avusturya, Venezuela gibi dünyanın farklı noktalarından ekolojik yaşam gönüllüsü gençlerin gelip kaldığı ve organik yaşama destek vermek için konaklama ve yemek karşılığı dönemsel olarak çalıştığı bir yerleşke denilebilir Narköy için.

narkoy

Gıdasının yüzde 90’ına yakınını kendi üretiyor. Ekolojik mimari ile yaratılan Narköy, tüm dünyadan çeşitli ekolojik yaşam dernekleri aracılığıyla konuk kabul ediyor. Ata tohumlarının bir arada olduğu 800’den fazla tohumun bulunduğu bir tohum bankası da mevcut. Narköy’ün kurucusu Ozan Kuşçu, NAR Eğitim ve Danışmanlık’ın yönetici ortağı, iş hayatına 1996 yılında Monitor Company isimli danışmanlık firmasında araştırma asistanı olarak başlayan, 1997 yılında Garanti Bankası’na MT grubuyla ticari portföy yetkilisi olarak devam eden Kuşçu, daha sonra annesi Nardane Kuşçu’nun kurduğu NAR NLP ismiyle pedagojik danışmanlık ve aile danışmanlığı veren şirkete geçti. Daha kurumsal bir kimlik kazanan şirket, NAR Eğitim ve Danışmanlık adını aldı. NAR bugün 22 danışmanıyla, senede 2 bin 500 günün üzerinde eğitim veriyor ve Türkiye’nin önde gelen firmalarına uygulamaya dönük danışmanlık veriyor. Ayrıca kendi içerisinden Türkiye’nin ilk eko-turizm-eğitim konsepti olan Narköy ve mobil uygulamalar geliştiren Nartek şirketlerini çıkardı.

ekolojik turizm

800 çeşit tohum

“Narköy için ailemizin ortak hayali diyebiliriz” diyor Kuşçu… Zira aynı zamanda bir emekli sınıf öğretmeni olan annesinin, organik, ekolojik çiftlik hayalinin gerçeğe dönüşmesi de denilebilir Narköy için… Ozan Kuşçu’nun hayalinde de deneyimsel öğrenmeyi hedefleyen bir eko-eğitim tesisini kurmak olunca Narköy bu iki hayalin birleşmesiyle ortaya çıkmış… NAR, Ozan Kuşçu’nun eşi, annesi, babası ve kardeşi tarafından yönetilen bir aile işletmesi… “Biz Narköy’ü NAR’ı kurduğumuz değer ve prensiplerin bir tezahürü olarak hayal ettik. Basit, sade, gerçek, derin, ekolojik, sürdürülebilir, hesap verebilen, bütüncül, lokal kültürü destekleyen bir yapı olsun istedik” diyen Kuşçu, bugün 100 dönüm arazi üzerinde 800 çeşit atalık tohumdan organik üretim yapılan, atları, inekleri, koyun, keçi, köpek, kedileri ile bir organik tarım çiftliği oluşturduklarını ifade ediyor.

Tohumlar Kuşçu’nun annesi Nardane Kuşçu tarafından toplanıyor. Hibrit tohumlarla tamamen ithalata bağımlı hale gelindiğine ve GDO’lu tohumların insan DNA’sına ne yaptığını henüz tam olarak bilinmediğine dikkat çeken Kuşçu, “Annemin çabasının kıymetini, bence önümüzdeki 10 yıllarda çok daha iyi anlayacağız” şeklinde konuşuyor.

Sürdürülebilir kültür

Narköy’de damdaki yağmur suyu bile geri dönüştürülüyor. Güneş enerjisinden enerjisini kendisi üretiyor. Tüm gıda çiftlikten sağlanıyor. Kuşçu Narköy’ü ‘Bina ve orman içinde derslikleri olan, hep beraber çalınıp söylenen, atölyeler yapılan bir eko-otel’ olarak tanımlıyor…

Bir eğitim yerleşkesi’ olarak da anılıyor Narköy. Ozan Kuşçu, birçok farklı eğitmenin kendi eğitimlerini, atölyelerini Narköy’e taşıdığını ifade ediyor. “Klasik bakışla rakibimiz olması gereken bu dostlar Narköy’ü bizden çok sahipleniyorlar. Aslında Narköy bize 21’inci yüzyılın eko-iş modellerinin başarılı olabileceğini, geleceğin aslında burada olduğunu gösteriyor” diyen Kuşçu, şu bilgileri veriyor:

“Başta daha çok kurumsal organizasyonlara ev sahipliği yapan Narköy, bu kurumiardaki dostlarımızın ilgisi ile ailelerin tercih ettiği bir eko-turizm tesisi de oldu. Burada çocuklar, gençler, çiftler, aileler permakültür (sürdürülebilir kültür) prensiplerini, organik tarımla ekip, biçmeyi, kendi bahçesini yapmayı, ormanı okumayı ve daha bir çok prensibi sadece öğrenmiyor, aynı zamanda şehirdeki hayatlarına taşıyorlar. Burada geçirdikleri zaman sonrası kendi arazilerini alıp organik tarım yapmaya başlayan ve destek verdiğimiz dostlarımız da oldu.”

Butik SPA kuracak

Kurumsal organizasyonlar da dahil olmak üzere 2014 yılında Narköy, 2 bin kişiyi ağırlamış. Narköy’de standart ve süit odalar dışında ailelerin hizmetine sunulan ev, yurt ve konak diye ayrı binalar bulunuyor. Toplam 50 kişilik konaklama kapasitesine sahip Narköy’de 20 kişiye istihdam sağlanıyor. 2014’ü eğitim ve danışmanlık şirketiyle birlikte 5 milyon TL ciro ile tamamladıklarını ifade eden Kuşçu, “Burada 1 yıllık bir tesis olarak Narköy’ün payı 500 bin TL civarında. Önümüzdeki yıl Narköy cirosu 1 milyon TL’yi geçecek” diyor.

2015 yılında çeşitli projelerinin olacağını vurgulayan Kuşçu, sözlerine şöyle devam ediyor: “Narköy’de bu yıl yağmur sularından bir ekolojik yüzme göleti, beş element konsepti üzerine kurulan butik bir SPA ve birçok amaçlı salon yapmak istiyoruz. Şu an Kandıra Belediyesi ile beraber Kandıra turizm konseptini çalışıyoruz. Belediye başkanımız çok vizyoner ve istekli bu anlamda. Önümüzdeki yıllarda Narköy’le başlayan ama çok ötesine geçecek bir ölçekte Kandıra, Kerpe, Kefken bölgesinin eko-turizm, deneyim turizmi anlamında çok önemli bir merkez olacağını düşünüyorum. Bizim şu an en önemli hedefimiz bildiklerimizi yörenin gelişimi için paylaşmak. Ayrıca personelimiz vasıtasıyla artık yöredeki köylerimiz de organik tarım yapmaya başladı ki bu çok sevindirici bir gelişme.”

Restoranlara ürün sağlıyor

800 çeşit tohumdan yüzlerce çeşit üninünün üretildiği Narköy’de sadece domateste 60 civarında çeşit bulunuyor. Kuşçu, İstanbul’un bazı önemli restoranlarını da ürün tedarik ettiklerini belirtiyor. Gönüllülük esasma göre çalıştıklarım vurgulayan Kuşçu, “Bizim burada bir gönüllü konseptimiz var. Dünyanın gönlü güzel birçok genci gelip burada bizimle kalıyor, bize yardım ediyor ve öğreniyor. Şimdiye kadar dünyanın her kıtasından ziyaretçimiz oldu. Biz henüz turizm anlamında yurt dışına hedefli bir aksiyon almadık ama buna rağmen geçen sene Suudi Arabistan’dan bir aile bizi internetten bulmuş ve gelip bir hafta kaldılar” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu