FED Başkanı Powell geçen hafta Jackson Hole sempozyumundaki konuşmasında faiz oranlarını uzun bir süre daha düşük tutabilecek yeni bir çerçeve açıkladı. Buna göre Fed “ortalama enflasyon” hedeflemesini uygulamaya aldı. Bu uygulamaya göre para politikası ortalama yüzde 2 enflasyona ulaşmayı amaçlayan ve istihdamın daha geniş bir tabana erişmesini sağlayan bir çerçevede kurgulanacak. Enflasyon yüzde 2’yi aşsa bile Fed sıkılaştırma yapmayacak ve faizler düşük kalmaya devam edecek.
Fed Başkanı’nın açıklamalarına ABD borsalarının ve Borsa İstanbul’un ilk tepkisi olumlu oldu. Ancak daha sonra ABD borsalarında genel olarak alıcılı seyir devam ederken, Borsa İstanbul’un negatif ayrıştığı görüldü. Uzmanlar Borsa İstanbul’un ABD borsala-rından farklı olarak negatif ayrışmasını ise Doğu Akdeniz’de devam eden gerginlikle ilgili olduğunu düşünüyor. Analistler ülkemizin Doğu Akdeniz’de devam eden doğalgaz arama faaliyetlerine karşı gerek Yunanistan’ın, gerekse de Fransa’nın yaptığı açıklamalar ve hamlelerin Akdeniz’de tansiyonu yükseltip jeopolitik riskimizi arttırdığını belirtiyor.
Powell’ın açıklamalarının başta bankacılık olmak üzere madencilik, telekom ve enerji hisselerine olumlu yansımasını bekleyen analistler bu kapsamda 26 hisseye dikkat çekerek orta ve uzun vade için ‘al’ önerisinde bulunuyor.
“MADENCİLİK, TELEKOM, ENERJİ”
“FED’in daha uzun bir süre faizleri mevcut sıfır seviyesinde tutabileceği anlaşılıyor” diyen Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Emre Akyol, bu durumun da ABD borsalarında devam eden ralliye bir süre daha destek vereceğini düşünüyor. Ancak sonbahar aylarıyla birlikte virüsün yayılım hızının ve ABD-Çin ilişkilerine dair gelişmelerin de borsaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirten Akyol, “Düşük faiz ortamının devamı, global olarak hisse senedi fiyatları açısından destekleyici bir unsur. Gelişen piyasalara yatırımcı ilgisinin arttığı ve MSCI Gelişen Piyasalar Varlık Endeksi’nin önemli yükselişler gösterdiği bu ortamda Borsa İstanbul’un negatif ayrıştığını ve net yabancı satışının devam ettiğini gözlemliyoruz. Para politikası ile ilgili atılacak adımlar, makroekonomik göstergeler, döviz kurlarının seyri ve dış politika ile ilgili gelişmeler, Borsa İstanbul’a sermaye girişleri konusunda belirleyici olabilecektir” yorumunu yapıyor.
Akyol, mevcut şartlarda, yükseliş trendindeki fiyatlar nedeniyle madencilik, veri kullanımındaki önemli artışlar sebebiyle telekom ve olası halka arzlar sebebiyle enerji sektör hisselerinin 2020 yılının geri kalanında Borsa İstanbul’da ön plana çıkabileceğine dikkat çekiyor.
Havayolu ve turizm sektörlerindeki zayıflığın bir süre daha devam edeceğinden endişe eden Akyol, orta ve uzun vade için endeksin 900 ile 1350 seviyelerinde bir trend izleyebileceğini düşünüyor.
Powell’in açıklamaları sonrası ise orta ve uzun vade için Türk Telekom, Turkcell, Koza Altın, Ülker Bisküvi, Migros, Şok, Ford Otosan, Tofaş Otomobil, Logo Yazılım, Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi ve Sabancı Holding hisselerinde pozisyon alınabileceğini söylüyor.
“BORSA İSTANBUL NEGATİF AYRIŞTI”
Fed Başkanı PowelPin Jackson Hole sempozyumunda, Fed’in daha önce açıkladığı ekonomi programına yönelik olarak genel açıklamalarda bulunmasını ve detaylı açıklamanın bankanın Eylül ayındaki toplantısında gelmesini beklediklerini ifade eden Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı ise
Powell’ın beklentilerinin aksine sempozyumundaki konuşmasında bankanın yeni stratejisini ve bu stratejinin detaylarını açıkladığını söylüyor.
Fed Başkanı’nın açıklamalarına ABD borsalarının ve Borsa İstanbul’un ilk tepkisinin olumlu olduğunu kaydeden Tavacı, ancak daha sonra ABD borsalarında genel olarak alıcılı seyir devam ederken, Borsa İstanbul’un ise negatif ayrıştığını hatırlatıyor. Borsa İstanbul’un ABD borsalarından farklı olarak negatif ayrışmasını ise Doğu Akdeniz’de devam eden gerginlikle ilgili olduğunu düşünüyor. Tavacı, ülkemizin Doğu Akdeniz’de devam eden doğalgaz arama faaliyetlerine karşı gerek Yunanistan’ın, gerekse de Fransa’nın yaptığı açıklamalar ve hamlelerin Akdeniz’de tansiyonu yükseltip jeopolitik riskimizi arttırdığım belirtiyor.
“BANKACILIK HİSSELERİ OLUMLU ETKİLENİR”
Fed’in işsizlikle mücadele kapsamında faizleri uzun süre daha sıfıra yakın tutacak olmasının Borsa İstanbul’da sanayi şirketlerine göre uzun süredir negatif ayrışan bankacılık hisselerine olumlu yansıyabileceğini düşünen Tavacı, “Yabancılar açısından dolar bazında oldukça ucuz olan bankacılık hisselerinin önümüzdeki dönemde yaşanacak olası yabancı alımları ile ön plana çıktığını görebiliriz” diyor. Powell’in açıklamalarının Borsa İstanbul’a olumsuz yansımasını beklemeyen Tavacı, ancak Doğu Akdeniz’de devam eden gerilimin ve artan vaka sayılarına bağlı olarak yükselişe geçen salgın endişelerinin borsamızı olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.
Satış baskısının artması durumunda endekste 1.030 seviyesine kadar geri çekilmenin sürebileceğini düşünen Tavacı, “Ağustos ayı başında kısa süreliğine 985 puana kadar geri çekilen endeksin gelen tepki alımları ile hızlı bir şekilde tekrar 1.030 seviyesine yükseldiğini görmüştük.
Bu açıdan 1.030 seviyesinin endeks için yine güçlü bir destek olarak çalışacağını düşünüyoruz. Endekste tepki alımları görmemiz ve azalacak ülke riskimiz ile borsanın yönünü yukarı çevirmesi durumunda ise 1.125 ve 1.140 direnç seviyeleri test edilebilir” diyor.
Powell’in açıklamaları sonrası ise orta ve uzun vade için Akbank, Arçelik, Aselsan, BİM Mağazaları, Coca Cola İçecek, Emlak Konut GMYO, Ereğli Demir Çelik, Garanti BBVA, Kardemir (D), Migros, Petkim, Şişecam, TAV Havalimanları, Tofaş Otomobil, Turkcell, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Ülker Bisküvi ve Vestel Elektronik hisselerinde pozisyon alınabileceğini söylüyor.
Hüseyin Emre TAVACI/ Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
“BİM’in 2.221 milyon TL net kar açıklamasını bekliyoruz”
BIM MAĞAZALARI: BIM Mağazaları 2Ç20’de 465 milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerinde 697 milyon TL net kar açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 347 milyon TL net kar açıklayan şirket net karını böylece yüzde 101 oranında artırmış oldu. Net kardaki artışta beklentilerin üzerinde gerçekleşen faaliyet performansı ana etken olarak karşımıza çıkıyor.
2Ç19’da 10.25 milyar TL satış geliri elde eden şirket, 2Ç20’de ise satış gelirlerini yüzde 37 oranında artırarak 14 milyar TL satış gelirine ulaştı. Şirketin satış gelirlerinin 2Ç20’de beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinde covid-19 etkisiyle insanların artan gıda harcamalarının etkili olduğu İki görülüyor.
2Ç20’de 1.34 milyar TL FAVÖK rakamı elde eden şirket geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre FAVÖK rakamını da yüzde 58 oranında arttırırken (2Ç19 FAVÖK: 847 Milyon TL) FAVÖK marj ise yüzde 9,55 oldu.
Çeyreklik bazda 190 milyon TL net para pozisyon fazlası bulunan BİM Mağazaları’nın yıllık bazda ise 1.6 milyar TL net borcu bulunuyor. Önceki dört çeyrekte net yabancı para pozisyon açığı olan şirketin 2Ç20’de ise 422 milyon TL net yabancı para pozisyon fazlası var.
Yılın ilk yarısında 546 milyon TL yatırım harcaması gerçekleştiren şirketin 2Ç20’deki yatırım harcaması tutarı da 273 milyon TL olarak gerçekleşti. Yeni mağaza açılışlarına da devam eden BİM Mağazaları’nın ikinci çeyrek itibariyle konsolide olarak toplam 8.921 adet mağazası bulunuyor. Şirket için yaptığımız değerlendirmede 2020 yılsonu için 53.651 milyon TL satış geliri, 4.702 milyon TL FVAÖK, 2.221 milyon TL net kar, 2020T 18,17x F/K ve 10,73x FD/ FVAÖK tahmini çarpanlar ve İNA analizimize göre 83,10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek 2Ç20’de 357 milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerinde ve 2Ç19 net kar rakamına oldukça yakın 411.6 milyon TL net kar açıkladı. (2Ç19 net kar: 411.2 milyon TL) Satış gelirleri 2Ç20’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında azalarak 3.8 milyar TL’den 3.6 milyar TL’ye gerileyen şirketin brüt karı ise aynı dönemde yüzde 8 oranında azalarak 1.26 , milyar TL oldu. (2Ç19 brüt kar: 1.37 milyar TL) Satış detaylarına baktığımızda Coca Cola İçecek’in 2Ç20’de satış hacminin yüzde 86’sını oluşturan gazlı içecekler diğer tüm kategoriler arasında daha iyi performans sergileyerek sadece yüzde 10 daraldı. ‘Coca-Cola’ markası ise toplam gazlı içecekler kategorisine göre daha dayanıklı bir performans göstererek geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 5,3’lük büyümenin ardından bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6,5 daraldı.
2Ç20’de 810 milyon TL FAVÖK rakamı elde eden şirketin 2Ç19’a göre FAVÖK rakamı yüzde 7 oranında azalırken FAVÖK maıjı ise 26 baz puan azalışla yüzde 22,42 oldu.
(2Ç19 FAVÖK: 870 milyon TL; FAVÖK marjı: yüzde 22,68) 2020 yılının ikinci çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 26 azalarak 339 milyon TL yatırım harcaması gerçekleştiren Coca Cola İçecek’in bu dönemdel85 milyon TL net para pozisyon fazlası bulunurken şirketin net borç/FAVÖK rasyosu ise 1.1 oldu. Şirket yönetimi pandemi süreci ile ilgili belirsizliklerin devam etmesine karşın bu yılın ikinci çeyreğinin krizin zirve noktası olduğuna inandıklarını belirtiyor. Pandemi süreci nedeniyle ikinci çeyrek konsolide satış hacminin yüzdel6 azalmasına karşın etkin gelir yönetimi ile net satış gelirlerindeki düşüşün yüzde 6 seviyesinde kontrol altına alındığını vurguladı. Şirket için yaptığımız değerlendirmede 2020 yıl sonu için 12.879 milyon TL satış geliri, 2.241 milyon TL FAVÖK, 2020T 8.75x F/K ve 4.56x FD/FAVÖK tahmini çarpanlar ve piyasa çapanları ile İNA analizinde yüzde 50-50 ağırlıklandırma sonucu 54.45 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ÜLKER BİSKÜVİ: Ülker Bisküvi 2Ç20’de 421 milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerinde 504 milyon TL net kar açıkladı. 2Ç19’da 122 milyon TL net kar açıklayan şirket geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre net karını yüzde 314 oranında artırmış oldu. Net karın beklentilerin üzerinde açıklanmasında kısa vadeli finansal yatırımlardan bir defaya mahsus olarak elde mgm m/i»h edilen 432 milyon TL’lik değer kazancının etkili olduğu görülüyor.
Satış gelirlerini 2Ç20’de 2Ç19‘a göre yüzde 18 oranında artırarak 2.1 milyar TL satış geliri elde eden (2Ç19 satış geliri: 1.8 milyar TL) şirket brüt karını ise yüzde 15 oranında artırarak 509 milyon TL’den 587 milyon TL’ye yükseltti.
FAVÖK rakamını 2Ç20’de 2Ç19’a göre yüzdel9 oranında artırarak 380 milyon TL FAVÖK elde eden Ülker Bisküvi’nin (2Ç19 FAVÖK: 319 milyon TL) FAVÖK marjı ise 21 baz puan artışla yüzde 17,71 oldu. (2Ç19 FAVÖK marjı: yüzde 17,50) 2Ç20’de 186 milyon TL net yabancı para pozisyon fazlası bulunan şirketin hem F/K, hem de PD/DD çarpanları sektör ortalamasının üzerinde bulunuyor. F/K oranı 9,06x olan (sektör F/K: 25,82) Ülker’in PD/DD oranı ise 1,50 [sektör PD/ DD: 3,76) seviyesinde. Toplam atıştırmalık pazarı hacimsel bazda yüzde 5.2 büyürken değersel bazda ise yüzde 22.2 oranında büyüyen Ülker Bisküvi yüzde 38.3 ile pazar liderliğini sürdürüyor. Şirket için yaptığımız değerlendirmede 2020 yıl sonu için 9.2 milyon TL satış geliri, 1.305 milyon TL FAVÖK, 2020T 6.26x F/K ve 5.46x FD/FAVÖK tahmini çarpanlar ve yurtiçi-yurtdışı benzerleri İNA analizimize göre 31.88 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Dr. Emre AKYOL /Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
“Koza Altın güçlü bir bilançoya sahip”
KOZA ALTIN: Koza Altın, altın fiyatlarının yüksek seyrinden olumlu etkilenmesi nedeniyle beğendiğimiz şirketler arasında bulunuyor. Şirket 2019 yılı içerisinde üretim rekoru kırarak 345 bin onsluk bir üretime çıkarken 2020 yılında bu rekor seviyenin ardından üretimde bir miktar gerileme bekliyoruz. 2020 yılında yaklaşık 285 bin onsluk bir üretim beklediğimiz şirketin karlılığını ise halen 1,900 doların üzerinde seyreden altın fiyatlarının destekleyeceğini düşünüyoruz. Bunun yanında bu sene içerisinde özellikle araştırma geliştirme faaliyetlerine odaklanan Koza Altın’ın 2 milyon ons seviyelerinde olan mevcut rezervlerine gelebilecek güncellemeler; hissenin performansı için katalizör olabilir. Halihazırda 5.2 milyar TL’lik net nakdiyle güçlü bir bilançoya sahip olan şirketin ilerideki dönemde ortaklığı ile ilgili problemleri çözmesi durumunda temettü dağıtma kabiliyetine kavuşması da bir başka katalizör olabilir. Hali hazırda 2020 yılı için 3.2 FD/ FAVÖK çarpanı ile cazip seviyelerde işlem gören Koza Altın’a ‘al’ tavsiyesi veriyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 30 yükselme potansiyeli ile 100.80 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TURK TELEKOM: Türk Telekom pandeminin olumsuz etkilerine rağmen güçlü gelir büyümesini devam ettirmesi ile beğendiğimiz hisseler arasındaki yerini koruyor. Özellikle veri kullanımındaki talep artışı ile geniş bant segmentinde üst paketlere geçiş ve yeni abonelikler gelirlere yüksek katkı sağlamaya devam ediyor. Bu etki mobil segmentte ikinci çeyrekte gördüğümüz olumsuz pandemi etkisini de kapatarak şirketin faaliyet karlılığına olumlu yansıyor. Bunun yanında kur açık pozisyonunu da 2019 ilk yarısındaki 794 milyon dolara kıyasla Turk Telekom 2020 ilk yarı sonunda 376 milyon dolara getiren Türk Telekom; bu sayede kurdaki dalgalanmalara karşın net karını artırmayı başarmakta. Halihazırda Türk Telekom 3.4 gibi düşük bir FD/FAVÖK çarpanından işlem görüyor. Şirket hisselerinde yüzde 50 yükselme potansiyeli ile 10.22 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve ‘al’ önerisi veriyoruz.
TURKCELL: Turkcell sunduğu istikrarlı büyüme yapısı ile beğendiğimiz şirketler arasında bulunuyor. Şirket aldığı tedbirlerin de katkısıyla koronavirüsün yarattığı risklerden en az etkilenecek şirketlerden birisi olarak ön plana çıkıyor.
Ortaklık yapısı ile ilgili uzun yıllardır süren problemlerin son yaşanan gelişmelerle sona eriyor olması da orta-uzun vadede şirket performansına olumlu yansıyacaktır. Netleşen ortaklık yapısı sonrasında temettü dağıtımı ile ilgili belirsizliklerin de ortadan kalkması hisseye olan ilgiyi artırabilir.
Şirketin faaliyetlerine bakıldığında ise geçtiğimiz senenin son çeyreğinde ve 2020 yılının ilk çeyreğinde; mobil müşteri tabanına eklenen yeni faturalı abone katkısı ile birlikte fiberde yaşanan talep artışı gelir büyümesini destekleyecektir. Yılın geri kalanında özellikle üst paketlere geçişlerle birlikte abone başına gelirde yaşanabilecek artışlar da karlılığa katkı verecektir. Turkcell hali hazırda 3.7 gibi düşük bir 2020T FD/FAVÖK çarpanından işlem görüyor. Şirket hisselerinde yüzde 39 yükselme potansiyeli ile 19.11 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve ‘al’ önerisi veriyoruz.
İdil Taraklı