Güncel Ekonomi Haberleri

Öne Çıkan 31 Hisse

Bilanço analizleri

YILIN ilk çeyreğine yönelik bilançoların önemli bir bölümü açıklandı. Konsolide olmayan finansal sonuçların son açıklanma tarihi 1 Haziran’da tamamlandı, konsolide finansal sonuçların son açıklanma tarihi ise 9 Haziran.

Uzmanlar bilançoların genel olarak beklentilere paralel geldiğini belirtirken, ilk çeyrek bilançolarının doğal olarak pandemi sonuçlarını yansıtmadığına dikkat çekiyor. Pandemi sonuçlarının ikinci çeyrekten itibaren bilançolara yansıyacağını hatırlatan analistler, değerlendirmelerin uzun vadeli yapılmasının önemim vurguluyor. Analistler bilançosunun göreceli olarak iyi gelmesini umdukları bazı şirketlerin sektörel avantajlarıyla, kimilerinin ise net döviz fazlalıkları bulunması ile kurlarda yaşanan artışlardan spekülatif kazanç elde etmeleriyle ayrışma yaşadığına dikkat çekiyor. Hisse seçiminde, hasar gören sektörlerdeki daralmaların ikinci çeyrekte birinci çeyrekten daha büyük olabileceği ihtimalinin de göz ardı edilmemesini söyleyen analistler, 31 hissenin ön plana çıktığını belirtiyorlar.

“BİLANÇOLAR PANDEMİYİ YANSITMIYOR”

Açıklanan bilançoların sektörel bazda farlılık gösterdiğini, çoğu tüketici ve ihracat odaklı şirketin beklentilere paralel ancak zayıf bir eğilim gösterdiğini (bankacılık, otomotiv, beyaz eşya, havacılık vb.) belirten Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu, bunun yanında telekom, gıda, gıda perakendeciliği, elektrik dağıtımı gibi sektörlerin güçlü ve beklentilerin üzerinde bir trend gösterdiğini söylüyor. Genel olarak toplama bakıldığında ise Akkoyunlu, zayıflama eğiliminde ancak beklentilere paralel sonuçlar açıklandığını ifade ediyor.

Özellikle orta vadeli yatırımlar açısından ilk çeyreğe yönelik bilançoların pandemi sorununun bilanço etkilerini yansıtmadığını hatırlatan Akkoyunlu, “Çünkü pandemi ve salgının yayılmasını önlemeye yönelik kararların Mart’m ikinci haftasından itibaren alınmaya başladığı unutulmamalı. Dolayısıyla yavaşlayan tüketici talebi ve ihracatın gerçek etkisi, satış, bilanço yükü açısından etkiler, ancak ikinci çeyrek rakamlarında tüm açıklığı ile ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkacak rakamlar hedef değerlerde değişikliğe gidilmesine yol açabilir. Uzun vadeli yatırımlar açısından ise normalleşme sürecinin sürdürülebilirliği, bu süreçte tüketici talebinin toparlanma trendi gibi unsurlar hisse senedi yatırımları açısından belirsizlik yaratan en önemli konular” diyor.

Bunlara ek olarak Akkoyunlu, bahsedilen unsurların sektörler arasından farklı trendlere yol açabileceğini ve yatırımcılara bu farklılıkları detaylı ve doğru analiz etmeleri konusunda hassas olmaları gerektiğini hatırlatıyor. İlk çeyrek bilançolar incelenirken satış, karlılık trendleri ve nakit akışı ile bilanço seyrine (işletme sermayesi maliyeti) dikkat edilmesini hatırlatan Akkoyunlu, ayrıca normalleşme sürecinin sürdürülebilirliği açısından, bu süreçte tüketici talebinin toparlanma trendi ve sek-törel farklılıkların analiz edilmesini öneriyor. Yapılan analizlerin ikinci çeyrek ile sınırlı kalmayarak, uzun vadeli etkilerini anlamaya çalışmanın önemli olduğunu vurguluyor.

Akkoyunlu, açıklanan bilançolar içinde Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi, Ülker, Sabancı Holding, Turkcell, Türk Telekom, Migros, Aygaz, Orge Enerji ve Tekfen Holding hisselerini takip ettiklerini ifade ederek bu hisseler için ‘tut’ önerisinde bulunduklarını söylüyor.

“SONUÇLAR BEKLENTİLERE PARALEL”

Borsa İstanbul’da koronavirüs etkileri nedeniyle uzatılan birinci çeyrek bilanço açıklama tarihlerinin, solo açıklama yapan şirketler için 1 Haziran itibariyle dolduğunu, konsolide bilanço açıklama yapan şirketler içinse 9 Haziran Salı günü sona ereceğini hatırlatan Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, bankalar için son açıklama tarihinin ise 15 Haziran Pazartesi olduğunu belirtiyor. İlk koronavirüs vakasının 11 Mart’ta görülmesi ve sonrasında alman tedbirler düşünüldüğünde, pandeminin Türkiye ekonomisine yansımasının ilk çeyreğin son iki haftası itibariyle başladığından bilançolar üzerindeki etkilerinin sınırlı olmasının beklendiğini söylüyor. Ancak Kavak, Ocak ayından itibaren Çin’den başlayarak küresel çapta etkisini gösteren pan-demiden, başta ulaştırma olmak zere belli başlı sektörlerin çeyrek ortasından itibaren olumsuz yönde etkilenmeye başladığının altını çiziyor. Uluslararası iş yapan çoğu şirketin doğrudan veya dolaylı olarak bundan olumsuz yönde etkilendiğini hatırlatarak bu nedenle gelen bilançoların beklentilere paralel olduğunu düşünüyor.

Öte yandan mevcut durumda sağlık hizmetleri, ilaç, gıda ve toptan-perakende marketçilik gibi bazı sektörlerin ön plana çıktığını dile getiren Kavak, yine teknoloji, telekomünikasyon (ev-ofis çalışmalarının başlaması ile ilgili ekipman ile internet ve telefon kullanımın artması) sigorta ve ikinci el oto gibi bazı spesifik taleplerin de bu sektörlerde iş yapan şirketleri kazançlı duruma getirdiğini hatırlatıyor. Kavak açıklanan bilançolar içinde Bizim Toptan, Eczacıbaşı Yatırım, MLP Sağlık Hizmetleri, Deva Holding, Dardanel, BİM Birleşik Mağazacılık, Tofaş Oto, Şişecam, Ford Oto, Güneş Sigorta, Alcatel Teletaş, Türk Telekom, Pınar Et, Vestel Beyaz Eşya, Coca-Cola İçecek, Doğan Holding, Soda Sanayi, Koç Holding, Alarko Holding ve Brisa’nın ön plana çıktığını söylüyor.

Bilanço analizlerinde yatırımcılara öneriler…

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak bilançoları analiz ederken yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:

■ Mücbir sebep dolayısıyla küresel çapta beklenen daralmanın etkilerinin Türkiye ekonomisi ve Türk şirketlerini de haliyle etkilemiş olduğu gerçeğini unutmamalı.

■ Bilançosunun görece olarak iyi gelmesini umduğumuz bazı şirketlerin sektörel avantajlarıyla, kimilerinin de yine net döviz fazlalıkları bulunması ile kurlarda yaşanan artışlardan spekülatif kazanç elde etmeleriyle ayrışma yaşadığı göz önünde bulundurulmalı.

■ Diğer taraftan, Nisan ve Mayıs aylarını çoğu şirketin kapasitelerinin çok çok altında faaliyetlerle geçirdiği de düşünüldüğünde; hasar gören sektörlerdeki daralmaların ikinci çeyrekte birinci çeyrekten daha büyük olabileceği ihtimalide göz ardı edilmemeli.

■ Sonuç olarak sadece birinci çeyreği değil, pandemi süreci ve sonrasını topyekun ele alarak uzun vadeli analizler yapılması daha sağlıklı bir bilanço analizi yapılmasına olanak sağlayacaktır. Aksi takdirde spesifik durumlara göre değerlendirme yapmak, yanlış hisse seçimi sonucunu doğurabilir.

Yusuf KAVAK/ Işık FX Araştırma Uzmanı
“Bizim Toptan’da yeni zirveler görülebilir”

BİZİM TOPTAN: Koronavirüs riski ile marketçilik sektörünün satış ve kârlılık potansiyeli de artmış durumda. Bu kapsamda marketler başta olmak üzere birçok alt kuruluşa ürün tedarik eden Bizim Toptan’ın senenin ilk yarısında (her ne kadar maliyet artışları kaynaklı olarak birinci çeyrek net kâr rakamı geçtiğimiz senenin aynı dönemine yakın olsada geçtiğimiz seneki fınansallarının üzerinde yüksek satış ve kârlılığa ulaşması söz konusu. Teknik anlamda da 2013 yılında görmüş olduğu tepe fiyatına göre yüzde 30′ a yakın iskontolu işlem gören şirket hisselerinde, önümüzdeki dönemde yeni zirvelerin görülebileceğini düşünüyoruz. Ancak ilk etapta şirket hisselerinde orta vadede yüzde 23 yükseliş potansiyeli ile 18 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TOFAŞ OTO: Birinci çeyrek finansalları itibariyle satışlarını önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12 civarımda artıran şirket yaşadığı maliyet artışlarını; finansman tarafındaki doğru politikalar ile bertaraf ederek net kârını da yüzde 7’ye yakın oranda artırmış durumda. 1.2’lik Cari Oran ve 0,.98’lik Asıt-Test oranı rasyolarının bir yıl öncesine nazaran referans düzeylere yakınlaşması da, kısa vadeli yükümlülüklerinde 145 milyon TL civarında sağladığı düşüşün yanı sıra 400 milyon TL’nin üzerinde yükselttiği dönen varlık kalitesinden kaynaklanmakta. Kamu bankalarının başlatmış olduğu kredi kolaylıklarının da ilerleyen aylarda şirket satışlarına etkilerinin görülmesini bekliyoruz. Tofaş Oto hisselerinde orta uzun vade de yüzde 27 yükseliş potansiyeli ile 30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞİŞECAM: İlk çeyrek finansalları itibariyle geçen yılın eş dönemine göre satışlarında yüzde 18 civarında artış sağlayan şirket, zorlu geçen süreçte yaşadığı maliyet artışları nedeniyle kârlılığını ise sadece yüzde 8’e yakın oranda artırabilmiş durumda. Buna karşın grup şirketlerini kendi çatısı altında devralmak suretiyle birleştirme kararı alan şirketin, önümüzdeki çeyreklerde konsolide maliyet kalemlerinde tasarruf sağlaması ve operasyonel kârlılık potansiyelini de artırması beklenmekte. Birleşme sonrasında yüzde 36 civarında sermaye büyüklüğünü güçlendirmesi de muhtemel olan şirketin, 0.78’lik Piyasa/Defter Değerinin yanı sıra, belirlenen ayrılma hakkı fiyatının da yüzde 3 altında işlem görmesi dikkat çekiyor. Bu kapsamda birleşme sonrası ortaya çıkacak sinerji de hesaba katıldığında; şirket hisselerinde orta/ uzun vadeli dönemde yüzde 31’lik yükseliş potansiyel ile 6.70 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
“Turkcell beğendiğimiz hisseler arasında”

TURKCELL; İstikrarlı büyüme yapısı ile beğendiğimiz şirketler arasında bulunuyor. Özellikle covid sürecinde kurumsal alanda iş kayıpları olsa da bireysel kullanıcılardan gelen talep ile şirketin 2020 yılında da yüzde 13 seviyesinde gelir büyümesi sağlayabileceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz senenin son çeyreğinde ve 2020 yılının ilk çeyreğinde mobil müşteri tabanına eklenen yeni faturalı abone katkısı ile fiberde yaşanan talep artışı bu büyümeyi destekleyecektir. Yılın geri kalanında özellikle üst paketlere geçişlerle birlikte abone başına gelirde yaşanabilecek artışlar karlılığa katkı verecektir. Halihazırda 3.4 gibi düşük bir PD/FAVÖK çarpanından işlem gören Turkcell hisselerinde yüzde 35 yükseliş potansiyeli ile 18.90 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve “al” önerisinde bulunuyoruz.

YAPI KREDİ: Bankacılık sektörünün içinde bulunduğumuz ekonomik ortamda yaşadığı zorluklara ve takipteki alacak trendindeki belirsizliklere rağmen, sektörün oldukça ucuz çarpanlarda işlem gördüğünü düşünüyoruz.

Yapı Kredi özelinde ise hali hazırda sürdürdüğü dikkatli kredi verme politikasının yanında, görüşümüze göre temel olarak Akbank ve Garanti bankasından çok ayrışmamakla birlikte daha düşük çarpanlarda işlem gördüğü dikkat çekiyor. IS Nitekim Akbank YapıKredi 050FD/DD, Garanti BBVA 0.56 FD/DD’de işlem görürken Yapı Kredi 0.44 FD/DD’de işlem görüyor. Banka hisselerinde yüzde 25 yükseliş potansiyeli ile 2.95 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve “al” önerisinde bulunuyoruz.

MİGROS: Türkiye’nin en önemli gıda perakende şirketlerinden biri olan Migros, 1Ç20 itibariyle sahip olduğu 2.231 mağazasıyla (yurtiçi: 2.186, yurtdışı: 45), operasyonlarını genişletmeye ve güçlendirmeye devam ediyor. 1Ç20 döneminde şirketin satış gelirleri yıllık yüzde 31 [çeyreklik yüzde 7) oranında artış göstererek 6.4 milyar TL’ye ulaştı. Şirketin satış performansının ana göstergelerinden biri olan sepet büyümesi, bu dönemde Covid-19’un tüketici davranışları üzerinde yaratmış olduğu etkiler ve sektördeki diğer firmalara kıyasla önemli ölçüde artış gösteren e-ticaret operasyonları ile desteklenmiş. Satış gelirlerindeki artışa ek olarak, şirket FAVÖK değerini de yıllık yüzde 13 oranında artırarak 511 milyon TL FAVÖK elde etti. Ancak artan faaliyet giderlerinin etkisi ile lÇ20’de FAVÖK marjı 123 baz puan düşüş göstererek yüzde 7.9 olarak gerçekleşti. Net kar tarafında ise MigroslÇ20’de azalan borçluluk miktarı ve düşen faiz oranlarının olumlu etkisi ile azalan fınansal giderler ve diğer giderler doğrultusunda net zararını yıllık yüzde 41 azaltarak 136 milyon TL net zarar elde etmiş. Ana önceliklerinden biri olan finansal borçluluğun azaltılmasına yönelik adımlar atan şirket, bu dönemde gerçekleştirdiği ödemelerin sonucunda 1Ç20 itibari ile brüt euro borcunu 336 milyon euro’ya indirmiş. (2019: 430 milyon euro). Hedef fiyatımızı şu an için korumakla birlikte, şirketin 2020 yılının devamında sergileyeceği performansa göre güncellenebileceği göz önünde bulundurulmalı. Migros hisselerinde yüzde 9.5 yükseliş potansiyeli ile 37 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Borsa şirketlerinde neler oluyor?

ALARKO HOLDİNG: İlk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Net kar 17.5 milyon TL olarak açıklanırken (1Ç19: 81 milyon TL zarar), konsolide ciro ve FAVÖK yıllık bazda sırasıyla yüzde 36.6 ve yüzde 16.7 düşerek yine sırasıyla 231 milyon TL ve 114 milyon TL olarak bildirildi.

ENKA İNŞAAT: lÇ’de 700 milyon TL zarar açıkladı, şirketin geçen senenin aynı döneminde net karı 835 milyon TL seviyesindeydi. Şirket geçen sene lÇ’de 50 milyon dolar, 12 aylık dönemde ise toplam 468 milyon dolar fınansal yatırımlardan gelir kaydetmişti. lÇ’de satışlar geçen seneye göre yüzde 4 azalışla 2.9 milyar TL oldu ve 2.0 milyar TL seviyesindeki piyasa beklentisinin oldukça üzerine çıktı. İÇ FAVÖK rakamı da 964 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.

HALKBANK: İran yaptırımları davasında 9 Haziran’da yapılacak olan ara duruşmanın 45 gün ertelenmesini istedi. Ertelenme talebinin gerekçesinin salgının sebep olduğu seyahat kısıtlamaları olduğu belirtildi.

İTTİFAK HOLDİNG: Şirket sermayesinin 90 milyon TL’den yüzde 12.3 oranında Noya Çelik Sanayi’ye tahsisli olarak 10 milyon TL artışla 100 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

MERKO GIDA: Şirket, Burcu Gıda ile yıllık 5 bin ton bitmiş ürün olmak üzere üç yıllık fason üretim yapılmasına ilişkin sözleşme imzaladı.

SARAY MATBAACILIK: Şirket, sermayesi 18.3 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 18.3 milyon TL artışla 36.6 milyon TL’ye yükseltilecek olup düzeltilmiş pay fiyatı 1.625 TL’ye denk gelmekte.

TEKNOSA: Şirket, 1 Haziran itibariyle mağazalarının genelinde açılış yapılacağını bildirdi.

ASELSAN: lÇ20’de geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 46 artışla 920 milyon TL net kar açıkladı. FAVÖK marjı ise yıllık 4.2 puan artışla yüzde 23.9 seviyesine yükseldi. Böylece lÇ’de gerçekleşen FAVÖK 621 milyon TL oldu. Şirket 2020 ilk çeyreğinde toplam 349 milyon dolar değerinde yeni sözleşme imzalamış ve uzun vadeli iş yükünü 9.7 milyar dolar seviyesinde sürdürmüştür. Şirket yönetimi 2020 için yüzde 40-50 aralığındaki ciro büyümesi tahminlerini devam ettirmiştir. Aselsan’ın net nakit pozisyonu ise sene sonuna göre ciddi oranda düşüş kaydederek yaklaşık 1.3 milyar TL’den 51 milyon TL’ye gerilemiştir. Diğer yandan şirket yönetiminin daha önce paylaştığı beklenti, 2020 içinde mevsimsel olarak sene içinde işletme sermayesi ihtiyacının artabileceği fakat sene sonunun yine net nakit pozisyonu ile kapatılmasının beklendiği yönünde.

EGELİB CO TARIM: Şirket, sermayesinin 22 milyon TL’den eş anlı olarak yüzde 81.8 oranında 18 milyon TL azaltılıp ve yüzde 400 oranında bedelli olarak 16 milyon TL artışla 22 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verdi.

THY: 14 Anadolu şehrinden 16 Avrupa şehrine uçuşlarına 18 Haziranda başlayacak. Türk Hava yolları İstanbul Havalimanından uluslararası uçuşlara 10 Haziran tarihinde başlayacak.

TÜRK TELEKOM: Şirket EBRD’den 100 milyon dolar tutarında altı yıl vadeli Libor + yüzde 2.85 faizli kredi kullanımı yaptığını bildirdi.

SAFKAR EGE SOĞUTMACILIK: Şirket 0.24 milyon euro tutarında sipariş aldığını bildirdi. Teslimatın üç ay içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Şirket, basında çıkan yurtdışından gelen pay satışı taleplerine dair haberlere istinaden bir danışmanlık firması ile sözleşme imzaladığını fakat işleme dair belirsizliğin sürdüğünü bildirdi.

İHLAS GAZETECİLİK: Şirket sermayesinin 120 milyon TL’den yüzde 50 oranında iç kaynaklardan bedelsiz olarak 60 milyon TL artışla 180 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

INFO YATIRIM MENKUL DEĞERLER: Şirket sermayesinin 18.47 milyon TL’den yüzde 83.03 oranında bedelsiz olarak 15.33 milyon TL artışla 33.80 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

SÖKTAŞ TEKSTİL: Şirket sermayesinin 40.12 milyon TL’den yüzde 95 oranında bedelli olarak 38.11 milyon TL artışla 78.23 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

UŞAK SERAMİK: Şirket sermayesinin 100 milyon TL’den yüzde 145 oranında bedelli olarak 145 milyon TL artışla 245 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

İdil Taraklı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu