Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Orman Köylüsüne Kazanç İmkanı Olacak Yatırımlar

GAP’IN KATKISI 6.7 MİLYAR DOLAR

GAP’ta yavaş yavaş sona gelindiğini belirten Bakan Eroğlu, pek çok tesisin birer birer tamamlandığını, büyük öneme sahip bazı projelerin devam ettiğini dile getiriyor.

Bunlardan birinin de Ilısu Barajı olduğunu söyleyen Eroğlu, “Baraj kurulu güç bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük barajı. Sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yılda 825 milyon TL katkı sağlayacak. Yine Diyarbakır’ın dev projesi Silvan Barajı da inşaatı devam eden projeler arasında yer alıyor. 160 megavat kurulu güç ile yılda 681 milyon kWh enerji üretilecek. 245 bin hektar arazi sulanacak. Ülke ekonomisine yılda 1 milyar TL katkı sağlayacak” diyor.

GAP Eylem Planı tamamlandığında yılda 2.2 milyar dolar sulama, 4 milyar dolar enerji ve 490 milyon dolar içme suyu faydası sağlanacağını belirten Eroğlu, GAP’ın milli ekonomiye yıllık katkısının toplam 6.7 milyar dolar olacağını ifade ediyor. Eroğlu, proje ile ayrıca 1 milyon 270 bin kişiye istihdam imkanı yaratılacağını vurguluyor.

KOP’UN KATKISI 2.6 MİLYAR $

Eroğlu, Türkiye’nin ilk sulama projesi ve GAP’tan sonra en büyük sulama yatırımı olma özelliklerini taşıyan KOP’un, 14 adet sulama, üç adet içmesuyu, bir adet eneıji olmak üzere toplam 18 adet büyük proje demetinden oluştuğunu vurguluyor. KOP ile 1 milyon 100 bin hektar arazi sulanacağını, 1.5 milyon nüfusa içmesuyu temin edileceğini, 3 milyar kWh/yıl enerji üretileceğini kaydediyor. KOP tamamlandığında yıllık faydanın sulamada 2.2 milyar dolar, eneıjide 300 milyon dolar, içmesuyunda 70 milyon dolar olacağını ifade eden Eroğlu, milli ekonomiye yıllık katkısının toplam 2.57 milyar dolar olacağını dile getirdi. Eroğlu, proje ile 100 bin kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanacağının altını çizdi.

DAP’TAN, 1.2 MİLYONLUK İSTİHDAM

DAP’m 14 ilde 49 proje demetinden meydana geldiğini vurgulayan Eroğlu, DAP tamamlandığında yılda 1.1 milyar dolar sulama, 300 milyon dolar enerji, 40 milyon dolar içmesuyu faydası olacağını dile getirdi. DAP’ın milli ekonomiye yıllık katkısının 1.4 milyar dolar olmasının beklendiğini dile getiren Eroğlu, proje ile 1 milyon 220 bin kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanacağına dikkat çekti.

ÜÇ YILDA 10 MİLYON DEKAR ARAZİ

Eroğlu, Türkiye’nin 85 milyon dekar olan ekonomik sulanabilir arazilerin yüzde 72.5’ini oluşturan 61.67 milyon dekarını sulanabildiğini vurguladı. Sulama tarımın gelişmesinde en önemli unsurlardan biri olduğunu ifade eden Eroğlu, 2019 yılma kadar takriben 10 milyon dekar arazinin daha sulamaya açılacağını kaydetti. Eroğlu, böylece yıllık ilave 5 milyar TL zirai gelir artışı sağlanacağının altını çizdi.

Büyük sulama projeleri dışında kalan arazilerin sulanması maksadıyla 1 Ocak 2012’de ‘1000 Günde 1000 Gölet Göl-Su Projesi’ni uygulamaya koyduklarını anımsatan Eroğlu, “DSl’nin kurulduğu 1954 yılından 2011 yılı sonuna kadar 57 yılda 461 gölet inşa edilmişken, 2012-2014 yılları arasında üç yılda bin 1 gölet ve modern sulama tesisini tamamladık ve bir rekora da imza attık. Toplam maliyeti 3.3 milyar TL olan tesislerle 1.7 milyon dekar arazide sulama ve taşkın koruma sağlanacak ve yılda 1.7 milyar TL gelir artışı olacak” dedi.

BİN 71 GÖLET İNŞA EDİLECEK

Bakan Eroğlu, 2019 yılına kadar bin 71 gölet inşa edeceklerini söylüyor. Göl-Su Projesi kapsamında inşa edilecek göletlerde depolanacak 1 milyar 719 milyon metreküp su ile yaklaşık 2 milyon 161 bin 819 dekar alanın sulanmasının planlandığını açıklayan Eroğlu, projelerinin maliyetinin 14 milyar TL olacağını ifade etti.

HEDEF 127 MİLYAR KWH

Veysel Eroğlu, cari açığın azaltılmasında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye alınmasının önemine dikkat çekerek, bu yenilenebilir enerji kaynaklarından birinin de hidroelektrik enerji santralleri olduğunu vurguluyor.

Türkiye’nin hidroelektrik potansiyelinin değerlendirilmesinde büyük mesafe kat ettiğini söyleyen Eroğlu, Türkiye’nin teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilir ekonomik potansiyelinin 180 milyar kWh/yıl olduğunu belirtiyor. 2019 yılına kadar hidroelektrik potansiyelinin 127 milyar kWh/yılını devreye sokmayı hedeflediklerini açıklayan Eroğlu, şu anda 91 milyar kWh’in işletmede olduğunu belirtiyor.

Eroğlu, inşaatı devam eden projelerin 18 milyar kWh/yıl, işlemleri devam eden projelerin 71 milyar kWh/yıl olduğunu ifade ediyor. HES projelerinin özel sektöre açılmasıyla devletin sırtından 60 milyar dolar civarında bir yatırım yükü kalktığını söyleyen Eroğlu, üretilen hidroelektrik enerji ile yılda 11 milyar TL doğalgaz ithalatından tasarruf edildiğinin altını çizdi.

ORMAN KÖYLÜSÜNE KAZANÇ

Odun dışı orman ürünlerinde 2015 yılı hedefi olarak belirledikleri 350 bin ton üretime ulaştıklarını açıklayan Eroğlu, gerçekleştirilen üretim ile milli ekonomiye 650 milyon TL katkı sağladıklarını söyledi. 2015 yılında orman köylüsüne 195 milyon TL destek sağladıklarını aktaran Eroğlu, şunları kaydetti: “Türkiye ormanlarının odun dışı orman ürünleri bakımından çok zengin. Bu zenginliğin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Dünyada bu alanda ekonomik anlamda çok büyük bir pasta var ve bu pastadan en büyük payı Çin alıyor. Türkiye olarak biz son yıllarda bu konuda bir çıkış yakaladık ancak bunu yeterli görmüyoruz. Her yıl hedeflerimizi biraz daha yükselterek, pastadan almamız gereken payı artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Odun dışı orman ürünleriyle hem milli ekonominin ihtiyacı olan ham maddeyi karşılıyoruz hem de ihraç yoluyla döviz girdisi sağlıyoruz. Odun dışı orman ürünleri ile orman köylüsüne kazanç kapısı açtık.”

GELİR GETİRİCİ ORMAN

Bakan Eroğlu, ağaçlandırma çalışmalarında, odun hammaddesi üretimine yönelik ağaçlandırmaların yanı sıra, kırsalda yaşayan vatandaşların gelir seviyelerini artırmak amacıyla, ceviz, badem ve fıstıkçamı gibi türlerle de ağaçlandırma çalışmalarının da yapıldığını vurguladı. Eroğlu, “Bu faaliyetler, ormanlarımızı bu alanlara bağımlı olarak yaşayan orman köylüsüyle yönetmek, vatandaşlarımızın ormanları sahiplenmesini sağlamak ve onları yerinde kalkındırmak maksadı ile yapılıyor. Orman köylüsü ile hasımdan ziyade hısım ilişkisi içinde bir işbirliği ortamı oluşturulması hedefleniyor. Bugüne kadar uygulanan eylem planları ile bu tür faaliyetlerin yürütülmesine devam ediliyor. Bütün bu çalışmalar 2015 yılı itibarıyla 5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi ile 5000 Köy 5000 Orman Eylem Plam’na konu ediliyor” dedi.

KIRSALDAKİ YERİNDE KALKINACAK

Eroğlu, 2015-2019 yıllarını kapsayan beş yıllık sürede bin 401 köyde 8 bin 861 hektar alanda badem, bin 453 köyde 6 bin 785 hektar alanda ceviz, 53 köyde 463 hektar alanda kestane, 303 köyde 677 hektar alanda dut, bin 344 köyde 8 bin 985 hektar alanda fıstıkçamı, alıç, ahlat, kuşburnu, defne, keçiboynuzu gibi türlerle gelir getirici köy ormanları oluşturulacağını söylüyor. Ayrıca 294 köyde 6 bin 198 hektar alanda yabani zeytin, 63 köyde 2 bin 669 hektar alanda ise menengiçlerin aşılanarak rehabilitasyonu sağlanacağını açıklayan Eroğlu, “Bütün bu çalışmalardaki hedefimiz atıl durumda olan bozuk ormanlarımızı verimli hale getirerek ekonomiye kazandırmak ve kırsaldaki vatandaşlarımızı yerinde kalkındırmak. Bütün bu faaliyetler Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Orman Ürünlerinin Envanter ve Planlaması ile Üretim ve Satış Esaslarını belirleyen 297 No’lu Tebliğ kapsamında orman köylüsünün faydalanmasına sunulacaktır” dedi.

Bakan Eroğlu, 2019 yılı sonuna kadar ormancılıkta 26 eylem planmın tamamlanacağını, orman köylülerinin hizmetleri karşılığında 8 milyar TL gelir elde etmelerinin temin edileceğinin altını çizdi.

Bakanlığın ormancılıkta açıkladığı eylem planları arasında ceviz, badem, trüf ormanı, salep, bal, sakız, dut, keçiboynuzu, kestane, yabani meyveli türler, sedir ormanlarının rehabilitasyonu, ardıç ormanlarının rehabilitasyonu, meşe ormanlarının rehabilitasyonu, geniş yapraklı ve meyveli türlere ait tohum bahçeleri tesisi, yol kenarı ağaçlandırma, baraj havzaları yeşil kuşak ağaçlandırma, baltalık ormanların koruya dönüştürülmesi ve endüstriyel ağaçlandırma çalışmaları eylem planları bulunuyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu