Güncel Ekonomi Haberleri

Orta ve uzun vadede 18 hisseye dikkat

BU hafta Ramazan ayı başlıyor. Her Ramazan ayında olduğu gibi bu sene de özellikle gıda ve perakende hisselerinin talep artışına paralel ikinci çeyrek finansallarınm olumlu etkilenmesi bekleniyor. Bu beklentiye paralel genel olarak sektör hisselerinin de prim yaptığı görülüyor. Ancak uzmanlar, hisse seçimi yaparken koronavirüs etkisi, makroe-konomik veriler ve jeopolitik risklere paralel orta ve uzun vadeli düşünmek gerektiğini ifade ediyor.

Mevcut politikaların devam edeceğine yönelik TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan gelen açıklamalar piyasaları rahatlatsa da bu hafta piyasaların gözü 15 Nisan’daki PPK toplantısından çıkacak karar ve basın açıklamasında olacak. TCMB’den faiz artışı beklemeyen analistler, ek sıklaştırmaya yönelik gelecek açıklamaların özellikle BIST- 100 endeksinde yeniden 1500 seviyelerinin üzerini gündeme getirebileceğini düşünüyor. Küresel piyasalardaki fiyatlamalar nedeniyle zaman zaman endekste dalgalanma görülebileceğini belirten uzmanlar, orta-uzun vadede yukarı trendin devamını öngörüyor. Bu kapsamda orta ve uzun vadede 18 hisseye dikkat çekerek ‘alım’ öneriyorlar.

“PİYASALARDAKİ BASKI SÜREBİLİR”

Borsa İstanbul’da dalgalı seyir ve sektö-rel ayrışmanın sürdüğüne dikkat çeken Vakıf Yatırım Analisti Umut Deniz Pak, döviz ve hisse senedi piyasasında birkaç gün süren dalgalanmanın, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun para politikasına dair yaptığı açıklamalarla bir miktar dengelendiğini söylüyor. Kavcıoğlu geçtiğimiz hafta, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, politika faizini gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturacaklarını belirtmişti. Bu açıklamaların ardından, 15 Nisan da gerçekleştirilecek PPK toplantısında faiz indirimi ihtimalini düşük gören Pak, “Açıklamaların ardından dolar/TL kurunda 8.00-8.20 bölgesinde bir dengelenme gerçekleşirken, borsada yatay dalgalı seyir gördük. Yurtiçinde bu gelişmeler yaşanırken, küresel piyasalarda gündem salgın ve aşıya bağlı gerçekleşen ayrışma oldu. ABD’de aşılama hızının AB ülkelerine ve diğer gelişmekte olan ülkelere göre yüksek seyretmesi, ABD ekonomisinde daha hızlı toparlanma ihtimalini güçlendiriyor. Piyasalarda da bu ayrışmanın son dönemde fiyatlandığım görüyoruz. Toparlanma beklentileri, ABD borsa endekslerinde güçlü seyrin devamını sağlarken, diğer borsa endekslerinin bir miktar geride kaldığı görülüyor. ABD tahvil faizlerindeki yükselişin temelde toparlanmaya işaret etmesi nedeniyle orta-uzun vade için olumsuz bir faktör olmadığını düşünsek de, kısa vadede gelişmekte olan piyasalar üzerinde baskı sürebilir” yorumunu yapıyor.

Bu nedenle, portföylerde defansif hisselere daha çok ağırlık verilebileceğine dikkat çeken Pak, özellikle içeride enflasyonun seyri dikkate alındığında, Ramazan ayının da gelmesiyle görece defansif olan gıda-perakende şirketlerinde ikinci çeyrek bilançolarının olumlu etkilenebileceğini düşünüyor. Öte yandan kurda son dönemde görülen hareketin ardından, satışlarda ihracat payı yüksek olan şirketlere de portföylerde yer verilebileceğinin altını çiziyor. Borsa İstanbul’daki birçok şirketin, benzerlerine göre iskontolu işlem görmeye devam ettiğine de dikkat çeken Pak, küresel piyasalardaki fiyatlamalar nedeniyle zaman zaman endekste dalgalanma görülebileceğini ancak, orta-uzun vadede yukarı trendin devamı edeceğini düşünüyor.

Yukselecek hisseler

“YUKARI TRENDİN DEVAMINI BEKLİYORUZ”

Geçen yılın ilk çeyreğinde, 800’lü seviyelerden başlayan yukarı yönlü trendin, son dönemde gerçekleşen satışlara rağmen korunduğunu hatırlatan Pak, “Mevcut görünümde olası satışlarda 1.340 seviyesini trend desteği olarak izliyoruz. Bu seviye altında kapanışlarda trendin bitmesi ve teknik görünümün bozulması gündeme gelebilir. 1.470-1.500 ise kısa vadede ilk direnç bölgesi olarak görünüyor. 1.500 üzerinde endekste tekrar yılbaşından bu yana aşamadığımız 1.550-1.570 direnç bölgesi denenebilir. Güçlü direnç olan bu bölgenin aşılması halinde de yılbaşında yayımladığımız strateji raporunda 2021 sonu için belirlediğimiz 1.803 bölgesi hedeflenebilir” diyor. Ancak bu seviyelerden söz edebilmemiz için öncelikle makro görünüme dair risklerin netleşmesi ve yükselişi tetikleyecek yeni katalizörlere ihtiyaç olduğunu belirterek, özetle kısa vadede dalgalanmanın devamını, orta-uzun vadede ise yukarı trendin sürmesini bekliyor.

“PORTFÖYDE YÜZDE 35-40 HİSSE OLABİLİR”

Hem yurtiçinde hem de dünyada yatırımcıların getiri arayışının sürdüğünü hatırlatan Pak, bu kapsamda son dönemde yoğunlaşan halka arzların borsanm cazibesini artırdığını söylüyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun verilerine göre, pay senedi yatırımcı sayısının 2.5 milyonu aştığını belirten Pak, bu artışın bugüne kadarki en yüksek günlük sayısal artış olurken, son günlerde yoğunlaşan halka arzların bu artışta büyük etkisi olduğuna dikkat çekiyor. Pak, halka arzları yatırımcı sayısının, hacmin ve likiditenin artması anlamında çok olumlu bulsa da, aşırı fiyatlamaların her dönemde devam etmeyeceğinin de altını çiziyor.

Devam eden aşılamalara rağmen, koronavirüs vaka sayılarında yükselişin sürmesinin ekonomilerle ilgili toparlanma endişelerini gündeme getirdiğini kaydeden Pak, “Dünya borsalarında toparlanma teması satın alınırken, salgın konusunda bu ayrışma ana risk unsuru. Zira birçok ülkenin aşıya ulaşamaması, bazı ülkelerde sürecin yavaş işlemesi, bu ülkelerde toparlanmayı geciktirebilir. Bu durum dünya ekonomisinde virüs öncesi seviyelere dönülmesini zorlaştıracaktır. Bu riske rağmen, toparlanma beklentimizle temkinli iyimser görüşümüzü koruyoruz. Türkiye özelinde aşılamanın hızlanması, bize özellikle turizm sektörü açısından önemli bir avantaj sağlayabilir. Bu beklentiyle, geride kalan havacılık sektörü şirketlerine portföylerde yer verilebilir. Ayrıca bilanço beklentileri güçlü, defansif diyebileceğimiz gıda perakende şirketlerinde pozisyon alınabilir. Salgına dair devam eden risklerin yanında dolar endeksindeki güçlenme, olası siyasi ve jeopolitik risklerin gelişen ülke para birimlerinde yaratabileceği baskı da düşünülerek ihracat anlamında güçlü şirketler geri çekilmelerde takip edilebilir. Risklere rağmen, toparlanma temasının sürmesi ile portföylerde yüzde 35-40 oranında hisse taşınabileceğini düşünüyoruz” diyor.

Pak, orta ve uzun vade de Şişecam, Turkcell, Migros, Koç Holding, Kardemir, Ereğli, Pegasus, TAV Havalimanları, Petkim ve Tüpraş hisselerine ‘AL’ tavsiyesi veriyor.

“1.500 SEVİYELERİ GÜNDEME GELEBİLİR”

Tera Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisti Mehmet Bilal Bircan ise, yeni merkez bankası başkanı Kavcıoğlu’nun açıklamalarının yanı sıra küresel borsalardaki harekete paralel tepki alımlannın gelmesi ile endekste yeniden 1.400 seviyelerinin üzerine çıkıldığına dikkat çekiyor. Mevcut politikaların devam edeceğine yönelik Kavcıoğlu’ndan gelen açıklamaların piyasaları rahatlattığını ancak yine de gözlerin 15 Nisan’daki PPK toplantısından çıkacak karar ve basın açıklamasında olduğunu Bircan da söylüyor.

Enflasyonda yükseliş eğilimi ve CDS priminin 450 baz puan seviyelerine yükselmesine rağmen politika faizinin yüzde 19 düzeyinde olmasının reel faizin yüzde 2’nin üzerinde olduğu anlamına geldiğini belirten Bircan, “Dolayısıyla TCMB’den bir faiz artışı beklenmemekle birlikte, ek sıklaştırmaya yönelik gelecek açıklamalar özellikle BIST-100 endeksinde yeniden 1.500 seviyelerinin üzerini gündeme getirebilir. 1.500 psikolojik seviyesinin aşılması ise küresel çapta salgına dair yaşanacak olası olumlu gelişmelerin de etkisiyle 1.600 seviyelerine doğru hareketleri hızlandırabilir. Olası kar realizasyonları ve ters fiyatlamalarda 1.400 seviyesinin altına inilmesi endekste 200 günlük üssel hareketli ortalamasına denk gelen 1.340 seviyelerini gündeme getirebilir” yorumunu yapıyor.

“GIDA HİSSELERİ OLUMLU ETKİLENİR”

Yükseliş trendinin devam ettiği endekste yılın ilk çeyreğini geride bırakırken, Ramazan ayının da etkisiyle özellikle gıda hisselerinde ikinci çeyrek finansallarının olumlu etkilenmesini bekleyen Bircan, son dönemde artan halka arzların da borsanın cazibesinin artırıp, piyasanın derinleşmesine de katkı sağlayarak sermayenin tabana yayılmasını hızlandırdığını söylüyor, öte yandan ABD tarafında yeni teşvik paketi ve tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş eğiliminin küresel çapta dolara değer kazandırmaya devam etiğini, bu durumun gelişmekte olan ülke paralarını olumsuz etkilerken, yurtiçinde kurda volatilite artırıcı etkilere neden olduğunu hatırlatıyor. Avrupa tarafında ise hem vaka sayılarındaki artış ve üçüncü dalga söylemi hem de aşı tedariği ve dağıtımında yaşanan sıkıntıların toplam talebi aşağı yönlü etkilemeye devam ettiğini kaydederek, “Dünyada bunlar yaşanırken yurtiçinde vaka sayılarında artışın hızlanmasının yanı sıra siyasi ve jeopolitik gelişmeler piyasalarda temkinli hareketleri tetikleyerek BIST-100 endeksinde yukarı yönlü hareketleri sınırlıyor. Bütün bu gelişmeler baz alındığında yatırımcıların orta ve uzun vadeli yükseliş trendi ile uyumlu, portföy çeşitlendirmesi yaparak ve periyodik gözden geçirmelerle yatırımlarını dönem dönem revize ederek hareket etmeleri faydalı olacaktır. Burada özellikle temettü beklentisi ve bedelsiz potansiyeli yüksek hisseler orta ve uzun vadeli yatırım için cazip olabilir” diyor.

Hem küresel çapta, hem de yurtiçinde salgının etkileri devam ederken, toplam talepte yaşanacak gelişmelerin yakından izlenmesini öneren Bircan, “Bir yandan salgına dair vaka sayılarında yaşanabilecek olası azalma, diğer yandan makroekonomik yapıda iyileşmelerin görülmesi, borsada orta ve uzun vadeli trendin devamı için oldukça önemli” diyor.

Bircan, orta ve uzun vadede Akbank, Aygaz, Eczacıbaşı İlaç, Emlak Konut GMYO, Enka İnşaat, Good-Year, Petkim, Sabancı Holding, Tüpraş ve Ülker Bisküvi hisselerine ‘AL’ tavsiyesi veriyor.

Son gönderme tarihleri belirlendi

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2021 ilk çeyrek finansal sonuçlarını son gönderme tarihleri belirlendi. Buna göre, BIST’te işlem gören şirketlerin 2021 ilk çeyrek döneme ilişkin konsolide olmayan finansal sonuçlarını son gönderme tarihi daha önce belirlendiği gibi 30 Nisan 2021 olacak. Şirketlerin aynı döneme ilişkin konsolide finansal sonuçlarını son gönderme tarihi ise 10 Mayıs 2021 olarak belirlendi. Bankaların konsolide ve konsolide olmayan bilançoları için son tarih 20 Mayıs 2021 olacak.

Umut Deniz PAK / Vakıf Yatırım Analisti
“Koç Holding’in, temettü gelirlerinde artış bekliyoruz”

KOÇ HOLDİNG: Yurtiçinde hali hazırda güçlü seyreden otomotiv ve dayanıklı tüketim segmentlerinin, yılın devamında küresel ekonomilerdeki toparlanma ve Avrupa’ya ihracat artışıyla holdinge büyüme ve karlılık açısından olumlu katkı vereceğini, net rafineri marjlarında beklediğimiz toparlanmanın da holdingin enerji segmentinde operasyonel karlılığı destekleyeceğini düşünüyoruz. 2020’de Tüpraş’ın vergi fınansallarında zarar açıklaması ve Arçelik’in salgına bağlı ihtiyatlılık nedeniyle temettü dağıtımı yapmaması sonucunda holdingin iştiraklerinden elde ettiği toplam temettü gelirleri yıllık bazda yüzde 57.9 oranında azalmıştı. 2021’de bu sınırlamanın olmaması halinde Koç Holding’in, iştiraklerinden gelebilecek temettü gelirlerinde artış bekliyoruz. Tüpraş’ın ise 2022’den itibaren temettü dağıtımına tekrar başlayacağını öngörüyoruz. Koç Holding net aktif değerine göre tek haneli olan tarihsel ortalamasının üzerinde iskontolu işlem görürken, mevcut seviyeleri yatırım için cazip buluyoruz. Koç Holding hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 48 yükselme potansiyeli ile 29.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KARDEMİR: 2020’de yıllık yüzde 25 düşüşle 61 milyon TL net kar kaydetti. Satış gelirleri yıllık yüzde 24 artışla 7.52 milyar TL’ye ulaşırken, FAVÖK’ü yıllık yüzde 92 yükselişle 1.25 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin 3Ç20 döneminde 1.90 milyar TL olan net borcunun, 4Ç20 döneminde 809 milyon TL’ye düştüğünü, net borç/FAVÖK rasyosunun buna bağlı olarak 2.67x’den 0.65x’e gerilediğini görüyoruz. Salgına ilişkin endişeleri geride bırakan Çin’in talebi ve küresel ekonomilerin 2021’de yeniden büyüme trendine dönecek olmasının etkisiyle birlikte, 2020 son çeyreğinde ürün fiyatlarında ve marjlarda gözlenen iyileşmenin 2021’de de süreceğini öngörüyoruz. Yükselen ürün fiyatlarının desteğiyle birlikte borçluluğun azaltılmasına yönelik alınacak aksiyonların, şirketin orta vadede 3.5 milyon ton üretim hedefine doğru daha hızlı yol almasını destekleyeceğini düşünüyoruz. Net borç tarafındaki gerilemenin sürmesini, bunun da hisse performansını desteklemesini bekliyoruz. Hem beklentimizin üzerindeki operasyonel performans, hem de net borç tarafındaki gerilemeyle birlikte Kardemir hisselerinde şu an için 12 aylık dönemde yüzde 13 yükselme potansiyeli ile 8.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Yılın devamında operasyonel maıjlar ve net borçluluk tarafındaki gelişmelere göre, hedef fiyatımız güncellemelere konu olabilir.

PEGASUS: Havacılık sektörü üzerinde salgına bağlı endişeler ve seyahat kısıtlamalarının yarattığı olumsuzluklar, 2020’de şirketin yolcu sayısına negatif yansırken, hazirandan itibaren normalleşme sürecinde iç hatlar tarafında dış hatlara göre daha hızlı toparlanma izledik. Yolcu sayısındaki düşüş ve birim gelirlerdeki zayıflığa karşılık, etkin maliyet kontrolü şirketin finansalları üzerinde salgın kaynaklı olumsuzlukları sınırladı. Beklentilerden daha zayıf gelen dördüncü çeyrek verileri ardından şirket, devam eden belirsizlik nedeniyle finansal rakamlara yönelik beklenti paylaşmazken, baz senaryoda, beklentilerimizle uyumlu 3Ç21AKK üretiminin yüzde 90,12A21AKK üretiminin yüzde 70-75 seviyesinde öngörüldüğünü bildirdi. Zayıf gelen dördüncü çeyrek finansallarının ardından hisse üzerinde bir miktar satış baskısı görsek de, 2021’in aşılamaya ilişkin gelişmelerle birlikte 2020’ye göre daha iyi geçeceğini düşünüyoruz. 2019 kapasitesine henüz ulaşılması zor görünse de, kısa mesafeli uçuşlar ve tatil amaçlı seyahatlerin uzun mesafeli uçuşlar ve iş seyahatlerinden daha hızlı toparlanacağını, bu durumun düşük maliyetli havayolu şirketlerine yarayacağını düşünüyoruz. Pegasus ile ilgili olumlu görüşümüz üzerindeki en büyük risk, vaka sayılarında artışın yeniden seyahat kısıtlamalarına yol açması olarak görünüyor. 2021’de aşılama, toplumsal bağışıklığa ulaşma süresi ve güvenli yolculuk adına sektöre getirilecek düzenlemeler yakından izlenmeye devam edilecektir. Pegasus hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 34 yükselme potansiyeli ile 96.90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Tureks ve Qua Granite hisselerine rekor talep

Tureks Turizm Taşımacılık talep toplama süreci sonucunda halka arz büyüklüğünün toplamda 6.1 katına denk gelen 136.945.618 TL nominal değerli talep geldi. 772 bin 538 adet yatırımcının katıldığı halka arz 30-31 Mart’ta 689 bin 426 adet yatırımcının talebiyle rekor kıran Matriks’i geçti. Firmanın paylarının halka arzı tamamlanırken, 22.50 milyon adet pay geçen hafta itibariyle Ana Pazar’da 12 TL fiyattan işlem görmeye başladı.

Qua Granite Hayal Yapı ve Ürünleri Sanayi Ticaret A.Ş.’nin halka arzına ise toplamda 846 bin 353 yatırımcı katıldı. Şirketin arzında halka arz büyüklüğünün toplamda 5.8 katına denk gelen 2.3 milyar TL karşılığı 139.132.288 TL nominal değerli talep geldi. Hisse paylarının toplam halka arz büyüklüğü 395 milyon TL oldu. Şirkete ait 24 milyon adet payın halka arzı tamamlanırken, paylar geçen hafta 16.46 TL fiyattan Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.

Mehmet Bilal BİRCAN / Tera Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisti
“Aygaz için önerimiz al şeklinde”

AYGAZ: 2020 sonu fınansallarında satış rakamları beklentimize paralel 10 milyar TL üzerinde gelmiş, pandeminin de etkisiyle 25 milyon TL zarar gerçekleşmişti. Buna rağmen 2020 sonu finansallarına göre 444 milyon FAVÖK açıklayan şirket için bu tutar son beş yıllık ortalamasının üzerinde. 2021 ilk çeyreğinde 3.2 milyar TL hasılat açıklamasını beklediğimiz Aygaz için beklentimize paralel gerçekleşecek bir tutar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45.79 artış anlamına geliyor. Şirketin yıllıklandırılmış FAVÖK’ü ise 171 milyon TL öngörülmekte. 2021’ye dair şirket beklentileri ise 285-295 bin ton tüpgaz ve 700-730 bin ton arasında ise otogaz satış hacmi şeklinde olurken, Ocak’ta Aykorgo için yapılan anlaşmanın da Aygaz için olumlu etki yaratacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde 12 aylık dönem için yüzde 31.81 getiri potansiyeli ve 21.26 TL hedef fiyat ile Aygaz için önerimiz “AL” şeklinde.

EMLAK KONUT: 2020 sonu finansallarında beklentilerin altında 271 milyon TL net kar açıklayan firmanın karında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 düşüş görülmüştü. 2020 dördüncü çeyreğinde 905 milyon TL net satış açıklayan şirket aynı dönemde 2.698 adet konut satarken, 4.9 milyar TL ön satış geliri elde etti. 2020 genelinde ise 10.908 adet konut satışı gerçekleştiren firmanın satış geliri 15.2 milyar  TL oldu. Şirket yönetiminin 2021’e dair beklentileri 1.115 milyar TL net kar şeklinde iken biz de şirkete dair “AL” önerimizi devam ettiriyoruz. Yıllık bazda 2.97 TL olarak öngördüğümüz hedef fiyatımız ile şirket yüzde 51.41 getiri potansiyeline sahip.

PETKİM: Şirketin bir önceki yılın aynı dönemine göre 2020 dördüncü çeyreğinde hasılatı yüzde 46.28 artışla 4 milyar TL olarak gerçekleşmişti. 2020 sonu fınansallarında 11.7 milyar TL olan tahminimizin üzerinde 12.1 milyar TL satış rakamı açıkladı. Net kar rakamı beklentilerin üzerinde gerçekleşen Petkim’in Petkim operasyonel performansı da tahminlerden kuvvetli gerçekleşti. 2020 sonu finansal sonuçlarının şirket hisselerini olumlu etkilemesi beklenmekle birlikte 2021 ilk çeyreğinde hasılatı 4.1 milyar TL olarak öngörmekteyiz. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48.91 artışı ifade etmekte. 2021’e dair yıllık bazda 13.4 milyar TL hasılat beklediğimiz Petkim için yüzde 48.23 getiri potansiyeli ve 8.91TL hedef fiyat ile “AL” önerimiz devam etmekte.

İDİL TARAKLI

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu