İş Fikirleri ve İş KurmakTurizm Sektöründen Haberler

Otel Yatırımı Yapmak, Satılık ve Kiralık Oteller

Turizmde yeni konsept

Didim, Dalaman, Çeşme, Kuzey Antalya ve Manavgat Oymapınar yeni turizm merkezleri ilan edildi. Sezonu 12 aya çıkarmaya çalışan Türkiye’de ekolojik, kırsal ve tarımsal turizm gibi alternatifler hızla yayılıyor. Turizm endüstrisinin gözde ülkesi Türkiye yatırımcı için cazip seçenekler barındırıyor…

otel yatirimi

TÜRKİYE’YE bir yıl içinde gelen turist sayısı 32 milyona ulaştı. Bir o kadar da yerli turist, tatilini geçirmek için sahil bölgelerine akın ediyor. Özellikle Ege ve Akdeniz’deki havaalanlarına uçakların biri inip biri kalkıyor. Turizm acenteleri ile çalışan oteller aylar öncesinden odalarını satıyor. Eskiden 7-8 ayla sınırlı olan turizm sezonu artık neredeyse tüm yıla yayılmış durumda.

Son yıllarda turizm potansiyeli olan kentlerde otel işletmek, iyi bir yatırım aracı oldu, iyi bir tesis ve iyi bir planlama ile yapılan her yatırım size fazlasıyla geri dönüyor. Satın aldığınız oteli kira-lasanız bile yatırımınızı 10-15 yılda geri kazanabiliyorsunuz.

BEKLENTİLER YÜKSEK

Türkiye’ye gelecek turist sayısında bu yıl da beklentiler yüksek. 2013 Ocak ayında bile bir önceki yılın aynı ayına göre gelen turist sayısında yüzde 12.54’lük bir artış var. 2012 Ocak ayında 981 bin 611 turist gelirken, bu rakam 2013’te 1 milyon 104 bin 754’e çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da sürdürülebilir turizm yaklaşımını benimseyerek 2023 yılına kadar Türkiye’nin uluslararası pazarda turist sayısı ve turizm geliri açısından ilk beş ülke arasına girmesini hedefliyor. Turizm ürünlerinin çeşitlendirilerek sezonun bütün bir yıla yayılmasını hedefleyen bakanlık, eko-turizm, kırsal turizm ve agro-turizmin (tarımsal) geliştirilmesini ve en önemlisi turizmde rekabetin ucuz ürün yerine markalaşan turizm bölgeleri ile yapılmasını amaçlıyor, ihtisaslaşan turizm alanlarında, turizm tesislerinin artırılması öncelik verilmesi bakanlığın önceliklerinden birisi.

Bakanlık, bu çerçevede Didim, Dalaman, Çeşme, Kuzey Antalya ve Manavgat Oymapınar’ı yeni turizm merkezleri olarak ilan etti. Kaliteli tesisler ile birlikte yıldızı yüksek, kaliteli kentler oluşturmak isteyen bakanlık, bunun için altyapı oluşturmayı ve diğer turizm yatırımlarıyla bu olmaya devam edecek. Ülkemizin hemen her yerinde turistik amaçlı oteller inşa ediliyor. inşa edilen bu otellerin birçoğu ya satılıyor ya da kiralanıyor. Ege ve Akdeniz bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin hemen her yerinde satılık ya da kiralık otel bulmanız mümkün.

Ege ve Akdeniz’de olmak üzere pek çok il ve ilçede satılık 105 otel bulduk. Bu otellerin çoğu bakımlı ve çalışır durumda. Kimi finansal sıkıntılardan kimi de iş değişikliğinden otelini satışa çıkarmış. Satışa çıkarılan oteller arasında özel izinli olan da 3,4 ve 5 yıldızlı olan da var. Acentelerle çalışan otellerin çoğunun müşterisi bile hazır. Satışa çıkarılan otellerin çoğunun fiyatını pazarlıkla düşürmeniz de mümkün.

Satın almak yerine kiralamayı düşünüyorsanız, araştırmamızda kiralık yaklaşık 50 tane otel tespit ettik. İstanbul Şişli’de veya Ege’nin sahillerinde otel kiralayıp işletebilirsiniz.

Kiralık otellerin fiyatları ucuz gibi gözükse de bazılarına devir parası ödemeniz gerekiyor. Devir parası ödemeden sahibinden kiralayabileceğiniz oteller de var. Kira bedelleri ise aylık ya da sezonluk olarak belirleniyor.

Hüseyin BARANER / TUI AG Türkiye Temsilcisi

Talep butik otellere kayıyor

Klasik deniz-kum-güneş, sağlık, MICE (kongre, toplantı ve incentive) ile macera turizmi alanında tüketici taleplerine bağlı olarak trendler değişti. Deniz-kum-güneş üçlüsünü tercih edenler, deniz kıyısında, denizle buluşup, denizin huzur veren sesini duymak istiyor. Burada doğayla iç içe ve yalınayak lüksünü sunan tesisler tercih ediliyor. Bizce bundan sonrasında deniz-kum-üçlüsü sunan ve yatak kapasitesi bin 500-2 bini geçen otellerin geleceği yok. Artık bunların devri kapanıyor.

Tüketici artık yatak kapasitesi 250’yi geçmeyen, butik, mutfağı, aşçısı çok iyi tesisleri tercih ediyor. Talep artık buraya doğru kayıyor. Bu tesislerde de yiyecekten kullanılan eşyalara kadar her şeyin dönüşebilir ve ekolojik olması tercih ediliyor. Tatilcilerin alerji sorunu önem kazanıyor. Bu yüzden önümüzdeki dönemde otellerin birer “Alerji Karnesi” olacak. Nelere alerjisi olduğunu bilen tüketiciler de bu karneye bakıp oteli seçecek. Barış süreciyle birlikte Doğu Anadolu yeniden keşfedilecek. MICE’de teknolojinin sunduğu imkanlara rağmen, yüz yüze toplantılar rağbet görecek.

İstanbul otellerinin de sağlık ve wellness’e ağırlık vermesi halinde tam anlamıyla bir İstanbul yılı yaşanacak. Yeni trend İstanbul olacak. Türkiye’nin diğer bölgelerindeki tesislerin de sağlık turizmini ön planda tutacak girişimlere hız vermesinde yarar var.

ÇOĞU AKDENİZ VE EGE’DE

Turistik otel inşa edilen bölgelerin arasında Akdeniz başı çekiyor. Akdeniz’i Ege Bölgesi takip ediyor. O yüzden en çok satılık ve kiralık otel seçeneği, Antalya, İzmir ve Muğla çevresinde bulunuyor. Antalya’nın plajları ile ünlü Lara ve Konyaaltı bölgesinde, Manavgat, Side, Belek, Kemer ve Alanya gibi turistlerin tercih ettiği tatil beldelerinde çok sayıda satılık ve kiralık otel var. Ege de Akdeniz gibi tatilcilerin tercih ettiği bölgelerin başında geliyor. Bu bölgede satılık ve kiralık otellerin çoğu Kuşadası, Didim, Marmaris, Bodrum, Fethiye, Dalaman, Dalyan gibi tatil yörelerinde yer alıyor.

İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde de satılık ve kiralık otel bulmak mümkün. İstanbul’da Şişli, Beyoğlu, Silivri ve Büyükçekmece’de, Ankara’da ise şehir merkezinde Mamak ve Kızılay’da, ayrıca Kızılcahamam’da satılık ve kiralık otel bulabilirsiniz.

Yatırım yaparken bunlara dikkat edin!

Otel yatırımı yapmak için uygun bir dönem olduğunu belirten uzmanlar, yatırım yapacaklara şu önerilerde bulunuyor:

■    Satın alacağınız otelin yıldızından çok bulunduğu bölge ve tesisin konumu önemli.

■    Otelin çalıştığı ülke ve müşteri gurubunu mutlaka inceleyin.

■    Otelin inşa edildiği arazinin hâzineden tahsisli mi yoksa şahıs tapulu mu olduğuna bakın. Tahsisli ise kaç yıllık kullanım süresinin kaldığını göz önünde bulundurun.

■    Turizm teşviklerinin bulunduğu illerde otel satın almak daha uygun olabilir.

■    Otelin satış fiyatı ile bulunduğu bölgenin turizm potansiyeli arasındaki dengeyi iyi kurun. Otel yatırımlarının geri dönüş süresinin Avrupa standartlarına yükseldiğini ve 12-15 yıla kadar uzadığını aklınızdan çıkarmayın.

■    Doğru değerlendirilse her tür ve sınıftan tesis iyi bir yatırım olabilir.

1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu