Güncel Ekonomi Haberleri

Otomotiv tam gaz

OTOMOTİV YAN SANAYİ DE İDDİALI

1990’h yılların başında Türkiye’de otomotiv yan sanayi uzun yıllar ana sanayiden daha çok ihracat yapıyordu. Sektör ihracatının lokomotifi yan sanayi idi. Bir dönem 2.5 milyar dolarlık ihracat rakamlarına da ulaşıldı. Türkiye’deki yan sanayi firmaları Mercedes, BMW, Ford, Renault, Toyota, Honda gibi uluslararası otomotiv devlerine parçalar üretiyor. Türkiye’de faaliyet gösteren yan sanayi şirketleri TAY-SAD (Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği) çatısı altında örgütlü. TAYSAD’a üye 367 üye var. TAYSAD’ın açıkladığı verilere göre sektörün iş hacmi ise 23 milyar dolar seviyesinde. Sektör doğrudan 9 milyar dolar ihracat yapıyor. 150 binin üzerinde istihdama ve 79 Ar-Ge Merkezi’ne ulaşan TAYSAD’ın 60 üyesinin 40 ülkede 160’dan fazla tesis yatırımı var.

YAN SANAYİ YATIRIMLARI

TAYSAD üyeleri hem Türkiye’de hem yurtdışında yatırımlarını sürdürüyor. Sektör İran, Hindistan, Çin ve Amerika’da yatırım imkanlarına bakıyor. Amerika’da bir ticari vasıta üreticisi ile görüşmeler devam ediyor. Hindistan’ın en büyük otomotiv markası ile bir çalışma yapmak üzere harekete geçtiler. İran Otomotiv Parça Üreticileri Derneği (IAPMA) ile temaslarım sürdürüyorlar. İran’da yatırım imkanları araştırılıyor.

Türkiye’de de yatırımlar devam ediyor. Alman menşeli otomotiv tedarik sanayi firması ElringKlinger, Bursa’da tesis yatırımı gerçekleştirdi. Freudenberg, Türkiye ve Ortadoğu bölgesel dağıtım platformunu Bursa’da kurma kararı aldı. Türkiye’nin ilk amortisör üreticisi Maysan Mando ise Türkiye’de üretilen ürün gamını genişletmek üzere 2019 yılına kadar toplamda 130 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor.

Alper KANCA / Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı
“Yerli üretime hazırız”

Türk otomotiv tedarik sanayi, geniş ürün yelpazesi, yüksek kapasitesi ve standartlarıyla küresel ölçekte tüm araç üreticilerine orijinal parça sağlıyor. Lüks segment de dahil olmak üzere yurtiçi ve dışında tüm markalara yönelik imalat yapılıyor. Söz konusu yerli otomobil olduğunda, sektörümüze güvenimiz tam. Gerek Ar-Ge faaliyetleri gerek ana sanayi firmaları ve teknoloji firmaları ile temaslar gerçekleştirerek teknolojiyi en yakın mesafeden takip etmeye çalışıyoruz.

“Yerlilik” önemli bir mevzu. Ortaya çıkaracağımız aracın günümüz standartlarına uygun ve kendi üretimimiz olan parçalarla üretilmesi gerekiyor. Türk otomotiv tedarik sanayi firmalarının geniş ürün gamı, bir aracın yüzde 80’ini karşılıyor. Dolayısıyla kendi aracımızı yapmaya da hazırız. Fakat bu noktada sadece tedarik sanayinin “yapabilirlik becerisi” yeterli değil, devlet eliyle yapılması gereken hususlar da var. Tedarik sanayini 2030’da küresel üretim ve teknoloji merkezi yapmayı amaçlıyoruz. Hedefimize, tasarım teknoloji ve tedarik yani 3T formülüyle ulaşacağız. TAYSAD, 60 üyesinin 40 ülkede 160’dan fazla tesis yatırımıyla da dünya otomotiv endüstrisinde Türkiye ve Türk otomotiv tedarik sanayisi adına gövde gösterisi yapıyor. Bizim sektör olarak uzun vadede hedef ve beklentimiz, küresel marka yaratabilmek.

Bu noktada da sektörümüze öncülük etmek için Ar-Ge ve inovasyona ağırlık veriyoruz.

Cengiz EROLDU / TOFAŞ CEO’su
Bu yıl 150-200 milyon euro yatırım yapacağız

Temsil ettiğimiz Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Ferrari ve Maserati markalarının yeni model lansmanlarıyla iç pazarda öncülüğümüzü sürdürürken, büyüyen iş hacmimiz ve Ar-Ge yetkinliklerimizle küresel konumumuzu daha da güçlendirdik. 2016, Tofaş’ın üretim ve ihracat rekorları kırdığı, değerli ödüllerle anıldığı, başarılı bir yıl oldu. Fiat Egea projesinin başarısı, yurtiçi ve dışından aldığımız talep, üretim ve ihracat faaliyetlerimize olumlu yönde yansıdı.

Şirketimiz, toplam üretimini bir önceki yıla kıyasla yüzde 38 oranında artırarak bugüne dek gerçekleştirdiği en yüksek üretim adedine ulaştı. Yarısı otomobil diğer yarısı hafif ticari olmak üzere toplam 383 bin 491 araç ürettik. İhracatımızı ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 61 oranında bir artışla toplam 280 bin seviyesine taşıdık. Böylelikle, Türkiye otomotiv sanayi üretim ve ihracatının yaklaşık yüzde 25’ini gerçekleştirmiş olduk. Üretim ve ihracat adetlerimizle Türkiye otomotiv endüstrisinde rekora imza atarak birinci sıraya yükseldik.

İç pazarda, temsil ettiğimiz markalar toplamında 109 bin adetlik satışla yüzde 11 oranında bir pazar payı elde ederek yılı ön sıralarda kapattık. 2016 yılında Tofaş’ın sergilediği güçlü büyüme, finansal sonuçlarımıza ve hisse performansına da yansıdı. Satış gelirlerimiz 2016 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 43.5 artarak 14.2 milyar TL olarak gerçekleşirken, satış gelirlerimizin yüzde 69’unu ihracat pazarlarımızdan elde ettik.

2017’ye de hazırlıklı girdik; kendimize iddialı hedefler belirledik. Egea Ailesi için ikinci bir gövde hattı kurduk. Boyahanede yenilikçi uygulamalar ile kapasiteyi yükselttik. Toplam üretim kapasitemizi bu yılın ocak ayında 400 binden 450 bine çıkardık. 2014’ten 2016’ya yüzde 72 büyüyen üretim miktarını, 2017’de de arttırmaya devam edeceğiz; 383 bin adetlik üretimimizi, 430-440 bin aralığına, 280 bin adet olan ihracatımızı da 330-340 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 2017 yılı için öngördüğümüz yatırım tutarı ise 150-200 milyon euro seviyesinde.

Hiroshi KATO / Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş Genel Müdürü ve CEO’su
“2 bin 800’den 280 bin adete ulaştık”

Toyota Türkiye büyümeye devam ediyor. 2001 yılında 2 bin 862 adet olan üretim 2016 yılında 154 bin adede çıktı. 2001 yılında ihracat yoktu. Bugün 116 bin adet ihracat yapıyoruz. Yine 2001 yılında bin 50 kişi olan istihdamımızı 5 bin 500 adede çıkardık. Geçen yıl Türkiye’de üretilen ilk hibrit ve ilk crossover olan Toyota C-HR projemiz için 350 milyon euro değerinde yatırım gerçekleştirdik. Bu ek yatırımla beraber, toplam yatırım tutarımız 1.7 milyar euro düzeyine, kapasitemiz ise 150 bin adetten 280 bin adede ulaştı. Mevcut projelerimiz devam ediyor. Yeni projeler üstlenme konusunda her zaman olduğu gibi istekli ve gayretliyiz. Halen aynı hat üzerinde Corolla, Verso ve Toyota C-HR olmak üzere üç modelin üretimini tam kapasite çalışarak sürdürüyoruz. Otomotiv sektöründe, araçların model ömrü bilindiği üzere 4-6 yıl arasında değişiyor. Bu süreçte mevcut modellerin yenilenmesi için yatırımlar devam ediyor. 2016 yılında hemen hemen tüm otomotiv üreticileri büyük yatırım yaptılar. 2017’nin yatırım projelerinin meyvelerinin alınacağı bir yıl olacağına inanıyorum. Geçtiğimiz yıl otomotiv üretim ve ihracatında rekorlar senesiydi. Bu yıl da, üretim ve ihracatta yine yüksek rakamlara erişilecektir. 2023’te Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak kapasite kullanım oranımız ve üretim hacmimizle paralel olarak yükselen ihracat gelirimizle Türkiye’nin ihracat hedefine çok olumlu etki yapacağımıza inanıyorum.

Ali BİLALOĞLU / Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı
2016’yı rekorla kapattık

22 yıldır Türkiye’nin lider otomotiv ithalatçısı ve en büyük otomotiv distribütörlerinden biriyiz. Hali hazırda Volksvvagen Binek Araç, Volksvvagen Ticari Araç, Audi, Porsche, SEAT, Scania, Skoda, Thermoking, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Scania Motor olmak üzere, 12 markanın Türkiye distribütörüyüz. 2001 yılında 72 çalışan ve yaklaşık 20 bin adet satışımız bulunuyordu. 2003 yılına geldiğimizde otomotiv şirketlerimizi Doğuş Otomotiv çatısı altında birleştirdik. 2016 yılında ise, rekor kırarak ağır vasıtalar dahil 208 bin 956 adet perakende araç satışı gerçekleştirdik. Bugün itibarıyla yaklaşık 2 bin 500 çalışanımızla Türkiye’deki otomotiv sektörünün en önemli oyuncularından birisiyiz. Ülkemiz ekonomisinin 2023 yılında dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer almak hedefi için üzerimize düşen görevleri yerine getirmek için gayret gösteriyoruz. 2023 yılına kadar da müşteri hizmetleri kalitemizi daha da ilerilere götürmeyi, otomotiv dünyasındaki son teknolojileri, inovasyonları Türkiye’deki kullanıcılar ile buluşturmayı hedefliyoruz.

İDRİZ ÇOKAL

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu