Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Özel Okul Seçimi ve Erken Kayıt

okul secimi“Henüz bu öğretim yılı bile tamamlanmadı.Bu acele neden?” diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü yılın tam da bu dönemi, erken kayıt yaptırmak, bunun avantajlarından yararlanmak için ideal. Pek çok okul, velilerin karşısına birbirinden cazip koşullarla çıkıyor. Peki okula yeni başlayacak çocuğunuz için en ‘doğru’ okulu nasıl seçeceksiniz? Nelere dikkat etmeli, okulların hangi özelliklerini değerlendirmelisiniz? Konunun uzmanlarıyla konuştuk, okullara uzandık.

Henüz nisan ayındayız, yeni eğitim-ögretim döneminin başlamasına aylar var ama hem okul, hem veli, hem de öğrenciler için hareketli günler geldi bile. Zira özel okullarda erken kayıt süreci başladı.

Okullar tanıtım günleri düzenliyor, öğrenci ve velilerle görüşüyor. Veliler de özellikle yeni okula başlayacak çocuklarına iyi bir gelecek yaratmak için okul okul dolaşıp, doğru seçim yapmaya çalışıyor. Üstelik artık işleri daha da zor.

Çünkü yeni eğitim

sistemine göre, epey küçük, daha beş yaşını yeni dolduran çocuklarını göndermek için en uygun ve iyi okulu bulmak durumundalar. Elbette bir de seçtikleri okulun bütçelerine uygun olmasını sağlamaları gerekiyor.

ERKEN KAYIT NE KADAR KAZANÇLI?

Süreç zor ama bir o kadar da avantajlı. Her şeyden önce çocuğunuzu hangi okula yazdırırsanız yazdırın, 10 bin ile 40 bin TL arasında değişen okul ücretleri göz önüne alındığında, erken kayıt döneminin sağladığı fınansal avantaj yatsınamaz boyutlarda. Bu fark okuldan okula değişmekle birlikte erken kayıtta, yüzde beş ilâ 10 oranında indirim yapılabiliyor. Hatta bazı okullar erken kayıt dönemlerinde, bir önceki yılın ücretlerini uyguluyor.

Bu da velilerin erken kayıt dönemlerinde ödeyecekleri indirimli fiyatı, bilip yıl boyunca planlarını buna göre yapma fırsatı veriyor.

BIRAKIN ÇOCUĞUNUZ SEÇSİN

Ebeveynlerin cebine sağlayacağı avantajı bir kenara bırakırsak, bu dönem aynı zamanda anne-babalar için çetrefilli bir karar verme süreci. Hangi okul en iyisi? Yanıtlanması zor bir soru. Söz konusu, beş yaşında çocuklar olunca, biraz garip gelebilir ama en iyisi, çocuğunuzla beraber hareket etmek. Tüm uzmanlar bu konuda hemfikir.

Hemfikir oldukları başka bir nokta da, anne-babaların kendi hırslarını, hedeflerini çocukların üzerinden (atinin etmemeleri gerektiği. En önemli, dahası en açık uyan, Hürriyet gazetesi eğitim yazan Nuran Çakmakçından geliyor: “Komşunun çocuğu bir okula gidiyor diye sizin çocuğunuzun da o okula gitmesi gerekmiyor.

Onların çocukları orada mutlu olurken, sizinki mutsuz olabilir. Çocuğunuza en uygun okulu seçmeye çalışın. Türkiye’nin en iyi okulu’ diye bir kavram yok. Her çocuğa uygun okul vardır ama her okul, her çocuğa uygun değildir.”

Pedagog Nilüfer Deveciginin sözleri de Çakmakçı yı tamamlayan nitelikte. O. ailelere.

önce çocuklarının neye ihtiyacı olduğunu düşünmelerini tavsiye ediyor. Devecigiye göre, çocuğunuz ne istediğini sözcüklere dökerek anlatamasa da, o zamana kadarki davranışlarıyla size çoktan göstermiştir. “En basit örnekle, çocuğunuz içine kapanıksa ve şu anki sosyal ilişkilerinde zorlanıyorsa, onu kalabalık sınıflanıl olduğu okullara verirseniz sorun yaşarsınız” diyor. Onun için en önemli unsurlardan biri de, okulun eve yakınlığı. Çünkü çocuğunuzun servis içerisinde uzun saatler geçirmesi bütün gün stres yaşamasına yol açıyor.

LİSTELEYİN, GEZİN, GÖZLEYİN

Peki seçimi nasıl yapacaksınız? Uzmanlara göre ilk yapmanız gereken, karşınızdaki okul listesinden bütçenize uymayanlan elemek. İdeal olan; bu rak;ıını üç -beş okulla sınırlamak. Sonra sıra, çocuğunuzu da yanınıza alıp okullan tek tek gezmekle. Nuran Çakmakçı’ya göre, veliler burada da yanlışa düşüyor: “Okulu hafta sonu ve boşken sakın gezmeyin. Hafta içi. okul saatleri içinde görmelisiniz. Böyiece çocuğunuz okulu gerçek koşullan içinde tanıyabilir. Okulu gezerken orayı sevip sevmediğiyle ilgili ipuçlan verir. Sevdiği bir ortamsa hemen içeri girmek Jj ister, oradan çıkmak istemez.

* Sevmezse annesini sürekli p ‘Gidelim’ diye çekiştirir.” Bu ~ yöntem sayesinde elbette siz de ^ okula ilişkin çok daha sağlıklı gözlem yapabilir, doğru bilgiye ulaşabilirsiniz. Bir tüyo: Çocuğunuzu büyütürken evde nelere dikkat ediyorsanız, “Okulda da aynılan var mı?* diye bakabiliriniz.

Okulun kapısından girdiğinizde neye dikkat etmelisiniz? Pedagog Nilüfer Devecigil için ilk bakılması gereken, öğretmen ve öğrenci arasındaki iletişim. Ona göre, çocukların bahçede ya da hava durumuna göre içeride oynayıp oynamadığı, öğretmenlerin öğrencilere ne kadar karıştığı, herhangi bir sorunda öğretmenin olaya nasıl müdahale ettiği, çocukların koridorlarda nasıl dolaştığı gibi öğrenci ile öğretmen arasındaki ilişkiyi anlayabileceğiniz ipuçları aramalısınız. Okulu gezerken sınıflarına uğramayı da unutmamalısınız. Çünkü verilen eğitimin kalitesini ancak bu şekilde öğrenebilirsiniz. Eğitim uzmanı Çakmakçı’da bu görüşte: “Okulun koridorları eğitim materyalleri ile dolu mu? Yoksa bomboş beton yığını mı? Okulun her tarafı eğitim ortamı olmalı. Girdiğiniz anda size bir şeyler göstermeli, öğretmeli. Çünkü artık her şey bilgi.”

Z KUŞAĞINA GÖRE OKUL

Çok da haklı. Yalnız orta öğretim ve liseyi bitirirken girilen sınavlar yüzünden değil, çocukların dünya vatandaşı olması için de farklı bir donanımla yetişmesi önemli. Çünkü onlar, Z kuşağı çocukları. Çabuk sıkılan, çabuk öğrenen, çabuk tüketen. Bu yüzden okulların aıtık yabancı dil dışında teknolojik açıdan tüm imkânları sunması gerekiyor. Bir okul çocuğunuzu koleje, üniversiteye de sokmalı, yurt dışına çıktığında kendini Avrupalı ya da Amerikalılarla aynı düzeyde de hissettirmeli. Yani akademik başarı önemli. Yine de her şey değil. Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Giilan, bu noktada çarpıcı bir açıklama yapıyor: “Veliler, dünyada istedikleri eğitim uzmanına sorsun. Bir çocuğun doğal yoldan gelen kabiliyetlerini, eğitim yoluyla en fazla yüzde 10 değiştirebilirsiniz. Dolayısıyla okul seçerken, okulun ‘SBS başarısı ne?’, ‘Üniversite başarısı ne?’ gibi sorular çok yanlış.” Ona göre, okul seçerken mezunlarla konuşmak, “Bu okul size ne kazandırdı?” diye sormak iyi bir referans olabilir. Çünkü kişisel görüşler olsa da, birebir okulu deneyimleyen birinin görüşlerinin yerini hiçbir şey tutamaz.

ÇOCUKLAR HAZIR MI?

Elbette bu arada asıl soaıyu gözden kaçırmamak gerek: Çok erken yaşta ilköğretime başlamak zorunda kalan çocukların buna hazır olup olmadığı. Üstelik uyum sağlayamamalarının zeka ve yetenekle ilişkili olmadığını bilmek gerek.

Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi’nden Başak Sağlam, bunun altını özellikle çiziyor: “Okula hazır olmak, bir çocuğun sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel olarak belli bir olgunluk düzeyine erişmesi ile ilgilidir. Bunun için çocukta, el -göz koordinasyonunu kurabilme, gördüklerini, duyduklarını, duygu ve düşüncelerini ifade edebilme gibi bazı çok temel yetilerin gelişmiş olması yeterlidir.”

Burada da okul öncesi eğitimin, okul ve anaokulu seçiminin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Farklı özellikleri ön plana çıkan pek çok farklı okul var.

İLKLERİN OKULU OKAN KOLEJİ

Okan Koleji, Türkiye’de yapılmayanları yapmaya alışık. Anaokulundan itibaren öğrencilerine İngilizce’nin yanı sıra ikinci yabancı dil öğreten okul, İspanyolca ve Fransızca ile başladığı bu eğitimi, Çince ve Rusça’yı da ekleyerek genişletti. Yetenek Geliştirme Programı ile öğrencilerinin özel becerilerinden maksimum performans almalarını sağlayan Okan Koleji, yenilikçi psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetiyle çocukları geleceğe tam donanımlı hazırlıyor. Getirdiği yenilikler bununla da sınırlı değil. Türkiye Golf Federasyonumdan knowhow desteği alan Okan Koleji, kurduğu tesiste verdiği golf altyapı eğitim programı ile öğrencilerine dünyanın en popüler ve elit spor branşlarından birini öğretiyor. Birçok sosyal aktivite olanağı sağlayan okul, teknolojik gelişmeleri de yakından takip ediyor. Öğrencilerin sınav notlarının çok hızlı şekilde yükselmesine doğrudan etki eden 3D (üç boyutlu) eğitim de ilk kez Okan Koleji’nde sunuluyor.

İKİ YENİ KAMPÜS
FEYZİYE MEKTEPLERİ VAKFI IŞIK OKULLARI

127 yıldır “Önce iyi insan yetiştirmek” mottosuyla çalışan Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, 2013-2014 öğretim yılına iki yeni kampüs açarak girecek: FMV Özel T uzla Çınarlı Bahçe Anaokulu ve Ispartakule Kampüsü. FMV Özel Tuzla Çınarlı Bahçe Anaokulu, özel donanımlı üç sınıflı ilköğretim öncesi bir eğitim kuruluşu olacak ve okul hayatına ilk adımı atacak küçüklere, eğlenerek öğrenme imkânı sağlayacak. Anaokulu, ilkokul ve ortaokul olarak hizmet verecek olan Ispartakule Kampüsü ise öğrencilere diğer kampüslerden daha donanımlı bir eğitim alanı vaat ediyor. 21 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu üç katlı binada yok yok. Etkileşimli tahta gibi birçok yüksek teknoloji ürünü eğitim-öğretim materyali ile çağın ilerisinde bir eğitim sunacak okulun mimari tasarımı da diğer kampüslerden ayrılıyor. Yekpare bir yapı olarak kurgulanan okulda öğrenciler, konferans salonu, atölyeler, laboratuvarlar, kütüphane, yüzme havuzu, spor salonu ve yemekhane gibi farklı birimlere bina dışına çıkmadan gidebiliyor. Okul, çağa ayak uyduracak, geleceğe yön verecek bir eğitim için gerekli tüm donanımı öğrencilerine sunuyor.

ÇOCUĞUNUZ OKULA HAZIR MI?
BAHÇEŞEHIR KOLEJİ

Okula başlama yaşı beşe indiğinden bu yana, çocukların okula hazır olup olmadıklarıyla ilgili birçok araştırma yapıldı. Ancak onları ilköğretime hazırlayacak materyaller için yapılan çalışmalar sınırlı kaldı. Bahçeşehir Koleji, bu eksiği gidermekte öncülük yapıyor. 2012-2013 eğitim-öğretim yılı başında, büyük ilgiyle karşılanan Bahçeşehir Okula Hazırlık Testi’ni (BOHT) sunan eğitim kurumu, şimdi daha da geniş kapsamlı bir çalışmayı tamamladı: Okula Hazırlanıyorum Seti. Hem Hazırlık Testi hem de Okula Hazırlanıyorum Seti, Türkiye’de ilk defa hem okul öncesi çocukların tüm gelişim alanlarındaki becerilerini ölçüyor hem de bu becerilerin pekiştirilmesi için uygulamalı bir eğitim seti sunuyor. New York Üniversitesi Gelişim ve Eğitim Psikologu Doç. Dr. Selçuk Şirin başkanlığında, okul öncesi uzmanlar ve öğretmenlerden oluşan iki ayrı ekip tarafından hazırlanan setlerden her biri, okul öncesi dönemde kritik öneme sahip ayrı bir temel beceriyi geliştirmeyi hedefliyor ve öğrencileri en doğru şekilde okula hazırlıyor.

HERYILİÇİN BİR ETKİNLİK
UĞUR KOLEJİ

1990 Yılında kurulan ve bugün Türkiye’nin en saygın, en köklü eğitim-öğretim kurumlan arasında gösterilen Uğur Eğitim Kurumlan Kurucusu Kemal Koçak Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, özgüveni yüksek, çağdaş bireyler yetiştirdiklerini belirtiyor.

Şu anda toplam altı okulu bulunan Uğur Koleji 3 Anaokulu, 2 ilköğretim, 1 Anadolu Lisesi olarak hizmet veriyor. Yeni şubeler açmayı planladıklarını belirten Koçak, eğitimin ciddiyetle, bilimle ele alınması gerektiğini bu yüzden planlı ve nitelikli büyümeden yana olduklarını vurguluyor.

Uğur Eğitim Kurumlan, çok dilli ve çok kültürlü olma anlayışıyla eğitim veren kurum kendi kültürünü bilen, diğer kültürlerinde farkında olup onlarla saygıyla yaklaşan dünya ile iletişim içinde bireyler yetiştirmeyi hedefliyor. Aynı zamanda Cambridge Üniversitesi ESOL sınavlarının uygulandığt bir sınav merkezi olma özelliği taşıyor.

KARİYER İÇİN BİLİNÇLİ ADIMLAR
ÖZEL ALEV OKULLARI

İŞ DÜNYASINA HAZIRLIK BU YIL, İŞ DÜNYASI NASIL ELEMANLAR BEKLİYOR? MÜLAKAT SÜREÇLERİ VE CV NASIL HAZIRLANIR?’ BAŞLIKLI KONUŞMASIYLA KOÇ HOLDİNG İNSAN KAYNAKLARI KOORDİNATÖRÜ ÖZGÜR BURAK AKKOL. ÖĞRENCİLERE IŞIK TUTACAK

Özel Alev Okulları, son yıllarda yürüttüğü çalışmalarla öğrencilerinin yalnız bugünü ile değil, geleceğiyle de ilgilenen bir eğitim kurumu olarak öne çıkıyor. Önceki yıllarda ‘Çağın Meslekleri’,’Meslek Tanıtımları’ adı altında gerçekleştirdiği etkinliklerini dört yıldır ‘Kariyer Günleri’ile sürdürüyor. Hedef, öğrencilerini kariyerleri ile ilgili verecekleri nihai kararlara hazırlamak, böylece her birinin gelişen dünyada fark yaratan mezunlar olarak yer almasını sağlamak. Alev Okulları, bu yıl 1Ş-17 Nisan tarihleri arasında Ömerli Kampüsü’nde yapılacak Kariyer Günleri’nde öğrencilerini, YGA (Young Guru Academy) Eş Başkanı Enis Güray, Koç Holding yöneticisi Özgür Burak Akkol, Doç. Dr ilay RomeinOrsve Simit Sarayı CEO’su Haluk Okutur gibi iş hayatlarında önemli başarılara imza atan kişilerle buluşturuyor.

RÜYALARIN KONFERANSI
İHLAS KOLEJİ

Tüm dünyada tanınan, yaratıcı fikirlerin ortaya konduğu konferanslar dizisi TEDx, bu yıl Türkiye’ye ihlas Koleji ile uzanıyor. 11 Mayıs’taki TEDxlhlasCollegeED konferansı, ilk kez eğitim başlığı altında İstanbul’da düzenlenecek. Ana tema: ‘Benim bir rüyam var.’ Birbirinden ünlü 12 isim bu başlık etrafında konuşma yapacak. Konferans tanıtımı için bir araya gelen konuşmacılardan ünlü karikatürist Salih Memecan, toplantının hedefini “Benim rüyam, daha üretken ve sanatsal işler yapan çocuklar” diye özetliyor. Memecan, Türkiye’de tek tip insan modeli yetiştiren bir eğitim sistemi olduğunu vurgulayarak, bunun çocukların üretkenliklerini sekteye uğrattığını anlatıyor. Özellikle ailelerin çocuklarına çok müdahale ettiklerini belirten Memecan, bu nedenle çocukların istedikleri alanları bir türlü keşfedemediklerini söylüyor ve ekliyor: “Aman çizme, ‘aman okuma’ diyerek, çocukların içindeki yetenekleri köreltiyorlar. Halbuki çocukların doğuştan gelen becerileri var. Bu farklılıkları yok edip tek tip, aynı şeyleri düşünen insanlar yetiştiriyoruz. Farklı olanları da dışlıyoruz.” Salih Memecan’ın yanı sıra 11 Mayıs’taki konferansta Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, iş kadını Leyla Alaton, sanatçılar Ercan Akışık, Korhan Abay ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Grand Cevahir Otel ve Kongre Salonu’nda konuşma yapacak katılımcılar arasında yer alıyor.

Ekonomist Dergisi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu