Başarılı Girişimcilik

Para basan gişeler kiraya verilecek

2015 YILI CİROSU 357 MİLYON TL

153 müze ve ören yerinde özel sektör tarafından gerçekleştirilen modern teknoloji uygulamaları başta olmak üzere yapılan yatırımlarla, gelirlerde artış yaşandı. Bakanlığa bağlı açık olan müze ve ören yerlerinin 2014 yılı geliri yıllık 345 milyon TL düzeyindeyken, 2015 yılı geliri yıllık 357 milyon TL oldu. Bu arada 2010 yılında yapılan “Müze ve Ören Yerleri Gişelerinin, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi’ ihalesinin iptali için Kültür Sanat Sen, Ankara 3. idare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme geçen yıl aldığı kararla, Kamu İhale Kanunu değil, Devlet İhale Kanunu kapsamında yapıldığı gerekçesiyle ihalenin iptaline karar vermişti. Söz konusu davada hukuki süreç, bakanlığın temyiz talebiyle bir üst mahkemede sürüyor. ihalesi ise 46 ildeki 181 müze ve ören yerinde bulunan satış ve ticari alanlar ile 181 SATIŞ VE TİCARİ ALAN DÖSİMM’e bağlı beş adet GES mağazaKültür ve Turizm Bakanlığı’nm diğer sının kiraya verilmesi işi olacak.

İhale 21 Eylül 2016 Çarşamba günü saat 10:00’da, DÖSİMM’de gerçekleştirilecek. İhale, pazarlık usulü ile yapılacak. İsteklilerin tekliflerini ihale günü 08:45-09:55 saatleri arasında ihalenin yapılacağı adrese teslim etmeleri gerekiyor. Posta ile yapılacak müracaatlar kabul edilmeyecek. Verilecek tekliflerin geçerlilik süresi en az 90 takvim günü olacak. Bedeli 3 bin TL olarak belirlenen ihale dokümanı DÖSlM’den temin edilebilecek. İhalede tahmini bedel, 103 milyon 432 bin 610 TL, geçici teminat tutarı ise 3 milyon 102 bin 978 TL olacak, İhale konusu işin süresi 10 yıl olacak. İş 1 Ocak 2017’de başlayacak, 31 Aralık 2026’da sona erecek.

ARTI DEĞER YARATAN MEKANLAR

Söz konusu satış birimlerindeki faaliyetlerde tüm yatırımlar yükleniciye ait olmak üzere ilgili altyapı, kurulum, tasanm, üretim çalışmaları yüklenici tarafmdan sağlanacak.

181 müze ve ören yerinde bulunan satış ve ticari alanlar ile beş GES mağazasının kiraya verilmesi ihalesiyle günümüzde dünyanın önde gelen müzelerinin tamamında mevcut olan nitelikli müze mağazaları ve kafeteryaların, bu müzelerin sosyal hayattaki rolünü güçlendiren ve ziyaret tecrübesini zenginleştirerek artı değer yaratan mekanlar olarak daha da yaygınlaştırılması, Türkiye’de de kültür varlıklarının korunması ve geliştirilmesi için gerekli kaynakların bu tür gelirlerle desteklenmesi amaçlanıyor.

CİRO DEĞERİ 160 MİLYON TL

Bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerinde ki satış ve ticari alanların kiraya verilmesi işi ilk olarak 2009’da ihale edildi. 54 müze ve ören yerini kapsayan “Müze ve Ören Yeri Satış Alanları ve Ticari Faaliyetlerin Yönetimi, Yürütülmesi, Geliştirilmesi, Ürün ve Hizmet Tedariki Projesi” kapsamında birinci aşama sözleşme 29 Mayıs 2009’da imzalandı. 62 müze ve ören yerini kapsayan ikinci aşama sözleşme ise 9 Ocak 2014’te imzalanmış olup, 31 Aralık 2016’da her iki sözleşme de sona erecek. Sözleşmelerin toplam garanti edilen ciro değeri 160 milyon TL düzeyinde.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre tedarik projesi kapsamında hediyelik eşya ve yiyecek satışından elde edilen toplam ciro 2014’te 50 milyon TL, 2015’te 55 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.

Kapsamdaki müze ve ören yerinde 105’i müze satış mağazası, 76’sı müze kafeteryası, 41’i kiosk olmak üzere toplam 222 satış birimi hizmete açıldı. Bu satış birimleri aracılığı ile ziyaretçilere müze ve ören yeri ile özdeşleşen marka ürünler, eser kopyaları, nitelikli yayınlar ve geleneksel el sanatlarının en kaliteli örneklerinden oluşan 2 bini aşkın ürün çeşidi sunuldu. Söz konusu ihale öncesi yalnızca 11 müzede satış birimi varken, hiçbir kamu kaynağı kullanılmaksızın bugün ulaşılan 222 satış noktasıyla hizmet kalitesi artırılırken, aynı zamanda da önemli bir gelir kaynağı oluşturuldu. Bakanlığın ifadesiyle bu haliyle dünyanın en büyük mağaza zinciri kuruldu.

TÜRK KAHVESİ VE LOKUMU

Proje çerçevesinde geleneksel ve çağdaş ulusal kimlik özelliklerini yansıtabilecek, ülke tanıtımını ve kültürel iletişimi öncelikle hedefleyen, niteliği ve sanatsal değeri yüksek ürünler geliştirilerek, üretimi sağlandı. Tanıtım ve satışının yapılacağı bir sistem kurularak, nitelikli kültürel satış alanları haline dönüştürülmesinde büyük yol alındı. Bakanlık, proje çerçevesinde atılan adımları ve alınan mesafeleri şöyle aktardı:

“Ürün gamında farklı pazar segmentleri-ne yer verildi, cinsiyete, yaş gruplarına, ekonomik gruplara göre farklı ürünler tedarik edildi. Lokumun ve Türk kahvesinin kültürel bir değer olarak konumlandırılması için adımlar atıldı, satışı yapıldı. Kahve kültürüyle alakalı prestij yayınlar, geleneksel ve çağdaş tasarımlı fincanlar ile cezveler, Türk kahvesi makineleri satışa sunuldu. Türk kahvesinin yapılışı, kavrulma, öğütülme, pişirilme tarifleri, faydaları, sunumu, ikramı vb. geleneksel unsurlar başta olmak üzere Türk kahvesi kültürünün tanıtımı için uluslararası ölçekte çalışmalar yürütüldü. Tüm bunların yanında ekonomik potansiyelin kamu yararına daha verimli kullanımını da sağlayan bu projeyle firma tarafından tüm sözleşme süresi boyunca ciro garantisi taahhüdü ile gelirler garanti altına alındı.”

YENİ DÖNEM ÇALIŞMALARI

Yeni dönem çalışmalarında projenin daha da geliştirileceğini vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanlığı şunları kaydetti:

“Anadolu kültürüne sahip çıkarak yaşatılması ve kalkındırılması sağlanacak. Yeni örneklerin üretimi teşvik edilmesi ve yine geleneksel Anadolu teknikleriyle, Türkiye’de, Bakanlığın Türk El Halıcılığı Projesi ilkeleri doğrultusunda üretilmiş hah ve kilimlerin satışa sunularak desteklenecek.”

Taliplinin sunacağı zorunlu belgeler

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iki ihalesine katılım için isteklilerin sunması zorunlu belgeler arasında, istekli tarafından kaşelenerek imzalanmış “İstekli İrtibat Bilgileri Formu”, istekliyi temsile yetkili kişilerin kanuni ikametgahı, teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren; gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi; tüzel kişi olması halinde Ticaret Sicil Gazetesi yer alacak. İstekliden; ihale tarihinden önceki son beş işgünü içinde düzenlenmiş vergi borcu olmadığına ve sosyal güvenlik prim borcu bulunmadığına dair belgelerin istendiği ihalede, birçok belgenin yanı sıra mevzuat gereği kayıtlı olunan ticaret veya sanayi odası veya meslek odası belgesi; gerçek kişi olması halinde, ilgisine göre ticaret sanayi odası veya esnaf veya sanatkarlar odasına kayıtlı olduğunu gösterir belge, tüzel kişi olması halinde, tüzel kişiliğin idare merkezinin bulunduğu yer mahkemesinden veya siciline kayıtlı bulunduğu ticaret veya sanayi odasından veya benzeri bir makamdan, tüzel kişiliğin siciline kayıtlı olduğuna dair aslı da talep edilecek.

Osman BİLGE / Girişim uzmanı
Girişimci buralardan iş çıkarır

Turizm yatırımı ve pazarlaması kendine has, giderek büyüyen, yüksek istihdam sağlayan, çok önemli bir işkolu.

Türkiye bu konuda şanslı ülkelerden; doğası, denizi, güneşi, tarihiyle Akdeniz havzasındaki rakipleriyle yarışıyor. Deniz, kum, güneş olsa bile, turizmci aklını kullanmazsa para organizatörde kalırken, taşıyan ve ağırlayan işin hamallığını yapıyor. Turizmde marifet kendi şansını yaratmak. Tarihi, doğası, denizi geçtim içecek suyu bile olmayan Disneyland, Las Vegas, Hollywood, Dubai gibi destinasyonlar, ziyaretçi sayısında İstanbul gibi bir dünya başkenti ile yarışabiliyor.

Turisti getirmenin dışında, gelenin daha fazla harcamasını sağiamak da akıl istiyor. Hediyelik eşya sektörü burada öne çıkıyor. Ören yerlerine gelen çok sayıda turistin kısacık zamanında görüp isteyeceği hediyelik ürünler sunulursa iş olur, raflara çer çöp dizilirse satış olmaz. Başlangıçta nazar boncuğu, seramik tabak, bez bebekle yola çıkan sektör bugün çok büyüdü, çeşitlendi.

Burada akıllı girişimcilere fırsat doğuyor. Satış noktaları belli, üretim tekniği basit. Müşterinin ne istediği anlayan girişimci buradan iş çıkarır. Yaratıcı tasarımlar, satılabilecek ürünler satış noktaları tarafından kabul görür. Kısa sürede potansiyeli olan satış noktalarını dolaşıp ürününü tanıtmak mümkün olur. Başka hiçbir sektörde yeni bir ürün bu kadar kolay dağıtım kanalı bulamaz. Tasarımda kendine güvenenlere önerim, dünyadaki örnekleri ve Türkiye’deki rakipleri inceleyip fark yaratmaya çalışmaları.

Geçen yıl 28 milyon kişi gezdi

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2015 yılında müze ve örenyerlerini 28 milyon kişi ziyaret etti. Türkiye’de en çok ziyaret edilen müzeler sırasıyla; 3 milyon 467 bin ziyaretçiyle Ayasofya Müzesi, 3 milyon 253 bin ziyaretçiyle Topkapı Sarayı Müzesi, 2 milyon 338 bin ziyaretçiyle Konya Mevlana Müzesi oldu. En çok ziyaret edilen ilk 10 müze arasında Denizli Pamukkale Hierapolis Örenyeri [1 milyon 731 bin kişi), İzmir Efes Örenyeri (1 milyon 703 bin kişi), Nevşehir Göreme Açık Hava Müzesi 976 bin kişi), İstanbul Topkapı Sarayı Harem Dairesi (877 bin kişi), Çanakkale Troia Örenyeri (491 bin kişi), Nevşehir Dernuyu Yeraltı Şehri (422 bin kişi), Nevşehir Kaymaklı Yeraltı Şehri (413 bin kişi) de yer aldı. 2015 yılında Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Diyarbakır Müze Kompleksi’nin Arkeoloji ve Kent Müzesi Bölümü (Diyarbakır İçkale’de bulunan Eski Cezaevi ve Askeri Kışla) ve Batman Müzesi olmak üzere üç adet yeni müzenin açılışı yapıldı. Bu müzeler için 2015 yılı bütçesi de dahil olmak üzere toplam 88 milyon TL ödenek harcandı.

Bakanlık, yeni açılacak 12 müze ve yenilenmekte olan altı müze olmak üzere toplam 18 adet müzeyi 2016 yılı içerisinde ziyarete açmayı planlıyor. Yeni açılacak müzeler için yaklaşık 75 milyon TL, yenilenenler için 16 milyon TL olmak üzere toplam 91 milyon TL ödenek kullanılması planlanıyor. Yapımı ve yenileme çalışmaları devam eden 25 müze için toplam 65 milyon TL ödenek kullanılmış olup, 2016 yılında çalışmalara devam edilerek bütçe imkanları çerçevesinde tamamlanacak.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu