Makaleler

Pazarı Okumak İçin Önce Ana Trendleri Belirleyin

Pazarı Okumak İçin Önce Ana Trendleri Belirleyin

BİR zamanlar iş dünyasının eski kurtları, deneyimlerinden damıttıkları sezgileri ile pazardaki değişimi kavrayabilirlerdi. Onların ürettiği malda satış sorunu yaşanmazdı. Günümüzde ise “pazarı okumak” için yalnız sezgi yeterli olmuyor. Pazardaki değişimin yönünü ve kapsamını bilmek için önce trendleri belirlemek gerekiyor. Trendler ise bir gözlem, okuma, araştırma sürecinden sonra görünür oluyor. Onlarca olay ve olgu usulünce süzüldüğünde trendleri fark etmek kolaylaşıyor.

Pazarda büyük hareketlilik, yoğun ve karmaşık trafik, ancak trendler belirlendiğinde bir anlam kazanıyor.

Çünkü trendler tüm olay ve olguların akıp gittiği yönü gösteriyor. Trendler hem bireylerin kariyerlerini hem de firmaların kazancını etkiliyor. Ana trendler ise ekonominin ve ülkenin geleceğinin belirlenmesinde önemli roller oynuyor.

BİR RÜZGÂR GİBİ

Trend, bir rüzgar gibidir: Kendisini göremezsiniz ama toplumdaki etkilerini çok iyi fark edersiniz. Bazı trendler ise yerin altından akan büyük ırmaklara benzer: Gözle görülmez ama belirli bir dönemde gün ışığına çıkarak toplumu etkisi altına alır.

Zihninizdeki tüm gözlemleri, olayları, bilgileri ve araştırmaları bir araya getirip, süzgeçten geçirdiğinizde trendleri herkesten önce kavrayabilirsiniz. Bu süzme ve damıtma işinde, kendi iş alanınızın gerçeklerini esas aldığınızda pazarı okumanın sırrına epey yaklaşmış olursunuz.

Teknolojinin ilerlemesi, mevcut trendleri etkiler ve yeni trendlerin ortaya çıkmasına neden olur. İnsanların yeni icatlara ilgisi sürekli olarak izlendiğinde, trendlerin yönünü ve gücünü tahmin etmek kolaylaşır.

Gerçek hayatta, olayların akışı doğrusal bir yönde olmaz. “U dönüşleri” ve virajlar, trendlerin yönünü arada bir değiştirir. Trendlerdeki olası kırılma noktalarını tahmin edebilirseniz tatsız sürprizlerden kurtulabilirsiniz.

Iç pazarın genişlemesinden ve küreselleşme döneminden sonra trendleri kavramak için daha ayrıntılı ve kapsamlı çalışmalar yapmak zorundasınız. Sosyal ve demografik göstergeleri incelediğinizde, konuyla ilgili raporlara ve kamuoyu araştırmalarına göz attığınızda pazar bilginiz iyice derinleşir. Iç ve dış pazarlardaki trendleri öngörebilirle yeteneğinizi geliştirdiğinizde, konjonktür fırtınası ne kadar sert eserse essin, sizi kök saldığınız topraktan koparamaz.

ARADIĞINIZ İPUÇLARI SOKAKLARDA

Hayatın ve geleceğin pazarının gerçek renklerini ve yeni trendlerini, akvaryuma benzeyen akıllı binalarda fark edemezsiniz. Pazarı okumak için yeni yerlere gitmek, yeni şeylere, farklı bir açıdan bakmak gerekir. Bunun ardından aşağıdaki adımlar gelir:

■    “Dar” üçgenden çıkın: Pazarı okumak için arada bir “ev-iş-alışılmış mekân” üçgeninin dışına çıkın. Hep aynı yerlere, aynı arkadaşlarla gittiğinizde değişen trendleri yakalayamazsınız.

■    Dışarıyı keşfedin: Her fırsatta, yaşadığınız kentin dışına çıkıp diğer kentlerdeki ve kırsal yöredeki değişimi gözlemleyin. İmkânınız varsa yurt dışına çıkın. Farklı hayat tarzları ve kültürlerle tanışmak sizin kendi ülkenizi ve pazarınızı daha iyi tanımınızı sağlar.

■ Bir şeyler arayın: Caddelere ve sokaklara çıktığınızda değişimin bin bir yüzünden bazılarına yoğunlaşın. İz sürmeyi öğrendiğinizde aradığınız ipuçlarına daha kolay ulaşabilirsiniz.

■    Gözlemleyin ve dinleyin: Konserve bilgilerin esaretinden kurtulmak için insan yüzlerini gözlemleyin ve farklı sesleri dinleyin. Tutum ve davranışlardaki değişimi inceleyip bazı sonuçlar çıkardığınızda, pazarı önünüze açılmış bir kitap gibi okuyabilirsiniz.

■    Yeni ihtiyaçları bulun: Pazarın talep haritasını incelemek yerine, insanların yeni ihtiyaçlarını belirlemeye gayret edin. Mevcut talebi bırakın başkaları karşılasın.

■    Karşılaştırın: Bugünü dünle ve kenti kırsal alanla karşılaştırdığınızda pazardaki değişimi anlamak kolaylaşır. Neyin, nasıl ve hangi sürede değiştiğini kavradığınızda, pazarın yarınını ana hatları ile zihninizde canlandırabilirsiniz.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu