Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Popüler Vakıf Üniversiteleri

HAŞAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ
Yeni nesil bilim kenti

Haşan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), bilim ve teknoloji merkezi olarak her yıl yerli, yabancı binlerce öğrenciye kaliteli ve başarılı eğitim imkanı sunuyor. Bölgenin ilk vakıf üniversitesi olarak eğitim hayatına başlayan üniversite, kampüs olanakları, burs imkanları ve yeni geliştirdiği modelleriyle dikkat çekiyor. 2008’de kurulan, çeşitli bölümleriyle yeni bir bilim kenti olan üniversite, beş fakülte, 24 bölüm, iki yüksekokul ve bir meslek yüksekokuluna sahip.

“CO-OP Sistemi” ile öğrenciler üniversite eğitimlerince aldıkları teorik bilgileri, sanayi ve iş dünyasında pratiğe dönüştürme imkanına sahip oluyor. Mühendislik Fakültesi’nin tüm bölümlerinin yanı sıra iktisat ve işletme bölümlerinde uygulanan CO-OP sistemiyle öğrenciler iş hayatına tam donanımlı olarak hazırlanıyor. Bu bölümlerin öğrencileri derslerini yedi dönemde okuduktan sonra kalan son dönemi sanayi işletmeleri ile kuruluşlarda tamamlıyor. Bu sayede üniversitede teorik dersleri aldıktan sonra reel sektörde pratik uygulamalar yapabilme ve iş dünyası ile entegre olabilme imkanı bulan öğrencilerin başarıları, firma yetkilileri ile üniversite öğretim elemanları tarafından değerlendiriliyor.

Haşan Kalyoncu Üniversitesi’nde, hazırlık sınıfı dahil olmak üzere, ÖSYM’ye bildirilen kontenjan dahilinde, öğrencilere yüzde 100, yüzde 50 ve yüzde 25 oranlarında öğrenim bursu veriliyor.

Türkiye genelinde LYS sıralamasında ilk 10 bine giren öğrencilerden derslere devam ettiği, disiplin cezası almadığı müddetçe, hazırlık sınıfı olan bölümlerde beş yıl, diğer bölümlerde dört yıl süre ile öğrenim ücreti alınmıyor. Sekiz ay boyunca ilk 100’e girenlere aylık 5 bin TL, 101-500 arası derece yapanlara aylık 3 bin TL, 501-1.000 arası derece yapanlara aylık 2 bin TL, 1.001-5.000 arası derece yapanlara aylık bin 500 TL, 5.001-10.000 arasında derece yapanlara ise aylık bin TL burs veriliyor. Ancak HKÜ’de burslar bunlarla da sınırlı kalmıyor, öğrenciler eğitim görürken de burslardan faydalanma imkanına sahip oluyor.

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ
zengin program seçenekleri

İstanbul Arel Üniversitesi, Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2007’de kuruldu. Kurum merkezi yerleştirme ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre iki farklı şekilde öğrenci alıyor. Arel, üniversite-sanayi işbirliğine önem veren bir kurum. Bu doğrultuda çok sayıda kurumla çözüm ortaklığı yapılmış. Ayrıca uluslararası saygın üniversitelerle de akademik işbirliği programları var. Arel Üniversitesi’nde altı fakülte, üç yüksekokul, bir meslek yüksekokulu ve üç enstitü bulunuyor. Kayıt ücretleri programlara göre değişiyor. Fakülteler 26 bin 460 TL, yüksekokul bölümleri ise 11 bin 880 ile 24 bin 300 TL arasında değişiyor.

Kurum öğrencilerine başarı bursu, sanata ve yeteneğe destek bursu, spor bursu ve tercih bursu adı altında birçok seçenek sunuyor. ÖSYS’de dereceye giren öğrenciler Arel’i tercih edip yerleştirilmeleri ve kesin kayıt yaptırmaları halinde; üniversite onur ve özel bursları, başarı bursları ve spor bursları gibi diğer burslardan da yararlanabiliyor.

Merkezi yerleştirme ile tam, yüzde 50 ve yüzde 25 burslu programlara yerleştirilen öğrencilere sağlanan burslar lisans programlan için zorunlu hazırlık sınıfı yoksa dört yıl, zorunlu hazırlık sınıfı varsa beş yıl, ön lisans programları için zorunlu hazırlık sınıfı yoksa iki yıl, zorunlu hazırlık sınıfı varsa üç yıl olarak belirlenmiş.

İZMİR ÜNİVERSİTESİ
Burs imkânları çok fazla

İzmir Üniversitesi Doğanata Şirketler Grubu’nun desteği ile 1995 yılında Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kuruldu. 2008-2009 öğretim yılında ilk öğrencilerini aldı.

2010’da ilk ön lisans, 2012 yılında ise lisans mezunlarını verdi. İzmir Üniversitesi’ne bağlı sekiz fakülte (fen edebiyat, güzel sanatlar, hukuk, iktisadi ve idari bilimler, mimarlık, mühendislik, tıp, sağlık bilimleri), üç yüksekokul (sağlık hizmetleri, meslek yüksekokulu, yabancı diller) ve üç enstitü (mühendislik ve fen bilimleri, sosyal bilimler, sağlık bilimleri) bulunuyor. Eğitim dili İngilizce veya yüzde 30 İngilizce olan bölümler için bir yıllık zorunlu hazırlık sınıfı var. Eğitim dili Türkçe olan bölümlerde okuyacak öğrenciler talepte bulunmaları halinde bir yıllık isteğe bağlı İngilizce hazırlık eğitimi alabiliyorlar.

Bölüm ve programlara ÖSYM katalogunda belirtilen yüzde 100 burslu kontenjanlarını kazanan öğrenciler öğrenim ücreti ödemiyorlar. Yüzde 50 veya yüzde 25 burslu kontenjanlara yerleşen öğrenciler bursları oranında öğrenim ücretinden muaf oluyor. Zorunlu hazırlık sınıfının ilk yılı burs kapsamında. İsteğe bağlı hazırlık sınıfı okuyan veya zorunlu hazırlık sınıfında sene tekrarı yapan öğrenciler yüzde 100 burslu olsalar bile hazırlık sınıfı ücretinin tamamını ödüyor. Bunların yanı sıra başarılı öğrencilerin öğrenim ücretlerinin belirli bir oranını karşılayan akademik başarı, sporcu ve sanat bursları var. Bu bursların oranları mütevelli heyet tarafından belirleniyor. Akademik başarı, sporcu ve sanat bursları öğrenim ücretinin bir kısmını karşılamaya yönelik olduğu için üniversiteye yüzde 100 burslu (tam burslu) olarak yerleşen öğrenciler ayrıca bu burslardan yararlanamıyor.

İzmir Üniversitesi yeni programlarıyla mezunlarına iş bulma şansı yüksek meslek sahibi olma fırsatı sunuyor. İlk ve Acil Yardım Programı ile Fizyoterapi Ön Lisans Programı bunlardan bazıları. Yıllık okul ücretleri programlara göre değişiyor. Örneğin, hukuk 23 bin TL, tıp 40 bin TL, fizyoterapi 12 bin TL ilk ve acil yardım programı ise 12 bin TL. Bu rakamlara KDV dahil.

I. SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ
Çift diploma imkanı

Bir araştırma üniversitesi olan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İlim Yayma Vakfı tarafından kurulmuş. Bu yıl altıncı yılında. Üniversitede toplam 4 bin öğrenci eğitimine devam ediyor. Bu öğrenciler arasında 60 farklı ülkeden 400 yabancı öğrenci de yer alıyor. Üniversite tüm öğrencilerine burs imkanı sağlıyor.

Üniversitede 29 lisans, 47 lisans üstü program var. Öğrencilere ücretsiz çift anadal yapma imkanı sunuluyor. Bu sayede çift diploma ile mezun olma şansına kavuşuyorsunuz. Yıllık okul ücretleri bölümlere göre değişiyor. Örneğin, yüzde 25 burslu olan hukuk fakültesinin ücreti 20 bin 250 TL. Ayrıca peşin ödemelerde yüzde 5 indirim yapılıyor.

Üniversitenin İstanbul Küçükçekme-ce’de bulunan kampüsü toplam 650 dönümlük bir alan üzerine kurulmuş. Burada öğrencilerin tüm ihtiyaçların karşılayabilecek donatılar mevcut.

Üniversite bünyesinde sekiz fakülte 24 anabilim dalı bulunuyor. Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere iki enstitü var. Yüksekokullar bünyesinde Yabancı Diller Yüksekokulu Ingilizce-Arapça Mütercim-Tercümanlık Bölümü ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ise kuruluş aşamasında.

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
En çok tercih edilen okullardan

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye’de uygulamalı eğitim yapan sayılı üniversitelerden biri. Üniversitede fen edebiyat, iktisadi ve idari bilimler, mühen-dislik-mimarlık, iletişim ve eğitim fakülteleri var. BİL Meslek Yüksekokulu’nda ise bankacılık ve sigortacılık, bilgisayar teknolojileri ve programlama, dış ticaret ve Avrupa Birliği, gıda teknolojisi, girişimcilik ve proje yönetimi asistanlığı, halkla ilişkiler ve reklamcılık, hastane yönetimi ve organizasyon gibi çok farklı seçeneklerde programlar var.

Öğrenciler eğitimleri süresince belirlenen kurum ve kuruluşlarda çalışabiliyor. Ayrıca “mezun yerleştirme” sistemi ile mezun olacak ya da daha önce mezun olmuş öğrenciler işe yerleştiriliyorlar. 2006 yılından bu yana mezun veren üniversite mezunlarının ilk bir yıl içerisinde işe yerleşme oranı kriz dönemlerinde dahi yüzde 70’in altına düşmemiş.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ
Öğrenci sayısı 6 bini geçti

Koç Üniversitesi, 1993’te kuruldu. Üniversitenin 22 lisans, 29 yüksek lisans ve 25 doktora programı var. Öğrenci kulübü sayısı ise 80. Üniversitenin öğrenci sayısı 6 bin 184’e ulaştı. Okulun 2 bin 875 kişilik yurt kapasitesi var.

Koç Üniversitesi’nde altı fakülte ve bir yüksekokul bulunuyor. Bunlar iktisadi ve idari bilimler, fen fakültesi, insani bilimler ve edebiyat, mühendislik, hukuk ve tıp fakülteleri ile hemşirelik yüksekokulu olarak sıralanıyor. Bunların yanı sıra işletme, fen bilimleri ve mühendislik enstitüsü, sosyal bilimler ve sağlık bilimleri enstitüleri de var.

Tıp fakültesinin yıllık ücreti 76 bin TL, diğer bölümler ise 55 bin TL. Hemşirelik ise 13 bin TL. Güçlü eğitim kadrosuna sahip olan Koç Üniversitesi, geçen yıl açtığı tıp fakültesiyle sağlık alanında büyük adımlar atmaya hazırlanıyor.

SABANCI ÜNİVERSİTESİ
ikinci sınıfta istediğin bölümü seç

Sabancı Üniversitesi’nde temel geliştirme programı üzerine yapılandırılan sistem sayesinde öğrenciler üniversiteye girişleri sırasında Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sanat ve Sosyal Bilimler, Yönetim Bilimleri olmak üzere üç fakülteden birine veya Endüstri Mühendisliği Program Grubu’na yerleştiriliyor. Sabancı Üniversitesi’ne yerleştirilen öğrenciler birinci yılın sonunda fazladan herhangi bir sınava tabi tutulmaksızın aşağıdaki 13 program arasından kendi diploma alanını belirliyor.

Sabancı Üniversitesi, 2016-17 öğrenim yılından itibaren geçerli olmak üzere, öğrencilerine çift diploma alma imkanı tanıyor. ÖSYM tarafında tam burslu kontenjandan yerleştirilmiş olup, başarı sıralaması ilk binde olan öğrenciler yıllık öğrenim ücretinden muafiyetin yanı sıra iki kişilik odaya sahip yurtlarda ücretsiz kalma ve akademik yıl boyunca ayda 650 TL burs ödemesine hak kazanıyor. ÖSYM tarafından yarım burslu kontenjandan yerleştirilip aynı zamanda ilk 4 binde yer alan öğrencilerin bursu yüzde 75’e yükseltiliyor. Sabancı Üniversitesi 2016-2017 akademik yılında 760 yeni öğrenci alacak.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
Beş yeni bölüm açtı

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) beş yeni lisans programı açtı. Bunlar Dijital Oyun Tasarımı, Ergoterapi, Gastronomi, İngilizce Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Odyoloji şeklinde sıralanıyor.

Dijital Oyun Tasarımı, eğitim, mühendislik ve sanat gibi farklı disiplinleri bir araya getiren müfredat sunuyor. Öğrenciler, yazılımdan dijital sanata, hikaye anlatımından prodüksiyona kadar işin mutfağını A’dan Z’ye öğreniyor. Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı BUG, Sanal Gerçeklik Laboratuvarı VR First BAU ve Crytek ile yapılan işbirliğinden doğan Cryengine Academy’de tasarladıkları projeleri uygulamaya geçirme fırsatı bulacak olan öğrenciler aynı zamanda BAU Berlin çatısındaki Avrupa oyun sahnesi aktivite merkezi BUG Berlin’den faydalanarak yurtdışı deneyimi de edinebilecek.

Bahçeşehir Üniversitesi’nin yıllık kayıt ücretleri bölümlere göre değişiyor. Örneğin, tıp 56 bin 900 TL, mimarlık ve tasarım 38 bin 900 TL, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 19 bin 300 TL. Bu rakamlara KDV dahil. Peşin ödemede yüzde 5.5 indirim yapılıyor.

KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ
Yeni bölümler açıyor

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi 2016-2017 akademik yılında lisans programlarına Diş Hekimliği Fakültesi de eklendi. Bakırköy’de yer alan fakülte binası, bir yıl İngilizce hazırlık ve beş yıl fakülte eğitimiyle birlikte toplamda altı yıl eğitim verecek. Bunun yanı sıra Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, iç mimarlık ve çevre tasarımı ile sinema ve televizyon programları açıldı. Her iki programda da Türkçe eğitim verilecek. Yeni açılan lisans programlarına ek olarak yüzde 100 İngilizce eğitim veren endüstri mühendisliği programının Türkçe eğitim verecek programı açılmış. Ön lisans programlarında ise Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nda var olan yedi programa ek olarak fizyoterapi ve tıbbi görüntüleme teknikleri eklenerek program sayısı dokuza çıkartıldı. Öğrenciler iki yıl boyunca Türkçe eğitim alacaklar.

Meslek Yüksekokulu’nda adalet ve sosyal hizmetler programlarına ikinci öğretim olarak da eğitime devam edilecek. Ayrıca Meslek Yüksekokulu programına sivil havacılık kabin hizmetleri programı eklendi.

Üniversitede kayıt ücretleri 15 bin 444 ile 50 bin 544 TL (KDV dahil) arasında değişiyor. Kemerburgaz Üniversitesi öğrencilerine yüzde 100, yüzde 75, yüzde 50 ve yüzde 25 oranlarında burs veriyor. Ayrıca LYS yerleştirme puan türü sıralamasında ilk iki bin arasında yer alan ve Kemerburgaz Üniversitesine yerleştirilen öğrenciler ayda bin TL destek bursu ve bir dizüstü bilgisayar hediye ediliyor. Bunların dışında Onur Bursu, Spor ve Sanat Başarı Bursları, Çalışma Bursu, Destek Bursu, Şehit Çocukları Bursu ve yüzde 15 Kardeş İndirimi gibi imkanlar sunuluyor.

IŞIK ÜNİVERSİTESİ
Girişimcilik programı çok revaçta

Işık Üniversitesi Türkiye’de yenileşimin gelişmesine ve üretici, tasarımcı gençler yetiştirilmesine yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekliyor. Üniversite bu doğrultuda Şile kampüsünde Inno-Campus Girişimcilik Programına ev sahipliği yapacak. 16 Temmuz’da başlayacak kampta, Türkiye’nin yenileşim ve girişimcilik kültürünün gelişmesine katkıda bulunulacak. Yoğun yaz kampıyla hayata geçecek projede üç tırla gelen kon-teynırlarla 90 metrekarelik bir alana ortak çalışma, öğrenme ve üretim alanları kurulacak.

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay, “Proje ile ülkemizin 12 yıl gerisinde kaldığı son sayısal devrim ya da 4. Sanayi Devrimi denilen üretimin yayılmasını, bireyselleşmesini sağlayıp yaratıcılık ve yenileşim kültürüne katkıda bulunmayı hedefliyoruz” diyor.

Işık Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi Direktörü Prof. Ali Beba ise, InnoCampus programının endüstri ile işbirliğine dayalı inovasyon ve girişimcilik deneyimlerini üniversite öğrencilerine yaşatmak amacıyla tasarlanmış, kar amacı gütmeyen bir proje olduğunu vurguluyor. InnoCampus’un amacının farklı alanlarda okuyan öğrencilerin özel tasarlanmış bir mekanda, işbirliğine dayalı inovasyon ve girişimcilik deneyimleri edinerek, yaratıcı ürün ve hizmetler tasarlamaları olduğuna dikkat çeken Ali Beba, “Bu, onların aynı zamanda, eğitim aldıkları alanlarda inovasyonun önemini erken safhada kavramalarına yardımcı olacak. Proje Türkiye’nin inovasyon performansının ve gençlerin istihdamının arttırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor” diye konuşuyor.

SANKO ÜNİVERSİTESİ
Tematik bir üniversite

Sanko Üniversitesi tıp ve sağlık bilimleri alanında eğitim veren, araştırmalar yapan tematik bir üniversite. 2014-2015 eğitim ve öğretim döneminde ilk öğrencilerini kabul etti. Tıp fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin hemşirelik, fizyo-terapi-rehabilitasyon ve beslenme- diyetetik bölümlerinde lisans, moleküler tıp ve hemşirelik alanlarında yüksek lisans eğitimi veriliyor. Diş Hekimliği Fakültesi’nin hazırlıkları ise sürüyor.

Akademik personel seçiminde uluslararası tecrübeye önem verilen Sanko Üniversitesi’nde, her ay Amerika’da alanında başarı kazanmış bir Türk bilim insanı gelerek, öğrencilerle birikimlerini ve deneyimlerini paylaşıyor. 2016-2017 eğitim ücretleri şu şekilde sıralanıyor: Tıp Fakültesi 42 bin, hemşirelik 15 bin, fizik tedavi ve rehabilitasyon 19 bin TL, beslenme diyetetik 18 bin TL. Toplam kontenjan 250 kişi.

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ
Burs seçeneği çok fazla

Kadir Has Üniversitesi’nde 4 bin 625’i lisans, 826’sı ön lisans, 926 enstitü olmak üzere 6 bin 377 öğrenci bulunuyor. Tam zamanlı akademik personel sayısı ise 272. ÖSYM Bursları, Kadir Has Bursları ve Başarı Bursları olmak üzere üç farklı burs olanağı var.

Kadir Has Üniversitesi’nde tam burslu, yüzde 50 burslu ve yüzde 25 burslu olmak üzere Üniversiteye Giriş Üstün Başarı Bursu bulunuyor. Bunun dışında Kadir Has Bursu, Kadir Has Meslek Yüksekokulu mezunlarına DGS Bursu, IB-Abitur-Matura Bursu, Selimpaşa Bursu, Spor Bursu, KHAS Onur Bursu bulunuyor.

Öğrenim ücretleri programlara göre değişiyor. Örneğin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi 38 bin 113 TL+KDV, Meslek Yüksekokulu 14 bin 504 TL+KDV.

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
25 bin öğrencisi var

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde altı fakülte, üç meslek yüksekokulu, beş yüksekokul ve üç enstitüde 200’e yakın ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programı bulunuyor. Bilgi’nin Santralis-tanbul, Dolapdere, Kuştepe ve Kozyatağı olmak üzere İstanbul’da dört kampü-sü var. Üniversitenin öğrenci sayısı 25 bine, öğretim elamanı sayısı ise bine yaklaşmış durumda.

Bilgi Üniversitesi 2006 yılında katıldığı ve Türkiye’deki tek üyesi olduğu Laureate International Universities ağı sayesinde, öğrencilerine gerçek bir uluslararası deneyim fırsatı sunuyor. 26 ülkede 80’den fazla yüksek nitelikli öğretim kurumundan oluşan Laureate International Universities ağı ile Bilgi öğrencileri, uluslararası düzeyde kabul gören bir diploma ediniyor. Ayrıca Erasmus programı kapsamında 25 Avrupa ülkesindeki 180’den fazla üniversiteyle 600’ün üzerinde öğrenci ve öğretim elemanı değişim anlaşması bulunan Bilgi’de, 2016 yılı itibarıyla 76 ülkeden 700’den fazla uluslararası öğrenci eğitim görüyor.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
20 farklı yabancı dil öğrenme şansı

1996’da İstanbul Eğitim ve Kültür (İSTEK) Vakfı tarafından kuruldu. Lisans, yüksek lisans ve doktora programları var. Eğitim dili İngilizce. Ayrıca öğrencilerine 20 farklı yabancı dil öğrenme imkanı sunuyor. Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Kurumsal Değerlendirme Programı’na Türkiye’de ilk geçen vakıf üniversitesi olan Yeditepe, öğrencilerin gelişimi için son derece önemli olan üniversite-sanayi işbirliği projelerini sürdürüyor. Eğitim ücretleri programlara göre değişiyor. Örneğin diş hekimliği 60 bin TL+KDV, fizyoterapi 25 bin TL+KDV.

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ
Öğrencilerinin yüzde 87’si burslu

Özyeğin Üniversitesi’nin 5 bin 744’ü lisans, 932’si lisansüstü olmak üzere toplam 6 bin 676 öğrencisi var. Uluslararası öğrenci sayısı ise 341. Özyeğin, 2016-2017 eğitim öğretim dönemde bin 450 öğrenci kabul edecek. Toplumun her kesiminden başarılı öğrenciler için maddi yönden erişilebilir olmayı hedefleyen Özyeğin Üniversitesi, giriş bursları, girişte sağlanan bursu yükseltme olanağı, akademik başarı bursları, spor bursu ve kısmi zamanlı çalışma olanağı sunuyor. Kurum, daha fazla başarılı öğrenciye burslu öğrenim görme imkanı sunmak için 2015 yılından itibaren öncü kurum-ların katkılarıyla “Eğitimde Fırsat Eşitliği” burs programını başlattı. 2015-2016 akademik yılında kayıtlı lisans öğrencilerinin yüzde 87’si burslu öğrenim gördü. Yeni eğitim dönemi ücretleri 29 bin 500 TL ile 44 bin TL arasında değişiyor. Bölüme özel ek ücretler olabiliyor.

Altın değerinde 10 tavsiye

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, üniversite tercihi yapacak öğrencilere şu tavsiyelerde bulunuyor:

  1. Öğrenciler, tercih listelerini oluştururken, öncelikle “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu”nu dikkatle okumalı ve incelemeli. Unutmayın bu süreçte sorumluluk tamamen size ait. Tüm sorularınızın cevabı belirtilen kılavuzda yer alıyor.
  2. Aldığınız puan, seçeceğiniz üniversite ve I meslek ne olursa olsun, asıl olan üniversite eğitiminde ve sonrasında mutlu ve keyifli bir hayat sürebilmek olmalı. İleride yaptığınız işten memnun olmayı hedefleyin.
  3. Seçmeyi düşündüğünüz mesleğin sizin ilgi ve yeteneklerinizle ne denli örtüşeceği sizin mesleki ve kişisel gelişiminize ne kadar katkı sağlayacağı önemli.
  4. Üniversite seçiminizde de dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bunların başlıcaları şöyle sıralanabilir: kulların bünyesinde bulunan akademik kadronun yetkinliği, alanında uzmanlığı, mesleğine yaptığı katkıları ve ulaşılabilirliği, mezun öğrencilerinin başarıları, üniversitenin sağladığı imkanlar , üniversitenin öğrenci gelişimine sağlayacağı katkılar, üniversitenin lokasyonu, üniversitenin yabancı dil eğitim öğretim imkanı, ikinci bir yabancı dil öğrenme imkanı, vb…
  5. Tercih listenizi hazırlarken öncelikle ve en çok dikkat O etmeniz gereken husus, puanınıza göre değil, başarı sıranıza göre tercih yapmanızdır. Zira ÖSYM adayları başarı sıralamasına göre yerleştiriyor.
  6. Tercihlerinizi büyükten küçüğe sıralamanız şart değil. Asıl olan istek sıranızdır. Bu yüz”den en çok istediğiniz tercihler, başarı sıranız ne olursa olsun en yukarıda olmalı.
  7. Öğrencilerin bu süreçte yaşadıkları en büyük ikilem (puanları yüksek olduğunda) ve yaptıkları hata; puanları ziyan olmasın diye, aslında çok da istemedikleri bölümleri üst sıralara yazmalarıdır. Oysa öğrenciler için esas önemli olan ne okumak istedikleridir. 0 nedenle “istek sırası” göz önünde bulundurularak yapılan tercih öğrencileri bu durumdan koruyacaktır.
  8. Yeni açılan, puan türü değişen ve taban puanı belli öt olmayan bölümlerin başarı sıraları kılavuzda yer almıyor. Bu bölümlerin olası sıralamaları için yakın puanlı bir başka bölüm ile ve benzer düzeydeki bir üniversite ile kıyas edilerek tahminde bulunulabilir ve yine istek sırası göz önünde bulundurularak tercih listesine eklenebilir.
  9. Bilindiği üzere ÖSYM son iki yıldır belli bazı bölümler için baraj başarı sırası uygulaması başlattı [Tıp: MF3 40.000, Hukuk: TM3:150.000, vb.). Tercih sıralamasında bu husus da göz önüne alınarak kılavuz doğru takip edilmeli.
  10. Sonuç olarak unutulmamalıdır ki; seçeceğiniz mesleği ömür boyu siz yapacaksınız. Sevmediğiniz ve istemediğiniz bir bölümü tercih etmek yerine sevdiğiniz ve size en uygun alanı tercih edip yaşamınızı mutlu, sağlıklı ve başarılı bir birey olarak sürdürmeniz dileğiyle…
Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. tercih döneminde aşçı ve aşçılık okullarının artması nitelikli aşçı yetiştirilmesi için güzel olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu