Güncel Ekonomi Haberleri

Riski de, getirisi de duşük porföylerin seçimi

Riski de, getirisi de duşük porföylerin seçimi…

Gösterge tahvilin bileşik faizine bakıldığında yılın ilk aylarında petrol fiyatlarının artış eğilimi, enflasyonist baskılar, yüksek Hazine itfaları, MB’nin ek parasal sıkılaştırna politikaları, faizi yüzde 10 seviyelerine taşıdı. Mevduat faizinde yüzde 11’in üzeri görüldü. Yılın ikinci yansında büyüme, enflasyon ve dış baskıların düşüşe geçmesiyle faizler de düşüşe geçti. Yılın başında yüksek seviyelerden alınıp, yıl sonunda gelinen düşük seviyelerden satmak, önerilerde ağırlığını konıyordu.

Bugün gelinen noktada ise enflasyonun biraz üzerinde bir getiri bekleyenler, portföylerinde Hazine bonosu bulundurabilir. Bunun yanında mevduat hala yatırımcı için önemli bir alternatif. Uzmanlar, riskler de dikkate alındığında ağırlıklı olarak portföylerin TL faizde tutulmaya devam edilmesini tavsiye ediyor.

BEKLENTİ YÜZDE 7-7.5

Beklentilere bakıldığında Suriye gerginliği konusunda ise piyasa tezkereye sınırlı tepki verdi. Çünkü askeri bir müdahale için uluslararası mutabakat gerektiği düşünülüyor. ABD seçimlerine vurgu yapan analistler, Türkiye’nin tek başına hareket etmeyeceği görüşünde.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, “Şu an Suriye ile yaşadığımız uçak düşürülmesi olayı ile aynı noktadayız. Savaş çıkmayacağını piyasa tahmin ediyordu” diyor. Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, yıl sonunda yüzde 7,5 olan bileşik faiz Eklentilerinin zamlara karşın aynı olduğunu belirtiyor.

REEL GETİRİ YOK!

“Büyüme kaygıları, zamların önüne geçecek” diyen Cömert, Suriye’den ziyade fiyatlanan konunun not artışı olduğunu anlatıyor. 3-6 ay bandında not artışı tekleyen Cömert şunları söylüyor:

“Suriye savaşı uç risklerden biri. Dış kırılganlıkların azaltılması ve cari açıktaki gerilemeye dikkat edilmeli, dış finansmanda bir yıl öncesine göre iyi durumdayız ama üç ay öncesine göre iyi dunımda değiliz. Bir yandan Türkiye’nin döviz ihtiyacının azalıyor olması olumlu, yıl sonunda cari açığın yüzde 6,5 olmasını tekliyoruz. Faiz ya-tınmcısı yatırımını enflasyon üzerinde büyük bir getiri teklemesin.”

Finans Portföy Kıdemli Portföy Yöneticisi Tolga Kudaloğlu, enflasyondaki gerileme ve Merkez Bankası’nın gevşeme yönündeki politikasının devam edeceği beklentisiyle gösterge tahvil faizinde olası yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kalacağını ve gösterge faizin yüzde 7.15-7.90 bandında hareket edeceğini öngörüyor. Kudaloğlu, Suriye gerginliğinin yükseldiği olumsuz bir senaryoda ise yüzde 8 bileşik seviyelerinin üzerine yükselerek, yüzde 8.8 bileşik seviyelerine doğnı hareket etmesinin muhtemel göründüğünü ifade ediyor.

NELER İZLENECEK?

■    Dış kırılganlıklar (Euro bölgesi sorunları, ABD ekonomisini etkileyen değişkenler, Çin gibi lokomotif ülkelerdeki büyüme vb. veriler)
■    Merkez Bankası’nın politikasının sıkılığı
■    Yurt içi-yurt dışı siyasi gerginlikler
■    iç değişkenler (cari açık, zamlar vb)

FAİZDE ALMALI Ml SATMALI MI?

Bir süredir yüzde 7.50-7.85 arasında seyreden gösterge tahvilin bileşik faizinde yıl sonu tahminleri yüzde 7-7.5 arasında. Bu nedenle yüksek getiri bekleyenler için kısa vadeli alım için faiz uygun olmayabilir. Orta uzun vadede İse yüzde 7-8 arasında, yani enflasyonun üzerinde seyretmesi beklenen faiz, yurt içi yurt dışında birçok değişkene bağlı.

Suriye gerginliğinin artması durumunda ise yüzde 8’in üzerine T çıkabilir, bu da bir satış fırsatı olarak 9 yorumlanabilir. Mevduat şu A aşamada faize göre biraz daha cazip. Yine Özel Sektör Tahvilleri de 9 daha yüksek getiri vaat ediyor. Faiz A enstrümanlar portföylerde yüzde 50’nin üzerinde yer almaya devam edecek.

Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu