Sağlık HaberleriTurizm Sektöründen Haberler

Sağlık Turizminde Dişe Yapılan ‘bonding’ Uygulaması Çok Popüler

Sağlık Turizmi

DİŞ tedavisi, Türkiye’nin sağlık turizminde iddialı olduğu alanların başında geliyor. Diş hekimliği alanında ileri teknolojilere sahip olması, diş hekimlerinin iyi eğitimli olması ve tedavilerdeki fiyat avantajları, Türkiye’deki diş hekimliğinin dünya çapında öne çıkmasına neden oluyor, öyle ki Türkiye’nin dünya sağlık turizminde ilk üçte yer aldığı tahmin ediliyor. Sağlık turizmi gelirlerinin yüzde 5’inin ise ‘dentaF turizme ait olduğu belirtiliyor. Ayrıca Türkiye’nin turistik olması da sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyen turistleri çekiyor. Hastalar tedavi olmakla kalmayıp, Türkiye’nin turistik yerlerini gezerek ülke turizmini de canlandırıyor.

2019 verilerine göre sadece sağlık ve tıbbi nedenlerle gelenlerden elde edilen sağlık turizmi geliri 1 milyar doları geçti. Türkiye’nin sağlık turizminde 2023 hedefi ise 1.5 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolar gelir elde etmek. Türk Diş Hekimleri Genel Başkanı Ahmet Tarık İşmen, 2023 hedefine işaret ederek, bu rakamda diş hekimliğinin payına dikkat çekiyor. Sağlık hizmetlerinin yüzde 25’ini diş hekimliğinin oluşturduğunu söyleyen İşmen, bu işle ilgili yılda bir milyona yakın kişinin Türkiye’de sağlık hizmeti aldığı belirtiyor.

Türkiye’deki sağlık turizmine ilgiyi artıran yöntemlerden biri de dişe uygulanan ‘bonding’ yöntemi. Ayrıca son yıllarda özellikle yönetici adayları, yüzü ile para kazananlar, sosyal medya fenomenleri başta olmak üzere birçok kesim gülüş estetiği ekonomisini adeta patlattı. Estetik kaygılarının artması, diş tedavisinde ‘bonding’ uygulamalarını artırıyor. Ağrısız, acısız ve dişleri kesilmeden beyaz bir gülüşe sahip olmak isteyenler için ‘bonding’, bir alternatif olarak sunuluyor. Diş rengini değiştirmek isteyen, dişteki şekil bozukluğundan şikayet edenler, diş kırığı olanlar, diş aralarında boşluk olanlar, diş boyunu eşitlemek isteyenler, diş uçlarında çentikli bir görünüm olanlar ve pürüzsüz bir diş yüzeyi görünümüne sahip olmak isteyenler için estetik komposit malzemeler kullanılarak yapılan ‘bonding’ işlemi, hemen hemen tüm yaş gruplarında yapılabiliyor. Fiyatların 700 ile 1.000 TL arasında değiştiği bu işlem için, tek seans yeterli olabiliyor. Uzmanlar, söz konusu uygulamanın daha uzun süreli kullanımı için ağız bakımı ve hijyenine özel önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.

“Tercih Edilen İlk 3 Ülkeden Biriyiz”

Sağlık turizminde tercih edilen ilk üç ülkeden biri olduğumuzu belirten Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Kurucusu Diş Hekimi Arzu Yalnız, “Türkiye’de hem estetik hem de cerrahi açıdan uzmanların daha fazla tecrübesi nedeniyle hem başarımız çok yüksek hem de estetik sonuçlarımız çok tatmin edici” diyor. Ülkelerin açıldığı günden itibaren yoğun bir şekilde başlayan sağlık turizmi için özellikle korona döneminde özel uçaklarla gelen hastalar bile olduğunu söyleyen Yalnız, “Bu noktada sağlık turizmi, global pazar büyüklüğü 500 milyar doları aşan ve pek çok ülkenin ve kurumun hala yer almadığı harika fırsatlar sunan bir sektör. Dünya genelinde dental turizm hacminin 3.5 milyar dolar olduğunu söyleyebiliriz” diyor.

Dünyada diş estetiği konusunda Türkiye’nin ilk dokuzda yer aldığının altını çizen Yalnız; Avrupa’da ilk beş, Ortadoğu’da ise ilk üçte yer aldığımızı da ifade ediyor. ‘Bonding’ için bir yaş aralığı yok diye konuşan Yalnız, “7’den 70’e tüm hastalara ‘bonding’ uygulaması yapıyoruz. Sadece bir 1 kriterimiz var. ‘Bonding’ uygulaması, hastanın mutlaka kendi dişinin üzerine olmalı” diyor. ‘Bonding’in popülerliğinin sebebini hem ekonomik hem de değiştirilebilir bir uygulama olmasına bağlayan Yalnız, “Bugün hasta düz dişler istiyordur, ama bir süre sonra daha uzun ya da yuvarlak diş isteyebilir. ‘Bonding’ üzerinden değişim yapabiliyoruz. ‘Bon-ding’lerinden memnun hastalar, ortalama üç-beş yıl içinde bu formda ‘laminate’ porselenlere rahatlıkla geçebilir” diyor. Bu işlemi daha çok Avrupa ve Kuzey Avrupa ülkelerinden gelen hastaların tercih ettiğini de sözlerine ekleyen Yalnız, “Yılda ortalama 50 yabancı hasta ‘bonding’ tedavisi için geliyor. Fakat ‘bonding’ dışında diğer estetik uygulamaları yaptırmak için gelen çok fazla yabancı hastamız oluyor” diye konuşuyor. Tedavi fiyatlarının hasta ihtiyaçlarına göre belirlendiğini de belirten Yalnız, fiyatların 100 ile 200 dolar arasında değiştiğini söylüyor. Yalnız, bu yılı bir önceki yıla göre yüzde 20 karla kapatmak istediklerinin altını çizerek, 2022 içinde şube ve işbirliklerini artırmayı ve bu plan doğrultusunda yüzde 150 büyümek istediklerini anlatıyor.

sağlık turizmi
Bonding uygulaması

“Afrika’dan Geliyorlar”

Yılda 18 bin hastaya tedavi hizmeti sunduklarının altını çizen Dentakademi Kurucu Ortağı ve Estetik Diş Hekimi Umur Arıkan, şu anda 46 ülkeden gelen sağlık turistlerine tedavi hizmeti sunduklarını söylüyor. Denkakademi’nin, yeni yıl hedefi ise yurt dışı pazarlarda; özellikle İngiltere ve ABD’de yeni teşhis klinikleri açmak. Diş hekimliğinin ve dental tedavi kalemlerinin her geçen gün ülkemiz için döviz kazandırıcı faaliyetler arasında gösterildiğini dile getiren Arıkan, “Türk diş hekimlerimizin bilgi ve tecrübe farkı, Türkiye’yi, Macaristan, Polonya ve son zamanlarda kendini göstermeye başlayan Hırvatistan karşısında daha kuvvetli bir konuma getiriyor” diyor. Sağlık turizmi alanında ayrıca Hindistan, Lübnan, İspanya gibi ülkelerin dental tedavi pazarından pay aldığını hatırlatan Arıkan, pastadan pay almak isteyen bunca ülke arasında Türkiye’nin branşlarına göre ilk üç içinde yer aldığını belirtiyor. “Bonding uygulamalarının dişte doku kaldırmaya gerek olmadan yani dişi kesmeden o dişte restorasyon yapılabilme imkanı sağlaması en büyük avantajı” diyen Arıkan, ayrıca kuron uygulamalarına göre daha uygun tedavi bütçesine sahip olması ve tek seansta tamamlanabilmeleri, hastaya zaman ve ekonomik kazanç sağladığını da hatırlatıyor. Bir önceki yıla göre yüzde 37 oranında estetik ‘bonding’ uygulamasında artış olduğunu kaydettiklerinin altını çizen Arıkan, “Bu artışın temelinde estetik kaygılar yatıyor. Estetik algı ve beklentiler geliştikçe güzel bir gülümseye sahip olmak, her geçen gün insanlar için bir ihtiyaç haline dönüşüyor” diyor.

Estetik ‘bonding’ uygulamalarının tek seansta tamamlanan koruyucu tedavi yöntemlerinden biri olduğunu da ifade eden Arıkan, “Kullanılan kompozit dolguların ömrü 7-10 yıl kadardır. Kişinin ağız hijyeni ile birlikte diş sağlığına gösterdiği özende bu sürenin artmasına ya da azalmasına neden olabilir. Kullanılan kompozit dolgu malzemesinin kalitesi, hekimin uygulama üzerindeki bilgi ve tecrübesi de estetik bonding dolgularının ömrünü belirleyen diğer önemli faktörlerdir” diyor. Estetik bonding uygulaması işlemini daha çok Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Ingiltere, Fransa ve Amerika’dan gelen hastalara uyguladıklarının altını çizen Arıkan, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Bu yıl merkezimize Zimbabve ve Moritanya’dan bile gelen hastalarımız oldu. Yıl bitmemiş olsa da bir önceki yıla göre hastanemize giren yabancı hasta sayımız yüzde 100 arttı.”

Sağlık turizmi

Fiyatlar Ulaşılabilir Rakamlar

Avrupalı hastaların çoğunun diş tedavisi için Türkiye’yi tercih ettiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Swissmed Dental Kurucu Ortağı Diş Hekimi Pertev Kökdemir, bugün dünya verilerine bakıldığında toplam sağlık 1 turizmi gelirinin yüzde 5’inin dental turizme ait olduğunu söylüyor. Bilimsel yeterlilik, modern diş hekimliği uygulamaları, akredite merkezlerde güvenli sağlık hizmeti sunumu, otelcilik hizmetlerinde özellikle Avrupa ile yarışan bir deneyim, gelişmiş teknoloji kullanımı ve daha ekonomik fiyatları ile ülkemizin önemli bir alternatif olduğunu dile getiren Kökdemir, “Tüm bu sebeplerle Türkiye’nin Dental Turizm’de ilk beşte yer aldığını söylemek mümkün” diyor. ‘Bonding’ tedavisini genelde ön dişlere uyguladıklarını söyleyen Kökdemir, yılda ortalama 200’den fazla hastaya bu tedaviyi yaptıklarını da ifade ediyor. Tedavi ömrünün 7 ile 10 yıl arasında değiştiğine de dikkat çeken Kökdemir, “Daha uzun ömürlü kullanım için hastanın günlük ağız bakımını ihmal etmemesi önemli. Bonding uygulanmış bir dişe, daha sonra yeniden bonding işlemi yapılabilir. Tedavi yapılacak diş sayısına göre değişmekle birlikte iki-üç dişi içine alan tedaviler, hemen hemen bir ya da bir buçuk saatte ve tek seansta tamamlanıyor” diye konuşuyor. Kökdemir, ülkemize daha çok Almanya, İngiltere, Hollanda, Belçika ve Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden diş tedavisi için hasta geldiğini söylüyor. Tedavi edilecek diş sayısı, ‘bonding’ yapılacak bölgenin büyüklüğü ve uzman hekim uygulamasının ücretlen-dirmeyi etkilediğini söyleyen Kökdemir, fiyatların ise 700 ile 1.000 TL arasında değiştiğini de kaydediyor.

Yılda 2 Bine Yakın Hastaya Uygulanıyor

Yeni açacakları Zekeriyaköy ve Adana Çukurova şubeleri ile klinik sayısını 25’e yükseltmeyi planlayan DentGroup, 2022’de Türkiye’de sekiz yeni DentGroup kliniği açmayı hedefliyor, öncelikle İzmir, Bursa, Denizli ve Samsun gibi şehirlerde olmayı planlayan şirket, devamında ise Trabzon, Eskişehir, Van ve Trakya’da klinik açacak. Diş estetiğinde son trendlerin diş beyazlatma, telsiz ortodonti ve dijital gülüş tasarımı gibi işlemlerin ön planda olduğunu söyleyen DentGroup doktorlarından Koray Kendir, estetik çözümlerle kliniğe başvuran hastaların çoğuna beyazlatma ve ‘bonding’ diş tedavisi uyguladıklarının altını çiziyor. Yılda ortalama 2 bine yakın hastaya bu işlemi uyguladıklarını kaydeden Kendir, her geçen yıl bu sayının parabolik olarak arttığını, önceki yıllara göre artışın arkasında birçok parametrenin bulunduğunu ve kişilerin estetik kaygılarının artmasının diş estetiğinin üst sıralara taşınmasına neden olduğunu söylüyor.

DentGroup olarak diş tedavilerinde sağlık turizmi kapsamında farklı ülkelerden birçok hastaya tedavi desteği sağladıklarını da sözlerine ekleyen Kendir, total diş hizmetlerinin yüzde 10 ila 15’inin sağlık turizmi kapsamında yurt dışından gelen hastalar tarafından sağlandığını vurguluyor. Kendir, “DentGroup olarak sağlık turizmi kapsamında ağırlıklı olarak; Almanya, İngiltere, Suudi Arabistan, Hollanda, ABD, İsviçre ve Avustralya gibi dünyanın birçok yerinden olmak üzere 55 farklı ülkeden hasta gelişi sağlanarak transfer konusunda destek sağlıyoruz. Ağırlıklı olarak yabancı hastalarımıza; gülüş estetiği, telsiz ortodonti (in-visaling), kaplama (veneer), kuron (crown), implant, zirkonyum, porselen lamina ve diş beyazlatma tedavilerini uyguluyoruz” diyor.

Sağlık turizmindeki payı yüzde 4.7 arttı

Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Kurucusu Diş Hekimi Arzu Yalnız, diş tedavisinin sağlık turizmindeki payının her geçen yıl arttığını belirtiyor. Yalnız, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2002’de yüzde 1 civarında olan sağlık harcamaları, 2020’de yüzde 4.5 seviyesine ulaştığına dikkat çekiyor. Bu yılın ilk çeyreğinde ise turizmde kültür, spor, eğitim, paket tur gibi harcamalarda yüzde 80’e varan azalmalar yaşanırken 218 bin 895 kişiye sağlık hizmeti veren Türkiye, 393 milyon 688 bin dolar gelir elde etti. Sağlık turizminde yüzde 4.7’lik artış görüldü.

Bonding uygulamasının dezavantajları

■ En büyük dezavantajı, uygulamanın her estetik diş problemine çözüm olmaması. ‘Bonding’, diş lekelenmeleri, dolgu ile tamamlanabilecek kırıklar gibi belli problemleri kolay ve ağrısız bir şekilde giderebiliyor.

■ Diğer bir dezavantajı ise yapılan kompozit dolgunun sararmaması için ağız bakımını ve hijyenine daha fazla önem verilmesi gerektiği. Sigara, çay, kahve ve bunun gibi alışkanlıkları olanlar, daha sık kontrol randevusuna gitmeli ve düzenli diş temizliği şart.

■ Bu yüzden ‘bonding’ tedavisi sonrasında kontrol randevularının aksatılmaması önemli.

Ahmet Tarık IŞMEN / Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı
“Diş, saçtan sonra geliyor”

Türkiye, sağlık turizminde önce saç ekimiyle bir noktaya geldi. İkinci sırada ise ağız diş estetiği var. Bu konuda Türk diş hekimleri; eğitimleri, becerileri ve görsel zevkleriyle dünyada çok iyi noktada. İkinci faktör ise ülkemiz, Avrupa’ya ve çevremizdeki gelişmiş ülkelere göre ucuz. Bu yönde talep hızla artıyor. Çünkü örneğin Almanya’da, kasa sisteminden yani sigorta sisteminden yararlansanız dahi, tüm tedavilere katkı ödemesi yapıyorsunuz. Türk Lirası ile çarpıldığında ve k karşılaştırıldığında ciddi rakamlar ortaya çıkarıyor. Yani bir porselen kromu Avrupa’da 600 euro’nun altında yaptıramazken bizde bu ı rakam, seramik krom yaklaşık KDV dahil 930 Türk Lirası. Bu da talep kaymasına yol açıyor. Meslektaşlarımız sağlık turizmine yöneliyor.

Son zamanlarda Avrupa’da; Türkiye’ye gelip diş yaptıranlara yönelik bir kampanya başladı. ‘Gitmeyin, yaptırmayın burada tedavinizi üstlenmeyeceğiz’ gibi şeyler. Bu, bizim için sıkıntılı bir nokta. 10 milyar dolar gibi ciddi bir sağlık girdisinden bahsediliyor ve bunda diş hekimliğinin payı çok yüksek. Özellikle paket tatil programı satılan güney illerimizde sağlık turizmine olan ilgi yüksek. Ayrıca değinmek istediğim bir konu daha var. Sağlık turizmi danışmanlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Bu hastaların tedavi sonrasıyla ilgili ciddi takiplere ihtiyacı oluyor. Hiçbir kayıt ve takip noktası olmadığı içinde yapamıyoruz. Bununla ilgili Türk Diş Hekimleri Birliği bir çalıştay yapacak. Sağlık turizmi de bu çalıştay içinde değerlendirilecek. Bu konunun Türk Diş Hekimlerine verebileceği zararlar etik değerler içinde değerlendirilecek. Sağlık hizmetlerinin yüzde 25‘ini, diş hekimliğinin oluşturduğu söyleniyor. Bu işle ilgili yılda bir milyona yakın kişinin burada sağlık hizmeti aldığı da belirtiliyor.

MERVE YILMAZ GERGİN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu