Güncel Ekonomi Haberleri

Sanayicilerde Düzceye Yatırım Yapmaya Başladı

Köylerinde mandıracılık kümes hayvanı ve süs bitkileri yetiştiriciliği gelişen Düzce’ye, sanayiciler de yatırım yapmaya başladı. Düzce’de imarlı arsaların metrekaresi 300 – 1.000 TL, köylerde ise dönümü 5-30 bin TL arasında değişiyor…

duzceye yatirimSANAYİNİN İstanbul’dan taşınması sürecinden en yararlı çıkan bölgelerden birisi Düzce oldu. Sanayi, tarım ve hayvancılık yatırımı yapmak isteyenler, Düzce ve çevresinden arazi arıyor. İstanbul’a yakınlığı ile dikkat çeken bölge, son zamanlarda yatırımcının gözdesi oldu. Hem verimli hem de geniş arazilere sahip olan Düzce’de, fiyatlar da oldukça uygun. Pek çok sanayi ve tekstil firması yatırımlarını şimdiden bölgeye kaydırdı. İrili ufaklı birçok kanatlı hayvan üretimi yapan çiftlik bulunan bölgede, büyükbaş hayvan üretimi için de teşvik uygulamaları başladı.

Yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği bölgeyi, biz de mercek altına aldık. Bölgenin ekonomik potansiyelinin, yatırım yapılacak yerleri, arazi fiyatlarını ve yatırım olanaklarını araştırdık…

TEKSTİL VE SANAYİ AĞIRLIKTA

291 köyü ve 378 yerleşim yeri bulunan Düzce, toplam 323 bin 328 kişilik nüfusa sahip. Merkezinde 94 bin 637 kişi yaşayan Düzce’nin, Yığılca, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova ve Kaynaşlı olmak üzere yedi ilçesi var.

Sarsılmaz Silah Sanayi, Desa Deri Sanayi, Standart Profil ve Erciyas Çelik Boru gibi tanınmış sanayi kuruluşlarının yanı sıra bölgede Venüs Giyim, Realkom Tekstil, Mteks Giyim, Debateks Tekstil Sanayi ve Lale Hazır Giyim gibi tekstil firmalarının üretim tesisleri bulunuyor. Teknorot, Süperlastik Kauçuk ve Plastik, Oltan Fındık, Mas-Daf Makine, Funny Pazarlama, Gropalli Isı Sistemleri, Haşep Kaplama, Çelebi Kalıp, Seta inşaat, Kapsan Kaplama, Karn Gıda Sanayi, M.T. Reklam ve Pazarlama ve SMS Gıda Sanayi, Düzce’de faaliyet gösteren diğer büyük firmalardan.

Bölgesel teşvikte 4’üncü bölgede ve 5048 Sayılı Teşvik Yasası’yla da en çok tercih edilen iller arasında yer alan Düzce’de, Düzce merkezi ile Çilimli ve Gümüşova ilçeleri sanayi yatırımlarının yapıldığı bölgeler olarak belirlenmiş. myfikirler.com Düzce’nin l’inci ve 2’inci Organize Sanayi Bölgesi, www.myfikirler.com, her sektörden faaliyet gösteren fabrikalarla dolmuş durumda. Sanayi şehri konumuna gelen Düzce’de, yerel yönetimler talebi karşılamak için Gümüşova tlçesi’nde D-100 Karayolu’nda sağlı sollu 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi’ni kurmuş. Gayrimenkul danışmanları, sanayi yatırımı için bu bölgelerdeki D-100 Karayolu ve TEM’e cephesi olan arazilere yoğun talep olduğunu söylüyorlar.

duzcede satilik sanayi arsalari

KALİFİYE ELEMAN DESTEĞİ

Fabrikalarını buraya taşıyan sanayi kuruluşlarının kalifiye eleman sıkıntısı yaşamaması için de Düzce ve ilçelerinde çok sayıda meslek yüksekokulu açılmış. Konuralp beldesindeki Düzce Üniversitesi ile Düzce Meslek Yüksekokulu, Akçakoca Meslek Yüksekokulu, Gümüşova Meslek Yüksekokulu, Cumayeri Meslek Yüksekokulu, Çilimli Meslek Yüksekokulu, Gölyaka Meslek Yüksekokulu, Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulumda, bölgede faaliyet gösteren fabrikalar için çok sayıda kalifiye eleman yetiştirmeye başlanmış.

TARIM VE HAYVANCILIK

Efteni Gölü ve çevresindeki araziler, bölgedeki en verimli tarım alanları arasında bulunuyor. Göle paralel alanlardaki arazilere özellikle tarım yapmak için yoğun talep var. Köprübaşı Ömer Efendi, Bahçeköy, Kuşaçması, Ballıca, Yazıpınar, içmeler, Türaplar, Otluoğlu, Yenitaşköprü, thsa-niye, Mamure, Fevziye, Istilli, Söğütlü, İshaklar, Aynalı, Esenli, Kuşoğlu, Kadı-oğlu ve Kaymakçı köylerinin arazileri, tarımsal yatırımların yapıldığı yerler.

Düzce, hayvancılık yapmak için da uygun bir bölge. Bolu’daki entegre kesim fabrikası, Düzce’de kanatlı hayvan yetiştiriciliğini teşvik etmiş. Bölgede kümes hayvancılığı çiftliklerinin sayısında da bir hayli artış olmuş. Son yıllarda irili ufaklı birçok modern besihane açılmış. Sığır yetiştiriciliğinin gelişmesine yönelik teşvikler de uygulanmaya başlamış.

Erdal BIÇAKÇI / Gayrimenkul Danışmanı
“Yatırım yapmak isteyen çok”

İSKİ’nin su havzasında olan Düzce’ye ÇED raporu almadan sanayi yatırımı yapmak olanaksız. Bölgeye sanayi veya çiftlik yatırımı yapmak için çok talep var. Düzce’deki yatırımcılar ağırlıklı olarak tekstil kolunda faaliyet gösteriyor. Ancak henüz büyük çiftlik yatırımları bulunmuyor. Hayvancılık yapmak için çok uygun araziler var. Bolu’da entegre kesim fabrikası bulunması, □üzce’de kümes hayvancılığına talebi artıyor. Bölgede son dönemde çok sayıda irili ufaklı modern besihane açıldı. Uygulanan teşviklerle sığır yetiştiriciliği de hızlı bir şekilde gelişiyor.

SÜS BİTKİSİ VADİSİ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Düzce için yeni bir hedef belirledi. Ormancılık ve Su Şurası’nda Adapazarı-Düzce hattında “Süs Bitkisi Vadisi” oluşturmayı öneren bakanlık, bölgede yapılacak olan yatırımların teşvikte öncelikli olması gerektiğini açıkladı. Türkiye’nin fidan ihraç eden ülke haline gelmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda ise iç piyasa ihtiyaçları ile ihracat imkânları araştırılarak kısa, orta ve uzun vadeli fidan üretim planlarının yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Düzce Ziraat Odası da bölgede tarımın gelişmesi için 50 kuruşa fide satışı yapıyor. Dört yıl önce 5 bin civarında fide satan Ziraat Odası, bu yıl bölgedeki çiftçilere 100 bin civarında biber, aşılı karpuz, kavun, patlıcan, sırık domates ve salatalık fidesi satmayı hedefliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bölgede sertifikalı tohum kullanan çiftçileri destekleme kararı aldı. Buğdayda dekar başına 7.5 TL destek veren bakanlık; arpa, tritikale, yulaf ve çavdar eken çiftçiye 6 TL, çeltik, yerfıstığı ve yonca eken çiftçiye 8 TL, nohut, kuru fasulye, mercimek eken çiftçiye 10 TL, susam, kanola ve aspir eken çiftçiye 4 TL, patates eken çiftçiye 40 TL, korunga ve fiğ eken çiftçiye 5 TL, soya eken çiftçiye ise 20 TL destek primi veriyor.

akcakoca sahil

İMAR PLANLARI ONAYLANDI

Kentin Revizyon ve îlave İmar Planı, 8 Şubat 2013 tarihli Belediye Meclis Toplantısında onaylanmış. 49 mahallesi bulunan Düzce, onaylanan imar planı ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8’inci maddesi uyarınca yapılan yeni düzenlemelerle hızla gelişmeye başlamış.

1999 depreminin ardından kentin kuzeyinde kalıcı konutlar inşa edilmiş. Kalıcı konutların Düzce’ye bağlantısını sağlayan Zahid Keyseri Bulvarı üzerinde yeni konut projeleri de inşa edilmeye başlamış. Aynı bulvar üzerinde yeni projelere önümüzdeki günlerde start verileceğini vurgulayan gayrimenkul uzmanları, bölgenin kısa sürede en çok prim yapan yerlerin başında geldiğini söylüyor. Bulvar üzerindeki Koçyazı, Dereli, Tütüncü, Yayalar, Kazukoğlu. Nalbantoğlu Mahallelerindeki arazilerin fiyatları yükselmiş.

Kentin kuzeyinde açılan yeni yol güzergâhlarındaki Hamidiye ve Karaca Hacımusa Mahalleleri de hızla gelişmeye başlamış. Güneydeki Azmimilli ve Darıcı Mahalleleri değer kazanmış. Şehrin batısında inşa edilen yeni devlet hastanesinin yakınındaki Uzun-mustafa ve Aziziye Mahalleleri de müteahhitlerin gözdesi olmuş. Adliye, Emniyet Müdürlüğü ve Kültür Merkezi binaları ise şehrin doğusunda kalan Fevzi Çakmak Mahallesi’ne ilgiyi artırmış.

Ümit BODUKÇUOĞLU / Turyap Düzce Gayrimenkul Danışmanlığı
Kısa vadede arsaya, uzun vadede tarlaya yatırım yapın

Düzce, 3194 sayılı imar Kanunu ve 8 Şubat 2013 tarihinde belediye meclisinde onaylanan imar planı ile hızlı gelişen bir yer. Doğusundan batısına kuzeyinden güneyine şehrin her yerinde yeni gelişen bölgeler var. Kuzeyde inşa edilen kalıcı konutları şehir merkezine bağlayan bulvar en çok prim yapan yer. İnşa edilen yeni devlet hastanesi ise şehrin batısına ilgiyi artırdı. Adliye binası, myfikirler.com emniyet müdürlüğü ve kültür merkezi binaları ise doğusunu canlandırdı. Düzce’nin merkezi ve çevresinde yapılan yatırımlar her zaman kazandırmıştır. Kısa vadeli yatırım yapacaklara düşük metrekareli arsa vasfındaki arsaları, uzun vadeli yatırım yapacaklara da şehrin mücavir alanlarına yeni giren mahallelerdeki tarla vasfındaki boş arazileri almalarını öneririm.

duzce arazi fiyatlari

MERKEZDE ARSA

Hemen her yerde olduğu gibi Düzce’de de en değerli arsalar, şehir merkezi olarak kabul edilen Şerefiye ve Kültür Mahallelerinde bulunuyor. Her iki mahallede de arsaların metrekare fiyatı bin TL’ye kadar ulaşıyor. Merkeze yakın Uzun Mustafa, Kremitocağı, Burhaniye ve Nusrettin Mahallelerinde ise arsaların metrekare fiyatı 500-700 TL arasında değişiyor. Şehrin merkezinden uzak olan Hamidiye, Koçyazı, Azmimilli ve Aziziye mahallelerinde metrekare fiyatları ise 300-500 TL düzeyinde.

Düzce’nin mücavir alanlarına girmesine rağmen hala köy görünümündeki mahallelerde henüz 18’inci madde ayırımı görmeyen arazilerin metrekaresi ise 50-70 TL’ye satılıyor.

BU ALANLARA YATIRIM YAPIN

Uzun vadeli düşünen yatırımcıların mücavir alanlara yatırım yapmasını öneren gayrimenkul uzmanları, Düzce’de mücavir alana giren yeni mahallelerde tarla veya boş arazilere yatırım yapmalarını tavsiye ediyorlar. Uzmanlar, “Ancak alacağınız arazi en az 10 bin metrekare olmalı” diyor.

Kısa vadeli yatırım yapmayı düşünenlere ise daha küçük metrekarelerde ve arsa vasfındaki arazileri öneren gayrimenkul danışmanları, metrekare fiyatları 500 ile 700 TL arasında değişen arsaların her zaman kat karşılığında müteahhitlere verilebileceğini belirtiyorlar. Kısa vadeli yatırım yapacak olanları uzmanlar, “Tabii arsalar Taks yüzde 40 ve Kask 1.5 değerleri düşünülerek alınmalı” diyerek uyarıyor.

YABANCI İLGİSİ YOĞUN

Düzce’de Gölyaka’nın şelaleleri ve Cumayeri rafting potansiyeli turizm açısından ön plana çıkıyor. Odayeri ve Yedigöller bölgesinin de turizm açısından potansiyeli yüksek yerlerden olduğunu ifade eden Gayrimenkul Danışmanı Fahri Hürsgünel, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Topuk Yaylası’nda tesisleri olduğunu ve bölgede yayla turizminin hızla geliştiğini vurguluyor. Denize kıyısı bulunan Akçakoca’da ise yaz turizmine yönelik otel ve yazlık konut yatırımları dikkat çekiyor.

Kuveytli bir yatırım şirketinin bölgeye yatırım yapmaya hazırlandığım belirten Hürsgünel, ismini vermek istemediği bu şirketin Akçakoca’da 15 dönümlük bir arazi satın aldığını söylüyor. Karasu’dan Ereğli’ye ve Melenağzı’ndan Akçakoca’ya kadar geniş bir bölgede arazi arayışlarının sürdüğünü ifade eden Hürsgünel, Kuveytli yatırımcı kuruluşun ağacı ve yeşili bol olan 300-500 dönümlük bir arazi aradığını vurguluyor.

Yatırımcının bölgeye ilgisinin arttığını doğrulayan Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanı Ali Koç ise, “Henüz büyük yatırımlar yok ama özellikle yabancı yatırımcılar araştırma yapıyor” diyor.

Yaklaşık 60 milyon dolarlık yatırımla Akçakoca’da beş yıldızlı bir otel inşa eden E7 Şirket Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Zekayı Aydeniz, Mısırlı Karra Group ve Suudi Arabistanlı yatırım şirketi Al-Mosa ile satın alma görüşmeleri yaptıklarını söylüyor. myfikirler.com Karra Group üst düzey yöneticisi EmadKarra ile Al-Mosa’nın üst düzey yöneticisi Mosa Abdulaziz Al-Mo-sa’nın ziyaret ettiği otele, Suudi ArabistanlI Alkair Şirketi’nin Genel Koordinatörü Ahmad Mohammad Al-Jarboave de talip olduklarını açıklamıştı. E7 Şirketler Grubu’nin Akçakoca’da inşa ettiği 189 oda ve 550 yatak kapasiteli Sky Tower Hotel, 33 bin metrekare kapalı, 17 bin metrekare de yeşil alana sahip.

KÜMES VE MANDIRA ARTIYOR

Düzce’de mücavir alanlara komşu köylerden tarım arazileri alarak da yatırım yapabilirsiniz. Çilimli ile Gümü-şova’da D-100 Karayolu’na paralel 250 metre derinliğe kadar sağlı ve sollu sanayi imarlı arazilere de yatırım yapmak mümkün. Düzce’nin rağbet gören köylerinde tarla vasfındaki arazilerin dönümü 10 bin TL’den başlayarak 30 bin TL’ye kadar çıkıyor. Yığılca ve Kaynaşlı’da eğimli arazilerin dönümü 5-10 bin TL’ye kadar düşüyor.

Tarım ve hayvancılık alanlarında ise süt mandıracılığı ağırlıklı olarak Gölyaka bölgesinde ve kanatlı hayvan yetiştiriciliği Yığılca bölgesinde gelişiyor.

İLÇELERİ DE GELİŞİYOR

sinirci koyuDüzce’ye 40 kilometre uzaklıkta Karadeniz’e kıyısı bulunan Akçakoca’da, yeni havuzlu konut siteleri inşa ediliyor. Yaz mevsimi kısa sürmesine rağmen İstanbul’a yakın olması, Akçakoca’yı turizm açısından ön plana çıkarıyor. Gelişmeye devam eden ilçede, çok sayıda tavuk ve büyükbaş hayvan çiftliği bulunuyor.

25 kilometre uzaklıktaki Cumayeri ise Melen Çayı’nda rafting yapmak isteyenlerin uğrak yeri. Yuıtdışına çok sayıda işçi gönderen ilçede, işçilerin geri dönmesiyle birlikte konut talebinde artış olmuş. Gayrimenkul uzmanlan, ilçede çok sayıda konut inşa edildiğini söylüyor.

Gayrimenkul danışmanları, 20 kilometre mesafedeki Çilimli’nin ve 40 kilometre uzaklıktaki Gölyaka’nın da gelişmeye açık bölgeler olduğunu ifade ediyorlar. Düzce’nin batı ile bağlantısını sağlayan Gümüşova, üçüncü OSB’nin kurulması ile kabuğunu kırmaya hazırlanıyor. Düzce’ye 7 kilometre mesafedeki Kaynaşlı’da ise yayla turizmi ön plana çıkıyor.

Düzce’nin tarihi

Batı Karadeniz’in tek antik kenti olan Düzce’nin tarihi, M.Ö. 1390-800 yılları arasında hüküm süren Hitit medeniyetine kadar uzanıyor. Orhan Gazi’nin komutanlarından Konuralp’in 1323’te Bizans tekfuru ile yaptığı savaştan sonra OsmanlI’ya katılan Düzce, 1869 yılına kadar Kastamonu Vilayeti, Bolu Mutasarrıflığı Göynük Kasabası’na bağlı bir bucaktı. 1869-70 yıllarında Bolu Sancağına bağlı bir kaza olan Düzce, 1999’da 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından il yapıldı.

Bülent Ekimci / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu