Makaleler

Sıcak Çarpması Nedir? Aşırı Sıcaklarla Mücadelenin Yolları

Yaz aylarının gelişi ile kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlayan sıcaklar, bunaltıcı havanın yanı sıra başka bir tehlikeyi daha hayatımıza sokuyor: Sıcak Çarpması… Özellikle yüksek nem oranı ile birleşen sıcaklar, vücudun ısı ayar sisteminin bozulmasına sebebiyet vermekte. Sıcak havalar hemen her yaş grubundan kişi için ciddi bir tehdit olsa da risk grubu olarak adlandırılan kişiler için daha büyük tehlikeleri içinde barındırıyor. Peki, henüz başında olduğumuz yaz aylarını az hasarla nasıl atlatabiliriz? Bu makalemde sizlere sıcaklarla mücadele etmenin yollarını ve sıcak çarpması sorununa ilişkin alınması gereken önlemleri anlatacağım…

Klima Bir Lüks Değil Sıcaklardan Sizi Koruyacak Temel Bir İhtiyaçtır!

Sıcaktan kaçış ne yazık ki mümkün değil ancak bazı küçük önlemleri alarak sıcaklardan etkilenme oranını azaltabilirsiniz. Özellikle öğle saatlerinde güneşin altında kalmamaya dikkat etmek ilk hedefiniz olmalıdır. Günümüz koşullarında klima bir lüks değil ihtiyaç. Uygun ödeme koşulları ile satışa sunulan ve özellikle de yaz aylarında bir dizi kampanya ile satışa çıkan klima seçeneklerinden birini tercih edebilir böylece de bulunduğunuz mekanın ideal ısı seviyesine kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Ev ve iş yerlerinin ideal ısı konumunda olması ancak klima ile sağlanabileceğinden sıcaklar çok da bastırmadan, en iyisi siz, satın alınacaklar listenize bir klima ekleyin. Zorunlu olmadıkça sıcak havalarda dışarı çıkmamak ya da görülmesi gereken işlerinizi günün erken saatlerinde ya da güneş ışınlarının daha eğik olduğu akşam saatlerinde yapmayı tercih etmek önemlidir. Bol sıvı tüketiminin sağlanması, ayran gibi tuzlu içeceklerin gün boyu tüketilmesine dikkat edilmelidir. Doyana kadar değil yeteri kadar yemek, aşırı yağlı ya da ağır gıdalardan uzak durmak ve sebze ağırlıklı bir beslenme programı benimsemek de sıcaktan alınan etkiyi azaltacaktır.

Sıcak Çarpmasının Belirtileri…

Öncelikle sıcak havalarda insanların sıklıkla karşılaştıkları sorunlara kısaca bir göz atalım. Yüksek sıcaklık oranları, aşırı sıcaklar kişiden kişiye farklılık gösteren belirtiler gösterir. Vücudun ısı ayar sisteminin bozulmasına neden olan sıcaklar aşırı su ve tuz kaynına sebebiyet verir. Bu kayıp ise kendini tansiyon düşüklüğü, hızlı nabız atması, kendini bitkin hissetme, aşırı yorgunluk, vücudun çeşitli bölgelerinde ağrıların ortaya çıkması (özellikle baş ağrısı) gibi bir dizi belirti ile ilk alarmı verir. İlerleyen aşamalar ise sonucu ölümcül olabilecek tehlikelerle doludur. Kalp ritim bozuklukları, havale, bilincin bulanması gibi kalp ve beyini doğrudan etkileyen bu belirtiler, başta risk grubu kişileri olmak üzere hemen her yaş ve konumdaki bireyleri tehdit etmektedir.

Sıcak Çarpmasında Birinci Dereceden Tehdit Altında Olan Risk Grubu Kimlerden Oluşur?

Aşırı sıcaklar hemen herkes için rahatsızlık verici bir sorundur ancak bir grup vardır ki onlar bu semptomları çok daha ağır yaşarlar. Sıcak çarpmasının birinci dereceden risk grubunu oluşturan kişilerin başında yaşlılar, çocuklar ve bir takım kronik rahatsızlığa sahip hastalar gelir. Hasta kategorisinin mensupları;

1- Kalp-damar sorunu olan hastalar,

2- Hipertansiyon hastaları,

3- Kalp ritim bozukluğuna sahip hastalar,

4- Solunum sistemi sorunu olan hastalar, (nefes darlığı, astım… vb)

5- Böbrek hastalıkları olan hastalar,

6- Karaciğer hastalıkları taşıyan hastalar,

7- Diyabet sorunu olan hastalar,

Kronik hastalıkların yanı sıra bir de endokrin hastalıklara sahip hastalar vardır ki sıcak çarpması bu grubu da diğer normal bireylerden ağır etkiler.

1- Alzheimer hastaları

2- Depresyon yaşayan hastalar

3- Alkolikler

Sıcak çarpmasından etkilenen bir diğer grup ise yalnız yaşayanlardır. Hamileler ve şişmanlar da risk grubu içindedirler.

Sıcak Çarpması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Sıcak havaların görüldüğü günlerde, yoğun sıcağa maruz kalan ya da güneş altında uzunca zaman geçiren kişide eğer ateş, aşırı halsizlik, bayılma ve ciltte kuruluk tespit edilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Sıcak çarpması gözlemlenen kişi sağlık kuruluşuna götürülmeden önce serin ve havadar bir alana alınmalıdır. Ardından üzerindeki kıyafetler çıkarılarak cildin soğutulması sağlanmalıdır. Hastayı soğuk suyun altına sokabilir ya da koltuk altı, boyun ve kalçalarına soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Hastanın bilinci açık ise vücudun kaybı olan bol su ve kaybedilen tuzu tölere edebilmesi için tuzlu ayran içirmek en idealidir. Ancak eğer hasta havale geçirmek üzereyse o zaman bu işlemlerle vakit kaybetmeksizin bir sağlık ocağına hatta hastaneye götürmek gereklidir.

Yazar Hakkında

Yaşam ve yaşama dair detayları araştırmayı sonrasında da araştırmalarımı yazmayı ve paylaşmayı seviyorum… İlişkiler, insanlar, doğa ve hayat özel ilgi alanlarım. Yazdıklarımla hayatlarınıza dokunabiliyorsam ne mutlu bana…

Makale Kaynağı: Mert Kaptan – MakaleMarketi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu