Güncel Ekonomi HaberleriMakaleler

Şirket Ortaklıkları – Şirket Evliliği

“HER SEKTÖRE İLGİ VAR”

Satıcı tarafı danışmanlığına odaklanan VR Mergers & Acquisitions Danışmanlık, satılık firmanın finansal verilerini inceleyerek işe başlıyor. Veriler incelendikten sonra tavsiye edilen satış fiyat aralığı belirleniyor ve bilgi memorandumu hazırlanıyor. Ardından potansiyel alıcıların araştırılmasına geçiliyor. Potansiyel alıcıları bulan VR’in verdiği danışmanlık, hisse devir sözleşmesinin imzalanması ve kapanışa kadar sürecin yönetilmesini de kapsıyor. Genelde şirket, satıcı tarafı danışmanlığına odaklansa da alıcıları temsil ettiği süreçlere de imza atmış.

VR Mergers &Acquisitions Danışmanlık’ın CEO’su Burak Kutal geçen yıldan sarkan ve bu yıl tamamlanmasına kesin gözüyle baktıkları iki işlemin olduğunu vurguluyor. Halen toplamda altı işlem üzerinde çalıştıklarını belirten Kutal, “Otomotiv, veteriner ilaçları, topraksız tarım, perakende gibi sektörlerden toplam altı işlem üzerinde çalışıyoruz. Bu firmalardaki işlem aralığı 25 ile 110 milyon dolar arasında” diyor. 2014 yılının geçen seneye göre daha fazla işlem ile geçeceğini belirten Kutal, özellikle yılın ikinci yarısından oldukça umutlu. Yabancıların hangi sektördeki şirketlere ilgi gösterdiği ile ilgili sorumuza ise Kutal şu yanıtı veriyor: “Girişim sermayesi fonları büyümeye açık olan hemen her sektöre yatırım yapabiliyorlar. Eskiden gözde olan hastane, perakende, ilaç gibi sektörlerin yerini şimdi daha çok büyümeye açık aile şirketlerinden oluşan sanayi, teknoloji, tarım ve hayvancılık şirketleri aldı. Stratejik yatırımcılar ise kendi sektörlerinde faaliyet gösteren, her ölçekte şirkete, ülkeye giriş kapısı olarak baktıklarından ilgi gösterebiliyor.”

İhsan SANCAY / Global Investment House Türkiye’den Sorumlu Ortak
“Türkiye’ye bu yıl 100 milyon dolar ayırdık”

Global Investment House, toplamda altı adet fonu ile 3 milyar dolar büyüklüğünde özel sermaye yöneten Global Capital Management’in ana ortağı. Global Capital Management dışında, Global Investment House, Ortadoğu bölgesinde yatırım danışmanlığı ve özel varlık yönetimi hizmetleri de veriyor. Bugüne kadar Türkiye’de üç yatırım yaptık. Türkiye’nin ve dünyanın lider havalimanı işletmecilerinden olan TAV’a, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ve Ortadoğu’nun ise en önemli ilk üç üreticisi arasında yer alan, tek kullanımlık tıbbi malzeme ve ekipman üreticisi olan Bıçakcılar’a ve kadın giyimi ve aksesuarı alanında kendi segmentinin lideri olan Yargıcı’ya ortak olarak 200 milyon dolar seviyesinde fon yatırımı yaptık. Türkiye’ye bu yıl için 100 milyon dolar daha yatırım yapma hedefimiz var.

Bulunduğu sektörlerde ayrıştırıcı konuma sahip, kalifiye ve başarılı yönetim ekipleri tarafından yönetilen, ihracat ve uluslararası büyüme kapasitesi olan ve işletme sermayesi dengesi bozuk olmayan şirketlerle ilgileniyoruz. Sektör olarak çok belirleyici kriterlerimiz yok. Şirketin o sektör içerisinde yarattığı katma değer ile yönetim ekibinin başarısı ve tecrübesi, çoğu zaman sektörün isminden daha önemli. Türkiye’deki MBA işlemleriyle ilgili genel öngörülerime gelince… Ekonomik temellerde 2013’ten daha iyi bir sene geçireceğimizi beklemek sanıyorum fazla iyimserlik olacak. Dolar bazında 2013 yılının altında bir işlem hacmi gerçekleşir diye düşünüyorum. Özel sermaye yatırımları açısından baktığımızda ise 2011 ve 2012 yıllarında, Türkiye odaklı özel sermaye fonları, uluslararası yatırımcılardan önemli miktarda sermaye topladı. Bu sermayenin büyük bir miktarı halen yatırıma dönmedi. Dolayısı ile 2014 yılında özel sermaye alanında satın almalar 2013 paralelinde devam eder diye düşünüyorum.

Eda KARUL / UCP Holdings Türkiye Temsilcisi
Üç yılda 350 milyon $’lık fon kullandıracağız

2008 yılında kurduğum Aura Danışmanlık şirketiyle devlet teşvikleri ve hibeler konusunda danışmanlık yaparken, yılbaşında işimize yeni bir açılım getirdik. Wall Street merkezli fon şirketi UCP Holdings’in bu yılbaşında Türkiye temsilcisi olduk.

UCP Holdings Türkiye’ye üç yıl içinde 350 milyon dolarlık fon ayırdı. Genelde 10 ila 50 milyon dolarlık yatırımlar yapıyor. Enerji ve hizmet sektörüyle yakından ilgileniyorlar. Fona ihtiyacı olan şirketlerin önce bilançolarını inceleyip finansal check-up’ını yapıyoruz. Yatırımcının kuralları doğrultusunda finansal ve insan kaynakları alanındaki şirketinin iyileştirmelerini yaptırdıktan sonra şirketi evliliğe hazır hale getiriyoruz. Ortaklık genel olarak altı ay içinde gerçekleşiyor. İşimiz ortaklıktan sonra bitmiyor. Markalaşma çalışmalarını başlatıyoruz. Marka adının bulunmasından reklam filmi çekilmesine, bayi satış sisteminin oturtulmasından iansmana kadar her türlü desteği verebiliyoruz. Destek ve teşvik sistemlerini devreye sokuyoruz. Bu da bir yıllık bir çalışma oluyor. Fon ve markalaşma süreçleri için ayrı sözleşmeler yapıyoruz. Aura Şirketler Grubu olarak ortaklık tutarından yüzde 3-5 pay alıyoruz. Markalaşma için bir yıllık anlaşma yapıp aylık olarak taksitlerle ücretimizi alıyoruz.

Halil KİTAPÇI / Abraaj Capital Yöneticisi
“Doğru şirketler için fonumuz var”

The Abraaj Group, hali hazırda yaklaşık 7.5 milyar dolarlık bir sermayeyi yönetiyor.

30’u aşkın ülke ofisi ve 150‘yi aşkın yatırım uzmanı ile Türkiye gibi büyüyen pazarlara odaklanmış bir yatırım fonuyuz. 2007 yılından beri Türkiye’deki fırsatları değerlendiriyoruz. Bugüne kadar sekiz satın alma, dört çıkış işlemi tamamladık. En son Türkiye’nin önde gelen süt ve süt ürünleri üreticilerinden Yörsan’ın çoğunluk hissesini aldık. Petrol sahası hizmetleri veren Viking International’a ortak olduk. Geçen yıl ise Bilgili Holding ile ortaklaşa özel öğrenci yurdu Republika yatırımını gerçekleştirdik. Ortak olduğumuz Acıbadem Sağlık Grubu’ndan 2012 yılında, Acıbadem Sigorta’dan ise 2013’te çıkış işlemlerini tamamladık. Türkiye’ye ayırdığımız fon miktarı konusunda yorum yapamıyoruz.

Türkiye’ye inanıyoruz. Yatırımlarımız devam edecek. Türkiye doğru şirketler için her zaman fonumuzun olacağı bir piyasa. The Abraaj Group olarak yatırımlarımızı Türkiye’nin genç nüfusuna bağlı tüketim gücü ve orta sınıfın büyümesi ile doğrudan ilişkili sektörlere yapmayı tercih ediyoruz. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin stratejik konumunu, bölgede büyümek için kullanan şirketlere de yatırım yapmayı seviyoruz. Türkiye’de sağlıklı büyüyen, kuvvetli nakit akışına sahip, kurumsallaşmak isteyen şirketleri aramaya devam edeceğiz. Kısa dönemli kur dalgalanmalarından çok fazla etkilenmeyecek şirketlere yatırım yapmaya dikkat ediyoruz.

Dr. Mehmet KEPEZ / Okan Üniversitesi İİBF Öğretim Görevlisi

Şirketinizi doğru satmanın formülleri

■    Şirketini satacak firmaların en çok dikkat etmeleri gereken nokta, şirket değerlemesidir.

Doğru değerleme yapmak ya da yaptırmak mutlu bir şirket evliliğinin olmazsa olmazıdır.

■    Genellikle bir değerleme çalışması sonucunda tek ve kesin bir değer değil, varlık için uygun olan değişik değerleme teknikleri sonucunda hesaplanmış bir değer aralığı belirlemenin daha doğru olduğunu düşünüyorum.

■    Öncelikle finansal tablolarınızı Uluslararası Finansal Raporlama Standartları [UFRS] ile uyumlu hale getirmelisiniz. Böylelikle öz sermayeniz objektif olarak ölçülebilir. Tarihsel maliyet sistemine göre muhasebe net dönem karınız, öz sermayeniz UFRS uygulandıktan sonra çok değişebilir.

■    İkinci şirket değerleme yöntemi olan ‘İndirgenmiş Nakit Akımları [İNA]’ yöntemi, ‘bir işletmenin değerinin gelecekte yaratacağı nakit akımlarının bugünkü değerine eşit olduğu” ana varsayımına dayanır. Karlı ve istikrarlı nakit akışı olan şirketler bu yöntemi kullanarak değerlemelerini yaptırmalı. Alıcı tarafın ortaklıkta yaratacağı sinerjiler İNA yönteminde muhakkak dikkate alınmalı.

■    Üçüncü şirket değerleme yöntemi ise, ‘Katsayılar ile Değerleme, Göreceli Değerleme’. Bu yöntemi basitçe şöyle uygulayabilirsiniz. Yakın zamanda sektörünüzde satılan bir firmanın kaça satıldığını öğrenin. Bunu EBlTDA’sına bölün. Çıkan katsayıyı kendi firmanızın EBlTDA’sı ile çarpın ve şirket değerinizi bulun.

■    Halka açık şirketlerin firma değeri/EBITDA’sı, defter değeri/EBITDA’sı gibi katsayıları hesaplayan birçok platform var. Uluslararası çarpanlar için Stern Üniversitesi Profesörü Asvvalt Damadoran’ın http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/ web sitesi birçok değerli bilgiyi bedava sunuyor. Burada Prof. Damadoran ayrıca bütün dataları bedava veriyor. Son zamanlarda okuduğum pek çok değerleme raporunun buraya referans vermesi de son derece ilginç.

■    Muhakkak farklı senaryolarınız olsun. Değerlemenizi, nakit akımlarınızı stres testine sokun.

■    Firmanıza talip olan alıcı olsa da olmasa da bu çalışmaları her yıl yapın. Şirket değerlemelerinizi yılda bir güncelleyin.

■    Şirketinizi almak için finansal danışman görevlendirilmişse, alıcı firma tarafından yetkilendirildiğini gösteren ‘yetki belgesi’ni görmek isteyin.

■    Firma değerlemelerini vermeden önce alıcı tarafın niyetini detaylarıyla öğreneceğiniz niyet mektubu isteyin. Pek çok ünlü şirket aslında niyeti olmadan bu şekilde piyasadan verileri topluyor, satıcı tarafa teklif vermeden süreci bitirebiliyor.

■    Siz eğer satış için yetki veriyorsanız, tek bir danışmana yetki belgesi verin. Bu şekilde yanlış piyasa algısına yol açmazsınız.

Barış ÖNEY / Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı
Yeni fonumuzla 20 şirkete yatırım planlıyoruz

ABD’nin en büyük yükselen pazarlar KOBİ fonu olan SEAF ile geçen yıl bir işbirliği başlattık. Bu birliktelik üzerine Türkiye’de 100’ün üzerinde KOBİ’yi inceledik. 10 şirketlik kısa liste oluşturduk. Bunlardan ikisine teklif verdik. Biri bilişim, diğeri gıda ve içecek sektöründe. Hali hazırda süreçler devam ediyor. SEAF Fonu’nun en büyük özelliği, yıllık cirosu 10 milyon doların altında olan şirketlere para koyabiliyor olması. 1 ila 7 milyon dolar aralığındaki şirketlere para koyabilen başka bir fon Türkiye’de mevcut değil. Melek yatırımcılar var ama onlar da daha çok 1 milyon doların altında olanlara ortak oluyorlar. Odaklandığımız belli bir sektör yok ama niş üretim ve servis sektöründeki (bilişimi, sağlık hizmetleri, enerji verimliliği vb) şirketlere öncelikli olarak bakıyoruz.

Şirketin en az üç yıldır faaliyette olup iş modelini kanıtlamış olması önemli. Diğer bir deyişle cirosu 10 milyon TL üzeri olup amortisman ve vergi öncesi faaliyet karlılığı en az 1 milyon TL olmalı. Ayrıca bugünlerde 75-100 milyon dolar aralığında yalnızca Türkiye’deki KOBİ’lere yatırım yapacak bir fon oluşturma hazırlığı içindeyiz. Bu yıl içinde tamamlamayı düşünüyoruz. Bu fon oluştuğunda 15-20 şirkete yatırım yapmayı planlıyoruz. CMS ve Dealvvatch’un raporuna göre, 2014’te Avrupa’da gelişmekte olan ülkelerde şirket alım satımlarında artış görülecek. Rapora göre 2013 yılında Rusya, Polonya ilk ikide yer alırken Türkiye yüzde 13 ile üçüncü sırada yer aldı. Rapor özellikle bankacılık sektöründe artış olacağını öngörmekte. Ernst & Young’un 2014 tahminleri ise iyimser olmakla birlikte 2013 ile aynı oranlarda kalacağı yönünde. Özelikle enerji sektöründe yapılan M&A’lerin çoğunlukta olduğu 2013‘ten sonra Amerikan Boston Consultant Group, Türkiye’yi M&A için en iyi yedi gelişmekte olan ülke arasında gösteriyor.

RAHİME BAŞ UÇAR

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu