Makaleler

Siyaset ve dini sosyal medyada konuşuyoruz

Siyaset ve dini sosyal medyada konuşuyoruz

Sosyal ağların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte etki alanı da genişliyor. Araştırma şirketi Pew Research Center’ın yaptığı analize göre genel olarak bakıldığında çoğu kişi müzik ve film hakkında sosyal medyada görüşlerini aktarıyor. Ortadoğu ülkeleri ise daha çok siyasi gelişmeler ve toplumu ilgilendiren konularda sosyal ağları bir platform olarak kullanıyor. Burada Türkiye de ilk sıralarda yer alıyor.

internetin birçok alanda yarattığı dönüşüm baş döndürmeye devam ediyor. Bu teknolojik iletişim harikasının son dönemlerde yaptığı yeniliklerden biri de farklı sektörlerdeki iş yapış şekillerini değiştirmek ve bunu yaparken örgütlenme konusuna da sosyal ağlarla birlikte yeni bir pencere açması oldu.

Öyle ki çoğu kurum yeni yapacakları bir şeye verilecek tepkiyi ilk önce sosyal medyadan ölçmeye başladı.

Sosyal ağlar, bireylerin her türlü fikirlerini internet üzerinden paylaşmasına, düşünceleri benzer insanlarla birlikte görüş alışverişi yapıp birlikte hareket etmelerine de olanak sağladı. Bunun en büyük etkisi ise sosyal medyada geçtiğimiz yıllarda siyasi bir çıkışın ateşini yakan ‘Arap Baharı’ hareketinde yaşandı. Bunun rüzgarıyla birlikte Ortadoğu’da sosyal medya kullanımında ciddi bir artış görüldü. Özellikle de toplumu ilgilendiren, siyasi gelişmeler konusunda sosyal ağların kullanımı yoğunlaştı.

TOPLUM VE DİN ÖNDE

Araştırma şirketi Pew Research Çenter da Arap Baharı’nı çıkış noktası alarak Ortadoğu’daki sosyal medya kullanım alışkanlıklarını inceledi. Rapordaki istatistik verilere bakıldığında Arap ülkeleri gibi Türkiye’nin de benzer bir çizgide olduğu görülüyor.

Buna göre Lübnan, Tunus, Mısır ve Ürdün’de sosyal medya kullanıcıları politik konularda aktifler.

Ayrıca Ortadoğu kullanıcıları toplum ve din konuları duyurularında dünyanın geri kalanından daha sıklıkla bahsediyor. Rapora göre 10 kişiden altısı bu konuda görüş bildiriyor. Bu konuda Mısır, Ürdün, Tunus’un arkasından Türkiye geliyor.

Avaıpa’da ise bu oran onda bir. Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde sosyal medyada daha çok müzik, film ve spor konuları konuşuluyor. Bu durum kişinin kafa yapısı ve derinliği ile ilgili tam bir anlam ifade etmiyor. Çünkü ABD’de de toplumun çoğu birçok ülkeye göre daha fazla sosyal medyayı kullanıyor ve kullanıcılar genç ve eğitimli. Ancak Ortadoğu’daki kullanıcıların bu konuda daha aktif olduğu ortada.

Pevv Research Çenter raporu sosyal medya kullanımında dünyada farklılıkların olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle de Ortadoğu ülkelerinde. Facebook ve Twitter kullanımına bakıldığında fotoğraf paylaşımı, müzik, film ve spor konusunda tutuk olduklarını gösteriyor. Sosyal ağları daha çok politik, toplum ile ilgili kritik konular için bir fikir alışverişi platformu olarak görüyorlar.

GENÇ KULLANICI YÜKSEK

Kullanıcıların yaş aralığına bakıldığında her yerde genel olarak bilindiği üzere gençlerin oranı yüksek. ABD’de, İtalya’da, Ingiltere’de, Polonya’da, Ispanya ve Fransa’da 18-29 yaş kullanım oranı yüzde 80’lerin üzerindeyken Türkiye’de bu oran yüzde 69 olarak hesaplanmış. 30-49 yaş arasına bakıldığında ise Türkiye’de oran yüzde 31’e düşüyor. Diğerlerinde ise yüzde 50’nin üzerinde kalıyor.

Sosyal medyanın toplumdaki rolünün değişiminde rol oynadığını ifade eden kişilerin oranı Ortadoğu ülkelerinde özellikle Kuveyt, Umman, Mısır, Lübnan ve Bahreyn’de yüzde 40’ın üzerinde bulunuyor. Genel olarak rapora bakıldığında ise ortak noktada popüler kültürün çok fazla etkisini görüyoruz. Çünkü genelde çoğu kişi müzik ve filmler hakkında sosyal medyada görüşlerini aktarıyor. Bunun oram yüzde 67. Toplumla ilgili konuların oranı yüzde 46, spor yüzde 43, politika yüzde 34 ve din yüzde 14 oranında.

Sosyal medya konusunda araştırmalar yapan Monitera şirketinin yönetici ortağı Metin Kahraman da raporun çıkarımını doğrulayarak, “Sosyal ve kültürel değerlerimize baktığımızda bu konular online -offline tüm ortamlarda konuştuğumuz ortak konular. Türkiye’ye baktığımızda siyaset ve futbol gün içerisinde sosyal medyada yoğun hacimde konuşulan konulardan olduğunu görüyoruz. Ülkemizin hem siyasi ve jeopolitik konumu, hem de hareketli gündemlerimiz nedeniyle Avrupa ve Amerika’ya göre siyasette yoğunluk oluştuğunu düşünüyoruz” diyor. Türkiye’de günlük olarak çok konuşulan bir konu olan dizilere de dikkat çeken Metin Kahraman, hergün en fazla izlenen diziler ve hatta dizi karakterlerinin de sık sık sosyal medyanın gündem listesinde yer aldığını ifade ediyor.

2016 HEDEFİ YÜKSEK

Sosyal medya kullanımının önümüzdeki dönem kullanım alanının genişlemesiyle birlikte artacağı düşünülüyor. Çünkü internet ekonomisi giderek büyüyor.

Dünyanın gelişmiş ekonomilerinden oluşan G20 ülkelerinde internet ekonomisinin 2016 yılında iki katına çıkması bekleniyor. Bu artışın büyük bölümü mobil aygıtlar ve cep telefonlarının daha yaygın kullanımından gelecek. Tahminler, bu sektörün 2.3 trilyon dolarlık hacminin 4.2 trilyon dolara çıkacağı yönünde. Gelecek üç yıl içinde bununla birlikte yaklaşık 3 milyar kişinin internet kullanacağı öngörülüyor. Araştırma her yıl yaklaşık 200 milyon kişinin ilk kez internet kullanmaya başladığını gösteriyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu