Makaleler

Sosyal Mecralar Hayatın Döngüsünü Değiştiriyor

Japonya’daki deprem an be an twitter ve youtube gibi mecralar üzerinden canlı olarak dünyaya aktı. Haberleri ilk duyduğumuz yerler bu mecralar oldu. Körfez savaşı döneminde CNN’in elde ettiği başarıyı günümüzda sosyal mecralar kazanıyor.

Arab Spring” olarak bilinen ve Mısır, Tunus ve Libya’da politik ayaklanmanın körüklenmesinde sosyal mecralarda yapılan konuşmaların gücünün ve katkısının çok önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Mısır’da Hüsnü Mübarek’in istifasından bir hafta önce twitter’da demokrasi ile ilgili olan konuşmalar günde 23.000’den 230.000’e fırladı.

2011 yılının en görkemli Kraliyet düğünü, sosyal medya’da ki konuşmaların %70’ini oluşturuyordu. 30 gün içinde 911.000 tweet ve 217.000 facebook mesajı girilmiş.

Bu üç örnek birçok açıdan ilginçtir. Nasıl mı?

Japonya depreminde twitter ve facebook ailelerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan ve yardım desteğinin gelmesini sağlayan önemli bir araç oldu. Skype kaybolan akrabalarının bulunması için tercih edilen araçlardan oldu.

Arap ayaklanmasında belli bir amaç uğruna savaş verenlerin hızlı bir şekilde dayanışma içinde olması, verilen bilgi ve videoların yarattığı algı, duyguların ve hareketin güçlenmesine sebep oldu.

Kraliyet düğünü televizyondan naklen verilmesine rağmen, TV başında oturanlar tarafından dahi paylaşılmaya devam etti. Yani bir yerde evde yanlız başınıza düğün seyretmiyor, sanal dünyada ki dostlarla paylaşılan bir deneyim hayata geçiyordu.

Bu üç durumda da ortak payda insanların hayatlarını diğer insanlarla paylaşma ihtiyacı. Dostları, arkadaşları, tanıdıkları, sadece sosyal mecralarda tanıştıkları ve hatta hiç tanımadıklarıyla iletişim halinde olma yani sosyalleşme ihtiyaçları. Bir diğer deyişle insanın doğasının temeli olan sosyalleşme ihtiyacının karşılanması. Bazen tanımadıklarınıza yardım götürerek, bazen belli bir amaç uğrunda bir araya gelerek bazen de hayatın tatlı dakikalarını paylaşarak sosyalleşme.

Sosyal mecralar olmayan bir dünya içinde yaşamaya çalışan asosyallerin dünyası diye düşünüyorsanız, tekrar düşünün.

Sosyal Mecraları etkin kullanmak isteyenlere bazı istatistikler:

Facebook’da paylaştıklarınızın daha çok beğenilmesini istiyorsanız, en iyi saat akşam 19.00

Twitter’da RT edilmek için en doruk paylaşma saati 12.00 ya da akşam 19.00’dan sonra. Bir saat içinde 4’den fazla tweet atmamanız da etkinliği kaybetmemeniz için önemli.

Yazan : Fatmanur Erdogan http://kariyeryolculugu.com/blog/2011/09/15/sosyal-mecralar-hayatin-dongusunu-degistiriyor/

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu