Makaleler

Sosyal medya ve iş dünyası

İş dünyasının tecrübeli birçok isminin katılımı ile yapılan araştırma ile sosyal medya ve iş dünyası incelendi. Araştırma, kariyerlerinin zirvesinde olan ve profesyonel başarılarını yenilikçi anlayışlarına borçlu olan tanınmış isimlerin, sosyal medyayı neden ve nasıl kullandıklarına yanıt buluyor.

İnsanlık tarihinin gördüğü en güçlü devrim
Bu konuda görüşüne başvurulan ilk isim Eski Synovate Yönetim Kurulu Başkanı ve ünlü danışman Temel Aksoy oldu. Sosyal ağları oldukça aktif şekilde kullan Temel Aksoy;  “İnternet, insanlık tarihinin gördüğü, belki de en güçlü toplumsal devrimi yarattı. İnternetle birlikte, sürekli paylaşan, öğrenen, eğlenen bir insanlık türü ortaya çıktı; ancak yaşadığımız bu gerçeklik aslında teknolojik olmakla birlikte, esas olarak insanidir.  Sanal toplulukların gücü,  bu teknolojiyi kullanan insanlardan kaynaklanıyor“ diyor ve tarihte ilk kez oluşan bu insani sermayenin, uzağında kalınamayacak kadar değerli olduğunu ekliyor.

Sosyal medyada yer almak, kravat takmak gibi
Deulcom İnternational Kurucusu Baybars Altuntaş, sosyal medyaya olan ilgisinin Dragon’s Den programından sonra iyice arttığını, Facebook’ta 80 olan arkadaş sayısının programın gösterildiği 8 hafta sonunda 1100’ çıktığını söylüyor ve ekliyor: “Sosyal medya kullanımı şununla eşdeğer: “İş dünyasındaki erkekler neden kravat takmalı”.  Sosyal medyada artık kravat takmak gibi iş dünyasının bir vazgeçilmezi. Hele ki Türk iş dünyasında kravat olmazsa olmazdır.”

Dünya Fütüristler Birliği Türkiye Başkanı ve Brightwell Holdings BV Yönetim Kurulu Başkanı  Alphan Manas ise, “Çok geniş kitlelere fikir ve mesajlarımı iletme olanağını kullanmış oluyorum.” diyerek özetliyor sosyal medyaya olan ilgisini. Alphan Manas çok net bir açıklama ile “Olayı sadece “arkadaş edinme, boş vakit değerlendirme” gibi görmemek gerekiyor. Başarısı ve yararı açık olan sosyal medyayı iş dünyası bugüne kadar anlamadıysa zaten onlar için üzgünüm.” diyor ve halen sosyal medyada var olmayan profesyonellere deyim yerindeyse açık kapı bırakmıyor.

İşimi ve tanınmışlığımı sosyal medyaya borçluyum
Geleceğin sözcülerinden M-Gen Gelecek Planlama Merkezi Kurucusu Ufuk Tarhan ise şu andaki işinin, tanınmışlığının ve başarısının en önemli kaynağını sosyal medya olarak görüyor. Sosyal medyayı işi için kullandığını ve gelinen noktada kullanmamak gibi bir seçenek olmadığını söylüyor. Sosyal medyayı, yeni çağın ve dijital ekonominin en önemi yapı taşı olarak gören Ufuk Hanım, ayrıca her ne kadar iş için olsa da sosyal medyanın kendisine keyif verdiğini de belirtiyor.

Yöneticiler için sosyal ağın altın kuralı: İstikrar
Dekatlon Buzz Sosyal Medya İletişim Ajansı kurucu ortaklarından Mesut Karakaş ise iş dünyası ve sosyal medya ilişkisini şu şekilde özetliyor: “Sosyal Medya’nın yaşamımıza girmesiyle birlikte yöneticilerin sürdürülebilirlik takvimine bir mecra daha eklendi: ‘sosyal ağlarda kişi olarak yer almak.’
Yöneticilerin sosyal ağlarda tecrübe paylaşımlarında bulunması, yaşamsal ilgi alanlarını aktarması, okuduğu metinlerden bir bukleye yer vermesi kişisel ve kurumsal sosyal sorumluluğu temsil etmektedir. 

Tam bu noktada önemli bir durum var;  yöneticinin bu temsiliyeti yerine getirirken sosyal ağlarda nasıl bir tarzla yer alacağını netleştirmesi gerekiyor. Paylaşması gereken/gerekmeyen içerikleri nasıl belirleyecek?

Dualist bir yaklaşım gerekiyor bunun için. Bir tarafta sosyal medya konusunda başlangıç seviyesi için profesyonel yönlendirme gerekmekte, diğer tarafta ise kendisinin mecralarda istikrarı. Çünkü yöneticiler için sosyal ağın altın kuralı istikrardır.”Hürriyet

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu