Başarılı Girişimcilik

Start Up’lar İçin Checklist

Başarılı girişimcilerin ortak özelliği, hayal kurmaları ve onları gerçekleştirmek için çok çalışmaları. Bu yaygın ve kabul görmüş yaklaşıma ben de katılıyorum. Kesinlikle buzdağının görünen kısmında bunlar var.

Gelin birlikte aşağılara doğru inelim ve kendimize bir checklist oluşturalım.

Sınırsız: Evet, hayal kurun ama varsayımlara, sınırlara bağlı kalmasın. Özgürce hayal kurun. Ulaşması ne kadar zor gözüküyorsa o kadar güzel.

Tutku: Hayalini kurduğunuz gelecek için ürettiğiniz fikre tutkuyla bağlı olmanız çok önemli. Her koşulda peşinde gidecek enerji ve motivasyonu taşımalısınız. Ama körü körüne değil.

Farkındalık: Fikrinizin gerçekte pazarda var olan ya da üzerinde çalışılan iş modellerinden nerelerde farklılaştığını analiz etmelisiniz. Kesinlikle var olan, kolay kopyalanabilir işlere yönelmemelisiniz.

Esinlenme: Fikrinizle bağlantılı çözümleri analiz ederken esinlenmeniz çok önemli. Neyi doğru yapmışlar, neler daha iyi yapılabilir? Böylelikle fark yaratacak unsurlara bir adım daha yaklaşacaksınız.

Müşteri: Fikrinizle beraber doğrudan, eşzamanlı düşünmeniz gereken unsur; müşteri. Sizin geliştireceğiniz çözümü kimler, neden kullanacak? Çözüm için doğru zaman şimdi mi? Ölçek nedir? Ne kadar büyük, ne kadar küçük?

Takım: Gelelim literatürde en fazla üzerinde durulan konulardan birine. Fikrinizi projelendirip hayata geçirecek takım kimlerden oluşuyor? Yetkinlik seti doğru birleştirilmiş mi? Herkes projesine şimdiden tutku duyuyor mu?

Fikir doğrulama: Fikri projelendirmeye geçmeden önce muhakkak uğramanız gereken kapı. Potansiyel gördüğünüz müşterilere, kullanıcılara baştan sormalısınız. Geliştireceğiniz çözümü kullanırlar mı?

Ne sıklıkla ve neden kullanırlar? Ya da ne özelliği olursa kullanmaya başlarlar ve sürdürürler? Bunun için ne kadar bir ödeme yapmaya razı olurlar?

PoC, prototip, demo aşaması: Sormanın bir adım ötesine geçelim. Deneyimleme, test etme aşaması. Fikrimizin nasıl çözüm ürettiğini ispatlayan ve görünür hale getiren an, basit parça olarak prototip ve demoyu geliştirmemiz gerekiyor. Mümkün olduğunca geniş bir kesime ulaşarak geri bildirimlerini, tasarımı da zenginleştirecek şekilde alalım ve yeni bir versiyona geçelim.

Kazanan iş modeli: Fikrin doğuracağı urun, servis, nasıl bir iş modeli kurulacağı. İş modeli, bir şirketin “değeri” nasıl yaratıp nasıl dağıttığım ve finansal sürekliliğini nasıl kazandığını tanımlayan mantık modelidir. Bu işten nasıl para kazanabileceksiniz? Diğer bir deyişle gelir modeli nedir?

İş planı: Kazanan iş modelinin hayata geçirilmesi için çok kapsamlı bir iş planının hazırlanması ve başarılı bir program yönetimiyle her bir aşamanın, planlanan kaynaklar kullanılarak tamamlanması gerekiyor.

Kaynak: Girişimcilerin çoğu, darboğaza düşme potansiyeli gördükleri alanı, sürdürülebilir finansal kaynağa erişim olarak işaret ediyor. Bazı durumlarda müşteri probleminden yola çıkarak ve müşteri desteği alarak geliştirilen çözümler, daha kısıtlı bir alanı kapsıyor, hayallerin sadece bir bölümü hayata geçirilebiliyor. Bu durumlarda hayallerden vazgeçmeden, ilk fazı ekonomik değere dönüştürerek sonraki fazlar için kaynak yaratma modeli uygulanabilir.

Mentorlar: Mentorun, girişimcinin geçtiği aşamalardan daha önce geçmiş, zorlukları yaşamış ve sorunları çözmüş olması, yönlendirirken girişimciye cesaret ve farklı bakış açıları kazandırıyor.

Peki sonra?: Gelecek yıl bu zamanlar ve bir sonraki yıl bu zamanlar yeni ne yapıyor olacaksınız?

Çözümün yeni versiyonları mı var? Hayallerinizin ne kadarı hayata geçiyor? Yoksa yeni hayaller mi geliyor?

O zaman 5 yıl sonra da ne yapacağınızı biliyorsunuz demektir. Ve başarı kaçınılmaz.

DR. Verda Emiroğlu/ve Fark Yarat Kurucusu

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu