MakalelerŞirket Haberleri

Sürdürülebilir İş Modeli Uygulamaları Giderek Yaygınlaşıyor

UNILEVER TÜRKİYE
Hedefi karbon pozitif olma

Unilever küresel ölçekte beş yıl önce iş planını ve büyüme hedeflerini sürdürülebilir bir çerçevede yeniden tasarladı. 2010 yılından bu yana iş modeli olarak Uniİever Sürdürülebilir Yaşam Planı üzerinden yürüyor. Unilever Türkiye, Orta Asya, Rusya ve Ortadoğu Sürdürülebilir İş Direktörü Ebru Şenel Erim, sürdürülebilirlik konusunu iş yapış felsefesi olarak benimsediklerini ve faaliyetlerinin her aşamasına bu anlayışı entegre etmeye başladıklarını söylüyor. Erim’in verdiği bilgiye göre, Paris’te gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sürdürülebilirlik konusunda uluslararası bir dönüm noktası oldu. 190 ülke iklim değişikliğine karşı ortak bir adıma imza atmayı başardı.

Unilever bu süreçte aktif bir rol oynadı. Firma, 2030 yılında ‘karbon pozitif olma’ hedefi için yoğun bir çalışma yürütüyor. Unilever Türkiye sürdürülebilirlik kapsamında bugüne kadar, gerçekleştirdiği projelerle 27 bin küçük çiftçiye destek sağladı. Toplam bin kadına eğitim ve iş fırsatları yarattı. Satış ve dağıtım noktalarının ekolojik ayak izini azaltmayı hedeflediği projeyle bugüne kadar 100 noktayı yeşil satış noktası yaptı. Tarımsal hammaddelerinin yüzde 98’ini sürdürülebilir olarak tedarik ediyor.

UNİLEVER FOOD SOLUTIONS
Yeşil nesil restoran hareketi

Çatı şirketi Unilever’in sürdürülebilirlik felsefesini paylaşan Unilever Food Solutions bazı spesifik konularda sektörde öncü rol üstleniyor. Firmanın Türkiye, Orta Asya ve İran Genel Müdürü Önder Arsan’ın verdiği bilgiye göre, ev dışı gıda sektörü, dünyanın en fazla atık üreten sektörlerinin başında geliyor. Firma sürdürülebilir olmayan bu tablodan hareketle yeme-içme sektörüne sürdürüle-bilirlik anlayışını kazandırmak için yola çıkmış. Ev dışı tüketim sektöründeki gıda atığının azaltılması ve profesyonel mutfakların daha verimli hale getirilmesi hedefleniyor. Bu amaçla önce 2013 yılında ‘Gıda Atığını Önleyelim Projesi’ hayata geçirildi. Bunu 2015 yılında başlayan ‘Yeşil Nesil Restoran’ hareketi izledi.

SIEMENS
İnsan, çevre ve kârlılık

Siemens, dünyada 170, ülkemizde ise 160 yıldır faaliyet gösteriyor ve sürdürülebilirlik konusunda örnek teşkil ediyor. Dow Jones Sürdürülebilirlik Endek-si’nde uzun yıllar liderliğini koruyan Siemens, 2015’te ikinci sırayı elde etti. Siemens, dünya genelinde sürdürülebilirlik konusunu “3P” ile tanımlıyor. Bunlar “People, Planet ve Profit”. Yani insan, çevre ve karlılık… Siemens Türkiye bünyesinde ise Sürdürülebilirlik Kurulu bulunuyor.

Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü ve Sürdürülebilirlik Başkam Tuğrul Günal’m verdiği bilgiye göre, Kurul her yıl bir Sürdürülebilirlik Programı oluşturuyor. Program ile Yönetim Kurulu’nun onayının ardından planlanan faaliyetler hayata geçiriliyor. Bu Siemens’in kendi kaynaklarını olduğu kadar, hem bulunduğu ülke ve bölgelerdeki hem de büyük bir bakış açısıyla ele alındığında dünya kaynaklarının doğru kullanılmasına katkı sağlıyor. Siemens kadınların ve gençlerin yönetimdeki rolünü artırmak için çeşitlilik konseyi kurarken, “Tedarikçi Günü”nü de düzenli olarak gerçekleştiriyor. Çalışanların sağlığı için merdivenleri renkli kalori hesaplarıyla giydirirken asansörlerde de sağlıklı yaşam mesajlarına yeri veriyor. İstanbul Gebze’deki binası ise Türkiye’nin ilk yeşil bina sertifikası (LEED GOLD) almaya hak kazanan yapısı. Günal, Siemens olarak 2020 yılı itibariyle karbon ayak izini yarıya indirmeyi, 2030 yılı itibariyle de sıfırlamayı hedeflediklerini ifade ediyor.

SÜTAŞ
Sıfır atık hedefine sahip

Sütaş’ın sürdürülebilirlik anlayışı ‘çiftlikten sofraya’ iş modeline dayanıyor. Sütaş Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Saffet Kar-pat’m verdiği bilgiye göre, sürdürülebilirlik yaklaşımı, ekonomik, sosyal, çevresel ve kurumsal olmak üzere dört ana başlıkta toplanıyor. Yönetim Kurulu’na doğrudan raporlayan Sürdürülebilirlik Komitesi iki yıldır faaliyet gösteriyor. Komite, sürdürülebilirlik stratejisini tüm organizasyonun hedefleri ile örtüşen iş planlarına dönüştürmekten, bu planların hayata geçirilmesinden ve denetlenmesinden sorumlu.

Sütaş, yatırım yaptığı her bölgede süt ve süt ürünleri üretiminin yanı sıra bitkisel üretim, yem fabrikası süt sığırı çiftlikleri, damızlık yetiştirme merkezleri de kuruyor. Her bölgede hayvan gübrelerini değerlendirmek için biyogaz tesisleri oluşturuluyor. Biyogaz tesislerinde üretilen elektrik 2015 yılında grubun elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılamış durumda. Karpat, geri dönüşüm oranlarının artırılması için sıfır atık hedefiyle çalışmalarını sürdüreceklerini kaydediyor.

AKBANK
İlk raporu yayınladı

Akbank Yönetim Kurulu’na bağlı ola rak görev yapan Kurum sal Yönetim Komitesi, sürdürülebilirlik alanında en üst icracı makam konumunda.

Komite başkanı ve komitenin çoğunluğu bağımsız yönetim kurulu üyelerinden oluşuyor. Yılda iki kez toplanan Kurumsal Yönetim Komitesi’nin, toplantı gündemini, kurumsal yönetim alanında gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte sürdürülebilirlik konularında durum analizi yapılması, gelecekte uygulamaya konulacak adımların değerlendirilmesi, iklim değişikliği stratejileri ve aksiyon planı, girişimcilik, eğitim ve toplumsal katkı odaklı sosyal sorumluluk projeleri oluşturuyor.

Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkam Cenk Göksan’ın verdiği bilgiye göre, Akbank 2009 yılında mevduat bankaları arasında Türkiye’de bir ilke imza atarak GRİ bazlı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı.

Akbank sürdürülebilirlik kapsamında şu çalışmaları yapıyor: “Çevre ve sosyal politika uygulamaları, sosyal ve çevresel yönetim sistemi, EBRD kredileri, Yatırım Bankası kredisi, MidSEFF kredisi, OPIC’ten enerji verimliliği temalı fon, kültür&sanat, girişimcilik ve eğitimle ilgili projeler.”

GARANTİ BANKASI
4 milyar $’lık sürdürülebilir finans

Garanti Bankası bu alandaki çalışmalarını 2012 yılından beri sürdürülebilirlik komitesi tarafından yürütüyor. Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin’in verdiği bilgiye göre, sürdürülebilir finans kapsamında en kritik konulardan biri yenilenebilir enerji. Bu konudaki çalışmalar hızla artıyor. Örneğin, Garanti Banka-sı’nın Türkiye kurulu rüzgar gücü kapasitesi kuruluşundaki finansman payı yüzde 35. Yenilenebilir enerji yatırımlarına sağlanan toplam finansman tutarı 4 milyar dolara ulaşıyor. 2015’te, ‘greenfield’ elektrik üretim tesislerine sağlanan proje finansman kredilerinin tamamı yenilenebilir enerji santrallerine sağlandı.

1 MW altı lisanssız yenilenebilir enerji projeleri için yeni bir ürün geliştirdiklerini belirten Edin, iklim değişikliği ile mücadele için yenilenebilir enerji dışında su konusunda da finansman ihtiyacı olan pek çok alan olduğunu söylüyor. Edin’e göre, ülkemizde toplam su tüketiminin yüzde 74’ünü tarımsal sulama oluşturuyor. Fakat tarımsal sulamanın yüzde 94’ü oldukça verimsiz bir yöntem olan geleneksel yüzeysel sulama yöntemi ile yapılıyor. Bu sebeple 2015’in başında, ‘Tarımsal Sulama Sistemi Kredisi’ adında yeni bir ürün sunuldu. Bu kredi kapsamında Türkiye’nin en büyük güneş enerjili sulama sistemi finanse edildi.

Garanti Bankası kadın çalışan konusunda da pozitif yaklaşım sergiliyor. Buna göre, kadm çalışan oranı yüzde 57 ile sektör ortalamasının üzerinde. Üst ve orta yönetimde görev alan kadın çalışanların oranı yüzde 40. Yönetim kurulundaki kadm oranı ise geçen yıl yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarıldı. Ayrıca terfi politikalarına en az bir kadın aday gösterme zorunluluğu eklemeye karar verildi. Garanti’nin hedefleri arasında, proje finansmanında karbon giderlerinin de göz önüne alınması, ormansızlaşmanın azaltılması ve yeşil ofis standartlarının oluşturulması öne çıkıyor. Bu arada Garanti Bankası, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girmeye hak kazanan tek Türk firması.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu