Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Tarım fuarında inovatif girişimler

Sera, Tarım Ekipmanları Ve Teknolojileri fuarı

Antalya’da bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları Ve Teknolojileri fuarına bu yıl 650 firma ile 50’nin üzerinde ülke katıldı. Fuara inovatif girişimler de damgasını vurdu.

Türkiye iş dünyasının gündeminin ilk sıralarına yükselen inovasyon tarım kesiminde de kendisini göstermeye başladı. Bu gelişimin en somut örneği Antalya’da düzenlenen önemli fuar etkinliklerinden Growteck’te karşımıza çıktı. Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen fuar etkinliğine inovatif ürünler damgasını vurdu. Çikolata renkli domatesten, olumsuz iklim şartlarından korunmaya yönelik telli çözüme, ağaç kabuğundan üretilen toprağa kadar çok değişik yeni ürünler fuar ziyaretçilerinin beğenisine sunuldu.

Fuarda, ilk 3 günde 370 milyon dolar ihracat bağlantısı sağlandı. Fuarda Türk tarım sektörü ile Avrupa ülkeleri ve Çin’den katılan 150 Tarım firması arasında rekabet yaşandı. Bu yıl fuarda; Rusya, Ukrayna gibi Doğu Bloku ülkelerine büyük oranda domates satışı gerçekleştirilirken, Avrupa’ya ise kansere karşı koruyucu özelliği olan Likopen yoğunluğu nedeniyle özellikle AvrupalIların tercih ettiği siyah domates tohumu sattı. 14’üncü Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, geçtiğimiz hafta Antalya Expo Center’de düzenlendi. 50’nin üzerinde ülke, 650 katılımcı firmanın 40 bin metre kare alanda ürünlerini sergilediği fuarda bu yıl domates başta olmak üzere sebze ve meyvelerdeki fiyat artışı, ihracat bağlantıları öne çıktı.

Açılışta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erdal Celal Sumaytaoğlu, Türkiye’nin birçok alanda olduğu gibi tarımda da ilerleme kat ettiğini söyledi. Bu türden fuarların bilgi paylaşımı açısından önemli olduğunu belirten Sumaytaoğlu, “Tarımda dünyada yedi, Avrupa’da ilk sıraya yükselmek iyi bir değer. O yüzden bu türden fuarlara önem vermek gerekiyor” dedi.

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gencer de tohumculuk faaliyetlerine dikkat çekerek, “Tarım fuarlarına önem veriyoruz. Tohumla ilgili buraya katıldık. Son dönemlerde tohumculuk kanunuyla sektörümüz güçlendi. Özellikle yurt dışı çalışmaları ve fuarlarla da sektörümüz ihracat kabiliyetini arttırdı. 15 yıl önce ihracattan söz edemezken şimdilerde ihracat yapıyoruz” diye konuştu. Grovvtech Eurasia Tarım Fuarı Grup Direktörü Engin Er, Rusya ile Avrupa arasındaki sorunun Türkiye’nin tarım ürünü ihracatına yaradığını ve geçen yıl üreticinin küstüğü domatesin bu yıl dalında alıcı bulduğunu söyledi.

Avrupa ile aralarındaki sorun nedeniyle Rusya’nın artık Türkiye’den ürün ihraç ettiğini söyleyen Er, “Avrupa ile Rusya arasında ambargo gözlerin Türkiye’ye dönmesine yol açtı. Zaten Türkiye ürünlerinin çoğunu Rusya’ya satıyordu şimdi bu durum daha fazla ürün satmak manasına geliyor. Böyle olunca üreticiler ürünlerini dalında satmaya başladı” dedi. Er, fuardaki inovatif ürünlerin katılımcıların büyük beğenisin topladığını dile getirerek, “Çikolata renkli domates başta olmak üzere pek çok inovatif ürün tarımsal gelişimimizi ortaya koyan güzel örnekleri oluşturdu” diye konuştu.

Domates revaçta

Geçen yıl domatesten umduğu kazancı sağlayamayan çiftçinin domatesi bıraktığını da kaydeden Er, bu yıl Rusya ile Avrupa arasındaki sorundan dolayı domatesin tekrar değer kazandığını ve ürünün ihracata yetmediğini söyledi.

iç pazarda Türk tüketicilerin bu durumdan biraz olumsuz etkilendiğini de vurgulayan Growtech Eurasia Tarım Fuarı Grup Direktörü Engin Er, şöyle konuştu: “Bu bir bakıma Türk tüketiciler için biraz kötü. Çünkü bu defa Türkiye’de fiyatlar aratacak ürün azlığından dolayı. Son iki üç aydır Türkiye’den atımlar daha çok arttı. Bir önceki yıla göre bu aylarda Rusya’ya ürün ihracı yüzde 15 oranında yükseldi. Üretici artık domatese döndü ve artık domates para etmeye başladı.”

2 binden fazla ziyaretçi

Bu yıl Grovvtech Eurasia Tarım Fuarı’na, Türk mühendisler tarafından geliştirilen yeni teknolojiler, dünyaya ihracat kapılarını açan yüzde yüz yerli tohumlar ve yerli tarım üreticilerinin başta Afrika ülkeleri olmak üzere yurt dışında arazi, sera satın alarak yurt dışında da üretime başlaması vurdu. Fuarda, bu yıl 250 milyon lira ihracat bağlantısı kurulması ve 400 milyon lira civarında ticari hacim hedefleniyor. Tüm dünyadan gelen katılımcı ve ziyaretçisi ile tarım sektörünün buluşma noktası haline getiren Grovvtech Eurasia bu yıl 32 ülkeden 650 katılımcı firmayı, 64 ülkeden 2 bin 100 yabancı ziyaretçiyi ve toplamda 70 bin kişiyi ağırlayacak. Fuarda dikkat çeken başlıca ürünler şöyle;

Çikolata domates Çiko

Salkımında 7 meyve bulunajı Çiko domates, çok hızlı renk alma özelliğinin yanı sıra sert ve kaliteli. Bir tanesi 170 gr olan Çiko domates, renginin siyah olması dolayısıyla ‘Çikolata Domates’ olarak isim almış. Çikolata domates, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda S kez ekilebiliyor.

Suyunu bırakmayan domates

Suyunu bırakmayan domates olarak tarif edilen Intense, Türk mühendisler tarafından, yüzde yüz yeril tohumlarla geliştirildi. Intense, sert ve etli yapısı sayesinde dilimleme ve küp şeklinde kesim esnasmda suyunu bırakmasıyla büyük kolaylık sağlıyor. Domateste hacim kaybını önleyen ve uzun süre dayanıklılık sağlayan Intense domates, salata, sandviç, domates reçeli yapımında suyunu hemen salmadığı, rengini ve dokusunu kaybetmediği için büyük kolaylık sağlıyor. Intense domates suyunu bırakmayıp ateşi söndürmediğinden kebapçüann da gözdesi olacak.

Ağaç kabuğundan toprak üretti

Ağaç kabuğundan toprak üretti Baran Tarım, ağaç kabuklarından toprak üretti. Hindistan ve Sri Lanka’da üretilen topraklarda meyve ve sebze üretimi gerçekleşiyor. Bu üründe gübreden tasarruf sağlanırken, istenilen hacimde üretim yapüabiliyor. Toprak torbalarının fiyatları 1 ila 2 Euro arasında değişiyor.

İlaç kalıntılarına arılı çözüm

Fuarın ilginç ürünlerinden biri de Bambus arısı. Doğal dölleyici ve avcı arısı olarak 14 çeşit an üretimi yapan Kopert firması, bu alanda 4 firmanın bulunduğunu ve yılda 150 koloni an satüdığmı söylüyor. Bambus ansı ile ihracatta daha önce yaşanan kalıntı probleminin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Doğal afetlere karşı yerli kalkan

Türk tarımı geçen yıl dondan çok çekti. Bir yıllık zararın 1 milyar dolar olduğu dile getirildi. Bunun üzerine Agrimey şirketi bahçeleri güneş ve doludan korumak için telli terbiye sistemi geliştirdi. Ürün Türkiye’de birçok tarım bölgesinde kullanılıyor. Son 1 yılda 10 bin dekarlık alan bu ürünle kaplandı.

Çocuklara tarımı sevdirecek buluş

Türk girişimcisi Burçin Karakaba tarafından üretilen ürün, çocukların tarımı tanımasını sağlıyor. Toprak, tohum ve plastik setten oluşan Green House adı verilen ürünün satış fiyatı 55 lira. 5 ayda okullara 600 adet satılan ürün önümüzdeki günlerde D&R’larda da satışa sunulacak. Karababa, kızının bir katkı maddesine gösterdiği reaksiyondan yola çıkarak; geliştirdiği ürün ile çocukların tarımı deneyimleyerek öğrenmesini sağlıyor.

Barış Manço’dan ilhamla üretildi

Barış Manço’nun Gülpembe şarkısından ilham alman bu domates çeşidi, pembe renkli ve boğum arası kısa, erkenci bir çeşit. Az basık, az dilimli olan Gülpembe, açık tarlada da üretilebiliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu