Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Tarım ve Hayvancılık Hibeleri

Başvurular nereye yapılacak?

Proje başvurularının yatırım yapılacak illerdeki TKDK İl Koordinatörlüğüne yapılması gerekiyor. Yatırımın uygulanacağı il dışında başka bir ile yapılan başvurular geçersiz sayılacak. Ayrıca TKDK merkezine yapılacak başvurular da kabul edilmeyecek. Başvuru paketini hazırlamak için ihtiyaç duyulacak bilgilendirme dokümanları elektronik ortamda Tkdk.gov.tr internet adresinden ya da il koordinatörlüklerinden temin edilebiliyor.

Merak edilen sorular

■ Proje için teminat isteniyor mu? Banka kredisi de kullanılabilir mi?

Destek alabilmek için TKDK tarafından herhangi bir teminat istenmiyor. Ancak başvuru sahibi, projeyi yürütecek mali güce sahip olduğunu iş planında göstermek durumunda. Öz kaynakların yetersiz olduğu durumlarda banka kredisi kullanılabiliyor. Ancak projenin amacı ve sürdürülebilirliği için gerekli olan hiçbir taşınır ve taşınmaz bankalara teminat olarak gösterilemiyor.

■ Desteklenecek projeler nasıl seçiliyor?

İl koordinatörlüklerinde ön kontrolleri yapılan projelerin kontrol işlemleri TKDK merkezinde tamamlanıyor. Değerlendirme sonucunda uygun bulunan projeler, seçim kriterlerine göre en yüksek puandan başlayarak sıralanıyor ve ayrılan bütçe dikkate alınarak desteklenmek üzere seçiliyor.

■ İşletmenin kurulacağı yer kiralanabilir mi?

İşletme yeri mülkiyetinin başvuru sahibine ait olması gibi bir zorunluluk yok. Kiralama da yapılabiliyor. Ancak kira sözleşmesinin asgari proje uygulama süresi artı beş yıllık dönemi kapsaması gerekiyor.

■ IPARD kapsamındaki desteklerin niteliği nedir? Destekler karşılıksız mı?

Destekleme kararı alındıktan sonra imzalanacak sözleşmelerde belirtilen hususlara uyulması durumunda destekler karşılıksız, yani geri ödemesiz olarak veriliyor. IPARD kapsamındaki mali destekler karşılıksız ancak, şartlı mükellefiyet var. Eğer sözleşme hükümlerinin ihlali söz konusu olursa sağlanmış mali destekler, gecikme zammıyla birlikte geri alınıyor.

■ Kurum destek ödemelerini ne zaman, nasıl yapacak? Ödemeler, projedeki uygun harcama tutarına göre bir, iki veya üç taksit halinde yapılıyor. Harcama tutarı 250 bin euro’ya kadar olan projelerde tek taksit, uygun harcama tutarı 250 bin-1 milyon euro aralığında olan projelerde bir veya iki taksit, uygun harcama tutarı 1-3 milyon euro aralığında olan projelerde ise bir, iki veya üç taksit halinde ödeme yapılıyor. Ancak başvuru çağrı ilanlarına göre TKDK ilk taksit için ya da yatırımın tamamı için süreler belirleyebiliyor.

Yardım masasını arayın

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK), proje sahiplerine ya da ilk kez proje hazırlamayı planlayanlara yardımcı olmak için çeşitli destekleri var. Örneğin, 444 8535 numaralı “Yardım Masası” hattı hedef kitlenin ulaşması için aracısız hizmet sunuyor. Kişiler ister telefonla isterse yüz yüze, merkez ya da il koordinatörlüğündeki yardım masalarından her türlü soru ve sorunları için birebir bilgi alabiliyor.

Desteklenen alanlar…

■ Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım

■ Et üreten tarımsal işletmelere yatırım

■ Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması

■ Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması

■ Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması

■ Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması

■ Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi

■ Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi

■ Kırsal turizm

■ Kültür balıkçılığının geliştirilmesi

Hibe desteği alan örnek girişimciler

Futboldan tavuk yetiştiriciliğine profesyonel futbolcu Muzaffer Akdoğan Ankaragücü ve Malatyaspor gibi bir dizi takımda forma giymiş. Ancak geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle dört yıl önce futbolu bırakarak memleketi Çankırı’ya dönen Akdoğan, bir arkadaşının önerisi üzerine Kırsal Kalkınma Programı’ndan yararlanarak tavuk yetiştiriciliği yapmaya karar vermiş. Başarılı ve kriterlere uygun bir proje hazırlayıp TKDK’ya başvuran Akdoğan, “İki ayrı broyler tesisi için 2.2 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Bu tutarın yüzde 65’ini yani yaklaşık 1 milyon 500 bin TL’sini TKDK’dan hibe olarak aldık” diyor. Bu arada hemen belirtelim. Kırsal Kalkınma Programı kapsamında 2014 yılında Muzaffer Akdoğan ile birlikte 19 yatırımcı Çankırı’da modern broyler tesisleri kurmuşlar. 2015 yılında bu tesislerin sayısı 31’e yükselmiş.

kazağılarında butik otel açtı

Altınoluk’ta uzun yıllar turizm alanında faaliyet gösteren Vecdi Güreli, TKDK’dan 317 bin TL hibe alarak toplam 2 milyon 500 bin TL yatırımla otel kurdu. Önceki yıl misafirlerini ağırlamaya başlayan Aeneas isimli butik otel bulunduğu bölgenin en gözde tesisleri arasına girmeyi başarmış. 18 odalı otel, Balıkesir Altınoluk İlçesi Kaz Dağları eteklerinde bulunuyor.

Bursa’da beyaz et kesimhanesi kurdu

TKDK’dan hibe alarak kendi işini kuran girişimcilerden biri de Cihan Yelken. Bursa İnegöl’de kurduğu beyaz et kesimhanesine 4 milyon 800 bin TL harcayan Yelken, bu yatırım tutarının 2 milyon 400 milyon TL’lik kısmını hibe Dedesinin geçmişte Bursa’nın en büyük ilçesi olan İnegöl’de tavuk ve yumurta ticareti yaptığını söyleyen Yelken sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Babam da onun çizgisini takip ederek ticari hayatını sürdürdü.

Daha sonraki yıllarda babam özellikle broyler alanında bazı kesimhanelerle anlaşarak fason tavuk kestirmeye başladı. Ege Bölgesi’ndeki bazı illerde ve Adapazarı’nda bu şekilde bir süre et tavuğu kesimi yaptırdı. Daha sonra bir kesimhane kiraladık ve yaklaşık yedi yıldır kiralamış olduğumuz bu kesimhanede günde 35 bin broyler kesimi yapıyoruz. Hayalimiz memleketimiz olan İnegöl’de de bir kesimhane kurmaktı. 11. başvuru çağrı döneminde hazırlamış olduğumuz projemiz kabul edildi ve yatırımımızı tamamlamak için kolları sıvadık. Hem kurum personeli hem de biz projenin başından sonuna kadar çok emek sarf ettik. Projemizde yer alan makine ekipmanların bazılarını yurtdışından ithal ettiğimiz için bu makinelerin zamanında yetişebilmesi için büyük uğraşlar verdik.”

Bu işletmede saatte 5 bin, günde 50 bin adet broyler kesimi yapılıyor. İşletmede ilk etapta yaklaşık 200 personel istihdam edilecek. Daha sonraki yıllarda bu sayının 400’e çıkarılması hedefleniyor.

Kahramanmaraş’ta İtalyan peyniri

Kahramanmaraşlı Mahmut Zakrit yatırımcı olma hikayesini şöyle anlatıyor: “1980’li yıllarda zeytin, yoğurt ve peynir alanında iş yapmaya başladım. Suriye’de 1992 yılında fabrika kurdum. Fabrika iyi gelir getiren işlere imza atmaya başlayınca İkincisini kurdum. Lübnan, Irak ve Dubai’ye ihracat yapmaya başladım. Fakat iç savaş başlayınca şartlar ağırlaştı, araçlarımız durdurulup yağmalandı. Fabrikalarım bombalandı ve tüm emeğim mahvoldu. Çalışanlarım hapse atıldı. Bunun

üzerine her şeyimi bırakıp güvenli bir liman olan Türkiye’ye sığındım. Elimde kalan sermaye ile Türkiye’de iş kurmak için araştırma yaparken, TKDK’dan haberdar oldum. Benden istedikleri şartları yerine getirerek bir fabrika kurdum ve üretime başladım.”

Zakrit, süt ürünleri üretimiyle ilgili bir tesis kurmuş. Bu tesis 40 ton/gün kurulu kapasiteye sahip. Tesiste emmental, comembert, romano türü peynirlerin yanı sıra krem ve lor peynirleri de üretiliyor. Asya ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapmak için fırsatlar kollanıyor.

Mardin’in çiçek ihtiyacını karşılıyor

Mardin Kızıltepe llçesi’nde çiçek yetiştiriciliği konusunda deneyim sahibi Abdulhalim Doğan ve Mehmet Aydoğan isimli iki girişimci, söz konusu işi daha profesyonel ve yüksek kapasite yapmak amacıyla bir proje hazırlayıp TKDK’ya başvurmuşlar.

Bu yatırımı onaylayan kurumdan alınan hibe desteği sayesinde iki ortak şimdi Kızıltepe’de gül, karanfil, kasımpatı, gerbera, gloksinya, kaktüs, top mazı bitkileri yetiştirerek süs bitkileri ve kesme çiçekçilik alanında Mardin’in ürün ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyorlar.

Kastamonu’nun yeni gözdesi çemen

Kırsal Kalkınma Programı’nın ll’inci çağrı döneminde hazırladığı projesi kabul edilen Halil Holtacıoğlu, kurumdan aldığı destek sayesinde çemen imalathanesi kurmuş.

Halil Holtacıoğlu, “TKDK’nm hibe desteğiyle traktör, römork, rotovatör ve pulluk aldık” diyor. Halil Holtacıoğlu, ilk etapta 1 ton çemen üretmiş.

Sonraki aşamalarda bu kapasite artmış.

Holtacıoğlu, “TKDK’ya müracaat etmeden önce arpa, buğday ve mısır ekiyorduk. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında bitkilere destek verilince, biz de listeye baktık ve en uygun ürün olarak çemeni gördük. Sarımsağı, kuşburnunu önerenler oldu. Kimse çemeni bilmiyordu. Bugüne kadar burada hiç ekilmemiş. Tohumunu Kayseri’den getirttim. Sonuçta iyi ürün aldık. Buğdayın üç misli para ediyor. Kastamonu’nun pastırması meşhur, pastırmacılar duyar duymaz elimden kaptılar, pazarlama sıkıntısı olmadı. İlk mahsulden l’e 20 civarında kar ettim. İşçilik maliyeti de çok olmadı. Traktörle ekip biçtik. İhtiyacımız olan fakat maddi imkansızlıklardan dolayı tedarik edemediğimiz ekipmanları TKDK sayesinde hemen aynı yıl içinde aldık. Benim 1976 model traktörüm vardı. Onu satıp üzerine az bir para ekleyip yeni bir traktör aldım” diyor.

Besi çiftliğini modernleştirdi

Ankaraîı Morkoç Hayvancılık, 250 baş kapasiteli besi çiftliği için 971 bin TL hibe aldı. Lütfü Morkoç tarafından 1995’te kurulan besi çiftliğinde damızlık ve besi danası yetiştiriliyor. Şirket her yıl Türkiye pazarına binlerce damızlık gebe düve sunuyor. Geçen yıl bu rakam 15 bine ulaşmış.

Önceki sayfa 1 2 3 4

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. IPARD 2 Hibe projeleri danışmanlığı yapmaktayız. IPARD ve Kırsal Kalkınma Hibe Destekli yatırımı yapmayı planlayan veya mevcut işletmesini geliştirmek isteyen yatırımcıları bizlerle görüşmek üzere…
    Saygılarımızla,
    Osman KARABOYUN (Ziraat Mühendisi)
    0542 609 75 08

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu